על מוסר ותרבות
קודם כל שלום אנשים... לכאורה השאלה:"מה הוא מוסר?" היא שאלה פילוסופית/פסיכולוגית/סוציולוגית גדולה מידי מכדאי לענות אליה, שכן, בעולם פוסט מודרני בו לכל אחד מאיתנו יש נראטיב משל עצמו, וכל נראטיב כזה מקובל כמו כל נרטיב אחר (לפחות בתאוריה) אזיי המוסר, כמו המון דברים אחרים שפעם היו ברורים וידועים בחברה, הופך לחמקמק ובילתי מושג (מה שמוסרי בעיני אינו מוסרי בעיינך...), אבל, (הרי כתבתי לכאורה בהתחלה אז צריך לבוא איזה אבל לא?), בחינה אנתרופולוגית של המוסר תאפשר לנו אולי להגיע למסקנה הבאה: "מוסרי הוא מה שהחברה קובעת ככזה", בכדאי לא להיחשד בסופיזם אנסה להסביר ולתת דוגמאות: האם מוסרי לרצוח?, ולא אני לא מתכוון להוצאות להורג או להגנה עצמית או למחמה, אני מתכוון למה שמוגדר בחוק העונשין כרצח?, אם מי מבינכם טרח לענות ברצינות הוא וודאי ענה לא!!! (ואולי אפילו עם עוד כמה סימני קריאה) גם רוצחים מורשעים, המודים ברצח שלהם, תמיד ינסו לתת איזה שהוא צידוק מעולם המוסר או הפסיכולוגיה משהוא בסגנון: הגנה עצמית, נקמה על דבר נורא שהנרצח עולל לרוצח או איזושהיא הפרעת אישיות או חוסר שפיות, שגרמו לרצח. אינני מכיר רוצח שרצח ואמר:ככה, רצחתי כי בא לי לרצוח, ואין לי שום בעיה עם זה(ואם כן אנו מייד מתייגים אותו כפסיכופט או סוציופט). רצח נראה לחברה שלנו מעשה לא מוסרי באופן כה ברור, עד כי אפילו הרוצחים (על פי רוב) רואים במעשה זה כמעשה לא מוסרי, לכאורה היכן שלא נסתכל הדבר הוא כך וחוקים על איסור רצח הם עתיקים כתרבות האנושית עצמה (ואולי אף עתיקים ממנה), אולם (ופה באה הדוגמא), עבור סמוראי יפני רצח שבוצע באופן אומנתי לפי כללי ה"בושידו" (דרך הלוחם) הינו לא רק אקט מוסרי כי אם גם אקט דתי מן המעלה הראשנה המקרב את הרוצח לעבר "סאטורי" (המגבילה היפנית לנירוונה). גם עבור כהן אינקה המקריב בתולה לאלים מעשהוא אינו נחשב ללא מוסרי, כי לאקט פולחני המטיב עם החברה, ובכך בהופך הרצח למעשה מוסרי. אני יכול ללהמשיך עם דוגמאות על "רציחות מוסריות" לאורך דפים שלמים, אבל אולי כדאי שאגיע לנקודה: "מוסר" הינו אמת מידה מערבית מובהקת, שמקורה ביוון העתיקה מחד וביהדות מאידך, עבור תרבויות רבות אחרות עצם שאלת המוסר היא שאלה לא רלוונטית והמילה עצמה אינה מוכרת להן. לכן, מאחר ומדובר במונח שהוא תוצר של תרבות ותלוי תרבות, ומאחר ואנו חיים בעולם פוסט מודרני היחיד שיכול לענות על השאלה שלך, הוא אתה (במידה והתשובה חשובה לך). וזאת היא אולי תורת הכאוס...