מדוע מסתתר מושיקו הלוי ?

מדוע מסתתר מושיקו הלוי ?

מושיקו הלוי נחשב ללא ספק לגדול מחברי הריקודים של כל הזמנים, ובמיוחד רב המוניטין שלו עקב העובדה שרבים מיצירותיו הוא הלחין בעצמו ואחר כך בנה להם ריקוד לתפארת. אני יודעת על 156 יצירות של ריקודים שרבים מהן נרקדים עד היום, כמו בתוף ובצליל, גלי המזרח, יקיר מנחם, געגועים, לך, תמה תמימה, שירת הים וכו´. תמיד תמהתי מדוע מושיקו אינו מראה את פניו בהשתלמויות ? בהשתלמויות שהיו בעבר של ויקטור גבאי, ישראל שיקר, מישאל ברזילי, גדי ביטון ואשריאל, לא מצאתי שום צילום של מושיקו. למה ? הצילומים היחידים שראיתי הם ב"השתלמויות מושיקו הלוי" והם מעטים מאד. ועוד. - למה בכל 74 הקלטות של "רוקדים", יש כה מעט יחסית ריקודים של מושיקו ואף פעם מושיקו עצמו אינו מצולם באף קלטת ? האם הא ביישן ? האם הוא צנוע ? האם לא הסכים לתעד את יצירותיו ? האם נהג נכון ? מירי.

שאלות בסלע ויש, כמובן גם תשובות

אך פעם אני מעוניין לראות תשובות של אחרים לפני שאתן את גירסתי (עם המידע שיש לי).

לי יש מידע על מושיקו הלוי

לפני כחודשיים פגשתי אותו באלנבי - מטייל. שאלתי אותו מה הוא עושה? הוא אמר לי שהוא עוסק בכתיבת האוטוביוגרפיה שלו - הוא מתעד אותה, שאלתי אותו אם הראיון (בשנתי השנייה באולפן - ראיינתי אותו ב-40 שאלות - הקלטתי והדפסתי ומושיקו עשה על כך הגהה) עזר או עוזר לכתיבה הנוכחית - הוא אמר שאכן בחלק הוא משתמש לצורך העניין. הוא הפסיק ללמד בהשתלמויות כיוון שהן אינן עונות על דרישותיו המחמירות (שמירה על רמה, שמיעה מוזיקלית וכד´) בזמנו הוא ניסה להקים להקה (אני השתתפתי בה עד ששברתי את הרגל, הפסקתי ומשחזרתי חודש לאחר מכן פירק את הלהקה). לא כל כך הלך לו, הוא לא אשם אמנם בכך, זה גם תלוי מי נכנס ללהקה. (גם שם היו כל מיני אינטריגות). מושיקו ידוע בתור אדם מאד ישר ואמין. הוא מרגיש נפגע בכמה מישורים שאיני רוצה להרחיב את הדיבור עליהם. הוא חיבר ריקודים רבים ודי אהובים על הרוקדים. הוא בקשר מצויין עם מישאל ברזילי. מקווה שהרחבתי מעט באינפורמציה את סקרנותכם.

האם אפשר לקבל מקדמה ?

לירון ! היות ובנושא "מושיקו" אתה הבר-סמכא לתת את התשובה שתמיד רציתי לדעת, אני מבקשת ממך להשיב לפחות על החלק בשאלתי הקשור אליך. מדוע בכל 74 הקלטות שבהפקת "רוקדים" מופיעים ריקודי מושיקו הלוי כה מעט ואף פעם הוא עצמו לא מופיע במלא הדרו ? האם האיש החרים אותך אישית ? האם חשב האיש להפיק בעצמו את ריקודיו ? מה הסוד שלו ? (זו לא חידת השבת - זו שאלת השאלות) מירי.

אנסה לענות בקצרה.

