מה בין להשיג להסיג, להסתייג ולשגת?

arandiera

New member
מה בין להשיג להסיג, להסתייג ולשגת?

בכתיבת מסמכים משפטיים משתמשים לעתים קרובות במילה להשיג/להסיג בכמה משמעים, הבחנתי שאני כותבת את המילה אבל למעשה לא בטוחה אם צריך עם ש או ס' ומה ההבדל: המבקש משיג על דברי המשיבה, או "מסיג"? (כנראה במובן של טוען שאינם נכונים, אני חושבת שאולי הכוונה ל"מטיל סייגים עליהם, או מסתייג מהם, ובכל זאת נראה שנוהגים לכתוב להשיג). מה נכון? אין לי ספק שאני "מסתייגת מדבריה" (ולא משתייגת) ושהיא "משיגה אותי" בתחרויות, אבל מה זה להשיג והאם יש דבר כזה לשגת? (האם לשגת מהשטחים או לסגת מהשטחים, האם לשגת על דבריו זה הגיוני?) תודה רבה על כל סיוע שינתן מידי מבינות ומבינים בתחום. זה יצור את ההבדל בין מסמכים שכתובים באופן נכון או שגוי...

מוּסקט

New member
סייג להשגים

בגדול: לסייג = לשים גבול מסויים ולהשיג = לעבור גבול מסויים מבבילון: להשיג obtain לקבל; לרכוש; להשיג achieve להשיג; לבצע attain להגיע ל-; להגשים, להשיג overtake להשיג, לעקוף; לתקוף לפתע pass לעבור; להעביר; לאשר comprehend להבין; לכלול criticize לבקר, למתוח ביקורת סיג (>>סייג) limit גבול; תחום; קצה, שפה; סייג; הגבלה bound תחום, גבול border גבול; שפה, קצה; (במחשבים) המסגרת המקיפה... qualification כשירות; הכשרה, הסמכה; סייג, הגבלה;... safeguard אמצעי הגנה, אמצעי בטיחות; סייג; רשיון... barrier סייג; מחסום fence גדר; משוכה; סיוף; כושר ויכוח; סוחר... hedge גדר-שיחים, משוכה; סייג

השיג על

מן המשמעות של 'השגה' (משמע מס' 3 להלן) תעמדי בנקל על משמעות 'השיג על': "הסבר מלא למילה הַשָּׂגָה שֵם נ' 1. שם הפעולה של הִשִּׂיג . • עלינו לפעול במרץ לשם השגת היעדים שקבענו לעצמנו. 2. הבנה, תפיסה בשכל, קליטה של מושג, של רעיון וכד'; היכולת להשיג, לתפוס או לקלוט משהו. • האדם איננו יכול לתפוס את משמעות האינסוף - זהו דבר שלמעלה מהשגתו. 3. טענה סותרת; ביקורת, ערעור, הסתייגות, התנגדות; אי-הסכמה לדעה, למעשה של מישהו וכד' והצבעה על החולשה שבהם, על שגיאה, על חסרונות וכד'. • חברי האופוזיציה השמיעו בישיבה את השגותיהם על החוק המוצע והצביעו נגד קבלתו. • אני מסכים לדברים שנאמרו כאן אך יש לי השגה קלה על עניין אחד. השגות כינוי לחיבור שנכתב כהערות של ביקורת, השלמה וכד' לחיבור אחר. חיבורים מסוג זה היו נפוצים מאוד בימי הביניים בתחומי ההלכה והפילוסופיה היהודית." והנה גם הגדרת 'השיג על' (אשר דומה מאד, כפי שאמרת, למשמעות של הסתייג): "ספרותית השיג על משהו השמיע דברי ביקורת עליו, הביע ערעור או הסתייגות כלפיו. • סנגורו של המערער השיג על חומרת העונש." לסיכום, ישנן כמה אפשרויות להביע (בערך) אותו דבר: - להשיג על עניין מסוים - להביע הסתייגות מ(לגבי) עניין מסוים - להיות בעל השגה ('יש לי השגה') על עניין מסוים ואולי גם: 'יש לי הסתייגות מ(לגבי) עניין מסוים. לשירותך בלא סייג.

arandiera

New member
תודה רבה לכל המסייעים

אכן הדיוק בדבר "להשיג על" מסייע לי להבין מה שהתקשיתי עד כה. ועדיין אני תוהה, יש דבר כזה "לשגת על דבריו"? לדעתי אין יש רק "לסגת משטחי יו"ש", אבל עושה רושם שבבתי המשפט משתמשים בהטיה מוזרה זו, מה אתם/ן אומרים/ות?

חוששני שאין לך אלא לסגת מלשגת.

מי שנשֹוג על דבריו של פלוני, שֹוֹגה באסליות שיש לו חלק בידיעת הלשון, נחלה בשפת עבר. ולמען הסר ספק, אינני מתכוון אליך חו"ח אלא לעורכדינים - אותם ארכי-הדיינין, המשפטפטנים.

למעלה