מבוא קצר לקליית קפה

Lechoke Lames

New member
מבוא קצר לקליית קפה

מישהו ביקש למטה מאמרים למתחילים, אז הנה אחד בנושא קליית קפה. לפני שאני סוקר את היתרונות והחסרונות של קלייה ביתית, כמה מילים על התחום בכלל. פולי קפה יכולים לשמש אתכם בהכנת כל סוגי הקפה מלבד קפה נמס, וקפסולות/פודים. אלה במקרה גם שיטות חליטת הקפה הנחותות ביותר (מבחינת הארומה ועושר הטעמים). אם מסיבה כלשהי (בעיקר נוחות) זה הקפה שאתם בוחרים לשתות, אתם יכולים להפסיק לקרוא כאן.

אם לעומת זאת אתם מעדיפים שיטות חליטת קפה שדורשות טחינה (ורצוי בסמוך מאוד לחליטה) אז בהחלט כדאי לכם לשקול קלייה ביתית. רשימה חלקית של שיטות החליטה האלה: אספרסו, פילטר, דריפ, פרקולטור, בריקה, מקינטה רגילה (ללא משקולת), פלאנג'ר, אירופרס, וואקום, וכמובן קפה שחור מבושל בפינג'אן. המשותף לכולן הוא שכדי לקבל תוצאות טובות באמת תצטרכו פולים טריים ומטחנה.

יתרונות הקליה הביתית:
  • טריות. גם לפני הטחינה ובשמירה בוואקום, פולי קפה מתיישנים בקצב מואץ לאחר הקליה. זו הסיבה שהקפה שאתם קונים מבתי קליה מקומיים עדיף כמעט תמיד (ובאופן משמעותי) על קפה מיובא, גם בהשוואה למותגים בעלי שם. בקליה ביתית אפשר לקלות בדיוק את הכמות האופטימלית שאותה תספיקו לצרוך לפני שהיא מספיקה להתיישן. באופן כללי קפה בקליה ביתית (בד"כ קליה באוויר חם) נשאר טוב עד כשבועיים לאחר הקליה. קליה מסחרית יכולה להחזיק כפול מזה, לפעמים קצת יותר. להשוואה, פולי קפה ירוקים (כלומר שלא נקלו עדיין) יכולים להחזיק גם שנתיים, אבל אי אפשר כמובן להכין מהם קפה מבלי לקלות אותם. מהצד השני של הסקאלה, קפה שנטחן מאבד את רוב הארומה שלו תוך שעות ספורות, ולכן חשוב להשתמש בו מיד לאחר הטחינה. כדאי גם לא להתפתות לקנות קפה טחון, אפילו אם בבית הקפה טחנו לכם אותו מול העיניים, ואפילו אם בדרך נס הם הצליחו לטחון אותו בדיוק לרמה שמתאימה למכומת האספרסו שלכם. הוא פשוט לא ייתן לכם תוצאה ראויה מעבר לספל או שניים הראשונים.
  • התאמה לטעם אישי. ניתן לערבב בדיוק את הפולים שאתם אוהבים, בפרופורציה שאתם אוהבים, ולקלות אותם לרמה המדוייקת שאתם מעדיפים. יש כאן מרחב לא קטן ליצירתיות ולהתנסות. התהליך מהנה וקשה לפספס אם מתחילים עם שמירה של כמה עקרונות בסיסיים. אם תערבבו למשל שלושה-ארבעה זנים של קפה ערביקה ותקלו אותם לרמה שפול או שניים מראים סימני שמן תקבלו כמעט בוודאות קפה שרוב האנשים יהנו לשתות. כדי להיות מסוגלים להבחין בניואנסים של טעם כדאי שבקלייה הבאה תכוונו לקלייה בהירה יותר. הסיכון? הקפה עלול להיות חמוץ יותר. מצד שני אם תקלו קלייה עוד יותר כהה תקבלו קפה מר עם טעם שרוף וחסר אופי. יש גם מי שאוהב את הקפה הזה ולראיה כמות הסניפים שיש לסטארבאקס בעולם. הוספה של אחוז כלשהו של זן רובוסטה כלשהו (במקום או בנוסף לאחד מזני הערביקה) ייתנו לקפה טעם מסויים שאני באופן אישי פחות אוהב, אבל שנפוץ מאוד בהרבה תערובות, כולל רוב התערובות של בתי קלייה איטלקים.
  • חסכון בכסף. המחיר לק"ג קפה ירוק הוא כ-30 עד 50 שקלים לקילו, תלוי מאיפה קונים. בשווקים המחיר כמובן נמוך יותר מאשר בחנויות מתמחות שמתעסקות גם במכירה של ציוד ומחזיקות אולם תצוגה. להשוואה, המחיר של קפה קלוי הוא בד"כ בין 80 ל-200 ש"ח. הקאטץ' (הקטן) הוא שיש פחת של כ-15% במשקל הקפה לאחר הקליה, ולכן העלות האמיתית לקילו מעט יותר גבוהה. הקאטץ' (הגדול) הוא העלות של הקולה, ועל כך ברשימת החסרונות.
  • התהליך נחמד ולא מייגע, והסיפוק מיידי. בניגוד לבישול בירה למשל (תחביב אחר שלי) שבו נדרשת המתנה של מספר שבועות, בקפה הקלוי אפשר להשתמש מייד לאחר הקליה. התוצאה אמנם לא תהיה אופטימלית (בשביל זה תצטרכו לחכות כיומיים), אבל עדיין תהיה עדיפה על פולים מיובאים שתקנו בסופר, ולעיתים גם על אלה שתקנו בחנות מתמחה או הבית קפה. הסיבה היא שלעיתים הפולים שם כבר לא טריים, ואין לכם דרך טובה לדעת מתי נקלו. בכל מקרה, כבר ביום שלאחר הקלייה הקפה יהיה קרוב מאוד לשיא שלו. הריח של הקלייה נהדר, אבל העשן יכול להוות בעיה. מומלץ לבצע את הקלייה במרפסת או מול חלון פתוח, ובחלק מהמקרים אפשר גם לאלתר צינור שיינתב את העשן אל מחוץ לחלון.

