מה בפינה
תרבות וערכים במשפחה.

מה בפינה
תרבות וערכים במשפחה.

השינוי בזהות שלנו ותפיסת עולמנו כישראלים ויהודים בעקבות המעבר לחו"ל יכול להיות מאוד בעייתי כמו שעלה מהפוסט של "יעל כאן". זה נושא חשוב שמצריך מאמץ, לכן אני רוצה להרחיב את הנושא בפינה השבוע.

האם חשוב לכם להעביר את החווית הישראליות שלכם לילדים? (חוויות ילדות שלכם, טעמים, שירים ישראלים, סרטים ישראלים, הומור ישראלי,יהדות וכד').

מה אמצתם מהמודל החינוכי שקיבלתם בבית ומה החלטתם לתקן במסגרת המשפחה האישית שלכם? האם אתם כמו ההורים שלכם או שמא החלטתם במודע (או שלא) לבחור בהתנהגות אחרת מהם? איך זה מסתדר עם המודלים החינוכיים של בני הזוג?

איזו מסורות משפחתיות בניתם במשפחה הגרעינית שלכם? (ארוחת ערב שבת,תחילת הלימודים,חגים,ערב משפחה שבועי וכד' בלי קשר לישראל או יהדות).

איזה משפטים אמרו לכם כילדים ואתם מוצאים את עצמכם משתמשים בהם עם הילדים שלכם? איזה משפטים בחיים לא תגידו לילדים שלכם, שההורים שלכם אמרו לכם?

האם התחברתם עם אירגונים ישראלים/יהודים כלשהם? למה כן? למה לא? (חברות בבית כנסת, קהילה יהודית, פורומים במדיה החברתית וכד').

וכמו תמיד, תרגישו נוח להוסיף כל דבר אחר שמתאים לנושא זה.

עונה.

האם חשוב לכם להעביר את החווית הישראליות שלכם לילדים?
כן, מאוד חשוב לי, כי שזה חלק ממני.

מה אמצתם מהמודל החינוכי שקיבלתם בבית ומה החלטתם לתקן במסגרת המשפחה האישית שלכם? האם אתם כמו ההורים שלכם או שמא החלטתם במודע (או שלא) לבחור בהתנהגות אחרת מהם? איך זה מסתדר עם המודלים החינוכיים של בני הזוג?
אני גדלתי בקיבוץ עם לינה משותפת והפרדה מאוד גדולה בין עולם הבוגרים ועולם הילדים. הרבה מבית אבא, לא קיים אצלי בכלל. כן אימצתי את חשיבות המסורת במשפחה. הקיבוץ לימד אותי לקחת נושא שיכול להיות דתי כמו חג ולהפוך אותו לרלוונטי למה שמתאים לי, וזה בסדר גמור.
בעלי לא ינק את זה, שורשים ומסורת לא מדברים אליו. הוא רוצה לזרום. מבחינתו זה מגביל. לדעתי הוא רב עם עצמו שנים בין הצורך בשייכות לבין החופש לנדוד ולהיות חופשי. למרות זאת, הוא מכבד את הצורך שלי ומשתף פעולה עם כל חגי ישראל (ויש לא מעט כאלה) שאני מארגנת לנו בבית (בעלי סקוטי ולא יהודי).

איזו מסורות משפחתיות בניתם במשפחה הגרעינית שלכם?
מעבר לחגיגת חגי ישראל או לפחות ציונם, אנחנו אוכלים ארוחת ערב שבת חגיגית ואני מדליקה נרות שבת.
בכל שבת בערב יש לנו ערב שהוא רק שלי עם בוני. ערב בנות. אנחנו עושות מה שבה לנו, לרוב זה לראות סרט במיטה של אמא ואבא רק שתינו וללכת לישון יחד
(אחרי שהיא נרדמת, אנחנו מעבירים אותה למיטה שלה).
כרגע לא עולים לי עוד דברים.

