מבלים
, יוצרים
ונהנים

מבלים
, יוצרים
ונהנים

והפעם חוזרים לסיפורי התנ"ך לסיפור מאוד מעניין והוא מגדל בבל.
לצערי, לא הכרתי ממש את הסיפור (שהנו אחד מסיפורי בראשית העולם) לפרטיו אז זו הייתה הזדמנות מצוינת ללמוד על הסיפור ועל המסר שלו.

הסיפור בקצרה:
בני האדם התיישבו במספוטמיה והחליטו להקים עיר ולבנות מגדל ארוך מאוד.
אלוהים לא ראה את הקמת המגדל בעין יפה וחשב שבני האדם מתנשאים מעליו בעצם קיומו של המגדל הגבוה.
הוא כעס מאוד והעניש את בני האדם בכך שיצר שפות רבות והקשה על בני האדם לתקשר בינם לבין עצמם.
זהו סיפור מקראי שלמעשה מסביר מדוע כולנו צאצאים של האל אך מדברים בשפות שונות.

איך נלמד את הסיפור

כידוע אני עובדת עם ילדים בני 5-6.
סיפרתי להם את הסיפור מתוך ספר סיפורי התנ"ך באנגלית שאיתו אני עובדת בד"כ במפגשים עימם.
&nbsp
לאחר מכן הבאתי את המשחק ג'נגה: http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=370&messageid=177346559
אני מצאתי בברנס אנד נובל, אמור להיות בכל חנות צעצועים וכמובן באינטרנט

&nbsp
מראש סידרתי את הקוביות למשחק כך שהם יסתקרנו וכמובן הם שאלו לגבי זה והתייחסנו למגדל תוך כדי הקראת הסיפור.
&nbsp
אחרי שסיימתי להקריא את הסיפור, ישבנו על הריצפה מסביב למשחק ושיחקנו:
כל אחד בתורו צריך להוציא קוביה ממעמקי המגדל מבלי שהמגדל ייפול.
שיחקנו בזה פעמיים כי הילדים ממש התלהבו והיה לנו מספיק זמן

&nbsp
&nbsp

זמן יצירה הגיע

בפעילות עם הילדים בבית הכנסת הכנתי מראש 2 כוסות קלקר של שתייה חמה מחוברות אחת לשנייה בחלק התחתון- כלומר פיה אל פיה- עם מסקנטייפ שקוף ונתתי לילדים לצייר עם טושים עבים ומדבקות- יצאו יצירות מאוד מיוחדות ומגוונות.
היצירה מבוססת על הרעיון הזה- https://www.pinterest.com/pin/413627546999818195/
&nbsp
עוד רעיונות ליצירות בעקבות סיפור מגדל בבל:
&nbsp
מגדל בבל מגלילי נייר מטבח ומקלות ארטיק- https://www.pinterest.com/pin/222224562837559089/
&nbsp
מגדל בבל בקיפולי נייר- https://auntiesbiblelessons.wordpress.com/2011/08/10/tower-of-babel/
&nbsp
מגדל בבל מגלילי נייר טואלט- https://www.pinterest.com/pin/109845678385969273/
&nbsp
כמובן אפשר לבנות מגדל מכל מיני חומרים- מגדל של דיסקים, מגדל קוביות, מגדל של מקלות ארטיק וכו'.

ונעבור לדיון

האם הייתם משתמשים בסיפור מקראי כדי להסביר תופעות אנושיות כמו דיבור בשפות שונות

&nbsp
איך הייתם מספרים לילדים את הסיפור של מגדל בבל

&nbsp
מזמינה אותכם להוסיף רעיונות ליצירה בעקבות הסיפור.
&nbsp

Mottek

New member
סיפור נחמד

אבל אני לא מתמקדת בו הרבה, ולא מייחסת לו חשיבות מיוחדת. אבל אהבתי מאוד את הפעילות עם הג'ינגה.
אני מספרת את הסיפור לילדים שלי, אבל אף פעם לא נשאלתי ספציפית לגבי פילוג לעמים. הילדים שלי דווקא לקחו מהסיפור דווקא את הדמות האלוהית, שהיא רחמנית וסלחנית (מחכה שהאנשים יסיימו לבד לבנות את המגדל), וגם כשבסוף הוא מבלבל להם את השפות, הוא פותר את הבעיה בדרכי נועם ולא במלחמה (יחסית, כן?). אני מאוד אוהבת את הגרסה בחרוזים של אפריים סידון.

noaronen1

New member
מודה שאני מאד רציתי את הפינה ומצד שני אני עוד לא ממש שם

לצערי, אני לא עושה עבודה טובה בנושא סיפורי המקרא.
אני רק אציין שלא זכרתי את זה שאלוהים יצר שפות נוספות וזה בהחלט מעניין שהוא בחר בדרך שכזו כדי ליישב את המחלוקת עם אנשי בבל.
חייבת לציין שבעקבות הפינה התחלתי לצפות בחדר הכושר ביהודים באים ומאד נהניתי מההומור שלהם.