חסרונות ועלויות:
  • עלות הקולה. זה החסרון המשמעותי היחידי. קולה קפה ייעודי מבוסס אוויר חם כגון Gene Cafe הקוריאני עולה כ-3000 ש"ח. אמנם זה רק עניין של זמן עד שתחזירו את ההשקעה (ולא בהכרח הרבה זמן אם אתם שותים הרבה קפה), אבל למרבית האנשים יש בעיה (ובצדק) לשלם סכום כזה כדי להכנס לתחום שהם לא מכירים ושלא בהכרח יוכיח את עצמו. בארה"ב קיימים קולים מבוססי אוויר חם זולים משמעותית. לחברת FreshRoast יש קולים שעולים פחות מ-200 דולר, אבל הם לא מתאימים למתח החשמל בארץ. לפי אתר החברה הם עובדים על קולה שמתאים למתח החשמל מחוץ לארה"ב, אבל הוא עדיין לא הגיע לשוק. אופציה נוספת היא לחפש קולה יד שניה - Gene Cafe עולה בערך חצי ממה שהוא נמכר חדש, ו-Hearthware Precision (אם תצליחו למצוא) אמור לעלות כמה מאות שקלים (הוא נמכר בעבר בארץ בכ-800 ש"ח). ההבדל המשמעותי ביותר בין השניים הוא שגודל הבאטץ' בראשון הוא 300 גרם ובאחרון 80 גרם. יש גם מכשיר פופקורן חשמלי בשם גראנדיקס שעולה 150 ש"ח, ולא מעט משתמשים מדווחים על הצלחה איתו. עם זאת, גודל הבאטצ' שלו קטן עוד יותר מזה של ה-HWP והעמידות לא גבוהה, במיוחד אם אתם מנסים לבצע כמה קליות בזו אחר זו. אפשרויות זולות עוד יותר הן קליה בתנור או במחבת, אבל בשתי השיטות האלה הקליה לא אחידה והתהליך רחוק מלהיות שגר-ושכח. יש גם קולה תוצרת הארץ בשם "חביתוש" שמיועד לקליה על הגז, המחיר הוא כ-500 ש"ח לגירסה ידנית או כפול מזה לחשמלית. התהליך מסובך ומייגע יותר מאשר קלייה באוויר, אבל יש שאומרים שאפשר להגיע לתוצאות טובות עוד יותר. אם הייתי שוקל כניסה לתחום הזה הייתי נותן צ'אנס לגרנדיקס. הסיכון הכספי נמוך ואם התוצאה לא תהיה מספיק טובה אפשר תמיד להשתמש בו להכנת פופקורן ובינתיים לחכות לדגם של FreshRoast שיתמוך ב-220 או לחפש קולה יד שניה.
  • הטרחה. יש התעסקות מסויימת בלהוציא את הקולה מהארון, להניח אותו במקום מאוורר, לשקול את הפולים, לכוון את הטיימר לזמן המשוער, להפעיל את הקולה, וללוות את הקלייה בדקות האחרונות כדי להחליט אם לקצר אותה או להאריך אותה מעבר לזמן המשוער. ההתעסקות הזו זניחה בעיני בהשוואה לנסיעה לחנות או בית קפה כדי לקנות במחיר מופקע פולים שלא בטוח שהם טריים. כמובן שבקלייה עם תנור/מחבת/חביתוש יש הרבה יותר טרחה, וזו אחת הסיבות שבגללן אני קולה בקולה מבוסס אוויר חם.
  • המוץ. במהלך הקליה משתחררות הקליפות של הפולים. בקולים ייעודיים מבוססי אוויר חם יש פתרונות נוחים שאוספים את המוץ. לעומת זאת בשיטות הקליה הידניות יותר צריך להפריד אותו מהפולים. וזה יכול להיות ליצור קצת בלאגן.
  • פספוסים. אם סומכים על הטיימר ולא מלווים את סוף הקליה קל לקבל קפה שרוף או כזה שלא נקלה מספיק. הסיבה היא שאפילו אם אתם קולים שוב את אותה תערובת יש משמעות לטמפרטורה הסביבתית, ואני מכיר מישהו שטוען שיש הבדלים במתח החשמל בשעות היום שגורמים להבדלים ברורים גם אם הטמפרטורה הסביבתית זהה. אני לא בטוח שהתאוריה שלו נכונה, אבל אין ספק שקליות ביתיות פחות עקביות וחזרתיות מאשר קליות מסחריות של בתי קליה גדולים. אני עדיין מעדיף את התוצאה הביתית, ובהפרש ניכר.

