מה בפינה - עושים סדר

מה בפינה - עושים סדר

רגע לפני פסח, שחלק ממנו זה "סדר פסח" במובן של ניקיונות וסידור הבית, אני מעלה בעיה שאני מתמודדת איתה מול בוני, שאוהבת לאסוף הכל, ולא רק אוספת, גם נקשרת נפשית.

איך זה אצלכם? מה אתם עושים עם השפע הזה?

תודה לאתר "ילדים זה לא צחוק" על הפוסטים.
http://ilaughkids.blogspot.co.uk/

שאלה: הבן הבכור שלנו, נכד ראשון משני הצדדים, מוקף אהבה ומשופע כל טוב. מרוב חפצים לא רואים את החדר. המגירות מלאות בשטויות. לסדר ולמיין זה נגד האמונה שלו. כשאנחנו מנסים לפנות דברים מיותרים הוא עסוק במיחזור של מה שזרקנו לפח. משוכנע שהוא "חייב את זה!". לאחרונה הפכנו ל"פיית הניקיונות" והתחלנו להוציא דברים מהמגירות שלו ללא ידיעתו. אבל אז הוא נזכר לפתע במשהו וכועס "לאן זה נעלם?", "מי לקח לי ?" (אולי אנחנו ואולי לא, מי יכול לזכור...) ואנחנו מרגישים אשמים. האם ללחוץ עליו לסדר למרות התנגדותו?

תשובה: בתרבות שפע כמו שלנו, למיין ולסדר ארונות באמצע הילדות זה כמו לצחצח שיניים באמצע סעודת יום הולדת. מהר מאוד הכל מצטבר שוב. מצד שני, אם ההילולה נמשכת ונמשכת חייבים לעשות סדר מדי פעם.

הדחף לצבור ולאגור חיובי וטבעי. בראשית, הנטייה לאסוף היא כללית. ילדים מלקטים אבנים, צדפים, גולות, חרקים, חלקי צעצועים , עפרונות, מדבקות, קלפים ועוד... הם מתקשים לזרוק ולהפטר מכל מיני סיבות: אם הם חוו מחסור, הם יצברו כדי להימנע מתחושת החוסר. אם הם חוו שפע הם יאגרו כי זה מה שהם מכירים. ריבוי החפצים נותן להם תחושת ביטחון. לתפיסתם - עשיר הוא זה שאינו יודע מה וכמה יש לו. כמה שיותר הרבה - יותר שווה. לפעמים זה אינו הצעצוע עצמו שהם מתקשים להניח בצד אלא הזיכרון המתוק שהוא מביא עימו. ובכלל, מבחינתם זה לא נכון שהם אף פעם לא זורקים שום דבר - עובדה! הם זרקו בעבר את המוצץ והבקבוקים. בתחילה הם אוספים כדי להתבשם מתחושת השפע. בהמשך הם ממיינים ומנפים כדי להשתחרר מתחושת העודף.

בתוך כל ילד בלגניסט מסתתר ילד מאורגן שאוהב להכניס דברים לכיס אבל שוכח להוציא משם את הידיים כדי לסדר. בתוך כל הורה שהופך ל"פיית הניקיונות" מסתתר הורה שחושש להיות אכזרי ובלתי מתחשב ושאינו מעז להכריח את הילד לעשות דברים ללא הסכמתו.
מה לעשות שרק דרישה אקטיבית לקפח את הדחף הראשוני, להיפרד מדברים מיותרים ולהכניס בהם סדר היא זו שדוחפת קדימה. ככה הוא מבין שעדיף שיהיו לו מעט דברים שהוא עושה בהם שימוש רב מאשר הרבה דברים שהוא עושה בהם שימוש מועט. איכות עדיפה על כמות. ככה מתפתחת תחושת קניין אמיתית, אחריות ונכונות להשקיע בהבטחת הקניין. ככה הנטייה הפרימיטיבית מקבלת ביטוי יותר ספציפי ופחות חומרי. הילד מתחיל לפתח תחביבים ותחומי עניין, לבנות אוספים, לאגור ספרים והשכלה במקום גולות ובָּקוֹגָנִים.

וורן באפט רכש חברת רכבות ב 25 מיליארד דולר רק בגלל שאבא שלו לא קנה לו רכבת צעצוע שביקש כשהיה קטן. תסכול אופטימאלי הוא מנוע רב עוצמה.
אל תהססו להכניס את המפתח לסוויץ' ולהתניע.

הפוסט הזה הוא האח הגדול של הפוסט מעל

כואב הלב לזרוק משהוא טוב:
http://ilaughkids.blogspot.co.uk/2011/04/blog-post_10.html

alphadelta

New member
חיה במשפחה של אספנים

הכלל הוא שכל חנוכה (זמן של קבלת מתנות מכל המשפחה) וקיץ אנחנו יחד נותנים/תורמים/מוכרים דברים שאין להם שימוש. אני לרב שמה את דברים על הריצפה ולכל ילד יש אפשרות וטו על שני דברים, אותם אפשר להשאיר. פעם בשנה עושים אותו דבר עם בגדים. והבית עדיין מלא...

alphadelta

New member
שמה על הריצפה

את כל מה שאני חושבת שלא השתמשו לאחרונה , בגדים שקטנים עליהם , גלגליות ממידת נעליים קטנה מדי, ספרים לצעירים יותר וכדומה. בכל ״יום סינון ״ אני שמה בין 10 ל15 חפצים על הרצפה. לכל ילד יש אפשרות להטיל וטו על 2 דברים. הדברים שהוטל ״וטו״ עליהם נשארים.

אני די חולנית על סדר ולא אוהבת לשמור מה שלא צריך.

הגבול שלי הוא כשהולכים לישון, החדר צריך להיות מסודר ברמה סבירה שלי
לא מבינה איך אפשר ללכת לישון בחדר מבולגן. לבוני זה ממש לא מפריע. מתחת ולמיטה שלה יש מלה ארגזים עם כל מיני צעצועים. הארגזים ממוינים לפני נושאים שיהיה קל יותר למצוא משהוא כשמחפשים. אני מכבדת את הרצון שלה עד רמה מסוימת, ושמרכז החדר יהיה פנוי למעבר. אנחנו לפני מעבר בית וחייבים לעשות ניפוי רציני. נראה מה יהיה.
מידי פעם אנחנו עושות סדר ועוברות על הצעצועים והיא משחררת. אני מתנדבת בחנות יד שניה ולוקחת את זה לשם, ככה שיותר קל לה לתת לחנות מאשר לזרוק.

danakama10

New member
זורקים הכל לקופסאות

ושמים בגראג', שם הרבה מהחפצים שלנו מעלים אבק

בשנים האחרונות אני משתפרת מבחינת הסדר. אין כל כך הרבה חפצים בבית, הבית מסודר רוב הזמן. לבעלי אין כמעט כלל חפצים, אבל עם המעט שיש לו מייצר גם הוא בלאגן
הילדים באופיים הם כנראה בלגאניסטים אבל פעם בכמה זמן יש להם השראה ואז הם מסדרים במרץ את החדרים שלהם.
אתם עוברים למקום אחר באי, או זונחים אותו?

לא זונחים חס וחלילה

בעלי בונה לנו בית חדש באותה עיר בה אנחנו גרים היום. אחרי שנעבור אני יכתוב פה את סיפורו של בית

למעלה