מגלים עולמות בתפוז
אנשים

מגלים עולמות בתפוז../images/Emo43.gifאנשים

אנו מציגים לכם היום שדרוג של מערכת העולמות שלנו המכיל ממשק חברתי חדש, עדכונים מהחברים שלכם, עדכונים ע"פ תחומי עניין, מערכת מסרים מיידיים ועוד. המערכת החדשה תתן את הערכים המוספים הבאים: 1. יצירת חברויות במערכת, והכרת תכנים של גולשים שמעניינים אתכם. 2. הפצה וחשיפה של התכנים שלכם בתחומי הענין השונים. מה שיאפשר לכם להציג את התכנים שלכם בתפוצה רחבה יותר. (כמובן שתוכלו לשלוט על אילו מהתכנים שלכם יופצו ואילו לא). 3. ממשק ניהול טוב נוח. 4. מערכת מסרים מידיים שתאפשר שיחה אישית ומיידית ביניכם ובין גולשים הנמצאים בתפוז. דברים שכדאי לעשות על מנת להנות מהממשק החדש: 1. ליצור חברויות עם אנשים המעניינים אתכם. 2. ליצור תחומי ענין חדשים, אליהם יוכלו להכנס חברים חדשים. כמובן שתקבלו עדכונים על תכנים המועלים בתחומי עניין אלו. 3. לעדכן את עמוד הפרופיל שלכם בהתאם לרצונכם. 4. לשוחח ביניכם באופן מהיר ומיידי. לכל מערכת גדולה יש חבלי לידה. אנו מודעים לתקלות שליוו את עליית המערכת בשעותיה הראשונות. אנו מתנצלים על אי הנוחות ויכולים להבטיח כי אנו עושים את מיטב המאמצים לתקן את הבאגים על מנת להפוך את המערכת ליעילה, ידידותית וטובה יותר. נודה לכם על הסבלנות עד לתיקונה הסופי וכמובן נשמח להצעות ורעיונות "שיפוציים". אם יש לכם עוד שאלות, אנו ממתינים לכם בפורום המשוב, שם נשמח לסייע לכם ולעמוד לרשותכם בכל שאלה ובקשה. http://www.tapuz.co.il/forums2008/forumPage.aspx?forumId=168 שתהיה לכם גלישה נעימה.
_____________________________________________________________________ אירועי היום
הפעילות המשותפת של תפוז ורשת מרפאות care הגיעה לסיומה והגולש אדווארד שיין הוא הזוכה המאושר! אנחנו מזמינים אתכם לצפות בשידור החי של הניתוח היום בשעה 18:30 בבלוג TV בהנחייתה של עדן הראל www.tapuz.co.il/care
הערב ב-19:00, תגיע טל גרשון לפורום כלבים ותענה לשאלות בנושא בעיות התנהגותיות של כלבים, מצבי רוח, הרגלים ובעיות פיזיולוגיות ועוד. שרשור שאלות כבר עכשיו. http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=708&MessageId=121823128
 

Thestral

New member
../images/Emo32.gif../images/Emo108.gif

קניתי שלושה דיסקים במאה שקל!
 

לגוטל

New member
אם הם ריקים אז אני חושש שעבדו עליך...

אני עשיתי שלשום הזמנה באמזון שכוללת: * Eyrbyggja Saga - שזו סאגה איסלנדית עם הרבה קסם, מיסתורין ובלגאן (הרבה יותר מהרגיל כלומר) * Here Be Dragons - רומן היסטורי שאמור להיות מצויין, שעוסק בווילס בימי הביניים לפני שאנגליה שלטה בהם * ספר על הפלישות של העמים הגרמאנים השונים לרחבי אירופה במאה ה-5 עד לתשיעית * ספר על הרונות הנורדיות (ממקור אמין, לא יאמן כמה ספרים כאלו יש שעוסקים בהקשר לכישוף ואמונות פגאניות עכשוויות)
 

