מהי התניה?

moshecaspi

Active member
מהי התניה?

תקנה 21 לתקנות הגנת הצרכן אומרת כי אין להתנות על הוראות התקנות, אלא לטובת הצרכן. מהי התניה? אפשר לקבל דוגמה?

תודה

shlang

New member
התניה = בתנאי

לדוגמא, אני מוכר לך מיקסר במחיר יקר מהשוק והתנאי הוא שתהיה לך אפשרות להחזירו תוך הזמן הנקוב בתקנות (14 יום) למרות שהשתמשת בו
עוד דוגמא - אני מוכר לך מיקסר במחיר מופחת בתנאי שתקנה גם בלנדר
עוד דוגמא לרעת הצרכן - אני אעשה לך ביטוח חובה לרכב בתנאי שתעשה גם ביטוח לדירה

לא הבנת את שאלתו, השאלה הייתה משפטית ולא לשונית

כוונת המחוקק הייתה שלא ניתן לקבוע תנייה שסותרת את החוק לרעת הצרכן. בשפה משפטית חוק הגנת הצרכן הוא קוגנטי ולא דיספוזיטיבי (כלומר לא ניתן להתנייה).

לדוגמא על פי תקנות ביטול עסקה ניתן לגבות דמי ביטול בסך 5% או 100 ש"ח, הנמוך מבין השניים.

עסק יכול להחליט שהוא גובה דמי ביטול של 3% או 50 ש"ח כך שייטיב עם הצרכן; אך הוא אינו יכול להחליט שהוא גובה דמי ביטול בסך 500 ש"ח או 10% באופן שישנה את מצבו של הצרכן לרעה.

במצב הראשון התניתי על הוראות החוק - אך לטובת הצרכן, בעוד שבמצב השני התניתי על החוק לרעתו, ועל כן מדובר בהתנייה אסורה.

בברכה,

אסף כהן צידון, עו"ד

איסור התניה לרעת הצרכן

1. "התניה" פירושה: קביעת תנאים.
2. התקנה שציינת, תקנה 21 לתקנות הגנת הצרכן (אחריות ושירות לאחר מכירה), מורה, כי "אין להתנות על הוראות תקנות אלו, אלא לטובת הצרכן". לדוגמה, בתקנה 1 נקבעה תקופת אחריות של שנה אחת. על כן, לפי תקנה 21, מותר לקבוע בהסכם בין עוסק לצרכן תקופת אחריות ארוכה יותר, אך לא קצרה יותר.
3. לכאורה, תקנה 21 מיותרת נוכח סעיף 36 לחוק הגנת הצרכן הקובע, כי "הוראות חוק זה יחולו על אף כל ויתור או הסכם נוגד" (הביטוי "חוק זה", כהגדרתו בסעיף 1 לחוק, כולל גם את התקנות שהותקנו על-פיו). אמנם לפי הניסוח תקנה 21 חדה יותר מסעיף 36 לחוק, משום שהיא אוסרת את עצם ההתניה לרעת הצרכן (ולא רק קובעת שהיא בטלה), אך משלא נקבע מה דינו של מפר האיסור, לא ברור לי מה הועילו חכמים בתקנתם, ולא מצאתי פסיקה או פרוטוקול דיון של ועדת הכנסת שיבהירו. לשם השוואה: בתקנות אחרות, המבוססות על חוק הגנת הצרכן, למשל תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה), אין איסור דומה.

moshecaspi

Active member
עסק מחייב אותי למסור לו

את מספר הטלפון שלי על מנת לקבל שירות בתקופת אחריות. אני לא מעוניין למסור מספר אלא כתובת דוא"ל שאותה הוא גם מבקש. האם התקנה רלוונטית כאן? האם העסק עובר על התקנה?

למעלה