מהי חשיבות עצמית

doriya88

New member
מהי חשיבות עצמית

מהי חשיבות עצמית? כיצד אנו יכולים לזהות / לאבחן דרך חשיבה / התנהגות/ דיבור שהאלמנט העיקרי בה הוא חשיבות עצמית. האם יש הבדל, ואיך אפשר להבחין בהבדל בין חשיבות עצמית לבין, למשל, שמחה או תחושת כייף על משהו שעשינו ואנו גאים בו. מקווה שכוונת השאלה שלי מובנת....... האם בכל פעם שאנו קולטים או מזהים אצל האחר התנהגות שיש בה מהחשיבות העצמית, זהו שיקוף או מראה עבורנו לראות את עצמנו?... אשמח לשמוע מחכמי הפורום. דוריה גד-כהן "בדרך הרוח" פנג שואי, "מעברים קסומים" הנחיית קבוצות, אימון וליווי אישי [email protected]

גם אני אשמח "לשמוע" מחכמי הפורום

חשיבות עצמית, לפי מיגל רואיס, היא: ההנחה האגואיסטית שהכל קשור בנו, שהכל קשור אלינו - אישית. מתוך ההגדרה הזאת, ניתן בקלות לדעת אם מחשבה או התנהגות נובעת מתוך תפישה של חשיבות עצמית. חשיבות עצמית היא מיקום של נקודת הכינוס, אגו. לפי מה שאני מבין, ההרגשה (להבדיל מתחושה כמו שכתבת) של "כייף על מה שעשינו ואנחנו גאים בו." הוא לקיחה אישית את עצמנו. כדאי, אולי, לזכור שאנחנו חשובים (הרבה הרבה) יותר מסך כל הכשלונות וסך כל ההצלחות שלנו גם יחד. האם בכל פעם שאת רואה אדם שמרגיש עצבות זהו שיקוף שלך עצמך? אני לא יודע ומניח שלא. אבל, אם את מזדהה עם העצבות, או החשיבות עצמית, אם זה מעלה בך רגש "שלילי" כלשהו, אז כנראה שזה אכן שיקוף. מעניין...

רשף כשף

New member
דעתי על חלק מהשאלות ../images/Emo13.gif

כשאני נתקלת בשאלה מן הסוג: "האם בכל פעם..." התשובה שעולה לי היא: לא. מכיוון שכל מקרה לגופו. יש פעמים כאלה, ויש פעמים כאלה. אני מבחינה אצלי בהבדל בין "חשיבות עצמית" לבין "שמחה או תחושת כיף על משהו שעשינו ואנו גאים בו" בכך שלחשיבות עצמית בדרך כלל מלווה חשיבה, בעוד לתחושת כיף בדרך כלל מלווה תחושה נעימה. לדוגמה: חשיבות עצמית = ניקיתי את הבית, אני חושבת שמגיע לי פרס. (מחשבה) שמחה או תחושת כיף על משהו שעשיתי ואני גאה בו = ניקיתי את הבית, עכשיו נעים לי בבית. (תחושה)

שאלות טובות

חשיבות עצמית: מה שעולה לי כאשר אני חושבת על כך, זה מעין פרופסור כזה שמדבר וממש נהנה מהמילים שהוא אומר, והוא מתפלפל, ומרגיש חשוב בגלל הנושאים שיש לו ידע בהם. זאת כמובן רק דוגמה ומה שעלה לי בדמיון כאשר חשבתי הרגע על כך. יש אפשרויות רבות לביטוי של חשיבות עצמית. דוגמה אחרת שעולה לי היא שמישהו אומר לאדם אחר: "אתה יודע שלאוטו X צריך לשים בנזין מסוג X" והאדם משיב: אה, בטח אני יודע זאת (בעוד שהוא לא ידע זאת). חשיבות עצמית - אולי אפשר להגיד שזה מצב (שכל אחד יכול להימצא בו) שבו אנו מרגישים חשובים או חוששים להרגיש אפסים, ואנו מזוהים עם התכנים שבגללם נהיה חשובים או אפסים. הגדרה מסובכת..זה מה שהצלחתי כרגע
מה זה מבחינתך חשיבות עצמית? נראה לי שיש הבדל בין תחושת שמחה, אושר, התלהבות, גאווה על משהו שעשינו לבין תחושת חשיבות עצמית שבה אדם מגן על עצמו או על דיעותיו או משהו כזה. אולי אם נסתכל על הקיצוניות של חשיבות עצמית והקיצוניות של תחושת שמחה, זה יבהיר לנו יותר מה זה כל אחד מהם.

doriya88

New member
משל זן - חשיבות עצמית

סו דונג פו היה משורר גדול ובודהיסט אדוק. חברו הטוב פו יינג היה מורה זן ומנזר הזן שלו היה על הגדה המערבית של הנהר הינגצה. ביתו של סו דונג פו היה על הגדה המזרחית. יום אחד ביקר סו דונג פו בבית ידידו, אך זה לא היה שם. הוא חיכה זמן מה ומשהחל להשתעמם שרבט מספר מילים על דף נייר ולבסוף חתם: "סו דונג פו, הבודהיסט הגדול, שאין להניעו, אף לא בכוחן של שמונה הרוחות השמימיות". משבושש ידידו לבוא, חזר סו לביתו. כשחזר פו יינג לביתו, מצא את הנייר, קרא אותו, והוסיף את המילים הבאות: "זבל! מה שכתבת אינו טוב מנפיחה", ושלח אותו אל סו. כשקרא סו את הכתוב, רתח מזעם, עלה על סירה, חצה את הנהר ומיהר אל המנזר. הוא תפס בזרועו של פו יינג וקרא: "באיזו זכות ביזית אותי בצורה כזו? האין אני בודהיסט מסור? איך יכולת להיות עיוור כל כך, אחרי שנים כה רבות שאתה מכיר אותי?". פו יינג התבונן בו בשקט זמן מה, ואז חייך ואמר: "סו דונג פו, הבודהיסט הגדול, הטוען שאף שמונה הרוחות השמימיות לא יוכלו להניעו, נסחף הלום מעבר לנהר בכוחה של נשיפה קטנה שיצאה מעכוזי" ומשפט אחד מדברי דון חואן לקסטנדה אודות החשיבות העצמית : "כל עוד תרגיש כי אתה הדבר החשוב בעולם, לא תוכל להעריך נכונה את העולם הסובב סביבך. אתה רואה רק את עצמך, בנפרד מכל דבר אחר." דוריה גד-כהן "בדרך הרוח" פנג שואי, "מעברים קסומים" הנחיית קבוצות, אימון וליווי אישי [email protected]

למעלה