Y. Welis

New member
יש סיפור ארוך של זילאזני בשם הספר השני

שהזכרת. אגב וויילס, סיפור ההתקוממות שלהם במאה ה-14 נגד המלך הבריטי (הנרי ה-3 או מישהו דומה) היה מרתק מאוד. שמעתי עליו לראשונה בסידרה היסטורית שראיתי פעם, לא זוכר באיזה ערוץ, וזה היה ממש דבר שמבקש להיות רומן היסטורי - הוולשים עמדו במצור ארוך על כמה טירות והקרב הסופי היה טראגי מאוד. מעניין אם יש על זה רומאן או ספר עיון טוב.
 

לגוטל

New member
הנה התקציר של הסיפור

Thirteenth-century Wales is a divided country, ever at the mercy of England's ruthless, power-hungry King John. Then Llewelyn, Prince of North Wales, secures an uneasy truce with England by marrying the English king's beloved, illegitimate daughter, Joanna. Reluctant to wed her father's bitter enemy, Joanna slowly grows to love her charismatic and courageous husband who dreams of uniting Wales. But as John's attentions turn again and again to subduing Wales--and Llewelyn--Joanna must decide to which of these powerful men she owes her loyalty and love. http://www.amazon.com/Here-Dragons-Sharon-Kay-Penman/dp/0312382456/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1222193949&sr=1-2 יש הרבה ביקורות משבחות על הסופרת, והיא כתבה הרבה על התקופה, אז יכול להיות שאולי יש סיפור גם על התקופה שאתה מזכיר, ולפי זכרוני זה אדוארד הראשון שאתה מדבר עליו. ההוא מלב אמיץ, שהבן שלו בהתאם נקרא הנסיך מווילס, והוא היה ראשון שניתן לו התואר. כמובן הימים שלו היו מקצורים ואשתו הביאה למוות הלא נעים שלו, אבל הבן שלו אדוארד השלישי כבר נתן בראש והתחיל את מלחמת מאה השנים.
 
בקשר לכוכבית הרביעית

דווקא ייאמן. קיימים ה-מ-ו-ן ספרים כאלה, אפילו כמה בעברית, הרוב המוחץ הוא בולשיט אחד גדול, כמובן. מה לעשות, יש קונים לכל הבולשיט הזה ולכן גם הרבה כסף.
 

לגוטל

New member
זה עושה את החיפוש בתחום באמזון לבלתי אפשרי

לא רק על הרונות, גם בנושאי מיתולוגיה ופאגניזם שונים. כמתעניין בתחום אני מחפש חומר אמין היסטורית שנכתב ע"י אקדמאי מוכר, רק ככה אני יודע שלא יהיו המצאות ופרשנויות מוזרות, אבל אני גם מסתכל על הביקורות. הקטע שרובן נכתבות על ידי אסטורים וכו' והם שופטים את הספרים לפי האמות מידה שלהם, האם זה תורם להם כפגניסטים מודרנים או לא. קיצר בעייתי העניין...
 

Y. Welis

New member
גם אני הופתעתי בזמנו לגלות שהרונות נחשבות

ליותר מאותיות, ומסמלות דברים מיסטיים - אבל לא ברור לי אם זה מבוסס על משהו היסטורי - אמונה פגאנית אמיתית (שממנה שרד מעט מאוד), או המצאה מאוחרת של מיסדרים מהמאה ה-19והלאה (כמו הניאו-פגאניזם הנורדי שיש כיום, שמתייחס לאדה העתיקה כאל טקסט מקודש...).
 
