אכן, אבל ללא ניסוי זו רק השערה. שאלת מחקר מדעית מעניינת ללא ספק. מהצד השני, אי-קבלת החיסון השני מאותה חברה עלול להפחית מזמן הזיכרון החיסוני (הרי זו מטרת המנה השניה). ביצוע ניסוי ראשוני בזמן אמת על האוכלוסייה הכללית הוא לא דבר מומלץ ולכן לדעתי אסור לחסן בשתי מנות שונות בלי שהדבר נבדק.
יש הבדל גדול בין איך שגורמים שונים מתייחסים למחקר.
התפישה של הרבה חוקרים היא שצריך ראיות קליניות חזקות כדי לאמץ משהו כקביעה מדעית ברמת וודאות מאוד גבוהה.
לעומת זאת, התפישה של רבים אחרים, ברפואה ובמיוחד בפנדמיה הנוכחית - היא שבמלחמה כמו במלחמה, צריך לעשות הערכות סיכונים וסיכויים, ולקבל החלטות בתנאי אי וודאות.
המשמעות הפרקטית בהרבה מקרים של מתן חיסון זהה ושמירת זוגות של חיסונים, היא גם לעכב את מתן החיסון, כיוון שחלק מהחיסונים נשאר ברזרבה, וכתוצאה מכך סיכון גבוה יותר בזמן הקרוב ליותר אנשים.
באנגליה המצב ממש גרוע באזורים רבים ויש חשיבות עצומה לחיסון כמה שיותר מהר - גם אם מדובר בחיסון חלקי ושפחות יודעים את היעילות של הזכרון החיסוני. זה נכון שאנחנו לא בדקנו קלינית כמה הבוסט יהיה יעיל לזכרון ארוך טווח (וזו מטרתו העיקרית - כפי שכתבת) באם יינתן לא לפי הזמנים המקוריים שבוצעו בפאזה השלישית, או באם יינתן חיסון מסוג דומה (כלומר שמייצר חלבון ספייק עם אתרים מאוד מאוד דומים). מצד שני - זה לא ממש דבר שגם יכלנו לבדוק במחקרים הקליניים של הפאזה השלישית עם חיסונים מאותו הסוג. מצד שלישי, אם נמתין למחקרים קליניים לגבי קומבינציות - הסיכון הוא וודאי, ובאזורים רבים - אפילו גבוה.
יש לנו גם "תחרות" עם הנגיף. הנגיף - ככל נגיף, עובר כל הזמן מוטציות, וחלקן מצליחות לשנות את המבנה החלבוני (בייחוד אני מדבר על המבנה החלבוני של הספייק) ועדיין להשאיר אותו יעיל. כל שינוי כזה מוריד, גם אם במעט, את היעילות של החיסון. גם הטבעי (אלו שנדבקו בואריאנטים אחרים), וגם החיסון כתוצאה מקבלת חיסון.
ככל שהנגיף יותר נפוץ יתרחשו יותר מוטציות (שכן הקצב שלהן בעולם פרופורציונלי להיקף הסארס), והשונות הגנטית והחלבונית תגדל בקצב יותר גבוה. המטרה לדעתי היא להגיע לחיסון עדר ולצמצום המגפה בעולם כמה שיותר מהר, כדי גם להאט את הקצב שבו היעילות של החיסון הנוכחי תרד אל מול ואריאנטים חדשים, ובמיוחד כדי להרחיק מאיתנו (בציר הזמן) סיכון של נגיף יותר נפיץ בקרב חיות בר שנמצאות באזורים מאוכלסים, ויותר מסוכן לבני אדם.
לכן פקטור הזמן כאן הוא מאוד משמעותי, ולכן בסיטואציות מסוימות, אני בהחלט בעד חיסון שאיננו בטוחים לגמרי במידת היעילות שלו אך מעריכים שהיא תהיה גבוהה. צריך לציין כי גם הפאזה השלישית לא ממש יכלה לבדוק זכרון חיסוני לטווח ארוך בתנאי החיסון.