תהנו!
 

dimab

Member
כל מילה - בסלע


שווה להכניס למאמרי הפורום!
אני התחלתי לקלות לבד לפני חודש-חודשיים - בעזרת בהמור 1600 פלוס - וכבר בקליה השלישית התחלתי להנות מהתוצאות יותר מהקפה הקנוי. בינתיים עוד לא מצאתי את התערובת שגרמה לי להפסיק את הנסיונות, אבל בהחלט אין דרך חזרה - לקלוי מוכן אין לי שום סיבה לחזור

לדעתי, החסכון הכספי כאן לא העיקר (הוא בהחלט ישנו, אבל גם הזמן שאתה משקיע שווה משהוא). העיקר מבחינתי זה התענוג הצרוף מהתהליך עצמו (למי שהקפה עבורו לא רק משקה אלא גם תחביב), הטריות, והיכולת להרכיב תערובות ולכוונן דרגות קליה - ליצירת הטעם/גוף/ארומה/קרמה המדויקים שאני מחפש.
בקיצור, לכל מי שעבורו הקפה הוא תחביב - מומלץ בחום!
 

Lechoke Lames

New member
תוכל לפרט עוד על הבחירה בבהמור?

ובמיוחד מאיפה קנית ומה היו השיקולים בהעדפה על קולים אחרים.
&nbsp
אגב, מבחינתי אין תערובת שתגרום לי להפסיק את הנסיונות. אני כל הזמן מקבל תוצאות נהדרות (מבחינתי). הסיבה לשינוי היא כי אני אוהב לגוון ולא מעוניין לשתות כל הזמן את אותו הקפה. זו גם הסיבה שבגללה אני משתמש ביותר משיטת חליטה אחת למרות שהשיטה שאני מעדיף באופן כללי היא אספרסו (מכונת מנוף של אלקטרה).
 

dimab

Member
הזמנתי משלוח מניו זילנד.

