מה בפינה
אמפטיה/סימפטיה

מה בפינה
אמפטיה/סימפטיה

מצאתי את הפוסט הזה בדף הפייסבוק של "מורן שמש- הורות מקושרת הדרכת הורים" וחשבת שזה מתאים למה בפינה שלנו.
שאלות לא נראה לי שמתאימות כאן, אבל אני מאוד ישמח אם תוכלו לשתף טובענות, לבטים או סיפורים שהפוסט הזה מעלה אצלכם.

להלן הקטע כמו שהוא מופיעה בדף הפייסבוק של מורן שמש, שאישרה לי להשתמש בו.

תארו לעצמכם את הסיטואציה הבאה:
אתם מתקשרים לחבר/ה שלכם ומספרים לו/לה על היום המזעזע שעבר עליכם, הבוס כעס עליכם והפרזנטציה שעבדתם עליה כל כך הרבה זמן היתה כישלון.
ואז היא/הוא אומרים: "לא נורא, יש דברים גרועים יותר בחיים, מחר יהיה יום חדש..."
מה תרגישו כלפי אותו חבר/ה באותו הרגע?
האם בפעם הבאה שיעבור עליכם יום קשה תבחרו להתקשר לאותו חברה/חברה?

בדיוק אותו הדבר קורה עם ילדנו.
ילדנו חווים כל כך הרבה רגשות במהלך היום שלהם – כעס, תסכול, שמחה, עצב, עלבון ואנחנו כל כך מורגלים לבטל את הרגש שלהם.
החל מינקות, כשתינוק בוכה ואנחנו אומרים לו: "די. די לבכות..."
כשלילד שלנו נשבר צעצוע, אנחנו מאוד ממהרים להקטין את הנזק: "לא נורא, אני אקנה לך כזה חדש..."
כשהילד שלנו מספר לנו שחבר בגן העליב אותו, אנחנו מיד פותרים: "אז אל תהיה חבר שלו..."
כשהילד שלנו נופל אנחנו מבטלים את הכאב: "הנה נתתי נשיקה וזהו זה עבר... בוא נלך לשחק בנדנדה..."

מוכר? במקום זה נסו פשוט להיות שם. להכיל את הרגש, לתמלל אותו עבור הילד. ולהביע אמפטיה.
כשתינוק בוכה – הסבירו לו: "נכון. אתה בוכה כי אתה עייף. בוא אני אעזור לך להרדם..."
כשמעליבים את הילד שלכם, תתמללו לו: "אוי, זה בטח מאוד פגע בך..."
וכשהוא נופל ובוכה, אמרו לו: "וואו זה ממש כואב לך..." ופשוט הציעו חיבוק ותנו לו לבכות עד שהכאב יעבור...
האם זו לא התגובה שהיינו מצפים מהחבר/ה שלנו בתחילת הסיפור?!

אני שומעת מהרבה הורים שאני פוגשת שהדברים האלה כל כך נכונים בעיניהם אך כל כך קשים ליישום.
אני מבינה. וזה נכון. זו שפה חדשה, דרך שונה להתנהל במשפחה שלנו. וכמו כל שינוי, הוא קשה בהתחלה ודורש תרגול, ואחר כך השפה הזו הופכת שגורה בפינו ואנחנו לא זוכרים מה אמרנו קודם...
ואני רוצה לעזור לכם להתחיל. אז הנה המשימה השבועית שלכם– ביומיים הקרובים נסו להשתמש בגישה הזו של תמלול הרגש וההכלה שלו עם הילדים שלכם. מבלי לפתור, מבלי להסיח את הדעת, מבלי לבטל.
להכיל ולתמלל את הרגש.

מצ"ב סירטון מקסים על ההבדל בין סימפטיה לאמפטיה:
https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw

מצ"ב לינק לדף הפייסבוק של מורן שמש: https://www.facebook.com/pages/מורן-שמש-הורות-מקושרת-הדרכת-הורים/213345375521322?pnref=lhc.recent

אני מאוד מתחברת לגישה הזאת.

