מהן תמציות צמחים ?

danielp31

New member
מהן תמציות צמחים ?

שלום , אני מחפש תערובת שמנים לטיפול בדליות ברגלים לסבא שלי , הוא סובל מדליות כבר שנים רבות ובקרוב מגיע הקיץ וזה זמן שמח במיוחד בתחום הזה . בכל מקרה אשמח לקבל התצעה לתערובת צמחים עם קונטה אינדיקציות . ולשאלה העיקירית זו בשורת הנושא מהן תמציות צמחים כאלו במיצוי אלכוהל ותוספת חג שמח ותודה מראש דניאל

pumiki8

New member
אז ככה;

את המתכון לשמן לדליות אני מביא לך מתוך "ניחוחות מרפא" של ואלרי אן וורווד. לא יצא לי לרקוח אותו לאנשים, אני לא יודע מה הפידבק שלו, אבל אני אתן לך אותו בכל זאת: שמן ליום; גרניום 10 טיפות ברוש 15 טיפות בן אזוב 5 טיפות מהולות ב-30 מ"ל שמן ירקות. [לדעתי בוראז' או נר הלילה יהיו הכי טובים]. שמן ללילה; פטרוזיליה 30 טיפות מהול ב-30 מ"ל שמן ירקות. {טיפים שהיא נותנת בספר - כמוסות וויטמין E וכמוסות שום.} _._ לעניות דעתי, מיצוי זה משהו שמתעסקים בו יותר בבישול. את הצמח משרים באלכוהול כמו שציינת. אני לא חושב שאפשר להשתמש בהן כתחליפים לשמנים אתריים או בכל דבר הקשור לעיסוי (סה"כ יש בזה הרבה אלכוהול). אני אשמח להיות מועמד על טעותי, אבל. בהצלחה
!

מיצויים, דליות ועוד...

מיצוי מיצוי של צמח הוא בעצם תהליך שבו מפיקים מהצמח תמצית (נוזלית או יבשה), ממצים את הצמח על מנת שיהיה גם יותר קל להשתמש בו וגם על מנת שיהיה יותר מרוכז והכמות בה נשתמש תהיה קטנה. לדוגמא: משלושה ק"ג של צמח מסויים אשר מושרה בנוזל - בד"כ ליטר נוזל בכדי שהיחס הסופי יהיה 1:3 = זוהי טינקטורה ניתן להשרות במים / אלכוהול / גליצרין, לעיתים לערבב את כולם ולעיתים לא, הדבר תלוי בצמח אותו משרים ובחומרים הפעילים שבו (אם הם מתפרקים במים או אלכוהול וכ') תהליך של יצירת תמצית יבשה (אקסטרקט) הוא קצת יותר מסובך, אז לא אפרט אותו. זה ממש לא לבישול, אלו תמציות שבדרך כלל ניתנות בתוך פורמולות / סירופים ללקיחה פנימית (או בכמוסות) כאשר מישהו מטופל באמצעות צמחי מרפא אלו הן "התרופות" למרות שאנחנו ממש לא אוהבים את השם הזה.. דליות אלו ורידים מורחבים ומוארכים ולרוב מכאיבים. נפוץ בעיקר בורידים השטחיים של הרגליים. לרוב זוהי נטייה גנטית אך לעיתים נובע מחסימה של זרימת הדם. הייתי ממליצה בעיקר על שמנים אסטרינג'נטים (מכווצים) שיעזרו לורידים להתכווץ חזרה. ברוש אכן יהיה מצויין ותוכל לשלב אותו בתוך שמן זרעי ענבים או שקדים. אין צורך להשתמש בשמן יקר כמו בוראג' או נר הלילה כשמן נשא. ישנם צמחים נפלאים שאני משלבת בקרם לדליות כמו Arnica ו- Ruta אך לא הייתי ממליצה להתעסק עם צמחים אלו לבד, צריך לעבוד עם מינונים נכונים ולתת את ההנחיות הנכונות לשימוש. בנוסף, יתכן וסבא שלך צריך טיפול קצת יותר מורכב ממריחה חיצונית של שמן / משחה. אם תרצה אוכל להפנותך לאחד מעמיתי למקצוע. רק בריאות, מקווה שעזרתי.