אני די בטוח שבסופו של דבר אקנה את ההוט טופ האלקטרוני, אבל הייתי צריך להתחיל ממשהו, ולהוציא 1200 דולר מבלי להתנסות קודם במשהוא יותר זול - לא רציתי. ועל כך ההתלבטות אכן הייתה בין הג'ין לבהמור.
שני הקולים טובים, ולכל אחד מהם היתרונות והחסרונות שלו. הרשת מלאה בהשוואות ובהמלצות על כל אחד מהם. השיקולים האישיים שלי היו, לפי סדר החשיבות עבורי: מחיר זול יותר, טיפול טוב יותר בעשן (אני קולה בדירה), 5 פרופילים מתוכנתים מראש אך גם אפשרות לשליטה ידנית, מחזור קירור טיפה יותר יעיל, קולה לא באוויר חם ולכן חיי המדף של הקפה הקלוי טיפה יותר ארוכים, אפשר לקלות עד 400 גרם בבת אחת.
ולגבי הנסיונות, כשקניתי קלוי, הייתי עושה רוטציה בין 3-4 סוגים שונים - בשביל הגיוון, כך שגם בקליה עצמית כנראה אתייצב בסוף על כחמש תערובות קבועות, ומדי פעם אנסה משהוא חדש מתוך סקרנות.
 

Coffeefee

New member
סחטיין עליך

אני גם חושב שגיוון זה דבר חשוב. אנשים התרגלו לשתות קפה באופן אחד(השיגרה היא אסון) אני יכול להגיד שכל שיטת חליטה מייצרת חוויה אחרת. מומלץ להתאים את שיטת החליטה לסיטואציה, אני למשל בשעות הבוקר יעדיף קפה עדין יותר (סוגי הפילטר השונים) אחרי ארוחת צהריים או ערב אין כמו אספרסו וכשנוסעים לטיול בשטח אז ברור שקפה שחור בפינג'ן וכדי להפוך את העניין לחוויתי יותר אני מסתובב עם מטחנה ידנית בפקל הקפה
 

knappertsbusch

New member
כל הכבוד


אין מה להוסיף, רשמת הכול.

רק הערה זעירה בנוגע לעלות - אחרי שנים רבות של ניסויים
בשלל זנים זולים, הגעתי למסקנה המצערת שאני נהנה הרבה יותר
מקפה יקר - הקפה הכי זול בתערובות אצלי הוא ברזיל סראדו,
בסביבות ה-55 לק"ג. נוסיף לזה פחת בקלייה ונגיע לסביבות 80 ש"ח לק"ג.
בקיצור, לא סעיף עקרוני.

אבל הריח, הו, הריח.
מעט מאוד דברים בעולם משתווים בניחוחם
לריח של תערובת מוצלחת בת 3 ימים. עירפול חושים משכר.
 

Lechoke Lames

New member
אפשר לרכוש גם זנים יקרים יותר ולשלם פחות מ-55 ש"ח

אלא אם אתה מדבר על קפה מהוואי, אוסטרליה ואקזוטיקות אחרות.
&nbsp
לקפה רות בפתח תקווה יש מבחר יפה של קפה ירוק (כולל סומטרה, פפואה וכו') במחיר אחיד של 45 ש"ח לקילו. אם מגיעים לירכא אפשר לרכוש אצל האחים סלמאן אפילו בפחות.
 

knappertsbusch

New member
נסיעה לפ״ת תעלה לי יותר, שלא לדבר על ירכא

בהתחשב בעובדה שאני צרכן הקפה היחיד בבית ושאני ירושלמי,
יוצא יותר זול לחכות לשליח שמגיע למפתן הבית.
 

davesh

New member
אתה סומך על המוכר בירכא שלא יבלף אותך, וימכור לך זן נחות?

קשה לי להאמין שאפשר למכור זנים יקרים במחיר רצפה. יתכן שאפר למכור בכמה אחוזים יותר זול מחנויות בערים הגדולות (בגלל עלויות שכירות וארנונה מוזלות), אבל לא בחצי מהמחיר המקובל ...
הבעיה עם קפה ירוק הוא שקשה להבדיל בין הזנים, ולכן כ"כ קל לדחוף זן זול ולטעון שהוא זן יקר יותר.
 

