מהיא אמונה?

יריב שלום

השאלה שלך פותחת פתח לתשובה ולדיון ארוכים מאוד. לפני שאגש להשיב לך- התוכל לספר מאיזה מקום ייחודי אתה מציב את השאלה הזאת? מה בעצם מטריד אותך בעניין זה?

yariv10

New member
כמובן..רק

שלא ממש נראה לי שאני ימקד את השאלה,כנראה שיש לאמונה הבטיים נרחבים מאוד,אך אני מעוניין לראות איך כול אחד רואה את זה. אני שואל כי מעוניין לדעת דברים שאחרים לוקחים כברורים מאליו. יש הרבה אנשים שהאמונה היא מה שמחזיקה אותם ובלעדיה הם היו מאבדים את דרכם. וגם כי אנשים רבים הצליחו לעשות דברים מדהימים כי הם האמינו. האמונה גם יכולה מאוד לפגוע בבנאדם ולהטעות אותו. האם האמונה היא האמת האישית של כול אחד? האם כשאנשים חושבים שמשהו קיים ואין להם איך להסביר את זה אז הם קוראים לזה אמונה,או שיש להם איך להסביר רק שאנחנו לא מקבלים את זה כי לנו יש כבר אמונה משלנו..(או מציאות משלנו אם אתם רוצים) האם האמונה זה הכוח שנותן לנו להמשיך לחיות?להאמין שהכול יהיה בסדר ושנצליח להשיג את מה שאנחנו רוצים(עתיד טוב יותר). הרבה אנשים מאמינים מתוך ידיעה שאין לאמונה שום ביסוס במציאות,באם אמונה זה "להתאים" את העולם שיתאים למידה שלך? האם האמונה נובעת רק מתוך נוחות? למה אנשים לא מצליחים לעשות משהו,כי אין להם אמונה בעצמם או בחיים?,או שיש להם אבל אמונה שלילית. האם אמונה זה זווית הסתכלות על החיים ותו לא? אני מקווה שהבהרתי את ההיבט שלי לשאלה.

hilabarak

New member
יריב שלום, אני למדתי מהניסיון

שאמונה זה אלמנט רגשי, מול ידיעה והבנה שהם שיכליים. לכן אמונה היא הרבה יותר עוצמתית (החיים שלנו נמצאים ברגש). ולכן גם אמונה הרבה פעמים היא חסרת כל ביסוס מציאותי. בודהא טען שאמונה קיימת רק במקום שבו אין ידיעה. הוא נתן דוגמא בה הוא מחזיק יד סגורה טוען שיש בה יהלום. האמונה בדבריו נדרשת רק בגלל שידו מסתירה, אם יפתח את ידו אנשים ידעו אם יש בה יהלום ולא יצטרכו להאמין או לא להאמין. אני בהחלט מסכים לטענה זו, אמונה באלוהים נדרשת רק כי אין שום הוכחה לקיומו. אם היתה הוכחה לא היתה נדרשת אמונה. אני אישית בגלל הניסיון המר שלי עם אמונה ללא ביסוס, למדתי שדברים שאני מאמין בהם, אבל אין להם שום ביסוס בידיעה או הבנה, אינני שם עליהם את נכסים רוחניים או חומריים. אני בוחן אותם עד שאני מבין יותר. כי בהחלט יכול לבוא מישהו ולהאמין בדבר הפוך ולשנינו אין שום ידיעה לכן אין הבדל גדול ביני לבינו. אם אני מבין את התהליך ויודע אותו אז אני משקיע בו.

yariv10

New member
ברק,תודה על התגובה

אך עוד שאלות בכיוון:למה אנשים מאמינים או יותר נכון למה הם יוצרים תלות באמונה שלהם,שעליה בנויים כול החיים שלהם? אמרת שאמונה נמצאת במקום שהוא בלי ידיעה,אז אפשר להגיד שאמונה זה ניחוש או השערה אישית על פי מסקנות וניסיון חיים? נראה לי שאמונה היא עוצמתית מכיוון שהיא הופכת לאמת של הבן-אדם,מן מציאות ואני הסביר אם נגיד חבר שלך יגיד לך שזכית במיליון דולר ואתה תאמין לו הרי אתה תתחיל לתכנן תוכניות ו"לבנות" את החיים שלך לפי זה,כבר מהרגע שהתחלת להאמין,כאילו באמת זכית.(אפשר לקחת גם את אלוהים בתור דוגמה)

