מהו ההבדל בין לבטא, להתבטא ולהביע

מהו ההבדל בין לבטא, להתבטא ולהביע

בסדנאות אני אומר את הדבר הבא, ואני רוצה להשתמש במילה המתאימה ביותר:

"ההבדל בין לדבר ול___ (להתבטא, לבטא, להביע???) זה כמו ההבדל בין לשמוע ולהקשיב
בעוד שהראשון הוא יכולת טבעית מולדת, את השני כדאי ללמוד, לפתח ולדייק אם רוצים למכור, להשפיע ולשכנע"

המון תודה
מיקי

מוגג

New member
שאלה טובה

אין הבדלים חד משמעיים בין המבעים שהצעת.
נראה לי שלעניינך מתאים "להביע".

אבל אפשר "להגיד" "לומר".

פחות מדויק, אבל יותר מתאים לרוח ה(מ)דברים: לשוחח

כי בשיחה יש צורך בהקשבה ולא רק ביכולת הבעה. שיחה היא דו צדדית ולכן יש כאן יכולת עמוקה יותר מאשר שכנוע בלבד.

אם המטרה היא שכנוע בלבד, כלומר, תעמולה חד צדדית, אפשר לכאורה לוותר על רכיב השיחה.
אבל מוכרנים רבים מסתפקים בהטחת דבריהם בשטף (יכולת ביטוי גבוהה, התבטאות) במקום לנסות להקשיב לצרכים של הזולת ודרכם לנסות לשכנע אותו.

תודה רבה

ד"א למוכרנים הללו יש בעיות של מכירה והם גם יוצרים את התדמית השלילית של התחום הנפלא של מכירות. לצערי הרב.

לבטא הינו להביע ולהביע הינו לבטא. שניהם

מביעים/נותנים ביטוי. כך גם לפי אבן שושן.
יחד עם זאת, נראה לי כי בימינו אנו מיחסים למילה "הבעה" ביטוי שאינו מילולי בהכרח וכך אנו מדברים על "הבעות פנים" ולא על "ביטויי פנים".
נכון, אפשר לומר "בטא סלידה" אבל נהוג "הביע סלידה" כאשר אנו מתארים הבעת רגש. ולעומת זאת ניטה להשתמש ב "התבטא ברהיטות" ולא ב "הביע רהיטות"
כאשר נתאר מלל.

שלום ושלווה

תודה לך. ההבדל ביניהם נובע מהוראת הבניינים

בטא - פעל
התבטא - התפעל

כך בטא מייצג שמעות פעילה בלבד. התבטא - הן במשמעות פעילה ובאותו מובן כמו בטא והן במובן סביל : הובע, ניתן לו ביטוי. לדוגמא "אהבתנו לשפה מתבטאת בדיונינו בזירה זו".

trilliane

Well-known member
מנהל
פעל או פיעל?

אני מניחה (מההקשר) שהתכוונת ל'פיעל'; כדאי להבא להוסיף ניקוד עזר או להוסיף יו"ד לפי כללי הכתיב חסר הניקוד.

מעניין לדעת מה החוויה של השומע

כאשר הוא שומע משפט כגון:

על מנת להצליח בחיים ובעסקים כדאי לדעת להתבטא טוב.

מול

על מנת להצליח בחיים ובעסקים כדאי לדעת לבטא את עצמך טוב.

המממ...
הנה הופיע לי עוד הבדל:

הוא מתבטא מעולה

והוא מבטא עצמו מעולה

אי אפשר לכתוב הוא מבטא מעולה... מעניין.
ואז תפיסתית כאילו יש שניים - הוא ועצמו. לעומת אחד במשפט הראשון (הוא).

מעניין

יש הבדל

לבטא את עצמך היטב: להעביר בצורה מדויקת/משכנעת/רהוטה את תחושותיך/מחשבותיך/טיעוניך
להתבטא היטב: דומה, אבל לא בהכרח מדובר במחשבות/רגשות של הדובר עצמו.
למשל, עורך דין או פוליטיקאי אמורים להיות בעל כושר ביטוי גבוה, ז"א להתבטא היטב, אך הם לא בהכרח מבטאים את עצמם
כך שבנוגע להצלחה בעסקים מסוימים, בייחוד כאלה שדורשים יכולת דיבור לפני קהל, ניהול משא ומתן וכד', נראה לי שצריך לדעת להתבטא היטב
אבל כדי להשיג העלאה במשכורת, רצוי שתדע לבטא היטב את עצמך
עם זאת,הגבול אינו תמיד ברור - האם ראש ועד עובדים אמור לבטא את עצמו או את הציבור שהוא מייצג - שגם הוא חלק ממנו?

ובמישור המטאפורי יביע אומר מקביל ליחוה דעת :

יוֹם לְיוֹם יַבִּיעַ אֹמֶר וְלַיְלָה לְּלַיְלָה יְחַוֶּה דָּעַת.
תהלים יט ג

הקרדיט למחבר תהלים (האדמוני בן ישי ?)

למעלה