מה זה "יהודים באים" ?

האמת שאני גם לא ידעתי את הפרט הזה על הסיבה לשפות השונות, על פי הסיפור המקראי הנ"ל וזה היה די מעניין לגלות את התפישה הזו.
בכלל, לומדת המון מהכנת הפעילויות האלה ומוצאת את עצמי שלמרות שהקשר שלי לדת מאוד קטן עד אפסי- דווקא נהנית מהסיפורים ומתחברת אליהם- אם כי בכל מקרה מתייחסת לזה כסיפור ותו לא.

Sinophile

New member
חברה הראתה לי מספר ימים איזה פרק וחצי מ״היהודים באים״

וזה מצחיק בטירוף!
שוחטים כל פרה קדושה... חזק!
חייבת להראות לבעלי כשאחזור הביתה

את נחמדה ומבקשת כל כך יפה, אז...

1. האם הייתם משתמשים בסיפור מקראי כדי להסביר תופעות אנושיות כמו דיבור בשפות שונות?
&nbsp
לא. מקסימום הייתי מסביר לילדים שסיפורים יצירתיים מהסוג הזה היו הדרך של אנשים בעבר להסביר תופעות או מצבים שהם לא הבינו.
&nbsp
2. איך הייתם מספרים לילדים את הסיפור של מגדל בבל?
&nbsp
דומה לאיך שמסופר בתנ"ך, ואז מנצל את זה לספר להם על בבל האמיתית בעיראק של ימינו, ועל כך שארכאולוגים גילו במסופוטמיה שרידים של מקדשים גבוהים שידועים בשם זיגוראט, שבתקופה שקובצו סיפורי התנ"ך העתיקים כבר היו חורבות עתיקות, ויכול מאוד להיות ששימשו כבסיס לסיפור של מגדל בבל (למרות שהקמתם קדמה לתקופת בבל העתיקה (גם הזדמנות לספר שלמעשה התקיימו שתי ממלכות בבליות גדולות, אחת של חמורבי והחוקים המפורסמים שלו, ואחרת מאוחרת יותר של נבוכדנצאר והתפקיד שהיא שיחקה בהסטוריה היהודית).
&nbsp
&nbsp

forglemmigej

New member
סיפורי התנך (או המקרא בפי טהרנים)

לא מבוססים על דברים שקרו באמת, אלו יותר אסופות של משלי מוסר , תעשה A תקבל B , תעשה אחרת יהיה לך גמול אחר, כל דבר הוא עם פאנץ ליין ., אף פעם אין טיעון שקרי. האם אנחנו רובוטים שאלוהים ציווה עלינו לעשות כך או אחרת ,או שיש לנו זכות בחירה ומצד שלישי אם יש לנו זכות בחירה מה עם הדטרמיניזם הנקבע מראש ובמיוחד נפוץ בדת הנוצרית הקאלויניסטית שבה אלוהים אוהב רק את העשירים ולעניים לא תהיה תקומה ועל זה התרבות האמריקאית בנויה פחות או יותר,מה עם חוקי הטבע הקבועים שאי אפשר להלחם בהם מקסימום אפשר להזהר , אבל האם אנשים באמת עושים בחירה כשהם גרים באיזורים מועדי פורענות של צונאמי או הוריקנים וטייפונים, אגב הנצרות לא ממש מבינה את היהדות ,עצם זה שקיימות יצירות שמתארות את סיפורי התנך כמו פסלי דויד או משה או ציורים גרנדיוזים במוזאונים שונים בעולם שמתארים מאבקים בדרך כלל. והיום עושים סרטים ושמעתי שהסרט החדש על משה הוא הכי גרוע לשנת 2014, הסיפורים נוצרו יותר כדי להפנים משהו רוחני ועמוק ולאו דוקא לראות אותם בעיניים אבל זה כי היהודים אוהבים לחפור ולהתפלפל וזה לא מהיום..

אני רואה את זה קצת אחרת.