danielp31

New member
נהדר ממש תודה

תשובה מפרטת ומידעת מאוד תודה לך היכן אני יכול למצוא מידע על התמציות המופקות מכל צמח . האם התמצית המופקת שונה מהצמח ממנה הופקה כמובן מעבר לנושא ריכוז החומר . בנושא סבא שלי הוא מטופל כבר שנים בנושא הדליות אני מטפל בו בעיסוי ורציתי לשלב . קבלתי את המלצתך בנושא ברוש בנוגע לאנרניקה וRuta אחפש מידע נוסף עם המידע שיש ברשותי כרגע אני לא לוקח סיכונים תודה דניאל

הי דניאל

התמצית שמופקת מהצמח אינה שונה מהצמח עצמו, היא ממצה את החומרים הפעילים שבו. לדוגמא: צמח הסימפיטום (הוא ענין פה כמה גולשים...) בעליו של הצמח קיימת כמות גדולה של חומר פעיל בשם אלנטואין. חומר זה הינו רגנרטור (מעודד התחדשות תאי העור) ואילו בשורשיו של הצמח בנוסף לאלנטואין ישנה כמות גדולה של מוצילגו (ריר) אשר עוזר ללחלח ולרכך. אם תיקח את השורשים ותניח אותם על העור, לא יצא מהם ריר... השריית השורשים (מומלץ לחתוך אותם קודם) בנוזל (בדרך כלל תערובת של מים, גליצרין ואלכוהול) תפרק את החומרים הפעילים שנמצאים בשורשים והם יהיו בתוך הנוזל. את התערובת יש לסחוט, את השורשים לזרוק לפח (כל החומרים הפעילים כבר יצאו והם עכשיו בנוזל) ובנוזל שהופק, הוא הטינקטורה, להשתמש. הצמחים הם שונים, בכל אחד חומרים פעילים אחרים (בדרך כלל מס' חומרים ולא אחד) ולכן השימוש בכל צמח יהיה שונה. ישנם צמחים שבחליטת העלים שלהם תוכל להפיק את המירב, ויש כאלו שחייב להפיק מהם טינקטורה או אקסטרק יבש על מנת "להוציא" את החומרים הפעילים מהצמח. אם תהיה לך שאלה ספציפית על צמח מסויים, אנסה לכוון אותך. לא תמיד אוכל לפרט מרשמים מדוייקים, זוהי פרנסתי ועל כן אני מתנצלת מראש. לגבי סבא שלך, אם יש בסביבתך עץ ברוש, תוכל לקטוף את הפירות (העיגולים הקשים שתמיד נדמה שחוץ מלזרוק אותם אחד על השני אין מה לעשות איתם...) ותשרה אותם בתוך אלכוהול נקי, אפילו וודקה או ארק בהם ריכוז האלכוהול הוא גבוה. שים בכלי מזכוכית, תן לנוזל לכסות את פירות הברוש למשך שבועיים שלושה ואז סנן את הנוזל דרך חיתול בד או מסננת צפופה. אחרי שיש לך בקבוק עם טיקטורה של ברוש, תוכל בכל פעם שתרצה לעסות את רגליו של סבא, להוסיף מהטינקטורה אל תוך קרם בסיסי (אם יש לך) או אפילו לתוך חמאת שיאה, או שמן דקלים אשר בעלי מרקם חמאתי. לא בתוך שמן נוזלי - זה לא יתחבר. תכין בכל פעם כמות קטנה לשימוש רגעי , זה לא יחזיק הרבה זמן ללא שימור. לא ניסיתי לשלב זאת בשמנים הללו, אני תמיד משתמשת בקרם כבסיס, אבל נסה וספר לי איך היה. במקרה וזה לא ילך, תוכל תמיד למרוח את רגליו בטינקטורה עצמה, ברוש הוא אסטרינג'נט יזק מאד. אם דווקא שמן מתאים לך כדי שתוכל לעסות את רגליו, שמן רוטה יכול להיות נפלא. לגבי אינפורמציה על תמציות, קשה לי להאמין שתמצא. תוכל למצוא אינפורמציה על הצמחים עצמם, את כל היתר לומדים במסגרת לימודי רפואת צמחים. שמחתי להיות לך לעזר. הילה

