מדוע הקפיטליזם מעכב האנושות

InDaHouse

New member
מדוע הקפיטליזם מעכב האנושות

נניח ויש אדם בשם מוישה. מוישה נולד להיות מורה! הוא פשוט המורה הכי תותח שיכול להיות במיוחד לגילאים 12-6. אבל מה? כמה משלמים למורה?! כמה מורים יש בשוק? למוישה לא משתלם להיות מורה. יותר טוב לעבוד בהייטק. שם הכסף! שם הפריסטיז`, שם המכונית הצמודה ורכב השטח המזהם שבו הוא יכול להרוס את הטבע בטיולי סוף השבוע. השוק מוצף במורים אבל חסר אנשי הייטק. מה קיבלנו? קיבלנו איש הייטק בינוני במקום מורה גאון. דוגמא נוספת. בוריס הוא רופא במרפאה במושב גזגזים. גאון! נולד להיות רופא. נגיעה שלו ואתה בריא כמו ג`ירף. אבל מה יקרה אם חס ושלום הוא יצליח לרפא את כל המושב? הוא חייב לסגור אז את העסק. להיות מובטל. יום אחד בא ביריון לבוריס ובמבטא צ`רקסי כבד מסביר לו שה"אנשים שלו" המציאו תרופה לכל המחלות. אבל! וזה אבל גדול, יש לה תופעות לוואי - הקאות. "אין בעיה" אומר בוריס, "תגיד לאנשים שלך שימציאו תרופה נגד הקאות". "ואם כבר המציאו תרופה נגד הקאות אז שיהיו לה תופעות לוואי של שלשולים!" http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=827665

משקיף25

New member
לקפיטליזם יש חלופות טובות מאנרכיזם.

אנרכיסטים באים בדרך כלל משכבת מעמד ביניים מתרושש, נבהלים כמוני מהקפיטליזם, אבל בשעה שיש הרבה יותר אנשים מובטלים, רעבים, וכאלה שאין להם כלום - אומרים האנרכיסטים: "צרוך פחות, חיה יותר, היה מודע לעצמך, אל תעבוד בשביל 'אל' הכסף..." כאילו שהבעיה היא שיש יותר מדי צריכה ולא אנשים רעבים שאין להם כלום. נראה לאנרכיסטים שכל האחרים הם עורכי דין מוצלחים שעובדים 16 שעות ביום בשביל לשדרג ממכונית עם גג נפתח מסוג X', למכונית עם גג נפתח מסוג Y', בזמן שהרבה יותר אנשים עובדים 16 שעות ביום בשתי משרות ועדיין לא מצליחים לפרנס את משפחתם, אותם אנשים לא בדיוק יכולים לאמץ את ההמלצה "לעבוד פחות לחיות יותר..." האנרכיזם בא לטפל בקפיטליזם ותוצריו (זיהום, אפליה, דיכוי) בצורה שטחית, יש יאמרו "היפית" ללא איגודי עובדים, ללא המעמד המדוכא ורצוי ללא מדינה כלל... הוא בא מהשכבות המבוססות, מקיים מין "פרישות מרצון" ואל השכבות המבוססות פונה בעיקר לגבי תרבות הצריכה (תופעה מכוערת לכשעצמה, אולם סימפטום שולי שהוא נחלתו של מיעוט בר מזל לרוב). כמובן שאין להכליל, ויש גם זרמים שפויים באנרכיזם, "אנרכו-סינדיקליזם" למשל (אם אני לא טועה, חומסקי נמנה עליו), וגם אנרכו-קומוניזם כמובן, אבל נראה שלפחות בארץ אין מהם כלום, רק מגודלי שיער עם ג'ינסים גזורים בתחנה המרכזית ועל יד "סלון מזל". שאומרים לכם: "תצרכו פחות - תחיו יותר"...

InDaHouse

New member
אין חלופה לקפיטליזם מלבד אנרכיזם

ישנו כלל ברזל בהיסטוריה: כפיה יוצרת כאוס. אנרכיזם הוא הסדר החברתי היעיל והנכון ביותר עבור בעל החיים החברתי הקרוי "אדם".

