מהי מתיחה בעצם?

keoser

New member
מהי מתיחה בעצם?

כשמתרגלים מתיחות -- למה הפעולה גורמת בעצם? מאריכה את השריר? את הגידים? משחררת את השריר? למה מתיחת יתר יכולה לגרום (איזה סוג פציעה וכו')? איך עבודה בחדר כושר משפיעה על השריר ולמה ממליצים מתיחות אח"כ? (עבודה מקצרת ומתיחות מאריכות?) אשמח לקבל כל הערה או הארה :) תודה רבה :)
 

AMI-101

New member
oops, hit send too soon

מתיחות גורמות לשריר להתארך, ממש, זה גורם לגוף לייצר עוד תאי שריר ובכך השריר מתארך. מתיחת יתר יכולה לגרום לקרעים בשריר (אם הוא נעשה בצורה אגרסיבית מדי) ולרפייון מפרקים אם זה נעשה יותר מדי ובלי חיזוק לשרירים עצמם. עבודה שמשתמשת, ובעקיפין שלא משתמשת, בשריר משפיעה על השריר. כדי שהשריר לא יכאב, מומלץ להתמתח לפני ואחרי. זה נעשה ע"מ שיותר דם יזרום לשריר לפני, וכדי שהדם יוכל לפנות את תוצרי הלוואי של העבודה אחרי. יללה ביי עמי
 
המתיחה מונעת מהשרירם להתקצר

שריר הוא רקמה אלסטית , כלומר בעלת יכולת לשנות צורתה. כאשר שריר פועל הוא מתכווץ ולמעשה מתקצר מעבר למידתו הטבעית (האורך שלו בזמן מנוחה)....כאשר נמצאים בפעילות אינטנסיבית או בחדר כושר אנחנו למעשה גורמים לשרירים ספציפיים להתכווץ מספר רב של פעמים ביחידת זמן קצובה...הפעילות מגרה במח מרכזים שונים, והוא מצידו מקצה יותר משאבים לאותו איזור שממנו הוא מקבל כל הזמן גירויים. זה מתבטא בבניית שריר מואצת (נפח הסיבים גדל) ובתוספת של סיבים לשריר (מספר הסיבים) כלומר בחיזוקו. מתוקף היותו רקמה אלסטית נתון השריר להשפעה של הכוחות המופעלים עליו. כאשר מפעילים עליו כוחות רבים בכוון של כווץ - השריר נוטה להתקצר......זאת תחושת ה"תפוס" שמרגישים אחרי אימון/ריצה וכד'......אם מגזימים במידת הכווץ על השרירים יכולים גם להופיע "cramps" או בשמם העממי "השריר נתפס לי" - התכווצות כואבת ללא שום פעולה בד"כ בזמן מנוחה.. לכאן באו לעולם המתיחות - המתיחות מכריחות את השריר להתארך (שים לב הפעולה ההפוכה לעבודה=כווץ)...בשביל להצליח במשימה זאת אתה (כלומר המח שלך) חייב להביא להרפייה את הסיבים השונים ובמיוחד את אותם אלו שכבר נמצאים בכווץ יתר כתוצאה מהאימון...זהו תהליך שדורש זמן אבל אחרי שמכריחים את השריר לשהות במצבו הארוך (המתוח) מספיק זמן (60-90 שניות בד"כ) משיגים הרפייה מספקת והשריר לא נוטה לחזור למצבו המקוצר שוב.
 

amika

New member
בעצם

ניתן לנסח מסקנה העולה מדבריך שאומרת כי עבודה אקצנטרית מאוזנת מול עבודה קונצטרית בחדר הכושר למשל היא הגורם לאי קיצור השריר ?
 
זה תלוי גם ב..

זה לא רק עיניין של פעילות קונצנטרית או אקצנטרית. חשוב גם להתייחס לשריר האנטגוניסט.
 

keoser

New member
עד לפה המה -- עכשיו האיך :)

הייתי צריך לשמוע את זה לפני 5 שנים.. עכשיו אני *מרגיש* כמה דפקתי לעצמי את טווח התנועה במשך שנים שעבדתי בחדר כושר ללא מתיחות. איך כדאי לי לבצע מתיחות? למתוח את השריר במשך תקופה ארוכה (כמה ארוכה?) ואז להרפות, או בסיגנון של סטים, תקופה קצרה ועוד תקופה קצרה ועוד תקופה קצרה? כדאי לי לקבוע פעם ביום 10 דקות מתיחות, או שאני יכול פשוט פעם בשלושה ימים מתיחות של פי 3 זמן וזה אותו דבר בדיוק? בקיצור -- מה הדרך הבריאה והנכונה להגיע לגמישות, בהתחשב בעובדה שאני רוצה להגיע לשם יחסית מהר? והמון המון תודה על התשובות המפורטות
 
מאחרי כל גבר גמיש עומדת אישה מתוחה.