hilabarak

New member
האמת היחידה שאני מאמין בה

ביקום היא שעל כל כוח שתפעיל, יהיה כוח נגדי. בהקשר של האמונה כוונתי היא, שאמונה רגשית שלא מבוססת על כלום איננה מצריכה מאמץ ולכן הכוח הנגדי הוא תלות באמונה. כי אינך יכול להחליט לבד, לא בנית הבנה וידיעה שיאפשרו לך להחליט. בקיצור מצד אחד לא התאמצת מצד שני אתה תלוי באמונה או ברב או בכומר או בשמש (אם אתה מאמין שהיא האלה הגדולה). ידיעה והבנה מצריכים מאמץ, הכוח הנגדי למאמץ הוא השחרור, אינך תלוי בשרירות של מישהו אחר, אתה אדון לעצמך למוסר שלך ולהגיון שלך. זה כמו מנכ"ל מול עובד פשוט. אחד מתאמץ לומד אחראי לוקח הביתה את העבודה, אבל חופשי ליצור. השני רק עושה מה שאומרים לו, אבל תלוי לחלוטין בהחלטות השני. קצת בהגזמה, אבל אני מניח שמבהיר.

yariv10

New member
כמובן...אני שואל כדי להבין.

ברק,תודה רבה על התשובות.

שרית271

New member
היי יריב

אמונה לדעתי ראשיתה בעצמנו, אנחנו בוחנים את עצמנו ומנסים להכיר טוב יותר את מהווינו הפנימיים, ככל שאנו אוהבים יותר את מה שאנחנו מגלים האמונה בעצמנו מתעצמת ותוצאותיה מתבטאות בחיינו הגשמיים. בנוסף לכך, שוב מנקודת מבטי, אני מאמינה שאין צירופי מקרים, שכל דבר שחולף על פנינו יש לו משמעות, לעיתים אנו שמים לכך דגש ולעיתים נותנים לדברים לחלוף לידנו. שמתי לב שככל שהאמונה שלי הייתה חזקה יותר כך קיבלתי תשובות ובנוסף הצלחתי לעשות דברים שבעבר לא העזתי כי לא האמנתי. יסוד האמונה מתחיל מתוכנו ובכוחנו להגיע למקומות טובים בחיינו. האמונה מתפוררת כאשר אנו לא בוטחים במהלכינו ואז רבים מהאנשים מחפשים אלטרנטיבות אחרות של אמונה כזו או אחרת. אמונה היא אינדיבידואלית ואישית, אך בעזרתה לעיתים אנו נותנים כוח לאחרים שמאמינים בנו (ופחות בעצמם). טוב כמובן שאפשר לפתח את זה עוד ובזמן שאני כותבת אני מבינה שלא סתם נכנסתי היום בפעם הראשונה לפורום הזה ונתקלתי בשאלה חשובה כשלך(כמו שאמרתי אין צירופי מקרים) כי אני נמצאת בדיוק בימים של דאון רציני ומהרהרת כיצד זה יכול להיות שפעם אני כל כך מאמינה בעצמי ופתאום ליום יומיים כוח האמונה מתנדף לו מאליו. אשמח לקרוא תגובה. שבוע נפלא ורק אמונה