אני זוכרת שהבת שלי היתה קטנה ונפלה, היא היתה בוכה והייתי ניגשת אליה, מחבקת ומבינה שכואב ולא כמו הרבה הורים אחרים שצועקים לילד: לא נורא, תקום, תקום.
הבת שלי מאוד רגישה, וכאשר כואב לה זאת דרמה ודי האשמתי את עצמי שנתתי לה את המקום הזה, בגלל האמפטיה שלי במצבים האלה, ולא כמו הורים אחרים, לא נורא, להמשיך את החיים בבקשה

כאשר אני קוראת פוסטים כאלה, אני מרגישה שאולי אני כן בסדר, כן נותנת מקום לקושי, לפחדים, לכאב להיות שם ואני, ההורה מחבק, מבין ותומך.
לעומת זאת, אני כן מנסה להקל על הילדה כאשר קשה לה עם חברים וסיטואציות חברתיות בעצות ואולי לא מספיק אמפטיה. אני בהחלט לוקחת את זה לתשומת ליבי.

אני אוהבת את הפוסטים/מאמרים שמביאים גישה שונה או אפילו דברים שכולנו מכירים, אבל צריכים תזכורת מידי פעם.

AlicePJ

New member
זה מזכיר לי את הגישה בספר איך לדבר שילדים יקשיבו

ולהקשיב כדי שילדים ידברו. ספר מצוין ואני מאוד אוהבת את הגישה, למרות שאני חייבת לציין שעד כמה שאני מסכימה בתיאוריה עם הרבה דברים שם, אני מוצאת את עצמי מתקשה לישם אותם לפעמים.

אני מאוד מאמינה בתיווך לילדים (ולפעמים גם למבוגרים
)

אני משתדלת לפעול לפי הגישה הזו עם הילדים בגן ולתמלל עבורם את מה שאני חשה שהם מרגישים ובודקת איתם אם זה נכון.
אני חושבת שזה מאפשר להם ללמוד איך לבטא את עצמם וגם נותן להם ביטחון במקום שבו הם נמצאים כי מבינים אותם ואת עולמם.
&nbsp
אם ילד נופל/ננשך/קיבל מכה- אני מיד מראה לו אמפטיה אבל מצד שני לא עושה מזה סיפור כדי לא להפוך את זה לסיפור מוגזם ודרמטי.
&nbsp
&nbsp

rona73

New member
ממליצה את הספר איך לדבר לילדים כך שהילדים יקש

ולהקשיב כך שהילדים ידברו.מאוד התחברתי ולמדתי המון.
יש גם את אחים ללא יריבים,איך לעזור לילדיכם לחיות יחדיו��.

forglemmigej

New member
האמת המלה להכיל מביאה לי את הסעיף

אבל היא צודקת בדבר אחד, כשמישהו מעוצבן הדבר האחרון שהוא רוצה לשמוע זה תרגיע.

כשהילדים שלי היו קטנים, אם הם היו נופלים ומקבלים מכה

כואבת/מעליבה אבל שאינה מצריכה טיפול רפואי, לא הייתי נוקט בגישה הראשונה שהיא מזכירה ("מבטלים את הכאב: "הנה נתתי נשיקה וזהו זה עבר... בוא נלך לשחק בנדנדה..."") ולא בגישה השניה שעליה היא ממליצה ("כשהוא נופל ובוכה, אמרו לו: "וואו זה ממש כואב לך..." ופשוט הציעו חיבוק ותנו לו לבכות עד שהכאב יעבור...").
אצלי השיטה היתה להרים ולחבק, ואז לכעוס על מה שנתן להם את המכה (דלת, כסא, קיר, וכו'), ולשאול אותם עם פרצוף עאלק כועס אם הם רוצים שאני אחזיר לדבר שהרביץ להם. התשובה תמיד היתה חיוך עם "כן", אני הייתי עושה את עצמי מרביץ לאותו דבר, הם היו צוחקים, יורדים מהידיים, וחוזרים לשגרת היום. אבל אני חצי מרוקאי...
&nbsp
באופן כללי יותר, גם אני לא סובל את ה"הכלות" למיניהן וכל מיני באז וורדז אחרים, במיוחד שנראה לי שאחד הדברים שכל אותם יועצים למיניהם שוכחים זה שהומור יכול להיות מרכיב מרכזי ליחסים מוצלחים עם הילדים, גם כשהם קטנים וגם כשהם טינאייג'רים. זה לפחות הניסיון שלי.

הומור זה תמיד טוב בסיטואציה המתאימה,

הכי הכי טוב. גם אני משתמשת בזה כאשר זה מתאים
מעביר כל כאב, גם אצל מבוגרים.

mumfor4

New member
כנראה נהוג במרוקו

אמא שלי הייתה אומרת לילד שנפל וחבט ראשו ברצפה , אוי ואבוי תראה , הרצפה נשברה .
ההוא מסכן היה מפסיק לבכות ובודק נזקים ...

למעלה