במתיחות כמו במעשי צדקה...כמה שיותר יותר טוב...תלוי בך, כוח רצון, בזמן שאתה מחליט להקדיש, במידת הדמיון שיש בך להמציא תירוצים כדי לדלג מעל אימון.... כמו שכבר כתבתי (למעלה ^...למעלה^^)...בכדי להאריך שריר (=הגמשתו)...צריך למתוח במתינות , בנקודת הכאב הראשונית ולהתקדם ככל שהכאב פוחת במשך זמן מ-מ-ו-ש-ך...60-90 שניות לפחות....אם תמתח יותר זמן - אין שום בעיה - כמה שבא לך....בניגוד לאימון לחיזוק שרירים..מתיחות לא מעייפות ולא מוגבלות בזמן או בסטים וכ"ד.....אז עכשיו תבדוק אם אתה אחד מהל"ו (צדיקים) או אחד מהל"א (לא)
 
הכאב של השרירים לאחר עבודה הוא לא

בגלל שלא נעשתה מתיחה אלא מכיון שהיה פחות מדי חימום (ובמסגרתו גם מתיחות) של השרירים לפני הפעילות והיתה יותר מדי עבודה אקצנטרית או סטטית שבה היחידות המתכווצות (קרי: החלקה של אקטין ומיוזין) עובדות לאורך זמן ממושך יחסית וגורמות לקרעים קטנטנים לאורך רקמת החיבור של השריר. מי שזוכר איך נראה שריר משורטט באופן רגיל במיקרוסקופ ואיך הוא נראה אחרי ריצה בשיפועים יורדים\ירידות או אחיזה ושחרור איטי מאד של משקולות גדולות בסטים מתמשכים. זה בדיוק זה- הקרעים הקטנטנים והמרובים של רקמת החיבור, גורמים לכאב שעות לאחר האימון- ולרוב מוחמר הכאב רק למחרת. אז במקרה כזה, לעשות מתיחה סטטית של 60-90 שניות, היא ממש רעיון גרוע.. עדיף לעבוד יותר בסטים של עבודה קונצנטרית ולשלה עבודה סטטית- אקצנטרית בהדרגה.
 

keoser

New member
אצלי ד"א..

זה עוד יותר מוזר. יום ראשון לא כואב לי, שני ממש ממש טיפה, אבל ביום השלישי.. ביום השלישי אני לא יכול לזוז -- משותק מבחינת שרירים.
 

AMI-101

New member
its the age buddy

עם הגיל הכאב נדחה מאוחר יותר ויותר מה הגיל שלך
 
ואף על פי מתוח נמתח../images/Emo98.gif../images/Emo25.gif

אני בטוח שהנתונים שאת מוסרת נטועים עמוק בעולם האקדמאי והמחקרי והם חשובים ביותר....אני קצת נואשתי מהעולם הזה ואת התשובות שלי אני מחפש בשטח - כלומר יותר חשוב לי- מה עוזר...מאשר איך זה בדיוק עוזר.....לכן למרות שאת שוללת את רעיון המתיחה, אני עדיין סבור שהוא יכול להיות הפתרון המעשי לשאלתו של המתאמן המצוי.. ובנושא הזה עוד שאלה לתלמה...אני מדי פעם (בעוונתי הרבים) יוצא לטיול ריצה עם כלבתי האהובה, עושה חימום כמו שצריך, מתיחות (לגרים בבתי זכוכית אסור לשחק בחמש אבנים)..ויוצא לריצה נעימה של 40 דקות....עד כמה שזכרוני הסקלרוטי אינו מטעני זו אינה פעילות סטטית או אקסנטרית, נכון?.....אבל , שומו שמיים, אני עדיין חווה כאבי שרירים ותחושות "תפוס" בשרירי השוק לאחר מכן....ניסיתי להתפלל למייטלנד - זה לא עזר,באוניברסיטה היה תפוס... אז התחלתי מתיחות (סטטיות..כן כן)....מה אני אגיד לך...זה ממש עוזר, תנסי מדי פעם
 
לא להפסיק למתוח אלא ../images/Emo36.gif ../images/Emo26.gif

לעבוד על השריר בהדרגה, גם בשלב החימום וגם לאחר העבודה. איני שוללת את רעיון המתיחה כלל וכלל, אלא את הרעיון של הכסאח. כאבים המחריפים לאחר יומיים שלושה, הם לרוב קרעים מיקרוסקופיים קצת יותר גדולים.. מופרשים שם פרוסטא גלנדינים והתהליך יוצר דלקת מקומית, פאגוציטים וכל מיני תאים שחוגגים שם. זהו הכאב החריף שלאחר שלושה ימים. הוא אינו קשור לגיל המתאמן אלא לשיטת אימון שלא מתחשבת בשרירים. ריצה במורד הגבעה, אחיזה סטטית והורדה איטית במכוון של המשקולת, עד לשחרור השריר, יוצרים עומס אקצנטרי על רקמות החיבור של השריר. עומס יתר= קרעים. כאב חריף לאחר יומיים-שלושה=צלקת התופסת את מקומו של השריר הבריא. אם תמשיך ככה- יהיה לך באמת במה לטפל בקליניקה. אז שמור על שריריך וחזק אותם בהדרגה. אגב, מתיחות לא כל כך עוזרות בשלב הדלקתי, אבל הטכניקות של סיריאקס תהיינה טובות כדי לאפשר לצלקת לשמור על כוון תנועת השריר (כי מה לעשות קולאגן צומח בכוכבים ולא לאורך..). אגב, גור ההנחיה היתה מכוונת לספורטאי, אבל כמו שאמרת, הולך במישור ונהנה- לכן גם כיף לרוץ במישור עם ה
מה
ואם לא כואב לך אחרי יומיים, אלא מיד, זו כנראה החומצה הלקטית- או הכושר. העיקר הבריאות.
 
ספק

רב אם ניתן למנוע באופן אבסולוטי את הכאב לאחר מאמץ.אני מציעה לך לנסות את מה שהוצע בדיון הזה ולראות מה הכי עוזר לך. בכל מקרה אני חושבת שאם אתה מגיע למצב של כאבים חריפים אתה מגזים עם העומס. אולי כדאי להפחית, לשנות או לגוון.
 
למעלה