1. לטעמי, סיפורי התנ"ך אינם רק "אסופות של משלי מוסר", אם כי גם את זה יש בהם (אנשים נוטים להפוך את ההסטוריה למשלי מוסר גם היום כאשר הם מספרים על מלחמת האזרחים בארה"ב, מלחמת העולם השניה, וכו', למרות שאלו ארועים שבהחלט קרו). בגדול, הסיפורים המוקדמים יותר של התנ"ך פחות מעוגנים בהסטוריה ויותר במיתולוגיה של מסופוטמיה, ואילו הסיפורים המאוחרים יותר (סוף ממלכת יהודה) מעוגנים באופן ברור יותר בהסטוריה. אבל גם הסיפורים המוקדמים הם לא רק משלי מוסר, אלא גם דרך להסביר את העולם ולהתמודד עם פחדים (נגיד סיפור המבול והקשת בענן, שיש בו משל, אבל לא רק) או לחזק אידיאולגיה וליצור רקע הסטורי משותף (סיפור יציאת מצרים וכיבוש הארץ).
&nbsp
2. גם הנצרות וגם היהודית אינם מונוליט. היהדות הרבנית כמו שאנחנו מכירים אותה נוצרה על רקע של תחרות ארוכה בין כיתות יהודיות שונות (פרושים, צדוקים, איסיים וכו', ולאחר עליית האסלאם גם הקראים), והשתנתה לאורך זמן, כולל נטישת כל מיני אמונות ומנהגים על מנת לבדל את היהדות מהנצרות, ולאחר מכן גם מהאסלאם. אחרי הכל, הנצרות החלה ככת יהודית. שלא לדבר על זה שהנצרות עצמה מאוד מגוונת, הרבה יותר מאשר החלוקה לקתולים ופרוטסטנטים, כי הרי הכנסיות העתיקות ביותר באמת הן של הקהילות הנוצריות ההולכות ונעלמות במזה"ת ובצפון אפריקה. הם מאוד שונים תאולוגית אלו מאלו.

forglemmigej

New member
תראה אנשיפ תמיד מספרים סיפורים לעצמם

למה קרו דברים כך או אחרת, בבתי משפט כשנידונות גרסות של תביעה מול הגנה אתה יכול לראות מישהו שרצח בבדם קר את ילדיו שהוא בעצם צדיק מטעם ההגנה ואדם חסר לב מטעם התביעה, אז מי צודק בעצם ולמה השופט צריך לתת החלטה שקובעת גורלות ל כל כך הרבה אנשים לקולא או לחומרא בגלל איך שהעוכרי דין עבדו עליו . ככה אני רואה את רושמי ההסטוריה שיוצאת ממנצחים בדרך כלל , יש אסכולת אוניברסיטת תל אביב שטוענת שמעולם לא היו חיים בארץ כפי שמתואר בתורה הקדושה ומצד שני יש ארכאולוגים מירושלים שטוענים שכל מלה בסלע אז מי מבינהם צודק האם ארכאלוגיה צריכה להיות מוטה או משהו נייטרלי אותו דבר לגבי הסטוריה מי כותב אותה מה הניע את הכותבים לכתוב כך או אחרת להשמיט צד מסוים ולהלל אחר , זה שאנחנו מכרנו לכל העולם את התנך כטקסט קדוש זה בגלל שתמיד היינו טובים בלמכור את עצמנו כיותר מוצלחים , האם הנצרות היא לא יהדות בעצם בצורה קצת שונה אבל יהדות , הם משתמשים באותם ספרים בתוספת הברית החדשה , הכנסיה היתה בעצם בית כנסת שהתכנסו בו יהודים ויותר מאוחר הנוצרים אבל זה התחיל מבית כנסת דרשה של כומר זוהי בעצם התפלפלות של רב , כומר הוא מעין מנהיג קהילתי בדיוק כמו רב , האם אפיפיור או בישוף לא תואמים רב ראשי או רב עיר , בדיוק אותו דבר , האיסלאם גם בנוי על היהדות והנצרות כי מוחמד גדל בינהם ואהב את מה שראה אז הוא גם החליט שצריך לחנך את ההמונים הנבערים שהאמינו באלילים אחרים , כל הדתות עברו שלבים של שפיכות דמים והעלאה על המוקד אם העזת לחשוב אחרת האם סיפורי המקרא לא מביאים קטעים איומים למשל בסיפור על דינה או פלגש בגבעה וגם בהם אם העזת למרוד בדעה הרווחת באותה תקופה תשלם על זה ביוקר רב.
האיסלאם זו דת יותר צעירה אז לכן מה שהיה נפוץ בתקופת המקרא כמו סקילה או בתחילת הנצרות העלאה על המוקד אנחנו רואים היום בעריפת ראשים והכחדת תרבויות ודתות אחרות באיזורים אבל האם זה לא מה שעשו המיסיונרים הנוצרים בהתחלה כאשר הגיעו לכל מיני מקומות נידחים בעקבות התגליות של הספרדים או של קולומבוס והתחילו לחנך את הפראים לראות את האור .

אני חייבת לציין שאת כל כך מקצועית, שאני מרגישה שאני חייבת

להשקיע בזה זמן ולא ממש מוצאת אותו כרגע.
יש לנו ספר אחד של סיפור התנ"ך שלא נחל הצלחה גדולה אצל בוני. לא יצא לי להתפלסף איתה על סיפורי התנ"ך, ואני ישמח לעשות את זה בזמן הנכון. אני כן שואבת ממך את העומק למרות שאני לא מגיבה, אז המון המון תודה

למעלה