מדשנת

amitgv11

New member
מדשנת

יש לי גינה חדשה עם מדשנת כתומה של תפן ששם הגנן.
בפעם הראשונה הוא מילא עם חומר ורוד וזה החזיק מעל חודש.
הפסקתי את פעולת המדשנת לשבוע ושמתי חומר ירוק שקניתי.
החומר החדש נגמר לאחר שבוע.
יכול להיות שזה בגלל שלא דיללתי את החומר?
האם הגיוני שנגמר לאחר שבוע גלון של מדשנת?
במידה וצריך לדלל ולא דיללתי, האם זה יכול לפגוע הצמחיה? בינתיים לא רואים סימני נזק על הצמחיה

אודה לעזרתכם

אלי חדש

New member
ראשית לאחר ההקמה יש צורך בהדרכה .

מיכל המדשנת מכיל 25 ליטר בדרך כלל לתוכו שופכים את הדשן שזה כ 5 ליטרים ומוסיפים עוד כ 20 ליטר מים עד שהמיכל מלא.
דישון במינון גבוהה מדי עלול להזיק לצמחים.
מערכת השקיה עם מדשנת מחייבת מז"ח (מונע זרימה חוזרת) על מנת למנוע מהדשן לחדור למערכת מי השתיה של הבית .
מז"ח יש להתקין ולבדוק אחת לשנה על מנת לודא שהוא תקין על ידי איש מקצוע שהוסמך לכך.
המינימום שבמינימום קבע פגישה עם מקים המערכת ובקש הסברים על כל החלקים שהתקין והוראות הפעלה.
בהצלחה

פיטנגו4

New member
אני ממליצה

ללקוחותי עם גינות קרקע בכלל לא לבזבז את כספם על דישון בהשקיה, אלא אם יש להם עודפי ממון.
בכל מקרה, אחרי שנתיים מומלץ להפסיק לדשן במדשנת.

חלופה למדשנת - הכנת קרקע ראויה, המון קומפוסט, ודשן גרגרי בשחרור איטי מבוקר עושים יופי של עבודה.

אם מדובר בגינה במצע מנותק - עולם אחר. שם צריך מדשנת.

פיטנגו4

New member
כי

מטרת המדשנת זה להלעיט את הגינה ולגרום לצימוח מואץ, כמו על סטירואידים.
לדעתי. זה יותר מזיק - וגורם לעצה שבירה לעצים, אבל נניח שלאנשים אין סבלנות והם צריכים "אינסטנמט". יש עוסף כסף, הגנן לחץ והם קנו מדשנת, ניחא.
אבל אחרי שנתיים זה כבר מספיק. הגינה גדלה, קיבלה בוסט ראשוני. אין שום סיבה להמשיך להלעיט אותה.
אם נעבור לדישון רגיל, גם המשך הגידול של העצים יהיה בקצב תקין.

כמובן שאם מפסיקים להשתמש במדשנת אז אין שום סיבה לקנות חומרי דישון יקרים ולהסתכן בהמלחת הקרקע ודישון יתר.

אגב, כמו שכתבתי, אצלי, בזכות הכנת קרקע נאותה, גינות צומחות בקצב מואץ ובריא בלי שום מדשנת.

אלי חדש

New member
נו טוב שוב אני חולק על כך

מדשנת במערכת ההשקיה הינה כלי נהדר והגינה נראת נפלא.
אין עצים שבירים והגינה לא מולעטת .
ובטח אם כבר השקעת במדשנת לא תפרק אותה אחרי שנתיים .
אין צורך להיות מליונר על מנת להתקין מדשנת והיא עולה פחות מאותו יועץ שאת כל כך מעודדת שימוש בו.
הדשן ניתן בכמויות קטנות וזה תחליף טוב יותר משימוש באוסמוקוט שבו אין אפשרות לדעת כמה דשן באמת משתחרר (תלות בטמפרטורה ולחות).
גם מחיר הדשן הנוזלי זול בהרבה מאוסמוקוט.
כל גינה תהנה ממדשנת ודוגמא של גינה בה הוכנה הקרקע כראוי ולא משתמשת במדשנת ונראת טוב עדין אינה הוכחה שהמדשנת מיותרת.

לא קרה כלום.

משאבת הדשן הדשן הינה פורפורציונלית (מזרימה כמות אחידה של דשן ביחס ישיר לכמות המים העוברת דרכה)
בדר"כ המינון הינו 2 ליטר דשן מהול מים ל-1 מ"ק מים
נראה שמערכת ההשקייה אצלך עבדה "שעות נוספות" ובזבזת מים רבים לשווא
בכ"א אין כל חשש מדישון יתר, הגינה תוך שבועיים תלבלב בצורה נוצאת דופן..