אנרכיזם = דרוויניזם חברתי

כי ללא חוקים וסדר, מה שיקרה בפועל זה שקבוצות אנתיות שונות פשוט יתחילו להשמיד אחת את השניה, ולאחת מכן את עצמן. ברצינות, אתה באמת חושב שבני אדם יכולים להתקיים ללא מערכת של סדר וחוקים? בכל יום אני מתפלא מחדש מהתמימות של אנשים.

InDaHouse

New member
האנרכיזם איננו מתנגד לכללי התנהגות

וכל קהילה תהיה רשאית לקבוע כללי התנהגות בסיסיים שונים המתאימים לאורח החיים שלה. בכל קהילה אנרכיסטית בעולם ישנם כללי התנהגות המוסכמים על כלל אנשי הקהילה. מי שאינו מסכים באופן קטגורי יכול לעבור לקהילה אחרת. שאלה: מה עושות קבוצות אתניות היום אם לא להשמיד אחת את השניה? באיזה עולם אתה חי?! התמימות היא שלך! לא שלי. אש השנאה הבין-אתנית הודלקה על ידי שליטים ומדינות. ביפן למשל ישנם שני זרמי דת - שינטו ובודהה. בעבר השינטו הייתה השלטת וכיום הבודהיזם היא הדת השלטת. האם מישהו נגע לרעה במישהו על רקע זה? ברגע שהצבירה האינסופית של רכוש תיעצר וכל אדם יוכל מצד אחד לחיות בקהילה המתאימה לו ומצד שני לשמור על הפרטיות והאינדיבידואל שלו - לא תהיה לאנשים סיבה לכפות איש את רצונו על האחר מעבר לסיבות היומיומיות אותן המדינה גם כך אינה יכולה לעצור. לעומת זאת קהילה אנרכיסטית מתאימה יותר להתמודדות עם אלימות ואונס מן המדינה המסואבת והביורוקרטית.

InDaHouse

New member
לא היו מקרים של "אכיפה"

של קהילות אנרכיסטיות בעולם. אנרכיסטים בתודעה יודעי לכבד את כללי ההתנהגות של הקהילה. פעם בפגישת קולקטיב מישהי פרצה בבכי כי הרגישה שיש עליה יותר מדי אחריות משום שכולם זורקים... ואללה, קורה. אבל הבכי הזה שינה את הכל. אנשים מתקשרים זה עם זה בעולם של שיתופיות. בעולם של קפיטליזם ממשל ומדינה - האנשים מתקשרים דרך בתי משפט ושוטרים.

somebodddy

New member
אם כך האנרכיזם הוא כמו פציפיזם

יכול לעבוד רק אם כולם אנרכיסטים.

InDaHouse

New member
כאן מגיעה השאלה "מה זה עובד?"

עד שאתה עונה לי על השאלה הזו אני אספר לך משהו נוסף. קהילה אנרכיסטית משתנה בהתאם למה שקורה במציאות לעומת קיבוץ או אפילו מדינה קומוניסטית או סוציאליסטית. קהילה אנרכיסטית יכולה להתקיים בתוך חברה קפיטליסטית לחלוטין. כמובן שאם רוב האנשים יהיו אנרכיסטים אז לקפיטליסטים תהיה בעיה קשה בגיוס מחדש של עבדים בעלי תודעה כוזבת. אני מניח שאז - ושוב, מדובר בתיאוריה משום שההיסטוריה עד עתה לא איפשרה לאנרכיזם מרווח נשימה כפי שקיבלו שאר השיטות, אז הקהילות האנרכיסטיות ייאלצו במקרים מסויים להגן על עצמם מפני ריאקציונרים כפי שעשו צבאותיו של מאכנו באוקראינה מול חמישה צבאות שונים וללא סיוע רוסי.

ואיך בדיוק יכול האנרכיזם

להתמודד עם תופעות כמו פשעים, התנהגויות לא רצויות וחוסר צייתנות לנורמות? מה יעשו לאנסים, גנבים ורוצחים?

InDaHouse

New member
ישנן דוגמאות בעבר לקהילות

שאינן אנרכיסטיות אך פועלות באופן דומה בשל גודלן המצומצם. למשל חפש על הערך Druids בויקיפדיה. הדרואידים היו אנשי רוח ששפטו בין האנשים. לא היה ספר חוקים. היו פשוט אנשים. העונש החמור ביותר על תופעות שאתה מתאר היה חרם חברתי. חרם חברתי גרוע מעונש מוות. תחשוב על זה!

