מהפכות נגד משטרים טוטאלטרים

so be it

New member
מהפכות נגד משטרים טוטאלטרים

היי. היה לי ויכוח עם ידיד. הוא הצדיק מהפכה אלימה נגד משטרים שרומסים זכויות אדם. והיה לי קשה לטעון בעד או נגד. אני מחפשת דוגמאות למהפכות, שהצליחו, נגד משטרים טוטאליטרים. אני אשמח גם אם יש לכם דוגמאות למהפכות לא אלימות נגד משטרים טוטאליטרים. אם אפשר להשאיר לי מסר אישי, כי אין לי גישה לאינטרנט, ואני מפחדת שההודעה "תגרר" למטה

רענן111

New member
הפיליפינים

מהפכת קורי אקינו בפיליפינים בשנת 1986. קורי (קוראזון) אקינו הייתה אלמנתו של בנינו אקינו שהיה ראש האופוזיציה המחתרתית בתקופתו של הדיקטטור מרקוס. הוא נרצח על ידי סוכני הממשלה, היא תפסה את מקומו ורצה בבחירות לנשיאות. היא ניצחה בבחירות, אבל כתוצאה ממערך של זיופים שהנהיג המישטר הוכרז הנשיא מרקוס כמנצח. אקינו הוציאה את ההמונים לרחובות, לאט לאט גייסה גם את הרמטכ"ל ואת שר ההגנה, והביאה להסתלקותו של מרקוס ובריחתו מהמדינה. וזה - רק בהפגנות, ובלי אלימות. יש לציין כי כוחות הצבא סירבו לירות על המפגינים וסייעו בכך לנפילת המישטר.

רענן111

New member
אז מה?

אני יודע את ההבדל. אני בטוח שגם אתה. האם אתה בטוח שהשואלת יודעת את ההבדל בין משטר אוטוריטארי למשטר טוטליטארי? לדעתי לא, ושאלתה התכוונה למשטר דיקטטורי, לא דמוקרטי. ועל שאלה זו השבתי.

mishauli

New member
אני בטוח שהשואלת יודעת, כי שלוש פעמים חזרה על

המלה "טוטליטארי". ולעצם העניין, נראה לי שרק במדינות קומוניסטיות (כמו רומניה, ברה"מ) הופלו משטרים טוטליטאריים כתוצאה מתהליכים פנימיים. בגרמניה הנאצית ובקומבודיה הופלו על-ידי כוחות חיצוניים.

רענן111

New member
דווקא לא

רומניה 1989 היא לא דוגמא טובה למשטר דיקטטורי שהופל בדרכי שלום. בניגוד לארצות מזרח אירופה האחרות - צ'כוסלובקיה, הונגריה והאחרות, ברומניה התרחשה מהפכה אלימה, הצבא תמך במורדים ונלחם בסקוריטטה שניסתה להגן על משטרו של צ'אוש'סקו, והוא עצמו נעצר, הועמד למשפט שדה מהיר והוצא מייד להורג עם אשתו. היו גם הרוגים לא מעטים הן בבוקרסט והן בטימישווארה,שם החלה ההתקוממות.אז בהחלט התקוממות אלימה (ונא לא לתפוס אותי על עירוב המושגים בין מהפכה והתקווממות. זה לא ממש רלוונטי לנושא...).

s k y b l u e

New member
בעיות בהבנת הנקרא?

הינה מה שהיא ביקשה: "אני מחפשת דוגמאות למהפכות, שהצליחו, נגד משטרים טוטאליטרים. אני אשמח גם אם יש לכם דוגמאות למהפכות לא אלימות נגד משטרים טוטאליטרים." יש כאן 2 משפטים: האחד מדבר על 'מהפכות שהצליחו' והשני על 'מהפכות לא אלימות' כשלפניו המילה 'גם'שמשמעו לרבות. הדוגמא שנתתי לה, רומניה, עונה על בקשתה במשפט הראשון: גם מהפכה, גם הצליחה וגם נגד משטר טוטליטארי. רומניה היא דוגמא מצויינת למהפכה שהצליחה להפיל משטר טוטליטארי בשונה ממצבים שבהם המשטר *קרס* מתוך סתירותיו ונפל כפרי רקוב מהעץ (כמו במז' גרמניה או בבריה"מ). ברור?

רענן111

New member
רומניה 1989

טוב, אז נתפסתי למשאלה בדבר מהפכות לא אלימות. לא צריך להתלהם. ולעניין רומניה - יש לא מעט אינדיקציות - לא ברמה של מידע מוצק ותקף הסטורית - שלא היה מדובר בהתקוממות עממית ספונטנית אלא בהפיכה צבאית מאורגנת של ראשי צבא רומניה, בתמיכהת מאסיבית של הקג"ב של גורבצ'וב שקץ בדיקטטורה המטורפת של צ'אושסקו. הציבור תמך והצטרף בשמחה, למהלך כפי הנראה תוכנן מראש.

למעלה