מהי מהות החיים בעיניכם?

מאמיה

New member
מהי מהות החיים בעיניכם?

שאלתי היום את אבי שבהה כל היום בטלויזיה אם הטלויזיה היא מהות החיים עבורו. שאלה מצויינת כי סוף סוף התפתח דיון על מהות החיים. וככל שאני מדברת/חושבת יותר על מהות החיים, כך אני מבינה אותה פחות. מה דעתכם - מהי מהות החיים בעיניכם?

מאמיה

New member
הבאתי לכם את מה שהטריד את מנוחתי הלילה

מהות החיים היא החיפוש אחר השמחה והאהבה (!?לא פספסתי משהו?!). החיפוש הזה מביא אותנו להבין את הדפוסים שלנו, את הכפתורים שלנו שכשלוחצים עליהם אנחנו פועלים על אוטומט. הכרת הכפתורים והבנתם מאפשרת לנו לנתב את החיים שלנו אל השמחה והאהבה שאנחנו מחפשים. ההבנה שלכולנו יש כפתורים מאפשרת לנו לנהוג בחמלה לאנשים אחרים, מאפשרת לנו לוותר על השיפוט ולגלות שהוא לא משרת אותנו. החיפוש הזה מביא אותנו לוותר על אותם דפוסים שלא משמחים אותנו, מביא אותנו לחפש דרכים לאהוב את עצמנו ואת האחרים ולוותר על עשייה של מה שפוגע בנו. והנה 2 פתגמים שפתאום נראה לי נורא נכון להיזכר בהם אלוהים תן לי את הכוח להשלים עם מה שאין לשנותו , את האומץ לשנות את מה שצריך ואפשר לשנותו, והתבונה להבחין בין השניים. "להכיר את הזולת,זוהי תבונה. להכיר את עצמך זוהי חוכמה אמיתית. למשול בזולת זהו כוח. למשול בעצמך זוהי עוצמה אמיתית " טאו טה צ`ינג

פשטות

היבט מיוחד של מהות החיים הוא היבט הפשטות. כדי להבין את ההיבט היסודי הזה של מהות החיים, צריך לשים לב לעובדות הפשוטות על חברת בני-אדם. בכל חברה רגילה חיים בני-אדם השונים מאוד אלה מאלה מבחינות רבות, הבדלים אלה באים לידי ביטוי - בהשפעה החברתית, בכוח הכלכלי, ברמת ההשכלה.... אבל כל אלה חסרי-משמעות עבור החיים כמהות. או, מבחינת מערכת החובות שמטילים החיים על האדם. הם אינם מבחינים בין עשיר לעני, בין פרופסורים לפשוטי העם, ואפילו לא בין בריא לחולה! את המשמעויות למהותם נתן ונותן האדם עצמו. מהות החיים הוא מעיין הנביעה הקובע את רציפותם של החיים. את נתיב הזרימה. את המהות, קובעת נכונותו של האדם לכבד את החיים כחיים. אילו המהות הייתה מבדילה בין יחידי סגולה בעלי כישורים מיוחדים או בעלי תכונות אופי יוצאות דופן, היא הייתה מגבילה את כוח הקיום של החיים כחיים. ככול שמהות החיים מתאימה עצמה בטבעיות, כך מתרבים ההולכים בדרך - כלומר, על מנת שההולך בדרך יוכל לראות את הדרך, חייבת הדרך להתאים עצמה להולך, השונות בין הולך להולך נובעת מנקודת המבט. מכאן נובעת גם השונות בהבנת המהות ואיכותה. מוזר? פרדוקסאלי? אולי! אך החיים מצאו את הדרך להתאים עצמם להולך בדרך על ידי שינוי ההולך עצמו, רק כך יכולים החיים להתאים את הדרך להולך בה, ומאפשרים להולך להתאים עצמו לדרך. למרות שעל פניו נראה כאילו האדם מתאים עצמו לדרך-חיים על מנת לשרוד, מנסה דרך-החיים להתאים עצמה לאדם על מנת שהחיים כחיים ישרדו. כאשר ההתנקשות, בין דרך-חיים להולך בדרך, גדולה מידי, או כאשר מהות החיים אבדה אי שם במרחב, החיים כחיים מגינים על עצמם ומוציאים את יוצר ההתנקשות ממעגל הקיום. מכאן שמהות החיים הם החיים כשלעצמם!

מאמיה

New member
וזה פשוט?

אז בעצם כל אדם ממלא את חייו במהות שלו אך אם אין מהות במהות שלו החיים מרוקנים אותו. אבל עדיין, איך מכוונים אדם להכניס מהות לתוך המהות שהוא בוחר לעצמו בחייו. ומהי בעצם אותה מהות? מה זה אומר לכבד את החיים כחיים?

מיה שלום

אני חושב שאת מבינה את המושג "מהות החיים" כתוכן החיים. האדם לא יכול לבחור לעצמו "מהות חיים". מהות זו נתונה לו מעצם היותו בעל חיים. האדם יכול לבחור תוכן בו ימלא את חייו, אבל אין הוא יכול לבחור מהות. האדם יכול לגלות את מהותו הוא כפרט, מהות זו היא הכח המפעיל אותו. הגורם לכך שתגובותיו יהיו כאלו ולא אחרות. לדעתי מהות זו הינה הדבר שמייתר את יתר הדברים. כולנו עושים דברים שונים בחיינו. עוברים נסיונות שונים, נמצאים במקומות שונים. שאנו נתקלים באותו הדבר שכאשר אנו עושים אותו, איננו חושבים על שום דבר אחר. הכל נראה טפל על ידו. ותמיד נחזור אליו. הוא המהות שלנו. כאשר התוכן שאנו בוחרים לחיינו, נעשה מתוך הכרת המהות הזו. יש לנו סיכוי טוב מאד להיות מאושרים. יעקב

למעלה