מבקש התייחסות מכל חברי הפורום הזה

Charlie

New member
מבקש התייחסות מכל חברי הפורום הזה ../images/Emo70.gif

למי שאינו יודע, ספרד מורכבת למעשה מכמה אזורים אוטונומיים דוגמת חבל הבסקים וקטלוניה וכו´. שאלתי היא: האם פיתרון דוגמת קטלוניה לדעתכם ישים בסכסוך הישראלי פלסטיני? כלומר קטלוניה היא למעשה איזור, בו השפה היא קטלונית, התרבות קטלונית, יש להם מושל ומועצה, דגל, והם אף חותמים על הסכמי סחר, תרבות וכיו"ב עם מדינות אחרות. הם למעשה כמו כל מדינה זולת נציגות באו"ם ושליטה בנושאי חוץ וביטחון שבידי ממשלת ספרד במאדריד. האם דבר כזה אפשרי וכדאי כפיתרון לסכסוך? נושאים כמו: משפטים, חקלאות, כספים, שירות מנהלי, חינוך ותרבות, בריאות, שיכון, עבודות ציבוריות, תחבורה, עבודה ורווחה, רשויות מקומיות, משטרה מקומית חזקה, ענייני דת ואישות, תעשייה, מס ותיירות. הכל חוץ מנושאי חוץ ובטחון שישארו בידי ישראל וירדן. הם יבחרו מועצה מנהלית משלהם אשר תנהל את ענייניהם הימיומיים ללא התערבותנו. איך פרס אמר פעם? "יותר מאוטונומיה - פחות ממדינה ריבונית". מו"מ לא מנהלים ע"פ מה שהצד השני רוצה, או מעוניין לקבל. מו"מ מנהלים ע"פ מה שאני רוצה ומעוניין שיהיה. לכן, במו"מ איש לא יוצא וכל שכרו בידו. ישנה פשרה, אחרת המו"מ מתפוצץ. בד"כ איש מהצדדים לא רוצה בפיצוץ המו"מ כי אז שום צד לא יוצא מרוצה ומורווח. מודל קטלוניה שלי, לא יהיה הצעת הפתיחה של ישראל. אלא מטרת המו"מ. ישראל תציע הרבה פחות והפלסטינים ידרשו הרבה יותר. לבסוף מגיעים לעמק השווה. לגבי הפיגועים בספרד, לא מדובר בקטלוניה אלא בחבל הבסקים. הרוב בחבל הבסקים מתנגד לפיגועים הללו ואינו מעוניין להתנתק ממדינת האם הספרדית. מדובר במיעוט קטן ושולי, שנתמך וממומן ע"י גורמים בסקים בצרפת. לכן הפיתרון שאני מציע עובד שם מצויין. הייתי בקטלוניה לפני שנתיים בערך ומאד התרשמי מכך. כמו כן שמעתי לפני חודשיים הרצאה על האוטונומיות בספרד וההרצאה חיזקה אותי ללכת על פיתרון כזה. לא בכל מקום שיש מיעוט לאומי גדול ולו אוטונומיה יש בעיות. תלוי בהרבה דברים. בכל אופן, ישראל חוששת (ובצדק) ממדינה פלסטינית עצמאית לכל דבר מחד, ומאידך אינה מעוניינת לשלוט על עם אחר. הפיתרון? מדינה פלסטינית דה-פקטו שתחסר את 2 המרכיבים שכלכך מסכנים את קיומה של ישראל: ביטחון ויחסי חוץ. במילים אחרות - קטלוניה פלסטינית בשטחים. תגובתכם?

ולדי

New member
יכול לעבוד, אבל בתנאי אחד...

והוא שהעם הפלסטיני באמת מעוניין לחיות איתנו בשלום ולא לזרוק אותנו לים. הרעיון להקים מדינה פלסטינית מפורזת הוצע פעמים רבות, אך הבעיה לא הייתה בו, אלא בכך שהפלסטינים בסופו של דבר רוצים לראות את עצמם על כל שטח "פלסטין" ואותנו בים. בסה"כ רעיון יפה. אני מסכים, אפילו כולל נסיגה מלאה שלנו לקווי 1967. הבעיה שכנראה הממשל הפלסטיני לא מסכים.