מחד גיסא,

כתבים שונים, בתקופות שונות, נחשבו קדושים או בעלי כוחות. ההירוגליפים למשל שמשו רק השכבות הגבוהות במצרים, ולכתב היה מקור מקודש. גם ביהדות, הכתב הוא מקודש ומיוחסות לו תכונות מיסטיות כבר מאות שנים. גם במיתוס הנורדי, הכתב התגלה ע"י האל, ובכך נעשה מקודש. האם הכתב עצמו שימש כאמצעי מאגי? עד היום, לא נראה לי שנמצאה הוכחה לשימוש ברונות ככלי מאגי, וכך גם כתב ה"אויים" או ה"אוגהם" הקלטי (שלמיטב זכרוני, נמצא רק על אבני גבול ושאר גלעדים, ובעיקר נדרש לענייני גבולות בין שטחים חלקאיים). כך שנראה לי בהחלט שהפיתוח הרונות ככלי מיסטי הוא יחסית מאוחר יותר, לא בשונה מהטארוט.
 

לגוטל

New member
אני לא אופתע אם כן...

נגיד באנגליה האנגלו-סכסונית הקדומה ללוחמים היה חרוט הרונה של טיר על החרב שלהם (או קסדה, כבר לא זוכר) וזה בשביל שיהיה איתם בעת הקרב. אז יש כאן סימול מיסטי ברמת המיקרו. הרבה רונות מקושרות לאלים, פיריון, עושר, אושר או דברים רעים גם, אז אם הם מופיעות על חפצים יש סימול ימיסטי יחסית ברור. השאלה היא האם יש כזה דבר באופן רציני יותר, האם המכשפים הנורדים (המקבילים של הדרואידים הקלטים) השתמשו ברונות כמקור קבוע לקסם.
 

Y. Welis

New member
היו מכשפים נורדיים?

זה בדיוק העניין - עבורם, הגישה לאלים היתה ישירה, ולא היה צורך במתווך ('כוהן') שינהל עבורם את הטקס. כל אחד היה יכול לזבוח או לקיים טקס פרטי בביתו, ולא היה צורך במקום ציבורי (כמו גם אצל היוונים). לכן אני חושב שמשמעות הרונות, מלבד כתיבת דברים משמעותיים, היתה מועטה. אגב האוגהם, יש שטוענים שהיא ייצגה שפה קדם-קלטית, של העם שישב בצפון אנגליה ואירלנד לפני בוא הקלטים (כמו למשל הפיקטים שבסקוטלנד).
 

לגוטל

New member
בתקופות הקדומות בעיקר...

יש עדויות וסיפורים על כאלו ממה שהבנתי. התפקיד שלהם היה בעיקר בקרבות לקלל את היריב ולעצור את הקסמים של שלו, כלומר תכלס הם היו בשביל לתת יותר ביטחון ללוחמים שאין קסם נגדם ושהאלים לצידם. לא ידוע לי שהם גם תפקדו ככוהנים. על האוגהם אני לא יודע הרבה, אבל זו טענה מאוד מעניינת. מדברים על אוכלוסיה ניאוליתית כאן בעצם, השפה שלה השתמרה ככתב אצל הקלטים? בנוגע לפיקטים, הטענה בנוגע להיעלמותם (לפחות זו שמוכרת לי) היא שהם פשוט התמזגו עם הקלטים, אז אולי ככה הייתה להם השפעה תרבותית, אבל אז זה רק באזור סקוטלנד.
 

Y. Welis

New member
לא ברור אם הקלטים שימרו את השפה שלהם

יתכן שהסימנים קדמו להגעתם, ונוצרו על ידי אותם עמים ניאוליתיים. אגב הקלטים ואותם ניאוליתיים- היום יש רעיונות מעניינים בנושא (ר' הערך CELTS בוויקיפדיה) שמבוססים על סקרים גנטיים שנעשו באוכלוסיות האלה. אחד מהם מצא למשל דמיון רב בין האירים לתושבי צפון ספרד (אולי גם הבאסקים). על כן יש היום השערה חדשה שלפיה הקלטים לא הכחידו את העמים שקדמו להם (או הניסו אותם 'מתחת לאדמה' כמו את הטואת'ה), אלא 'סיפחו' אותם מבחינה תרבותית ולשונית, כך שאחרי כמה מאות שנים, כולם היו 'קלטים'. כך הפיקטים הפכו להיות 'סקוטים' עבור האנגלים משלב מסויים, כמו שאר הקלטים שהיו שם. זה גם מסביר איך האגדה הפיקטית על דרוסטאן התגלגלה דרומה לוויילס (ומשם לצפון צרפת) והיתה הגרעין לסיפור על טריסטאן.
 

