מדוע יימנע רב מלומר את שם ה' בתפילת השכבה?

מדוע יימנע רב מלומר את שם ה' בתפילת השכבה?

אני יהודי ספרדי המתגורר כרגע בחו"ל (אך מתכנן לחזור ארצה בקרוב בע"ה) הנמצא בתהליך של חזרה בתשובה. לצערי, בית-הכנסת האורתודוקסי היחיד בסביבה הוא בית-כנסת של חב"ד. "לצערי", כי האנשים שם נפלאים, אך נוסח התפילה והמנהגים שונים למדי ממה שהכרתי במשפחת המוצא שלי.

בשבת האחרונה ביקשתי לעשות השכבה לאחר עלייתי לתורה, כנהוג אצלנו. רב חב"ד אמר שאצלם לא נהוג לעשות השכבה בשבת (אצלם זה בכלל "אל מלא רחמים" לא "השכבה"), אך עבורי הוא יעשה זאת. קיבלתי את גמישותו ונדיבותו בשמחה ובהוקרת תודה.

אך כשהוא קרא את נוסח ההשכבה (במקרה היה אצלו בבית הכנסת סידור בנוסח עדות המזרח), שמתי לב שהוא נמנע מלבטא את שם ה' (שלא ככתוב בסידור!), ורק אמר "השם" כל פעם שהגיע לשם ה'.

אני בטוח שהוא יודע מה הוא עושה... אבל אני עצמי לא מבין את הסיבה לכך. האם כבוד הרב כאן יכול להסביר לי למה נמנע הרב מלבטא את שם ה' בתפילת ההשכבה?

תודה מראש.

תודה

איך הבדל בין עדות (מנהג?) הפך לדבר שעלול להוות עבירה על אחת מעשרת הדברות (נשיאת השם לשווא)?

האם ידוע לך מקור האיסור לבטא את השם המפורש בתפילה שלא לפי מנהג העדה?

האם כשאני מתפלל במנין מסידור אשכנזי, צריך להיזהר מביטוי השם המפורש (ולהחליפו במילה ה') בתפילות שאינן מופיעות בסידור העדה שלי?

קליטו

New member
בתפילה

של הציבור, מקפידים לשמור על מנהג המקום.
כשאתה מתפלל ביחיד מותר לך להתפלל בכל נוסח שתבחר, ולבטא שם השם כפי כל נוסח שהיא,
ובוחרים נוסח מסוים שבו אתה נוהג להתפלל

האמת היא שמותר לך להתפלל

בנוסח שלך גם במנין.
אם למשל אתה במנין שמתפללים בו נוסח אשכנז ומנהגך להתפלל נוסח ספרד, אין שום מניעה שתאמר את תפילת העמידה בשקט בנוסח שלך.

אבל כמובן שאתה צודק, אם אתה מתפלל בנוסח המנין, תתפלל כמו כולם.

למעלה