בהכרח לא נכון

כי מי שמבצע עבירות כאלה, לא בהכרח שפוי בדעתו ולא תמיד מתעניין בחברה. מטרתו של מאסר הוא לא רק להעניש את העבריין - אלא גם להרחיק אותו מהציבור (במקרה שהוא מסוכן); איך בדיוק חרם חברתי יימנע מאנס להמשיך לאנוס, מגנב להמשיך לגנוב ומרוצח להמשיך לרצוח? מה שאירוני הוא, שאתה אומנם מתנגד לקפיטליזם, אך לא שם לב שהאנרכיזם הרבה יותר קרוב לקפיטליזם מאשר לקומוניזם: בהיעדר חוקים והסדרים, אף אחד לא יעזור לאף אחד, ומי שחסר כל ידרדר לשולי החברה ובסופו של דבר יירקב - בדיוק כמו בחברת בעלי החיים האנרכיסטית, בה מי שאינו חזק דיו כדי לשרוד, פשוט נכחד. בלי לדון האם זה טוב או רע (אנטוליו ידידנו ודאי יגיד שזה טוב), תוך כמה דורות האנרכיזם יביא להכחדת כל המפגרים, חלשים, מסכנים ובעלי החולי, כל מי שאינו בריא וחזק דיו כדי לשרוד. התוצאה הסופית תהיה ניוון מוחלט של החברה והתרבות האנושית, וחזרה של עשרות אלפי שנים מבחינה מנטלית, אל עידן האדם הקדמון.

InDaHouse

New member
אני רואה שמתפתח פה דיון חביב

מי שאינו שפוי יימצא עבורו פתרון שרק כצעד אחרון שבאחרון יהיה כליאה בתנאים כפי שהיא מתקיימת כיום. כמובן שתושם תשומת לב והשגחה ראויה שאותו אדם לא יבצע את מעשהו בשנית. איך כלא מונע מאנס להמשיך לאנוס? שוב, במקרה של אדם בלתי שפוי, ראה לעיל. גניבות שהן מחלת נפש "קלפטומניה" ראה לעיל. גניבות יהיו חסרות תוחלת בעולם שבו אין פערים כלכליים משום שאין יכולת לצבור רכוש. אין בנקים. אין הלוואות בריבית. אין חובות. אין משכנתות. איך כלא מונע מגנב להמשיך לגנוב? עכשיו שאלה על חומר של כיתה ב': מה היה הרצח הראשון ומה היה העונש עליו על פי ספר בראשית? אתה מדבר על אנרכו-קפיטליזם. לאנרכוקפיטליסט אין מה לכתוב בקומונה שמאלנית. אנרכו-סוציאליסט כמוני ישיב לך שבהיעדר יכולת לצבור רכוש פרטי ולהשתמש בו על מנת לנשל או לנצל את הזולת, האנרכיזם רחוק מאוד מקפיטליזם והתפלאתי שאיש מחברי הפורום הזה לא טרח להשיב לך על כך משום שמדובר בידע בסיסי אותו ניתן לרכוש בויקיפדיה. עכשיו תן לי לשאול אותך עוד שאלה - האם השיטה הקיימת נותנת למפגרים יכולת להתרבות? אני מתנגד בחריפות להכחדת מפגרים וחלשים וכו' אבל לא הבינותי כיצד הגעת מבחינה לוגית מהכחדת חלשים לניוון החברה האנושית... זה מעניין כי אני זקוק לטיעון הזה נגד אנטוליו.

מה זאת אומרת?