danielp31

New member
המשך שאלות בנושא

שלום שלום, שלחת אותי למקומות רחוקים בנושא פירות הברוש (-: שאלתי בנושא היא האם יש הבדל בין טינקטורת ברוש לבין התמצית האיתרית ברוש ? ומהו קרם בסיס . נשמע לי כיף אדיר ליצור טינקטורות בבית תוכלי לפרט יותר מהו התהליך להפקה למשל ההבדל בין שימוש באלכוהל לגליצרין ומהו הגליצרין זכורות לי מספר שורות מספר "הבושם" שקראתי לפני שנים על הפקה בשמן אבל תכלס אין לי מידע בנושא . תודה מראש דניאל

הי שוב...

יש הבדל בין תמצית נוזלית (טינקטורה) של ברוש לבין שמן אתרי של ברוש. ההבדל הוא בכך שבכל חלק בצמח (וזה משתנה מצמח לצמח) יכולים להיות חומרים פעילים שונים - כמו בדוגמה עם צמח הסימפיטום עליו הסברתי קודם. בשמן הנדיף שמפיקים מהברוש ישנם חומרים פעילים מסויימים (Cedrol, Carene, Alphapinene ואלו רק חלק) בעוד שבהפקת טינקטורה מהפרי יצאו בעיקר טאנינים שהם המעניקים לברוש את יכולת הכיווץ (Astringent). ההבדל טמון בעיקר בחלקים מהם מפיקים את הטינקטורה והשמן. שמן נדיף מכיל חומרים פעילים מסויימים ונמצא בחלקים מסויימים של הצמח וכן הלאה. יהיה לי קצת קשה ללמד אותך את כל התורה על רגל אחת מעל דפי הפורום... קרם בסיס הוא בעצם קרם ללא תמציות צמחים או תמציות של שמנים אתריים. על מנת להכין קרם יש צורך בהרכבת מספר פאזות - מימית, שומנית, משמרת, מחליבה וכו' גם את זה אני לא ממש יכולה ללמד אותך, אבל תוכל לרכוש קרם בסיסי ואיתו לנסות ליצור דברים משלך כשתשלב בתוכו תמציות שונות. אם מעניין אותך לדעת איך יוצרים קרם, נסה לחפש סדנא בתחום הרוקחות הטבעית. גליצרין הוא מולקולה של אלכוהול שנקראת גליצרול. גליצרין בעל מרקם סמיך וטעמו מתקתק בעוד שאלכוהול מרקמו דומה יותר למים. הבדל חשוב נוסף הוא ביכולת של כל אחד מהם לפרק חומרים פעילים כאלו ואחרים. לדוגמא טאנינים יהיה קשה מאד לפרק עם מים או גליצרין לבד, צריך כמות יפה של אלכוהול. מים גם חשובים כאן, והגליצרין מרכך ומייצב. שוב, זו תורה שלמה. לי לקח כמה שנים. טיפ קטן - אפשר ללמוד הרבה מקריאה, אבל אף פעם לא להסתמך על מקור אחד בלבד. תקרא, תחקור, תעשה נסיונות בבית, ככה אני התחלתי.. עד כאן פינתנו בהפקת טינקטורות להיום...
לילה טוב

למעלה