מגנט קבוע בתוך שדה מגנטי = כוח חשמלי ?

מגנט קבוע בתוך שדה מגנטי = כוח חשמלי ?

אני חוזר קצת על החומר במגנטיות וחשבתי על השאלה הבאה
נניח שיש לי מגנט גדול ומקובע המייצר סביבו שדה מגנטי.
לתוך השדה המגנטי הזה אני מכניס מגנט קבוע ומחזיק אותו במנוחה
(נניח קוטב צפוני לדרומי - כך שהם ימשכו זה לזה)

ברור לכולנו שהמגנט הקטן ימשך ישירות לגדול
אבל - אין כוח מגנטי על מטענים סטאטיים - למה פתאום יש כוח משיכה ?
יתר על כן - הכוח לא מתנהג כמו כוח מגנטי (ניצב לשדה)
אלא כמו כוח חשמלי (אלקטרו סטאטי)
האם שדה מגנטי על מגנט הוא אלקטרוסטאטי ?

נראה לי שיש לי בעיה בהבנה של משהו
אשמח לעזרה

תודה מראש

Schrodingers Dog

New member
דיפול מגנטי

השדה המגנטי של המגנט הוא בקירוב טוב שדה של דיפול מגנטי. לשדה הזה יש גם רכיב רדיאלי שאולי מזכיר לך התנהגות של שדה חשמלי נקודתי. בכל מקרה, שני דיפולים מגנטיים מפעילים כוחות אחד על השני ולכן יכולים להמשך אחד לשני, תלוי באוריינטציה שלהם.
&nbsp
https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_dipole
&nbsp
&nbsp

לא בדיוק הבנתי

קוי השדה של דיפול מתחילים בקוטב הדרומי ונגמרים בצפוני
לצורך העניין נסיר את המגנט ונשאר רק עם השדה - איזה רכיב רדיאלי קיים, אם למשל נניח ששני המגנטים היו סמוכים בקטבים ?

ברור לי שהמגנטים מפעילים כוחות זה על זה (או שלא היו נמשכים למשל זה לזה) - מה שלא ברור לי הוא איך נוצר הכוח ללא תנועה של מטען
ועוד לא ברור למה כיוונו של הכוח הוא על הציר בין המגנטים ולא ניצב למשטח בינהם (כלל יד ימין)

תודה על הלינק אבל את משוואות מכסוול בצורתן הדיפרנציאלית למדתי אי אז בתואר הראשון ולקבל מהם אינטואיציה בשלב זה קצת גדול עלי
ולפיכך אני פונה למביני העניין שכאן.

תודה רבה על התשובה וההבהרות.

הנקודה היא שיש תנועה של מטען

מבחינה קלאסית דיפול מגנטי הוא שקול ללולאת זרם זעירה.
&nbsp
אז אם ברור לך איך זרם משפיע על זרם אז ברור לך איך דיפול משפיע על דיפול.

Schrodingers Dog

New member
הערה

דיפול מגנטי אפשר להבין אותו בתור לולאת זרם זעירה, שאנחנו מסתכלים עליה ממרחק גדול בהרבה מהרדיוס שלה. חיפשתי פיתוח מסודר של איך לקבל את השדה המגנטי של הדיפול, וגם איך לקבל את הכוח ששני דיפולים מפעילים אחד על השני, הנה למשל
&nbsp
https://books.google.co.il/books?id...=isbn:0763738271&pg=PA146#v=onepage&q&f=false
&nbsp
אבל נראה לי שאתה לא רוצה לראות משוואות. העניין הוא שקווי שדה שנסגרים והולכים ובאים זה הכל טוב ויפה, אבל אי אפשר ללכת עם זה לסופר. אבל אם אתה תשב עם דף ותחשב את השדה המגנטי של לולאת זרם עבור צופה במרחק גדול, אז בוודאי תדע ותבין את זה, לא משנה איזה ציור יציגו בפניך.
&nbsp
בקשר לכוח שמפעילים שני דיפולים, אפשר שוב לחשוב על לולאות זרם ואז אנחנו יודעים שדה מגנטי מפעיל כוח על זרם כי זה בעצם מטענים נעים. דרך אחרת לחשוב על זה זה אם אתה מכיר את העובדה הנסיונית שדיפולים חשמליים נוטים להתיישר בהנתן שדה חשמלי חיצוני וגם דיפולים מגנטיים נוטים להתיישר עם (או נגד, תלוי בחומר) עם שדה מגנטי חיצוני. השדה המגנטי החיצוני מיישר את הדיפול, כלומר מפעיל עליו כוח. עכשיו נניח שהשדה המגנטי החיצוני מקורו בדיפול מספר שתיים. אז הדיפול הזה יפעיל כוח על דיפול מספר 1. אבל דיפול מספר 1 גם מייצר שדה מגנטי ולכן גם הוא מפעיל כוח על דיפול מספר 2. כאן יש ביטוי של הכוח
&nbsp
https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_moment#Forces_between_two_magnetic_dipoles
&nbsp
לא ביטוי טריוויאלי אם היית צריך לנחש אבל קל מאד לחישוב.

למעלה