hilabarak

New member
שרית היי, אני חושב שאני יכול להציע

פתרון סביר לשאלה שלך (איך זה ייתכן שיום אחד את מלאה אמונה ויום אחד את בדאון). ניסיוני מלמד שבכל אדם בעולם קיימים שני כוחות חשיבה מנוגדים. 1. המאמין שחושב שאפשר לשנות ושואף לדברים טובים יותר. 2. השכלתן שרואה את המציאות הקבועה ואת הקושי לשנות אותה ואת חוסר השינוי שבה ומתייאש. ולכן לא רק את, אלא כל אדם בעולם חי במעין "מאניה דיפרסיה" - היי ודאון. גם בודהא תיאר את החוויה האנושית שכזו, סימן שלפחות לפני 2,500 שנה כבר היו לא מעט כאלו. יש כמובן דרגות שונות, יש כאלו שנעים מדרגה +2 ל- 2. יש כאלו שנעים מ0.5 ל-0.5. ויש כאלו שנעים מ+6 ל-6 ואני מניח שאלו כבר נזקקים לאותן תרופות של איזון רגשי כי הם מוגדרים כחולים ממש. כדי לחיות באיזון רגשי, שבו מתוך הבנת החיים שלי צומחים החיים האמיתיים ( הווה אומר שלדעתי האהבה האמיתית לחיים לא נמצאת ב"היי", אלא באיזון. "היי" מביא "דאון") חייבים לגשר בין שני החלקים. והגישור נעשה בעזרת: הבנה - כי כדי לתרגם את האמונה למעשים חייבים להבין את החיים ואת עצמך כי אדם שלא מבין פועל ללא תכלית. אחריות מלאה על עצמך ועל מעשייך ועל רגשותייך - אדם שלא אחראי לא ינסה להבין בכלל, אלא יתמיד בבכיינות. התמדה - ברור מאליו. סבלנות - למחשבות שלנו יש הרבה עצמאות ולמציאות יש נוקשות מסוימת, כדי לשנות את שניהם למקום שאנו רוצים יש צורך בהבנה שזה לוקח הרבה זמן לשנות זוויות ראייה פנימיות שלנו ולשנות מציאות פיסית. עשייה ברמה הפיסית - אדם חייב לעשות גם דברים שישנו את המציאות ולא רק לךשנות זווית ראייה עליה. אני אקח לדוגמא סתם אדם שפוחד מיחסים אינטימיים בגלל שבין הוריו היו יחסים גרועים. הוא צריך לשנות זווית ולהבין שהבעייה היא אצלו ולא כל בני הזוג בעולם רבים. הוא צריך להאמין שהוא יכול לשנות את המחשבה וההתנהגות אם יתמיד. הוא צריך להבין האם בגלל הבעייה שלו הוא מושך בני זוג לא מתאימים ועליו לבחון בצורה אחרת את האנשים אליהם הוא נמשך. הוא צריך לשנות דפוסי התנהגות הרסניים שנובעים מאותה זוגיות גרועה. הוא צריך סבלנות להבין שכל זה לוחק זמן. והוא צריך להתנסות ולהביןם שאם יצא לדרך חדשה אולי הוא "יחרבן" את השלושה קשרים הזוגיים הבאים אבל בסוף הוא ילמד (חייבים לעשות משהו בשטח, אפילו אם אתה יודע שהפעם זה נועד לכישלון, כדי לצבור ניסיון).

yariv10

New member
קודם כול ברוכה הבאה

לפורום יעוץ פילוסופי.
אני שמח שהשאלה שלי דיברה אלייך,שכנראה זה לא קרה מצירוף מקרים
. ולגבי השאלה שלך אני מסכים אם ברק ואני יכול רק להאיר על עוד כיוון לתשובה,שכנראה כבר חשבת עליו לבד והיא מופיעה בתגובה שלך: "האמונה מתפוררת כאשר אנו לא בוטחים במהלכינו ואז רבים מהאנשים מחפשים אלטרנטיבות אחרות של אמונה כזו או אחרת" אני חושב כמוך,הספק, הוא שמוריד מן האמונה את הכוח שלה,ובכלל הוא פוגם בה.אך לפי דעתי זה טבעי שאהיה ספק (אבל לא צריך להגזים אם הספק),כי זה נועד לבדוק את הדרך שלך ולשפר אותה, אם צריך. במקרים שהספק לא במקום או שהוא נדחף,פשוט צריך להבין שכבר עברת את זה,והאמונה הזאת זה הדבר הנכון ביותר בשבילך(לפי מה שאת החלטת),והספק הזה לא נכון ומפריע למהלך התקין של החיים שלך.ולא להביא לו בכלל משמעות לחיים שלך. ודרך אגב אני מסכים איתך שככל שאנחנו אוהבים את מה שאנחנו מגלים בעצמנו האמונה בעצמנו מתחזקת,והחוכמה פה היא באמת לעשות את זה,לאהוב את עצמנו
.

