תת שרשור בנוגע לצה"ל מול מתאבדים
לצורך ההסבר שלי למה שאלת "איך אתה משווה בין צה"ל למתאבדים" פסולה, אני אשתמש במשל. נניח והלכת ללשכד הסעד, והודעת שאין לך עבודה. נתנו לך 50 ש"ח. שניה אחריך, נכנס אחיך התאום הזהה, הגרא באותו המקום ממש, והתלונן שאין לו עבודה. הוא קיבל 7000 ש"ח. תחושת הבטן שלך כאשר אתה קורא את השורות הללו, היא שיש כאן משהו לא צודק. אבל למה אתה אומר שיש כאן משהו לא צודק? מה אתה משווה בין המקרה שלך למקרה של אחיך התאום? הרי אתה באת שניה אחריו! הוא אחיך התאום, אבל הוא מסורק אחרת! גם הוא מחייך הרבה יותר נחמד, והשיניים שלו יותר בריאות... אני יכול להמשיך ככה עד קץ הדורות, אבל אתה מבין שממילא אין שני מקרים שווים לעולם. השאלה היא האם השוני הוא מהותי. אני לא תוקף כאן את צה"ל. אני חלק ממנו (גם אם חלק מאד מזערי), אני גאה בכך שאני חלק ממנו ואני חושב שהוא מוסד חשוב. אני תוקף את התנהגותו ומדיניותו של צה"ל, תחת ההנהגה הנוכחית (ואני בטוח שהנהגה שפויה הייתה משנה את אופן התנהגות זה, ולו ע"י הוצאתו ממרכזי אוכלוסיה). מסיבה זו, אני מאתר את הנקודות שמבחינתי ראויות להשוואה: 1. מחבלים מתאבדים פוגעים בחיים ובאזרחים חפים מפשע, בתגובה למעשים שהם תופסים כלא ראויים, של ממשלת ישראל. 2. צה"ל פוגע בלוחמים ובאזרחים חפים מפשע, בתגובה למעשים שאנחנו תופסים כלא ראויים של הרשות הפלסטינית. 3. המעשים הלא רואיים שהמתאבדים תופסים כמניע למעשיהם, קשורים ישירות בחיי אדם, ובאיכות חיי אדם. 4. המעשים שלא ראויים שאנו תופסים כמניע למעשינו, קשורים ישירות בחיי אדם, ובאיכות חיי אדם. עד כאן הנקודות שאני יכול להשוות בין שני הצדדים. נקודות השוני? ישנן, אבל אני לא בטוח שהם יחמיאו לנו. נקודות שוני כמו מי הרג יותר, במספרים ובאחוזים אצל מי? מי פגע ביותר ילדים? מי הצד היותר חזק, שיכול להרשות לעצמו לגלות יותר רחמים? מי פוגע באופן ישיר בכל מהלך החיים התקין של מי? אני לא מכחיש שניתן למצוא נקודות בויכוח לטובת צה"ל (הסתכלויות מסויימות על השאלה "מי התחיל", לטעמי צרות מדי. עצם מעשה ההתאבדות בשטח שאיננו שטח לחימה, בניגוד לפעילות צה"ל). אבל אני לא יודע מה יצא בחשבון הכללי במקרה הספציפי הזה. עדות של חברי ששירתו בשטחים, מראה שההנחה שעל מעשי התעללות בלתי "מוצדקים" חיילים נענשים, לא ממש עומדת במבחן המציאות. בכל אופן, אתה צריך להבדיל בין מה שאתה קורא "מוצדק", לבין מה שאדם שנעשה לו העוול קורא מוצדק. אם מאישה נמנעת לידה בבית חולים, משום שישנו חשד שברכבה יש פצצה, באופן טיבעי לחלוטין גם לך וגם לי, קל "להצדיק" את זה. אבל לאישה הפלסטינית, שבריאותה ובריאות התינוק שלה נפגעים, קשה יותר להצדיק את זה. איפה הצדק נמצא באמת? תאמין לי שאני ממש לא יודע. ואם אתה רוצה שאני אגיד לך את האמת - לדעתי קל לך להצדיק את צה"ל, ולהאשים את הצד השני, פשוט משום שצה"ל לא מאיים עליך, והצד השני כן. ממש כפי שלי קל להקל ראש בצה"ל, ולהחמיר עם המתאבדים. תודה לאל, ההסתכלות שלי מנסה להיות מעט יותר רחבה מזה.