הכלא מונע מהפושע להמשיך לפשוע כיוון שהוא נמצא פיזית בתוך תא שאינו יכול לצאת ממנו ולבצע זממיו. איך תמנע ממנו לעשות זאת בחברה אנרכיסטית? טרם ענית על שאלה זו. ובלי קשר לאנרכוסוציאליזם/קפיטליזם, אתה כנראה לא הבנת את הטיעון שלי: בכל חברה יש חלשים יותר (ולאו דווקא נדכאים מבחינה כלכליות: אני מדבר על בעלי מומים, נכויות, לקויות ושאר חסרי היכולת), שללא חוקים ורווחה אין להם סיכוי של ממש לשרוד. מכיוון שהאנרכיזם מתנגד לכל סוג של חקיקה או התארגנות, הרי שלאותם חסרי יכולת אין שום סיכוי בעולם כזה. הניוון החברתי לא שייך להכחדת המפגרים, אני מצטער אם זה מה שהשתמע מדברי; הניוון החברתי, והחזרה על עידן האדם הקדמון, יגיעו כתוצאה של התכחשות לקידמה ולמודרניזציה - ללא חברות תחרותיות, מיזמים כלכלים, התארגנויות (וכיוצא בזה) - מי בדיוק יפתח את אותם מוצרים בסיסיים וייספק את אותם שירותים טריוויאלים, מהר אנחנו נהנים באופן יומיומי, כמו מים, חשמל, ומוצרי מזון, וכן חינוך ותרבות וכו'?

InDaHouse

New member
ידעתי שיהיה מעניין!

הכלא אכן מונע - זמנית! הכלא הוא אוניברסיטה לפשע. כל מי שנכנס לשם יוצא פושע טוב יותר משנכנס. בפעם הבאה יהיה הרבה יותר קשה לתפוס אותו. אתה יודע מה אחוזי השיקום מבתי סוהר? 5 אחוז. לא בדקתי אבל זה מה ששמעתי אתה מוזמן להחכים אותי. איך מונעים פשע בחברה אנרכיסטית? פשוט מאוד - משכילים אנשים למוסר לא מאלפים אותם בכוח. אין דרך למנוע פשע! יש רק דרכים שונות ומשונות להתנקם בפושעים. חברה אנרכיסטית תשאף לפתח את חוש המוסר האבולוציוני שקיים בכולנו. איזו מן חברה חולה אנחנו שאנו זקוקים לחוקים שיגדירו מי נזקק וכמה הוא צריך לקבל. מהו מצבם של הנזקקים בחברה שאתה מרוצה ממנה?! מה היה מצבם של הנזקקים בברה"מ הקומוניסטית? הדבר הטבעי ביותר עבור בעל חיים אנושי הוא לא להיות אדיש למצוקה של בעל חיים אנושי ובלתי אנושי אחר. אם קהילה אנרכיסטית תיזדקק לעזרה ותשלח תמונות של המצוקה אני בטוח שזה יעורר אצל שאר הקהילות תחושה של חוסר נוחות טבעית והם יחושו לעזרתם. אנרכיזם אינו מתנגד לדרך ארץ אלא לחקיקה, אינו מתנגד להתארגנות היררכית אלא להתארגנות וולונטרית. הבנת? תחרות היא עניין נחמד כזה משחק. נגיד - תחרות ממציא הפטנט של השנה או תחרות המוזיקאי המוכשר. אבל כשהתחרות הזו היא עניין של חיים ומוות יש לנו בעיה. אנשים שירצו שיהיה להם חשמל יקימו חברת חשמל בתנאי שאינם הורסים את הטבע ואינם פוגעים בבעלי החיים. אם יש לך עוד שאלות אני אשמח לענות. אתה שואל שאלות חכמות וטובות.

InDaHouse

New member
תיקון טעות מטופשת

האנרכיזם אינו מתנגד להתארגנות וולונטרית אלא להתארגנות היררכית.

בהחלט מעניין!

