מהו ימין ושמאל?

מהו ימין ושמאל?

היום בזירה הפוליטית אנו משתמשים במונחים "ימין" ו"שמאל", אז בואו נסביר מה זה. הימין שייכים לשמרנים, ולמעשה, בהתחלה הם התנגדו לדמוקרטיה ורצו לשמר את המלוכה וכו... השמאל הם אלה שרוצים לשנות ולהביא לחברה שוויונית וצודקת יותר. כלכלת ימין היא "קפיטליזם", שיטה כלכלית המבוססת על משק חופשי. כלכלת שמאל היא "סוציאליזם", שיטה המבוססת על שוויון וצדק חברתי. מקורות השמות "ימין" ו"שמאל" בפרלמנט הבריתי, כאשר השמרנים ישבו לימינו של היושב ראש והליברלים לשמאלו. השמאל המתון מכונים גם סוציאל-דמוקרטים, והם בעצם האנשים הכי דמוקרטים. הקיצונים שבשמאל מכונים "שמאלנים", והם בדרך כלל הקומוניסטים. כבר בהתחלה ניכר הבדל עצום בין "סוציאליזם" ו"קומוניזם". מזד אחד, הסוציאליזם היה המשך הליברליזם אשר שם דגש על זכויות וחופש האדם. מצד שמי, היה מדובר בקומוניסטים אשר מאמינים בשינוי בעזרת מהפכה אלימה. ההבדל הגדול ביותר בין הקומוניסטים המהפכנים לרפורמיסטים הסוציאל-דמוקרטים ניראה ברוסיה, בתקופת מלחמת האזרחים. קודם כל גירשו את הצאר הימני, ואת השלטון תפסו המנשיביקים הסוציאל-דמוקרטים. לנין הקומוניסט לא קיבל את המשטר החדש, והתחוללה מלחמת אזרחים בין המנשיביקים הרפורמיסטים לבולשיביקים המהפכנים. גם המנשיביקים וגם הבולשיביקים היו שייכים לשמאל, אבל מה שגרם למלחמה זה שלנין לא קיבל את הדמוקרטיה שבנה השמאל המתון. בימין אין הרבה מה לומר, יש ימין ויש ימין קיצוני. הימין המתון הם מאמינים בדמוקרטיה, אבל דמוקרטיה בעלת אופי די שמרני. במונחים אירופאים כשאומרים "ימין קיצוני" מתכוונים לנאצים או לפאשיסטים. הפאשיזם זהו משטר טוטאליטרי נוסף, הנאציזם זה פאשיזם בתוספת הגזענות אשר הוסיף הייטלר בתורת הגזע. הנאצים רואים בקומוניסטים, בסוציאליסטים וביהודים הם אויבי הנאציזם. הפאשיסטים רואים בסוציאליסטים ובקומוניסטים את אויבי הפאשיזם.

ומבחינה מדינית

שמאל מדיני אומר שצריך למצוא פשרה אשר שני הצדדים יסכימו איתה. השמאל המדיני דוגל בערך השלום - מדיניות זו מכונה "יוני". את מדיניות השמאל אפשר לתאר במשפט אחד שאמר יצחק רבין: "לנהל מו"מ כאילו אין טרור, ולהילחם נגד הטרור כאילו אין מו"מ". הימין המדיני דוגלים בנקיטת יד קשה - מדיניות זו מכונה "ניצי". אני אישית גם שמאל מדיני ("יוני") וגם שמאל כלכלי (סוציאל-דמוקרט), אני תומך במפלגת העבודה.

Red Star

New member
אתה טועה בהרבה דברים

קודם כל, מקור המנחים ימין ושמאל בפרלמנט הצרפתי של הרפובליקה הראשונה. דבר שני, אין דבר כזה שמאל חברתי ושמאל מדיני. שמאל מדיני זה נגזרת של השמאל החברתי (כל עוד הוא באמת שמאל חברתי ולא שמאל חברתי לייט כמוה דרך השלישית). דבר שלישי, סוציאליזם לא המשיך מליברליזם (חוץ מכמה מגרסאותיו). הקומוניזם של מרקס ואנגלס היה דבר אוטונומי לחלוטין, ולא התפתח מאסכולות פוליטיות אחרות. רוב המודלים הסוציאל-דמוקרטיים הם צאצאים רחוקים של המרקסיזם, חוץ מהמודל הסקנדינבי שהוא צאצא רחוק של הלאסאליאניזם (ע"ע פרדיננד לאסאל). השמאל מבוסס על כמה תיאוריות ועל כמה ערכים. על התיאוריות לא אדבר פה, אבל כן אזכיר שמערכת הערכים של השמאל שמה את שוויון ערך האדם, כבוד האדם, זכויות האדם, הסולידריות החברתית, והסולידריות הבינ"ל מאוד גבוה במדרג הערכים. שלום זה לא ערך אלא עיקרון, והוא נובע מכמה ערכים, בעיקר זכויות האדם וסולידריות בינ"ל. עיקרון האינטרנציונליזם שיש לחלק מזרמי השמאל גם כן נובע מערך הסולידאריות הבינ"ל. וגם השמאל החברתי. הפילוסופיה הסוציאליסטית גוזרת מתוך שוויון ערך האדם את העקרונות של שוויון הזדמנויות (כמו הליברליזם גם), שוויון זכויות (שוויון מהותי, לא רק פורמלי) ושוויון כלכלי. מטרות השמאל הן צמצום פערים עד כמה שאפשר ויתר דמוקרטיה. לפי רוב הזרמים זה כרוך בביטול שיטת המעמדות, ולפיכך למעשה זה כרוך בביטול הבעלות הפרטית על ההון. הסוציאל-דמוקרטיה בדרך כלל יותר מתונה למרות שדווקא תחת שלטון סוציאל-דמוקרטי נעשו ניסויים רבים ביחסי הייצור, כמו למשל קואופרטיבים מסוגים שונים ובעלות ציבורית-אזרחית (ישירה) על נכסי ציבור וכו'. יש עוד כמה דברים שטעית בהם אבל אני לא זוכר עכשיו את הכל... סלח לי איש.

ועוד משהו

לא אני המצאתי את "הסוציאליזם הוא המשך הליברליזם", כך זה כתוב באינצקלופדיה כרטא בכרך אחד.

Azazel

New member
ימין

זה כל המפה הפוליטית בארץ, ושמאל זה משהו שלא קיים בכלל.

למעלה