המטרה שלי בהקמת "רוקדים" (חוץ מפרנסה) הינה לתת את מירב השירותים תחת קרת גג אחת ובראש וראשונה את ההקלטות וצעדי הריקודים. בתחילה הופקו כל היקודים באיכות של אולפן, אח"כ הוספתי לכל קלטת חוברת הדרכה (עם רישומיו המצוינים של גיל עופר), אח"כ התחלתי בהפקת הוידאו והדיסקים. כבר בתחילה התעוררה הבעיה עם מושיקו וממן שהיו להם הקלטות משלהם (כפי שכתבתי בעבר עם אקו"ם לא היתה בעיה ועם חברות התקליטים נחתם הסכם לאחר שנה של דיונים מפרכים). הבעיה עם שניהם נפתרה ע"י מתן שירותים חליפיים ז"א גם ממן וגם מושיקו הסכימו שהקלטות שלהם תופענה בשלמותן בקטלוג שלי והם קיבלו ממני שירותים שונים ללא תשלום. ההסכם היה של רצון טוב וללא התחשבנות של "אחד לאחד". אני הבנתי זאת וגם הבהרתי להם שיש חשיבות רבה שריקודיהם יופיעו בצורה מסודרת בקטלוג שלי. לדעתי גם הם הבינו זאת (עם ממן היתה אפילו שותפות מסויימת במימון ההפקות שלו). כאשר התחלתי לצלם את קלטות הוידאו ראיתי חשיבות גדולה לצלם את כל ריקודים, גם את אלה הפחות פופולריים ובהמשך כשהיה צורך לצלם מהר את הריקודים החדשים, דאגתי תמיד לשלב בתוך כל קלטת גם ריקודים קודמים יותר. ראיתי בזה מפעל חיים ומאד רציתי גם לתעד את הידע הרב שהיה לי בנושא זה. באופן טבעי צילמתי גם ריקודים ישנים של ממן ומושיקו ואז, לפתע, קיבלתי מסרים נזעמים על כך ובקשה חד משמעית לא להמשיך בכך (גם משה תלם דרש אותו הדבר). ניסיונות השכנוע לא הועילו. הדברים הגיעו לפעמים עד כדי אבסורד: כאשר יצאו ריקודים חדשים עם הקלטות פרטיות שלהם (ולא הורשתי להכניסן להקלטות שלי בדיסקים) הייתי משלם לקלידן שעשה לי חיקוי מושלם כמעט (נווה מדבר, ובת שלמה למשל) תמורת כ-100 ₪ במקום סכומים גבוהים בהרבה שביקש ממן (כדי לכסות את ההשקעה הגדולה שלו. בצילומי הוידאו שלי הופיעו מחברי ריקודים רבים, אבל עם הזמן גם הם התחילו "לעשות שרירים" כי חששו שלא יזמינו אותם לחו"ל אם ריקודיהם יופצו בקלטות הוידאו (שטות מוחלטת). מאז ממן צילם 2 קלטות וידאו (לא אתייחס לאיכותן) והן הוכנסו לקטלוג שלי (אני קונה ממנו ומוכר הלאה) אך הוא אף פעם לא מוצא זמן לשכפל מחדש כך שבאופן תמידי הן לא קיימות במלאי. דיסקים אני קונה ממנו ומוכר הלאה. מושיקו צילם גם הוא את ריקודיו ומוכר אותם בעצמו (בקשותי לקנות במחיר הגיוני כך שיאפשר לי למכור הלאה לצרכן נענו בשלילה). פעמים רבות ביקשו לקנות ממני ריקודים שלו ופשוט הפנייתי את המבקשים ישירות אליו. אני מניח שחלקם הגדול לא קנה בסוף כלל, בגלל קשיים מנהלתיים (אין כרטיס אשראי, אין קטלוגים, אין מקום מסודר לקנות וכו´) . בנוסף ברצוני לציין: 1. כל מחברי הריקודים (החברים ב"מועדון רוקדים") שריקודיהם מופיעים בקטלוג של "רוקדים", קיבלו באופן אוטומטי הנחה של 35% לכל רכישת מוצרי "רוקדים". בנוסף רבים מהם מקבלים את העיתונים ללא תשלום ומושיקו וממן קיבלו תמיד גם דברים נוספים (שכפולי קלטות, למשל, כשנסעו לחו"ל, וללא תשלום). 2. מזה 6 שנים אני משלם תמלוגים למחברי הריקודים על ריקודיהם המצולמים בקלטות הוידאו בהתאם למכירה ולדיווחים שלי לאקו"ם. בשלוש השנים האחרונות הכסף מועבר לארגון המדריכים. יצא ארוך וזה היה בקצרה...

איפה פה הפואנטה ?

לאחר שקראתי היטב את תשובתך לשאלתי שיצאה לך ארוכה למרות שהתכוונת לקצרה וממצה יותר. לא ? משום מה יש לי תחושת בטן שזו לא התשובה שרצית לכתוב. אני מבחינה (כפסיכולוגית בגרוש) כי יש לך הרבה מה לכתוב על הנושא הזה ועל ה"שרירנים" האלה ונמנעת מלכתוב זאת מסיבות מובנות........ לכן יצא לך קצת ארוך אבל עדין. אני מצידי, אניח לך בעניין הזה ולא אלחץ עליך. בסדר ? מירי.

למירי1 - מושיקו

עד כמה שידוע לי מושיקו לא הסכים שחומרים שלו ישולבו עם חומרים של אחרים. היות והכל ביזנס, ההקלטות וההפקה של החומרים עולים לו הרבה כסף כך שמושיקו מעונין וזה ליגיטימי שיקנו את החומרים רק ממנו, ירון ודאי יוכל להוסיף. שתהיה לך ובני ביתך שבת שלום.

למעלה