כיון שרק מי שיש לו פייסבוק יכול לראות
העתקתי לכאן:
======================
טביעת ה"פאטריה" - 25.11.1940
======================
היום לפני 73 שנים, ב-25.11.1940 טובעה בנמל חיפה אנית הגירוש הבריטית "פאטריה".
"פאטריה" הייתה אונית נוסעים צרפתית בעלת נפח של 12,000 טון שהוחרמה על ידי הבריטים לאחר כניעת צרפת לגרמניה. האוניה הייתה במצב טוב והבריטים החליטו להשתמש בה כאונית גירוש ולהגלות בה למאוריציוס את 1,901 מעפילי "פסיפיק", "מילוס" ו"אטלנטיק", שלוש ספינות מעפילים שנעצרו במהלך חודש נובמבר עם הגיעם ארצה.
לאחר שנכשלו כל מאמצי ההנהגה הציונית להניא את הבריטים מתוכניתם לגרש את המעפילים, החליטו ראשי "ההגנה" לחבל באונייה על מנת לעכב את הגירוש.
להמשך הקריאה: שיר הזמן | שיר אחד ביום
עוד היום בשיר הזמן:
25.11.1881 - נולד המתרגם והמשורר יעקב פיכמן
Like · · Share · 44 minutes ago
לאה פ. להלן עדותה של לאה שלום שהיתה על האניה פטריה (מתוך פורום "גימלאים יוצאים לדרך של תפוז בשנת 2005) : "
מאת: לאה שלום
25/11/05 20:38
אני הייתי על האוניה הזאת, אני ניצלתי, אבל אמי וסבתי טבעו ז"ל, זה היה אסון גדול מאוד. זכרון מאוד כואב, שגם עם הזמן לא מגליד.
מכונות האוניה כבר דלקו, מיד אחרי הפיצוץ ירד אחד מעובדי הצוות, וכיבה את התנורים הבוערים, למזלינו, אחרת כל האוניה היתה מתפוצצת לרסיסים ומי יודע אם היה משהו נשאר בחיים. אני חושבת שזה היה חוסר אחריות של המבצעים, הכוונה שלהם היה לעשות חור קטן, אבל האוניה היתה מאוד ישנה ונוצר חור מדי גדול, והתוצאה ידועה".
לאה פ. וקטע נוסף של עדות של לאה שלום:
"....אחרי שהמצב החמיר, העלו אותנו לאוניה, הכל היה מאורגן ממכבי, ומשם היינו צריכים להגיע לארץ,
לא היה מספיק אוכל באוניה, זכור לי שעברנו ליד אוניה מעפילים אחרת וצעקנו להם , שאין לנו אוכל, הם שלחו לנו מציות וקצת שימורים, הקפיטן של האוניה הסכים לעבור קרוב לאוניה השניה שביל לקחת את הכינו לנו. אחרי זמן מה הגענו לנמל חיפה שלא נתנו לנו להכנס, כתבו מכתבים, משלחת מהאוניה ירדה לדבר עם האנגלים ,אבל שום דבר לא עזר. השאר ידוע.
את הניצולים העבירו לעתלית. מכיון שאבי ואחי כבר היו בארץ, אבי ביקש אותי, לקח להם כמה חודשים עד ששיחררו אותי, אני הייתי הראשונה שיצאה מהמחנה. את שאר האנשים, עם הזמן שחררו."