מבקשת עזרה ...

lovely888

New member
מבקשת עזרה ...

בני בן ה 17.5 מאובחן כאספרגר, התוסף היחיד שהוא נוטל זה אומגה 3. האם יש תוספים נוספים אותם אפשר לקחת כדי לסייע בחוסר שקט גופני המתבטא בהשמעת מעין נקישות בפה, מעט קולות והנעת רגליים? יש לציין שעל אף תנועתיות בגוף וקולות אשר גורמים לו להיראות ממש לא מרוכז, הוא מתפקד מעולה בתחום הלימודי ועובר את הבגרויות מצויין, מבחינת תפקוד בתחום הלימודי אין שום בעיה אך כן יש בעיה בהתארגנות (לא בתפקוד) של פעולות יומיומיות ובשמירה על שקט קולי וגופני בעת הקשבה כלומר: כשאיננו פעיל כי בזמן שהוא מרוכז בפעילות מסויימת זה לא קורה. אשמח למענה מהיר ואודה לכם על כל עצה... אורית
 

razgalili

New member
הי אורית

כמה שאלות: מלבד תנועתיות היתר האם הוא גם סובל מחרדות, אגרסיה או היפריות? תנועתיות יתר יכולה להיות סימפטום של עודף דופאמין שנפוץ אצל הרבה אס"פים. האם הוא מטופל בתרופות כלשהן כיום? האם טופל בעבר בתרופות כלשהן? הופעה של תנועות לא רצוניות יכולה להיות תופעת לוואי של טיפול בתרופות מסוימות. מה הנער אוכל ביום רגיל? האם הוא על דיאטה כלשהי?
 

lovely888

New member
הי רז ותודה על תגובתך, אז ככה...

היום הוא בן 17.5 בעבר סבל מחרדות גבוהות (גיל 7-8) אשר התבטאו באגרסיה ולעיתים פצעים על העור. כיום חרדות אולי קיימות אך ברמה נמוכה מאד. אגרסיה אין והיפריות יש בעיקר בזמן שנדרשת הקשבה לא פעילה כמו בבי"ס, האזנה להרצאות, טקסים וכו'..., בשאר היום כשאינו מרוכז או עסוק בפעילות יכול להיות מצב שיהיה עייף וחסר אנרגיה אך אם הוא עסוק בפעילות של עשיית דבר מה או ספורט או בפעילות שדורשת מחשבה, מגיע לרמת ריכוז מאד גבוהה ואין תנועתיות כלל. לא טופל בתרופות בעבר מלבד אנטיביוטיקה (מעט מאד) כשזוהתה דלקת כלשהי, לרוב בריא, ההתפתחות והגדילה תקינים, חיסונים- כבר כמה שנים שאנו מוותרים עליהם והסתימות האחרונות שעשה היו לבנות ולא כאלו שמכילות כספית אם כי יש לו 2 שעשה בעבר ומכילות כספית. לגבי התזונה, יש בררנות וגם הכמויות שאוכל מאד קטנות ואני מעריכה שכאן נקודת החולשה הרצינית אך לגבי דיאטות כמו שיצא לי לקרוא לגביהן בפורום, לצערי, אין על מה לדבר, זה כבר לא גיל שאני יכולה להכריח או להעמיד בפניו עובדה ושיכנועים לשינוי היו אין ספור...הוא אוכל בשר ועוף, ירקות, פירות, מוצרים מקמח לבן (לא מוכן לגעת במלא), ביצים (לפעמים) ממתקים וחטיפים מדי פעם לא על בסיס יומי ואוהב מאד מלוח. סליחה על הבורות.. אבל למה התכוונת בעודף דופאמין? האם ניתן לבדוק בבדיקה רגילה בקופ"ח או לא? והאם יש טיפול תרופתי או תזונתי במקרה וזו הבעיה? וגם, האם יש טעם להוסיף תוספי תזונה מבלי שינויים משמעותיים בתזונה או שחבל על הזמן? והאם יש מזונות אשר גורמים במיוחד לחוסר שקט גופני שאולי מהם אפשר יהיה לנסות ולהמנע או לפחות להפחית? שוב תודה..
 
