מהו ההבדל בין משיכת שמן ,את המלך.

איקו

New member
מהו ההבדל בין משיכת שמן ,את המלך.

1 בין משיכת שמן בקרן (את דוד ושלמה) לבין משיכת שמן בפח (שאול ויאוו) משאלה מסקרנת ששאלו אותי. תודה

mgb

New member
פך וקרן ההבדל ביניהם(הודעה!)

בס"ד שלום לך! בפורום נקבל גם שאלות על כל מפרשי התנ"ך המקובלים! ראשית נאמר שלתוצאת של משיכה בקרן או פך יש משמעות(רד"ק מלכים א' ט' א'): וקח פך השמן. ולמה צוה למשחו והלא אין מושחין מלכי ישראל אמרו רז"ל מפני מחלוקתו של יורם בן אחאב וזה השמן לא היה שמן המשחה כי לא היו מושחין בו אלא מלכי בית דוד אלא שמן אפרסמון היה ואמרו שאול ויהוא נמשחו בפך לא נמשכה מלכותן דוד ושלמה שנמשחו בקרן נמשכה מלכותן: וגם לסוג השמן(רד"ק שמואל א' י'): את פך השמן. לא היה זה השמן המשחה כי לא היו משוחים ממנו אלא מלכי בית דוד אבל שמן אפרסמון היה ואמרו שאול ויהוא שנמשחו בפך לא נמשכה מלכותן דוד ושלמה שנמשחו בקרן נמשכה מלכותן: כלומר שלא נמשחו באותו שמן מזמן משה ואהרון אלא שמן אפרסמון נקי(כדלקמן). עוד יש לדעת שיהוא זה היה יונה בן אמיתי ומ שאליהו לא המליך בעצמו וציוה לתלמידו אלישע, כי עדיין היתה למלכות אחאב הרשע זכות קיום. ומה שנמשח בשמן אפרסמון ולא שמן המשחה כי שמן המשחה מורה על קדושה ושמן אפרסמון מורה על גדולה ולכן כאשר נמשח בשמן המשחה מלך ממלכות ישראל אין מלכותו נמשכת לתמיד. משא"כ בשמן המשחה למלכי בית דויד, מלכות המלך נמשכת לעולם.. ולבסוף מה ההבדל: כיוון שראה ה' מראש שעתיד יהוא לקלקל דרכיו וידע שלא תימשך מלכותו לדורי דורות אלא עד דור הרביעי. ולכן גם כתוב בפסוק מלך אל ישראל ולא על ישראל. כי התכלית של המשיכה היא לא כמלך שה' חפץ בו אלא על מנת שתהיה שררה על העם על מנת להחזירם למוטב. אותו האמור כאן נאמר גם לגבי שאול שנמשח בפח כי גם מלכות שאול לא התקיימה וזאת הסיבה גם מדוע משח שמואל את שאול בסתר ולא בגלוי כפי המצופה- שענין הנוגע לכלל ישראל ראוי היה שייעשה בגלוי ובפרהסיה. ולכן יש מפרשים שסוברים שאכן גם שאול נמשח בשמן אפרסמון ולא בשמן המשחה. ואילו משיחה בקרן היא רמז על נצחיות המעשה דבר זה כבר רמוז בשירת חנה. ופירוש הרמז הוא כך: שחנה אומרת רחב פי כלומר שכעת היא יכולה לפתוח פיה ולהודות לה' על שנתן לה את שמואל. שקרן מנגח לשני צדדיו כל יצליח המלך להתגבר על כל אוייביו הוא ובני בניו אחריו. וכן פח עלול להישבר ואין לו קיום תמידי ואילו קרן אינו נשבר וכך מרומז על קיום הממלכה לתמיד. עוד מילה בקשר לעצם המשיחה בשמן דווקא, לרמז ששמן אינו מתערבב עם חומרים אחרים כך המלכות מיוחדת לעצמה וכן ששמן צף למעלה מכל נוזל כך הצלכות תהיה מעלה מעלה ורמז לגדלות המלך. לכן ציוה ה' לשמואל למשוח את דויד בקרן קרן זו היתה מוכנה מאז למשוח את מלכי בית דויד והיתה שמורה באוהל מועד יחד עם שאר כלי המשחה. גם צדוק הכהן(בנוכחות נתן הנביא) שמשח את שלמה השתמש בקרן זו ובשמן המשחה. בברכה

איקו

New member
ואוו איזה תשובה אני רוצה שתהיה רבי

הרב שלי. האם אתה מסכים.

mgb

New member
שתהיה לי בריא!! צדיק!!

בס"ד קטונתי.. אבל מה שיש בליבך לשאול אענה לך ברצון! ה' יעזור שתגדל להיות תלמיד חכם גדול בישראל! בברכה

למעלה