מדרג עירוני של סוריה

XCLASS

New member
מדרג עירוני של סוריה

שלום, יש לי עבודה על סוריה וכתוב לי לתאר את המדרג העירוני שלה הבעיה זה שלא הבנתי ממש מהו... הבנתי שאין שם מדרג ראגיל של עיר אחת גדולה ואז כמה קטנות וכו אבל לא הבנתי אם אני אמור להתייחס לזה כשני ערים גדולות או כ5 ערים גדולות ואז יישובים קטנים... מישהו יודע את התשובה ויכול לעזור? תודה מראש

מדרג עירוני

שלום לך אין דבר כזה מדרג " רגיל" , יש שני דגמים עיקריים של מדרג עירוני ולא תמיד ניתן להגדיר בדיוק את המדרג של מדינה מסויימת, במקרה כזה פשוט צריך לנסות לתאר בפירוט את מה שרואים תוך ציון העובדה שהמדרג הנ"ל לא נופל בדיוק לאחת ההגדרות. ההגדרות הן : עיר ראשה - או מדרג חסר - עיר אחת הדולה בהרבה ( מי שהו יודע את ההגדרה המדוייק? אני אחפש... ) מהערים הבאות אחריה. בעיר זו מתרכזת הפעילות הכלכלית, התרבוותית וכו... של אותה מדינה. מדרג זה מאפיין בדרך כלל אך לא תמיד מדינות עולם שלישי. מדרג עירוני מלא - מסודר - העיר הראשית גדולה פי שתיים מזו מהשניה, פי שלוש מהשלישית וכו... מדינה בה יש ערים גדולות, בינוניות וקטנות.מדרג זה מאפיין בדרך כלל אך לא תמיד מדינות עולם ראשון - מערבי. אלו הגדרות מאוד בסיסיות למושגים הנ"ל. לגבי סוריה - ניתן לראות באמת שיש שתי ערים גדולות שגודלן כמעט זהה ושאר הערים קטנות מהן בהרבה. מה שאומר שלא נכנס בדיוק לאחת ההגדרות. מה שאני מציעה, כפי שכתבתי בהתחלה, זה לתאר את המצב כפי שאתה מבין אותו ולא להלחץ אם זה לא בדיוק אחד משני המקרים. אם למישהו יש הערות אשמח לשמוע.

IאילהI

New member
ככל הידוע לי

מדרג עירוני חסר, הוא מצב בו רואים עיר ראשה. עיר ראשה היא עיר הגדולה פי שתיים ויותר מהעיר השניה בגודלה. מצב כזה מאפיין את המדינות המתפתחות. מדרג עירוני מלא, מדורג. הוא מצב שיש ערים מכל סדרי הגודל. כמובן שיש עיר שהיא הגדולה ביותר, אך העיר השניה בגודלה לא תהיה בפער גדול כ"כ (פחות מפי שתיים). במדרג תקים יהיו מעט ערים גדולות וככל שהעיר קטנה יותר יהיו יותר ממנה. יש מעט ערים גדולות. יותר ערים בינוניות והרבה ערים קטנות וכפרים. למשל בישראל, העיר הגדולה ביותר היא ירושלים, השניה בגודלה היא תל אביב (אבל היא לא קטנה פי שתיים ויותר) ויש עוד כמה ערים גדולות מאד. אחריהן יש ערים בינוניות כמו כפר סבא, נתניה וכו' (יהיה יותר מערים גדולות) וישובים קטנים יש הרבה הרבה יותר. אני מקווה שאני לא טועה...

הגדרות... וגם מדרג נוסף../images/Emo127.gif

הינה הגדרות : מדרג נורמאלי מערכת עירונית אופטימלית שבה העיר השנייה בגודלה היא 1/2 מהעיר הראשונה העיר השלישית היא 1/3 מהעיר הראשונה וכך בסדר יורד מודל זה קיים במדינות מפותחות בעלות רמה כלכלית גבוהה ,תעשיה מפותחת ומסורת עירונית רבת שנים. מדרג עיר ראשה מודל לא פרופוציונאלי שבו העיר הראשונה גדולה בהרבה מהבאות אחריה מדרג זה קיים בדר"כ במדינות מתפתחות(עניות). מדרג עיור יתר מדרג של עיור מהיר מפורז שבו קיימות הרבה יותר מ-2 ערים במקום ה-2 ,כלומר הרבה גדולות בדר"כ במדינות הגירה.

בדרך כלל

במדינות מתפתחות יש עיר ראשה (מהתקופה הקולניאליסטית) בה עיר ענקית והרבה ערים מאוד קטנות. וקיים המדרג בו ערים רבות מהגדול לקטן. (מבחר גדלים במספרי תושבים כמובן). אם מצאת שבסוריה זה לא אחד מהנ"ל ציין זאת בעבודה ותאר מה אתה רואה ומסיק.

למעלה