אלי חדש

New member
משהו במספרים לא מסתדר לי

במידה והמדשנת מכוונת ל 2% אזי היא שואבת 20 ליטר כאשר עוברים דרכה 1000 ליטר מים שהם 1 מ"ק.
והדשן מהול עם מים במיכל הדישון 20% דשן ו 80% מים (מיכל של 25 ליטר ) כך שלמעשה לכל מ"ק נשאבים רק 4 ליטר דשן . במקרה הנדון נשאבו פי 5 כלומר 20 ליטר דשן ל מ"ק.
המערכת לא עבדה שעות נוספות אלא הדשן בדוד הדישון לא דולל כראוי.

המדשנת מכוונת ל-2 פרומיל

משאבות של 2% מיועדות לשימוש בחקלאות ובדר"כ הן בקטרים גדולים יותר

נפל האסימון...לך יש מדשנת מעט משוכללת יותר

זו שלך הינה מתכווננת והינה בתחום ספיקות מ-2 פרומיל ועד ל-2 %

המדשנות הסטנדרטיות מגיעות מכוונות מראש ל-2 פרומיל.

כל העניין הזה עם מדשנת זה עבודה בעינים של

גננים שלא רציניים מספיק ורוצים להגדיל רווחים.אין שום צורך ממשי במדשנת בגינה פרטית-זה גימיק! אלא אם יש יותר מארבעה חמישה עצי פרי או בוסתן אמיתי או אולי גינה עמוסה לעייפה בצמחי עונה מתחלפים.לא יכול להסכים יותר עם פיטנגו,הכנה נכונה של הקרקע עם דשן גרגירי המכיל מקרו ומיקרו אלמנטים וקומפוסט מספיק בהחלט.אני כאחד שלמד תורת הקרקע,כימיה של הקרקע ובעל ניסיון בגידול צמחים ,יכול לומר שאין שום צורך במדשנת אלא בחקלאות.אם כבר זה סתם מעודד צימוח יתר של עצים ושיחים.מה הבעיה לפזר דשן בשחרור איטי בסוף החורף?כך הגשמים האחרונים ישחררו דישון באופן אחיד ואם מוסיפים זבל באופן קבוע אין צורך לדשן בכלל אלא רק את הדשא,וגם פעם בשנה בסוף החורף
(תחילת מרץ)וגם אז בדשן שמכיל מקרו ומיקרו אלמנטים.ב 20 20 20, שכולם מכירים ומתאים בעיקר לחקלאות כי שם אונסים את האדמה ומכלים את המקרו אלמנטים ממנה בצורה קבועה(חנקן זרחן אשלגן),נשתמש לדישון הדשא רק אם בקיץ פתאום מתגלים חוסרים- כחיזוקית למדשאה.הרי בכיסוחים אנחנו מוצאים מהקרקע המון חנקן בצורת עלים ירוקים.דשא שפורח כמו "דרבן" כמעט לאורך כל הקיץ מכלה את הזרחן בקרקע ביוצרו פריחה שופעת.גם ה"אל- טורו" פורח הרבה.

פיטנגו4

New member

אלי חדש

New member
גם אתה נופל לאותה המלכודת

מדשנת היא כלי נהדר שעושה את אותה העבודה כמו האוסמוקוט רק יותר מדויק. אין אפשרות לדעת כמה דשן נספג באמת מהאוסמוקוט (תלות בטמפ' ולחות) בעוד שמהמדשנת אתה יודע בדיוק כמה נספג בקרקע בכל השקיה. זה הרבה יותר מדויק . בדשן יש את כל המרכיבים הדרושים כולל מיקרו אלמנטים . חישוב השקיה מדויק לכל צמח זה מעולה וחישוב דישון מדויק זה לא טוב למה ?
דישון במדשנת אינו תחליף להכנת קרקע טובה .
דישון במדשנת אף יותר זול משימוש באוסמוקוט וחוסך עבודה .
אין קשר בין גננים רציניים ולא רציניים בשימוש במדשנת וחבל שאתה עושה הכללות ומכניס את כולם לקבוצות מוגדרות.
למדת א וכאן יש ב . גישה אחרת מתקדמת יותר ונוחה יותר לשימוש לא מוכרחים לפסול משהו שאותו לא לימדו אותך . צריך להיות פתוח ולנסות דברים ואז להחליט על סמך נסיון אישי.

פיטנגו4

New member
זו לא "מתקדמת יותר" אלא להיפך, לדעתי,

ואתה כותב את דעתך, בתור בעל גינה מפוארת אחת ויחידה.
אתה משקה בלי הגבלה, מדשן בלי הגבלה, והתיאוריות שלך נפלאות - לגינה הפרטית שלך. וזה נפלא, באמת, בלי ציניות.

אבל לתומר, לי ולאחרים - לא גינה אחת או שתיים, אלא הרבה גינות נפלאות שמסתדרות יופי גם בלי ההלעטה המיותרת והמזיקה הזו.

