מה אפיין את השפות הגרמאניות הקדומות

אליקום

New member
מה אפיין את השפות הגרמאניות הקדומות

ואיך היא נבדלת מהגרמנית וההולנדית של ימינו?

Nomaed Dominus

New member
השפות האלו התפתחו לשפות המודרניות.

מה ייחד אותן? אני חושב שהרבה דברים - כל שפה לגופה. הגרמנית וההולדנית של היום, גם כן נבדלות בצורה מאוד חזקה (יחסית) אחת מן השניה. ויש לכל אחת מהן הרבה דיאלקטים שונים. חוץ מזה, יש את הגרמנית הנמוכה, Plattdüütsch, סאקסית נמוכה, שהיא בערך ערבוב של פלמית (Low Franconian) וגמרנית גבוהה (Hoch Deutsch).

נני55

New member
שאלה

האם בגרמניה(או במקום אחר) קיימת דו לשוניות (דיגלוסיה) בה משמשות גרמנית גבוהה ונמוכה זו לצד זו?

Nomaed Dominus

New member
אני לא יודע לענות מדויק

אבל אני יכול לשער (לשאר?) שבגלל שהגרמנית הגבוהה היא השפה הרשמית של גרמניה, ודיאלקט מסויים (כמו ה-Platdüütsch) הוא נפוץ במקום המסויים, אז יש שילוב של שניהם. עד כמה - לא יודע.

Y. Welis

New member
אני ממליץ לכנות אותן 'רמתית'

ו'שפלתית', כדי שלא לעורר קונוטציות לרמת השפה או סיגנונה.

Y. Welis

New member
השפות הגרמאניות השתנו עם השבטים

השונים שנכללו ב'עמים הגרמאניים', ששמותיהם רבים למדי - גותים, ואנדאלים, לומבארדים (=לונגוברדים, 'ארוכי הזקן'), אלמאנים, פראנקים, סאקסונים, אנגלים (מלשון Angle) ועוד. מהפרוטו-גרמאנית לא שרדה עדות כתובה, אבל משפות-המשנה שהתפצלו ממנה, שרדו הגותית ('גרמאנית מזרחית'), נורדית עתיקה ('גרמאנית צפונית') וגרמנית עתיקה (Old German) או 'מערבית'. זו התפצלה עם הזמן ל'רמתית' ו'שפלתית' (Old High German ו-Old Low Germa), שינוי שנשמר עם בוא ימי הביניים והפיכת הגרמנית העתיקה לביניימית (Middle). לא ידוע בדיוק איך ההולנדית נוצרה, אבל ידוע ניב בשם Low Franconian שנחשב לחוליה המקשרת בין הגרמנית השפלתית לבין ההולנדית. עוד התפתחות מהגרמאנית העתיקה השפלתית היא הסאקסונית, שבתורה היתה המקור ל-Old English, שפתם של הסאקסונים והאנגלים שבאו לאי הבריטי.

ayulli

New member
אתה בטוח?

עד כמה שאני יודעת, דווקא הסקסונית היא זו שנחשבת ל"הולנדית עתיקה"... ובכל מקרה - טוב לראות אותך!

Y. Welis

New member
הי הי, הרבה זמן עבר מאז שהיינו

בפורום יחד - כמעט בדיוק שנה. באשר לשפות - לפי מה שקראתי, ההולנדית העתיקה היא שפה שהתיעוד המוקדם ביותר שלה הוא מימי הביניים המאוחרים (מאה 12?), ואין חיבור ישיר בינה לסאקסונית (שהתקיימה לפחות 300 שנים לפני כן). הניב הקרוב ביותר הידוע הוא ה'פראנקונית השפלתית', ואפילו כאן קיים פער שטרם גושר.

למעלה