לגוטל

New member
מהידוע לי

הקלטים ממחוז גליסיה שבצפון-מערב ספרד זה לא תאוריה, אלא דבר מוכח שישבו שם קלטים. סיפוח תרבותי ולשוני גם נשמע הכי הגיוני. הקלטים התפזרו באירופה לא כעם כובש כמו הגרמאנים כמה מאות שנים אחריהם, אלא כעם נודד שמיישב מרחבים ריקים. אם הם נתקלו באוכלוסייה מקומית (שלבטח הייתה קטנה) השמדה שלה לא הייתה מהלך הכרחי. רואים בבריטניה קשר בין בנייה ניאוליתית לבנייה קלטית, יש כפרים משומרים עדיין בסקוטלנד ובאורקני מהתקופה הניאוליתית. לי נשמע הכי הגיוני שהפיקטים הפכו לסקוטים, וזה כלל אובדן מידע רב על התרבות הייחודית שלהם, שחלקה עברה אל הקלטים אבל קשה לנו לדעת מה בדיוק עבר ומתי.
 
עזוב את אמזון אם ככה, כי שם החיפוש יהיה קשה

מאוד, לנוכח הזבל הרב. הייתי הולך ישר על ספרות אקדמית, ומהביבליוגרפיה תוציא את המקורות שאתה מחפש. אם כי צריך לזכור, שגם אקדמאים מוכרים נתונים לאופנות שונות
לפעמים יש גם כמה פרשנויות מודרניות חביבות לכל מיני דברים, ולפעמים לחלק מהסופרים הניאו-פגאנים וההית'נים יש איזו הברקה שאקדמאים מפחדים לגעת בה בגלל שהם לא רוצים להיות מנודים על ידי הממסד, ככה ששווה גם להציץ בכאלה לפעמים.
 

לגוטל

New member
אתה צודק בהחלט...

אבל שאתה לא מכיר את כל המקורות, עדיף ללכת על בטוח מהבחינה של אמינות החומר, ולא רק על המלצות למרות שיכול להיות שהן שם בצדק. אכן התפתתי לרכוש ספר או שניים שנשמעו יותר עם פלפל לעומת מה שהזמנתי.
 

Y. Welis

New member
זה מזכיר לי שספריית מדעי הרוח

של האוניב' העברית (בקמפוס הר הצופים) הזמינה פעם את אחד הספרים של החוקרת האקסצנטרית-פמיניסטית נורמה לור גודריץ', על הגביע הקדוש. הספר היה אחד מכמה שהיא חיברה בנושא, החל מ'ארתור' שהופיע ב-1987 (ולצד 'גווניבר' ו'מרלין') ושהניב את המסקנות הבאות - ארתור היה אדם אמיתי שחי בסקוטלנד, ואילו גווניביר היתה מלכה פיקטית; לאנסלוט לדעתה היה מלך סקוטי במקור... The Holy Grail שכאמור קיים בספריה, מוקצן לא פחות ומגיע למסקנות שאינן קרובות לאף מחקר אחר. יש לציין שהיא אינה מוזכרת באנציקלופדיה הארתוריאנית של לייסי, ספר העיון המרכזי בתחום. גודריץ היתה פרופסור מן המניין בשעתה, ועמדה בראש קולג' לבנות, כך שהקיצוניות הזו עשויה לבוא גם מתוך האקדמיה, וכמובן שגם מחוצה לה. http://gorddcymru.org/twilight/camelot/infopedia/g/goodrich.htm
 
למעלה