yariv10

New member
הספק זו לא אמונה,האמונה יוצאת מהספק

ואפשר להגיד שלכן היא נוצרת. ואני מבין איפה הטעות שלי
ולכן אני מתקן... ברור שיש ספק לאמונה אך אם הספק שלך לגבי האמונה גדול יותר מהאמונה שלך,אז משמע האמונה שלך לא קיימת,או יותר נכון אתה כבר לא מאמין. ואם תשים לב וזאת התשובה לשאלה ואני אחזור: "כיצד זה יכול להיות שפעם אני כל כך מאמינה בעצמי ופתאום ליום יומיים כוח האמונה מתנדף לו מאליו?" והספק שחזק יותר מהאמונה שלך הוא טבעי כי הוא בא לבדוק את האמונה שלך וכך או לחזק אותה או לשנות אותה. .ולכן הספק שחזק יותר מהאמונה הוא הגורם להפסקת האמונה,או להיחשלותה. ולפי דעתי זה טוב כי כך אפשר להתפתח (דרך הספק) אך לא בכול המקרים ולא תמיד. ולמה שכתבתי אחר כך אני הביא דוגמא ומה כשכתבתי: "במקרים שהספק לא במקום או שהוא נדחף,פשוט צריך להבין שכבר עברת את זה,והאמונה הזאת זה הדבר הנכון ביותר בשבילך(לפי מה שאת החלטת),והספק הזה לא נכון ומפריע למהלך התקין של החיים שלך.ולא להביא לו בכלל משמעות לחיים שלך" והדוגמא:אם יש ילד שמאמין שהוא יכול להיות תלמיד מצטיין(למרות שאף פעם לא היה כזה)ואז מגיע ספק גדול ומשתלט ומוריד את האמונה ואז התלמיד צריך להבין שהספק הזה לא בא לתקן כלום אלא לפגוע בו (באמונה שלו בעצמו)ולא להביא לו בכלל משמעות בחיים שלו. אני מקווה שהעברתי את מה שרציתי.

שרית271

New member
../images/Emo13.gif תודה ברוכים הנמצאים

קצת קשה לי בימים האלו לחדד את המחשבה ולהגיב, אבל אני אנסה להסיר אבק להכניס קצת אור ולהגיב. אחד הדברים שקורים אצלי וגוררים קונפליקטים פנימיים זה באמת האמונה בעצמי, במהלכיי, אך כאשר איני מקבלת פידבקים מהסביבה אני נחלשת וכאן מתחיל כעס עצמי על כך שאני בכלל זקוקה לפידבקים כדי להיות בטוחה בעצמי. אני מודעת לכך שזה קורה בתחומים שבהם אין לי ממש ניסיון ולכן אני מרגישה מצד אחד מאוד בטוחה בעצמי ומצד שני חוששת האם הצעד שעשיתי היה נכון (מכיוון שאיני מקבלת פידבק אני מעלה לעצמי את המסקנות לבד). הכנסתי את עצמי לסיפור רגשי שמראש ידעתי שיהיה לי קשה להתמודד איתו, אך האינטואיציה והאמונה שלי היו כל כך חזקות ולא איפשרו לי להרפות, אך לא היו לי הכלים הנכונים בידי, התמודדתי עם אוסף בלתי נדלה של פחדים ומחסומים והיום אני עייפה ותשושה ורוצה לקצור את הפירות, אך זה לא קורה. לכן האמונה שלי בעצמי לעיתים קצת נסדקת. לכל מה שאנחנו עושים בסופו של דבר יש תוצאות בשטח ואת שלי (שוב בתחום הזה) אני לא רואה ולא מרגישה. לעיתים אני קוראת את מה שאני כותבת ולא מאמינה שזו אני שכאלו דברים יצאו ממני.

yariv10

New member
שרית אל תתיאשיי

אני מבין אותך כי גם אני ההיתי במצב דומה,ועובדה התוצאות הגיעו אחרי הרבה ספקות אך אם יותר אמונה במה שאני שווה. אם זה יעזור אני מאמין בך

שרית271

New member
עכשיו שאני קוראת את מה שכתבתי

אני שמה לב שבכלל לא סיימתי לכתוב, מכיוון שבזמן שכתבתי את השורה האחרונה קיבלתי את אחת מהשיחות הטלפון שחיכיתי להן. איך שראיתי שזה הוא עלה בפניי החיוך הכיפי הזה שמאשר לך שבאמת צדקת במה שהרגשת, שהחיים האלו כל כך דינמיים, והדברים משתנים בשבריר שניה. אבל הפעם לא נתתי לשיחה הזו להשפיע עליי אני לא רוצה שהאושר והעצב שלי יהיו תלויים באירועים בחיי, באנשים אחרים. אני רוצה שהאושר הפנימי תמיד יהיה שם ועליו יהיו חוויות חדשות משמחות יותר, והאושר הפנימי האמיתי יגיע כשאני באמת אהיה שלמה עם עצמי. אז אני בדרך על המסלול המהיר, כמעט שם.... תודה יריב על העידוד ועל השאלה שהעלת מלכתחילה. מהי אמונה?

למעלה