הי! הצעה:

חלק מהתופעות שאת מתארת יכולות לרמז על SPD=Senesoty processing disorder . אני מציעה לך ללכת לאיבחון (אם לא עשיתם זאת בעבר הקרוב) אצל מרפאה בעיסוק שמומחיותה ב-SPD ו-ASD. אם האיבחון אכן מזהה ליקוי בתחום הזה, הרי שיש אפשרויות טובות לעזור לכם לשפר את איכות החיים. לפי מחקרים אחרונים ליקוי בעיבוד החושי נמצא אצל 95% מהילדים עם ASD ויתכן שאף יופיע כקריטריון איבחוני ב-DSM הבא. בהצלחה! ענת.
 

razgalili

New member
אמרת שהילד יכול להיות עייף וחסר אנרגיה

האם את יכולה להרחיב בנושא? ילד בן שבע עשרה לא צריך להיות עייף וחסר אנרגיה, אף פעם. אם הוא כזה יש מקום לבדוק אם יש בעיות שאפשר לעזור לו בהן. טיפול בבעיות הללו יעזור לו בכל התחומים של ריכוז ויכולת קוגנטיבית, וכתופעת לוואי גם ביכולת החברתית. דופאמין הוא כימיקל שמשמש בגוף לתקשורת בין תאי עצב (נוירוטרנסמיטור). עודפים או חוסרים בנוירוטרנסמיטורים שונים במוח יכולים להשפיע על החשיבה וההתנהגות בדרכים שונות. עודף דופאמין ביחס לסרטונין (נוירוטרנסמיטור אחר) עלול לגרום לחרדות, תוקפנות, ואובדן תאבון ובמקרים יותר קיצוניים גם מאניה, היפר מיניות, היפר אקטיביות, תנועתיות יתר, טיקים, הזיות, פחד רדיפה. הפרופיל של הבן שלך יכול להתאים לעודף יחסי של דופאמין. אין בדיקה אמינה למיטב ידיעתי שיכולה להצביע על הרמות של הנוירוטרנסמיטורים השונים. בעיות של עודף דופאמין יכולות להיות לפעמים גם תופעת לוואי של בעיות בפירוק של רעלנים בכבד והפרשה שלהם. לכן כדאי מאד: להפסיק עם כל מזון שמכיל חומרי צבע טעם וריח. אפשר להחליף ממתקים וחטיפים קנויים בפירות יבשים ואגוזים. להתחיל מתן אנזימים - ראי מדריך לאנזימים במאמרי הפורום. ניתן לקנות אנזימים בארץ אצל יעקב סקיר, או להזמין מחו"ל. לתת מולטיויטמין טוב שנועד לילדים בספקטרום. בשום פנים לא משהו מחנות טבע. אלה מכילים ברזל ונחושת שאסורים לילדים בספקטרום. כדאי מאד לתסף גם באבץ מה שיעול לשפר את חוש הטעם של הילד ויאפשר לו לאכול דיאטה יותר מגוונת ויותר בריאה. כדאי לשקול לתת לילד תיסוף של 5HTP שיכול לפתור את החרדות והתנועתיות על ידי העלאת הסרטונין. מומלץ לעשות את זה בהדרכת מומחה, אבל אם אין כסף למומחים אפשר גם לעשות את זה לבד.
 

lovely888

New member
תודה רבה על ההמלצות

לגבי חוסר האנרגיה, זה לא קורה הרבה ואני גם לוקחת בחשבון עומס לימודי + שינה בשעה מאוחרת בתקופה של בגרויות ומבחנים אז עייפות בתקופות אלו מובנת אם זו לא הסיבה אז אינני יכולה להצביע על גורמים אחרים שיכולים להיות הסיבה לכך, אולי בעצם גם תזונה לא ממש טובה. האם שווה לבדוק דברים נוספים? תודה לך ולענת על העצות, נראה לי שאכן שווה לאבחן ולבדוק את הצד התחושתי, בנוסף אני בהחלט מעוניינת להתחיל במתן תוספים אם כי בחשש גדול לעשות זאת על דעת עצמי וללא פיקוח רפואי לכן אנסה להתעמק בחומר ולהבין יותר ואם זה לא ילך אז נחפש מומחה. בשלב ראשון, מה לגבי ויטמין E יחד עם האומגה 3? הכרחי להוסיף או אפשר לוותר? עד עכשיו הוא ללא ויטמין E , אם חייבים אז של איזו חברה ובאיזה מינון? שוב תודה לכם מקרב לב ומעריצה אתכם על הידע הרב שצברתם ועל הצלחתכם לעזור לילדיכם ולאחרים, יישר כח והלוואי שתמשיכו ותצליחו בעבודתכם הברוכה!
 
למעלה