מהו ייקה?

מהו ייקה?

ייקה – שם קיבוצי לעולי גרמניה. מקור המילה הוא במילה Jeck, שפירושה הוא "טיפש" או "ליצן" באחד מהדיאלקטים של הגרמנית. המילה שימשה במאה ה-19 ככינוי גנאי בפי יהודי מזרח־אירופה לכל גרמני באשר הוא (ולא רק ליהודים תושבי גרמניה!), ועם עליית יהודי גרמניה לארץ, דבק בהם הכינוי. http://www.safa-ivrit.org/imported/german.php

diday

Member
מעניין

היה לנו דיון במלים שחדרו מהשפה הגרמנית לעברית והיה אז גם קישור זה. היו שם מספר טעויות שכפי שאני רואה תוקנו בנתיים, ועד כמה שאני זוכר ההסבר למושג יקה לא היה כזה. איני יודע עד כמה הסבר זה (יקה) נכון, או השערה.

j123

New member
דניאל

אם אני לא טועה, אתה בעבר נתת הסבר לכינוי בכך שכך בעצם זיהו את לבושם של היהודים הגרמניים. גם מלשון "ייקה".

diday

Member
אתה לא טועה

אבל אתה שוכח שנתתי מספר תאוריות שאני מכיר בלא לציין איזה מהם נכונה. פשוט כיוון שאני (וככל הנראה אף אחד) אינו יודע מה המקור הנכון. ישנם מושגים לשוניים שהפילולוגים יודעים בודאות את מקורם, ישנם מושגים לשוניים שמקורם מופיע במילון עם התוספת "ככל הנראה" כיוון שהם שנויים במחלוקת, או ללא הוכחה ברורה.

j123

New member
האם

המושג ייקה מופיע בכלל במילון\לקסיקון שכזה? זה יהיה מעניין.

j123

New member
זה בדיוק מה שהבאתי גם לעיל.

מצאתי את זה באחד משיעורי ההיסטוריה שלנו, בתיכון.

עוד לא הגעתי לדודן, אבל הגעתי לברר

שאכן באיזור קלן, קוראים למשתתפים בקרנבל בשם יקים. או במילים אחרות, הנארען של רוב עמק הריין הם היקיען של קלן. מאחר והכינוי נארען קיים גם ביידיש, לא יפתיע אותי אם הפולנים אחדו את גרמנים כולם ליקים. אבל כל זה עוד יבורר.

למעלה