Lechoke Lames

New member
כן, אני סומך עליו לגמרי

קודם כל כי אפשר לראות מה כתוב על השקים, ומעבר לכך כי יש זנים (כמו סומטרה) שיש להם מראה אופייני. הוא עובר את שני המבחנים. בכל מקרה נדיר שאני מגיע לאיזור, אבל אם זה קורה אז בהחלט שווה לבקר שם. הסחורה מצויינת והיחס נהדר.
&nbsp
באופן רגיל אני קונה בקפה רות שנמצאים מרחק כמה דקות ממקום העבודה שלי.
 

dudi4321

Active member
2 הסנט שלי

ניתן להכין תערובת מזן אחד. חלק קולים בדרגת קליה גבוהה כהה וחלק קולים בדרגת קליה חלשה בהירה. ובערבוב ניתן בקלות לקבל 3 טעמים וארומה שונים.
 

Lechoke Lames

New member
זה אפשרי כשקולים בכמה באטצ'ים,

למשל עם קולה קטן כמו ה-HWP או עם הגראנדיקס. אני לא בטוח שיש סיבה להשתמש בשיטה הזו אלא אם נתקעת עם זן אחד ואתה רוצה לסיים אותו כמה שיותר מהר.
&nbsp
וכמובן שהשיטה הזו פחות נוחה כשקולים עם קולה כמו הג'ין שבו אפשר בקליה אחת של 300 גרם להשתמש בתערובת של כמה זנים ולקבל תוצאה מורכבת, מעניינת וטעימה.
 
רשימה י וטובה מאוד!!
אני חייב אבל להגיב על נושא הטרחה.

אני מניח, שמי שמתעסק בקליית קפה באופן עצמאי, לא עושה זאת על בסיס הגיון צרכני ומשהו שקשור בכלכלת הבית או בעוד מהטלמבין מהטלות הבית כגון סדר, נקיון, בישול כביסה. מי שקולה בבית , עושה זאת בעיקר ממניעים תחביביים ולרוב עושה זאת מתוך הנאה צרופה שבעיסוק שבתחביב... וככזה אני חושב שטרחה ו"פצ'קעריי" כמו שסבתא הייתה אומרת, פשוט לא מהווה מחשול. אם זה תחביב, אני עושה את זה כי אני נהנה ליצור את העיסוק (הלפעמים מוגזם יש לציין) שבעיסוק... את אותה טרחה היית מייצר לעצמיך, אילו היית אוסף בולים/הולך למזח של נמל יפו לדוג/בונה דגמים של רכבות חשמליות או אוסף מכוניות עתיקות..... אגב, על כל המתלווה לכך, ההצלחות, הכשלונות, הפספוסים, האמוציות שבין כל אלו והסיפוק הגדול(והחשוב ביותר, כי זו מטרתו של עיסוק בכל תחביב אשר יהיה) שאתה חש מהתוצאות והתוצרים אותם הפקת.
 

shayar48

New member
קליית קפה

יוזמה חשובה ועשויה היטב. גם אם לרוב זקני השבט לא היה חידוש רב עדיין טוב להזכר ומדי פעם לשמוע טיפ חדש. חיי השתנו מאז שהתחלתי לקלות קפה לבד ל 10 ימי צריכת קופאין. ע"פ מומחים המחמירים בנדון, קפה לאחר קליה מת מוות איטי והדרגתי במשך עוד כ 10-14 יום עד שנהפך למוצר לא ראוי למביני עיניין ולמוצר מועדף על רוב "אוהבי קפה" .
משתמש בקולה Dieckmann Rostmeister שאינו מוכר בארץ והיצרן הגרמני אינו נמנע על חסידי איזור החיוג שלנו. נסיונותי ליצירת קשר איתו במשך השנים לא צלחו. מכשיר פשוט, זול ויעיל מאין כמותו, עובד ללא גימגום מעל 4 שנים על מנה מספר 250 (170 אצלי). מיועד לקלית מנה של 300 גרם על המרפסת או על אדן החלון. המחיר כ 200€. וכפי שציינתי ניתן לרכישה בדואר מכל העולם פרט ל 972.
 

davesh

New member
בזמנו התכתבתי איתו במייל לגבי רכישה

רציתי להזמין אותו למלון בברלין.
בסופו של דבר וויתרתי, מכיוון שהוא מיועד לשימוש עם פולים נטולי מוץ. פולים עם מוץ עלולים לגרום במכשיר זה לשריפה (שלא לדבר על הלכלוך).
 
למעלה