פיטנגו4

New member
ולשאלת ה"דיוק"

זה מאד לא(!) מדויק לתת לעצים שונים, מסוגים שונים בגדלים שונים , כאלה שפורחים בעונה שונה, ומבשילים פירות בעונה שונה, - לכולם יחד - בדיוק אותו דישון.

אם בגינה יש מטע של אותו סוג של עצים - אז מדשנת לפחות הגיונית...
אחרת, אין שום דבר יותר הגיוני מאשר לתת לכל צמח לפי הצרכים שלו.

לא מכליל.בשום אופן.אבל אם אני מגיע לגינה ומבח

ומבחין שאיזה חצרן עשה להם הקמה דרק עם צמחים דרק ואדמה דרק והכל דרק וללא תכנון נכון אבל מדשנת הוא לא שכח להתקין.אותם אני מכליל כגננים עלק.

אלי חדש

New member
שוב אנחנו חוזרים לויכוח הישן

כמו שכל צמח מקבל אצלך בדיוק את כמות המים הנחוצה לו כך הוא מקבל גם את הדשן ביחד עם ההשקיה .צמח שזקוק להרבה מים יקבל יותר דשן מצמח שזקוק למעט .(כמה עצי פרי יש בגינות שלך ? לעצים קו טיפטוף נפרד ניתן בקלות לנתקו ממערכת הדישון)
רוב הצמחים מקבלים דישון בחודשי האביב והקיץ וכאשר זה נעשה דרך מערכת ההשקיה זה נעשה במדויק . בחודשי החורף אין השקיה ואז גם אין דישון דרך המערכת.
אין הלעטה של הצמחים ולא גדלות מפלצות .
שוב את מביאה כדוגמא אותי עם גינה אחת מולך עם מאות גינות שבאחריותך .
והטיעון הזה לא תופס מים . יש הרבה מאוד גינות הצומחות לתפארת עם מערכות דישוןץ לראיה המפעל שמיצר את המדשנת ישראלי והוא מתפרנס מזה בכבוד ולא סגר עדין את קו היצור.
אם היית מספרת שניסית במספר גינות להשתמש במדשנת והתוצאה לא הצדיקה את ההוצאה הכספית של הרכישה אולי זה היה קצת יותר משכנע. אבל דיקלום מנטרה, ללא כל דעה המבוססת על נסיונך ,בגלל שזה מה שחשב אותו מורה שלימד אותך וכל דבריו זה נעשה ונשמע פשוט אינו במקומו ואת משמיעה זאת בביטחה כאילו אלה דברי אלוהים חיים .

פיטנגו4

New member
אין שום קשר

בין כמות המים שצמח צריך לבין כמות הדשן שהוא צריך.
לגמרי אין קשר.
כלום.

אי אפשר למנוע מעצים לקלוט את הדשן שניתן לעונתיים השתולים מתחתיהם (אין אצלי בגינות עונתיים... אבל נגיד שהיו...)

אני מסתמכת על גדולים וטובים. על ניסיון של מאות אנשים.
אתה מסתמך על הגינה שלך.
בהצלחה!

אלי חדש

New member
ודרך אגב את באמת צודקת אצלי זה לא דוגמא

בגלל שאני בכלל מדשן דרך מתזים ואז זה דישון עלותי והכמויות של הדשן קטנות באופן משמעותי.
ואם כל זאת בכל הגינות שבהן ביקרתי ומותקנת בהן מדשנת היא עושה לגיה רק טוב. ואת הרי יודעת שאני עם שריטות ומבקר בהרבה גינות יפות.

פעם ביצענו סקר ובחנו יעילות דישון מסיס נוזלי

לעומת דשן מגורען בשיחרור איטי... לשאלת המאה מי טוב יותר... - ראו בהמשך!

כידוע לכמה חברים כאן , אנו מתכננים ומבצעים מעט גינות וובחוצפתנו - תנאי ראשון עם קבלת עבודה-
מערכת השקייה משוכללת ובה משאבת דישון, בין חשמלית ובין הידראולית
מנסיוני הקט- זהו הלב והמפתח הראשי להצלחת גינה, אגדות אורבניות על פיזור קומפוסט למכביר ושאר הפרכות כגון "דשן העשוי מצואת לטאות הרות".. מהוות בשבילי מקור לא אכזב לבדיחות..

דשן מגורען נהדר בהטמנה, בפיזור כדשן רגיל אין בו כל תועלת (הגרגר מתפרק במהירות עצומה)
יש מעט מאוד דשנים מגורענים טובים, יש המון פשוטים העטויים בשמות מפוצצים וקליפה פשוטה מזו של שום

גם אני "משוטט" באי אלו גינות ואלה אשר נראות נהדר כמעט כל השנה הם אלה שיש בהן משאבת דשן

אגב, הודעה לך הגנן/הנדסאי , שכותב כמומחה בעל נסיון..-להביא תמונת מדשאה בהקשר למשאבת דשן תוך הסבר "מלומד" על כמויות מים נשמע לי מעט מוזר

למעלה