מדריך למתעניין המתחיל במיתולוגיה

מיניונט

New member
מדריך למתעניין המתחיל במיתולוגיה

שלום לכולם :) כילדה קטנה נורא אהבתי את מיתוסי המיתולוגיה היוונית, ועד היום אני נהנית לקרוא מן המיתוסים שלה ושל מיתולוגיות אחרות המופיעים באינטרנט. אני מעוניינת לפתח קצת יותר את הנושא, בין היתר בקריאת ספרים. הבעיה היא שאני מוגבלת לעברית... הייתי רוצה שתענו לי על כמה שאלות: אלו מהמיתולוגיות מעניינות במיוחד? מאלו כדאי להתחיל את הקריאה? אלו ספרים (מסוימים, הוצאה והכול) בעברית מומלצים בעיניכם? ובאופן כללי, מדריך למתעניין המתחיל במיתולוגיה :) חיפשתי כזה בטאגליינס ובמאמרים ולא הצלחתי למצוא. אם יש כזה ואני פשוט כשלתי בחיפוש, אשמח אם תתנו לי אליו קישור, ואם אין - אשמח אם תכתבו לי אחד מקוצר. תודה! לילך.
 

0Pandemonium0

New member
אין מדריך כזה. באמת צריך לכתוב.

אני יכול להגיד לך שאותי מעניינות המון מיתולוגיות, תלוי באיזו תקופה שואלים אותי. יש את הסינית, היפנית, הקלטית, הנורדית, המצרית, המסופוטמית... בקיצור, המון. מיתולוגיה זה פשוט מעניין, נקודה. בקשר לשאר, יש איזו סדרה כזו של ספרים קצרים על מיתולוגיה של כל עם, לא זוכר איך קוראים לה. אולי מישהו כאן יוכל לזכור ולענות לך.
 
בהמשך למה שכתב פנדומניום -

לסדרה אותה הוא הזכיר קוראים "מיתוסים" והיא בהוצאת "מפה". סדרה חביבה, אך לדעתי יבשושית משהו. תוכלי למצוא בה מיתולוגיות שונות ולקבל קצת מהטעם של כל אחת ואחת. גם אני מתעניין מאוד במיתולוגיה הקלאסית (יוונית-רומית, לאחר איחודן. פעם המיתולוגיה הרומית עמדה בפני עצמה והיתה שונה) ומאוד גם במיתולוגיה הכנענית. לדעתי, ספרים שמספרים את המיתולוגיה בצורת פרוזה מודרנית פחות מעניינים מהמקור הלירי - ישנם תרגומים נפלאים של טשרניחובסקי לאילאדה ולאודיסאה, ותרגום יפיפה של מטמורפוזות בהוצאת מוסד ביאליק. קריאה לא פשוטה אך מהנה ביותר. איני יודע אם ישנו תרגום עברי לתאוגוניה ולביבליותקה, אך שתי אלו הן גם יצירות נפלאות ושווה לחטט אולי בחנויות ספרים יד שניה - מי יודע, אולי יש איזה תרגום שכוח אל (או תרגום שלא שמעתי עליו ואשמח לשמוע עליו). כדי לבצע קריאה מודרכת במיתולוגיה, צריך ערימה נכבדה של ספרים, אבל בהחלט אפשר להתחיל עם "מי ומי במיתולוגיה העתיקה" של גרהארד פינק (על לקסיקון המיתולוגיה קשה לי להמליץ בלב שלם, מאחר והוא נפל במבחן האטלס שלי - כל ספר שבו נכתב כי אטלס החזיק את העולם על כתפיו הוא ספר שכנראה נושא בחובו יותר מאשר את הטעות הנ"ל. אטלס הרי מחזיק את השמים) - הספר מסדר את הדמויות השונות בסדר האלף-בית ונותן תקציר על כל דמות ודמות כמעט, כולל מקורות והתייחסות באמנות לדמות. מצד שני, זה יכול להרוס את המתח
גם מחזות שונים של המחזאים היוונים של התקופה הקלאסית ולאחר מכן יכולים לסייע בהצצה לעולם המיתולוגיה היוונית המופלאה.
 

Y. Welis

New member
לתאוגניה של הסיודוס יש - של ש. שפאן בהוצאת

'מוסד ביאליק', מ-1956. תרגום פיוטי מעניין, אבל די דחוס. גם אהרן שבתאי תרגם חלקים ממנה ב-2004 ('עבודות וימים') אבל אני לא מחבב אותו כמתרגם (כמשורר - קצת יותר). אני ממליץ לכניסה למיתולוגיה על 'מיתולוגיה' של המילטון הוותיקה, וכן 'מיתולוגיה: אגדות יוון ורומא' מאת יאן פאראנדובסקי (סקיפי הביאה ממנו בפורום עמודים שלמים).
 
למעלה