Charlie

New member
השאלה היא עם מי אתה מדבר

ערפאת וכנופיית טוניס הם בהחלט לא הפרטנר לתכנית שכזו. ואולם יש בקרב הפלסטינים לא מעט אישים המוכנים לדון בתכנית שכזו. אגב, יתכן ובסתר ליבם הם לא רוצים אותנו כאן בכלל, גם לא בקווי 67´. אך בינינו, האם שמיר, רבין, ביבי, אהוד ואריק שניהלו כולם מו"מ ומגעים עם הפלסטינים - לא היו רוצים לטרנספר מכאן את הערבים אם הדבר היה אפשרי? אין כמעט יהודי בארץ שלא היה רוצה את כל הארץ לעצמו ולסלק מכאן את הערבים. כנ"ל הפלסטינים. אך מאחר והדבר אינו בר-ביצוע, יצטרכו הצדדים ללמוד את דרך הפשרה והחיים זה לצד זה בשלום ובשוויון.

ועד אז?

כיום אין פרטנר אחר. גם אם יש אישים פלסטיניים המוכנים לפתרון כזה, אין להם סמכות להסכים בשם העם הפלסטיני. רק לערפאת (ואולי גם לו לא) יש לגיטימציה כזו בציבור הפלסטיני. אבל הוא לא יסכים לזה לעולם. נותר רק לחרוק שיניים, להחזיק מעמד עד אז, ולהשתדל לא ללבות את השנאה בין שני העמים שעבר למה שהיא כבר כרגע, כדי לא לטרפד פתרון עתידי שאולי יהיה מתישהו.

Charlie

New member
הבעיה היא לא ערפאת, היא אש"פ-טוניס

כשאתה מדבר עם אש"פ-טוניס אתה מדבר עם הפזורה. אנשים אלו מחוייבים לדבר שלשמו הוקם אש"פ ב-1964, לפני כיבושי מלחמת ששת הימים, והוא זכות השיבה. אתה יכול למצוא פתרונות יצירתיים לגבי מעמד צד זה או אחר על שטח או על מקום קדוש - אבל לא על אנשים! ו-ועידת קמפ-דייויד האחרונה נכשלה בעיקר על נושא זכות השיבה. לעומת זאת, המנהיגות המקומית בשטחים היא גם כן פתח´, אבל, היא מחוייבת לערביי השטחים, למעמדם ולרווחתם. לא לרווחת פליטי לבנון. יחי ההבדל הקטן-גדול.

shlomi_h

New member
אין פתרונות מערביים במזרח התיכון

גם ספרד סובלת מטרור של המחתרת הבסקית, השואפת לעצמאות מוחלטת ולא מרוצה ממצבה האוטונומי. גם בעולם אין פתרונות קסם. מה שבטוח זה שמקרה שלנו אל לנו לנסות ולממש פתרונות מערביים כיוון ששכנינו הם לא אנגלים, צרפתים או ספרדים, אלא ערבים מוסלמים אשר מאמינים בג´יהאד. על כן כל פתרון של אוטונומיה חלקית וחיים משותפים נידון לכישלון מראש. הפתרון היחיד הוא הפרדה מלאה, מדינת ישראל לצד מדינת פלסטין. בכדי להגיע לכך צריך להתרחש אחד משנים: א. חזרה לשולחן המו"מ והגעה לגבולות מוסכמים עם הפלסטינאים. ב. הסכמה רחבה בינינו על קו גבול וביצוע הפרדה חד צדדית. אף אחד מהמקרים לא נראה לי ראלי בתקופה הקרובה ועל כן צריך לשרוד במצב הבלתי אפשרי הנוכחי עד למימוש אחד משני התרחישים.

למעלה