בכל חברה השאיפה היא לחנך אנשים למוסר - במידת האפשר. אבל תמיד יש חריגים, אין לך חברות מושלמות. ומה עם החריגים? איך תמנע לרצוח ולגנוב מבלי לבודד אותם מהחברה? (כלומר לכלוא אותם). ללא חוקים שיגדירו מי נזקק, כיצד נדע במי לתמוך? אתה מסכים שיש אוכלוסיות מסויימות הטעונות תמיכה? ומצבם של הנזקקים בבריה"מ היה מהגרועים בעולם, איך זה קשור? מצבם של הנזקקים (המעטים שיש) במדינות סקנדינביה אגב, הוא לא רע בכלל; אין לי מושג איך זה קשור though. בתור צופה דיי קבוע בנשיונל ג'יאוגראפיק, אני יכול לספר לך שאצל רוב חברות בעלי החיים נוטים לתקוף בעיקר את החלשים ואת חסרי היכולת להתגונן. זוהי חברה אנרכיסטית, אותה אתה רוצה לחקות? תחרותיות היא אלמנט חשוב ומרכזי בהתפתחות האנושית, ובלעדיה הרבה הישגים (כמו הנחיתה על הירח, פיצוח הגרעין ועוד) לא היו מושגים. אתה חושב שאצל בעה"ח התחרות אינה עניין של חיים ומוות? דע לך שלא רק שהיא כן, אלא גם הרבה יותר מאשר אצל האדם (במצוד אחר הטרף, למשל)... "אנשים שירצו שיהיה להם חשמל יקימו חברת חשמל"... זה אומנם נשמע נורא אוטופי, אבל המציאות הוכיחה שזה לא פועל. בלי מניע ( = כסף) בני אדם לא משתפים פעולה.

InDaHouse

New member
אתה חוזר על אותן שאלות

זה כבר לא מעניין. שוב - המגמה היא איתור החריגים והשמת דגש של תשומת לב והעצמה דווקא להם. זהו אינרס של כלל החברה. החברה המושלמת שלך אינה מונעת פשעים אלא נוקמת עליהם. כיצד נדע במי לתמוך? במי שהמצפון שלנו יגיד לנו, מה זאת אומרת? אתה רוצה להיות כמו חברות בעלי החיים הללו? כי אני לא. האבולוציה האנושית הובילה אותנו לגונן על חלשים. כך אנו שורדים על ידי שימור המשאב האנושי הקיים. זה שלמישהו אין רגליים לא אומר שאין לו שכל. לנחיתה על הירח לא היו שום הישגים כלכליים. להיפך. ארה"ב ביזבזה מיליארדים מהקופה הציבורית על חשבון העניים לשם סיפוק יצר התחרות המעוות שלה. פיצוח הגרעין הוא הישג? אם זה נקרא הישג אצלך אז אני לא יודע על מה יש לנו לדבר. שוב - אתה רוצה לחיות חיים אכזריים כמו בטבע? אני לא וגם האנרכיזם לא. המניע הוא כסף? אולי המניע הוא חשמל? אתה רוצה לצבור ערימות של כסף או לעשות איתו דברים שיעשו לך טוב? כסף אינו מניע - אושר הוא המניע.

באופן כללי

אתה סותר את עצמה. אתה שואף לאנרכיזם אך מתנגד לחיקוי דרך בעלי החיים, שעה שעתה מתעלם מהעובדה שזוהי הוא התגלמות האנרכיזם. אתה רוצה אנרכיזם, אך כאשר אתה מסתכל על חברה אנרכיסטית, אתה מסתייג. זה דומה לקומוניסט, שמסתכל על בריה"מ ואומר: "נכון, זה נכשל, אבל זה יכול גם להצליח". הנחיתה על הירח היא חלק מתוכנית החלל האמריקנית, שהיא צעד מדעי משמעותי וחשוב ביותר. לזלזל בהישג הזה, זה כמו לזלזל בהישגיו של איינשטיין בתחום היחסות, וזה לא מוסיף כבוד למזלזל... ובאשר לפיצוח האטום - עצם העובדה שהנ"ל מהווה יכולת להפיק אנרגיה זמינה, בדרך זולה ובטוחה וללא פגיעה בטבע (כפי שרוב צריכת החשמל של הכרך המנהן מופקת) - מהווה השג חשוב והכרחי. ורק בשביל הפרוטוקול - אושר אינו מניע, אושר הוא היעד. כסף הוא האמצעי, בשביל רוב הבריות. יחידי סגולה הם אלו שלהם אמצעים אחרים.

דוגמא לא עניינית

בארה"ב ובסינגפור, מהקפיטליסטיות שבמדינות העולם, המשכורות למורים הם גבוהות מאוד יחסית לשוק (בעיקר בסינגפור), ואנשים ברמה מגיעים למקצוע ההוראה. וחוץ מזה, משתמעת מההודעה שלך דיעה מאוד שלילית על מורים - שהיא כלל לא לעניין.

למעלה