תוכן-מקודם
Member
קרדיט תמונה FREEPIK
רבים מאיתנו טועים לחשוב, כי עריכת הסכם ממון מספיקה כדי להגן על נכסיהם, ולהבטיח כי רצונם יתבצע לאחר פטירתם, וכי הסכם ממון פוטר אותם מכתיבת צוואה.
אבל לא כך הוא! חשוב לבצע הסדרה משפטית שתשלב בין השניים – בין הסכם ממון לבין צוואה. כך תהיו בטוחים שרצונכם לגבי חלוקת הנכסים לאחר מותכם, ימומש בדיוק כפי שרציתם.
גם אם ערכתם הסכם ממון, אין זה מסמך מספק שיבטיח את רצונכם לגבי חלוקת רכושכם לאחר מותכם. חשוב מאוד לכתוב צוואה במקביל להסכם הממון על מנת למנוע סכסוכים עתידיים במשפחה, בין היורשים ובין בן או בת הזוג שנותרו בחיים. פנינו לעו"ד עודד וולף, המתמחה בדיני צוואות וירושות, שהדגיש בפנינו מדוע יש צורך משמעותי לכתוב צוואה,
גם אם יש הסכם ממון ( למידע נוסף >>> ).
שני המסמכים המשפטיים הללו, עלולים להיות מבלבלים את מי שלא מצוי בכך.
חשוב להבין את ההבדל בין השניים - הסכם ממון לבין צוואה. הסכם ממון וצוואה, הם שני מסמכים משפטיים שונים. כל אחד מהם עונה על צרכים אחרים ומטרות שונות. הסכם ממון מסדיר את הבעלות על הנכסים בעוד שצוואה מסדירה את הירושה של אותם נכסים. יחד, הם משלימים אחד את השני.
הסכם ממון הוא חוזה בין שני אנשים המתייחס להתנהלות הרכושית של בני הזוג במהלך חייהם ומתאר כיצד יחולקו נכסיהם וחובותיהם במקרה של גירושין או פרידה. הסכם ממון מגדיר במדויק את היקף הנכסים השייכים לכל אחד מבני הזוג, אולם בעת פטירה של אחד מהם הוא אינו קובע מי הם היורשים.
גם אם בהסכם הממון ייכתבו התחייבויות לגבי חלוקת הרכוש לאחר פטירת בני הזוג, ההתחייבויות הללו לא תהיינה תקפות. הצוואה היא המסמך המשפטי המחייב כשמדובר בחלוקת הרכוש.
אם ערכתם הסכם ממון ללא צוואה - חוק הירושה הוא שיקבע איך יחולק העיזבון בין היורשים על פי דין.
בעת פטירה של אחד מבני הזוג ובהיעדר צוואה, יחול חוק הירושה, ולא הסכם הממון, קרי בן או בת הזוג של הנפטר יירשו מחצית מעזבונו, ובמחצית השנייה יתחלקו ילדי הנפטר בחלקים שווים.
צוואה היא מסמך משפטי, המסמך היחיד שקובע לגבי חלוקת נכסיו של אדם לאחר מותו. הוא מתייחס למה יקרה לאחר מותו של אדם וקובע כיצד ולמי יחולקו נכסיו של אדם לאחר פטירתו.
הצוואה מאפשרת לאדם – המצווה או המוריש להחליט עוד בחייו מה ייעשה ברכושו, בנכסיו ובזכויותיו לאחר מותו.
הצוואה נעשית על ידי המצווה בלבד. הוא יכול לשנותה, לבטלה ולכתוב צוואה אחרת בכל זמן שיחפוץ. הצוואה האחרונה שחתם עליה, היא זו שתקפה.
צוואה יכולה לתת מענה בנושאים שהסכם ממון אינו יכול לתת מענה. לדוגמה, צוואה יכולה למנות אפוטרופוסים לילדים קטינים, למנות מנהל עיזבון לניהול העיזבון (טעון אישור של בית משפט), לחלק פריטים סנטימנטליים, לטפל בביטוח חיים וחשבונות פרישה ועוד. נושאים אלה אינם מטופלים בדרך כלל בהסכם ממון, מה שהופך צוואה לחיונית לתכנון חלוקת עיזבון מקיפה.
שני המסמכים הללו, הסכם ממון וצוואה חשובים מאוד להגנה על נכסי בני הזוג, ולכן חשוב לבצע הסדרה משפטית שתשלב בין הסכם ממון לבין צוואה. עורך דין לדיני צוואות וירושות יידע להתאים את שני המסמכים, בצורה מושכלת, שתבטיח לבני הזוג שקט נפשי ותעניק ביטחון שההנחיות בצוואה ובהסכם הממון - חד הם.
פתרון אחר, שעורך הדין עשוי להציע, הוא עריכת צוואה הדדית, המשותפת לשני הצדדים, בה הופכים בני הזוג את ההסדרים בצוואה לתלויים זה בזה. כך יכול בן הזוג להיות רגוע כאשר הוא מצווה את חלקו ברכוש לבן הזוג. במסמך מצוין מה יהיה דין הרכוש אם אחד מהם ילך לעולמו קודם לכן. בנוסף חשוב מאוד להוסיף סעיף המתייחס להורשה עתידית. וכל זאת על מנת למנוע מצב כמו, שאם אחד מבני הזוג נפטר, ובן הזוג השני נישא בשנית, האחרון יוריש את נכסיו לילדים מפרק ב'. סעיף ההורשה העתידית חייב לכלול הוראה מפורשת מי יקבל את חלקו של הנפטר בירושה במידה ובן הזוג נישא בשנית, או במידה וחלילה אחד מילדיו הולך לעולמו טרם קיבל את חלקו בירושה