איזה משפטים אמרו לכם כילדים ואתם מוצאים את עצמכם משתמשים בהם עם הילדים שלכם? איזה משפטים בחיים לא תגידו לילדים שלכם, שההורים שלכם אמרו לכם?
לא תשמעו אותי אומרת "תפסיקי לבכות כמו תינוקת".
יש המון משפטים שאני חוזרת על מה ששמעתי בתור ילדה, רק שעכשיו אני לא מצליחה להזכר

האם התחברתם עם אירגונים ישראלים/יהודים כלשהם? למה כן? למה לא? (חברות בבית כנסת, קהילה יהודית, פורומים במדיה החברתית וכד').
אין אצלנו קהילה יהודית או ישראלית. אני הישראלית היחידה. אני מניחה שאם היתה, הייתי חלק ממנה. להיות חלק מ... מאוד חזק אצלי.
אני כן חברה בכמה קבוצות בתפוז ופייסבוק של ישראלים שחיים בחו"ל.

noaronen1

New member
עונה

האם חשוב לכם להעביר את החווית הישראליות שלכם לילדים? (חוויות ילדות שלכם, טעמים, שירים ישראלים, סרטים ישראלים, הומור ישראלי,יהדות וכד').
תלוי מה. אני לא בקטע אובססיבי, אבל לפעמים כמו עם הגשש, חיפשנו את שירים ושערים להצגה שהילדים עשו לבעל לגיל 40 כמובן שלילדים לא היה מושג מה זה, משם גלשנו לשקט בבית של אריק איינשטיין ואורי זוהר ומשם לגשש.
רגע ודודלי זה הכיף של האבא.
כשהם היו קטנים היתה המון מוסיקה לילדים בעברית ואז עברנו לאנגלית ושירי פופ והמוסיקה העברית קצת נעלמה. בזמן האחרון היא חוזרת.
בקיצור אין ממש אג'נדה - זורמים...
&nbsp
מהמודל החינוכי בבית שלי לא אימצתי כלום. ההורים שלי קיבוצניקים. הבעל גם לא אהב את המודל שאצלנו.
בעלי ואני יצרנו את המסורת שמתאימה לנו כשמשפחה.
&nbsp
איזו מסורות משפחתיות בניתם במשפחה הגרעינית שלכם? (ארוחת ערב שבת,תחילת הלימודים,חגים,ערב משפחה שבועי וכד' בלי קשר לישראל או יהדות).
מנסים לחדש את ארוחות השבת בלי נרות - כרגע עם אפיית חלה
ראש השנה תמיד ארוחה חגיגית
ביום כיפור אני צמה ומנסה לקחת את הילדים לפני לעשות תשליך ליד מים
בסוכות מקשטים את הפטיו
בפסח יש לנו מסורת לסדר ויש הרבה הסברים ולפעמים איזושהי פעילות מיוחדת שאני מכינה לילדים - זה חג ששנאתי עד המעבר לארה"ב ויצרנו משהו שנעים לנו ואנחנו מגלים שאין לנו צורך בסדר גדול. טוב לנו בגרעין המשפחתי שמאפשר לנו להסביר לילדים מה הם קוראים.
בכל ארוחת ערב יש highs & lows of the day ואורחים מאוד נהנים להצטרף אליה
בסיום שנת לימודים חוגגים לילדים במסעדה
ימי הולדת בבוקר מחכה שביל של בלונים אל המתנות ועכשיו מוציאים את ילד יום ההולדת לארוחת צהריים עם אבאמא
&nbsp
"כשתעזבי את הבית הזה תעשי מה שאת רוצה כל עוד את כאן תצטרכי למלא את חוקי הבית"
"הכי חשוב לי שתהיו אחראים למעשים שלכם"
הרבה משפטים אחרים אני לא אגיד - אמרו לי דברים נוראיים כילדה וגם כבוגרת...
אני רוצה להתלונן פחות על ההתנהגות שלהם - עובדת על זה עם עצמי...
&nbsp
ניסינו גנים יהודים - היה מכה, חוג עברית - מאז הילדים לא מוכנים לשמוע על hebrew school
ללכת לבית כנסת בחגים - ניסינו בכמה קהילות והרגשנו לא שייכים.
המשפחה שלי מיצתה את הנושא - איך אומרים: היינו, ניסינו והבנו שזה לא בשבילנו...
&nbsp
וכמו תמיד, תרגישו נוח להוסיף כל דבר אחר שמתאים לנושא זה.*
אני בתפיסה שאני מייצרת את המסורת שמתאימה למשפחה שלי.
כשהבת שלי שאלה אותי למה צריך - שאלתי אותה שאלה פשוטה: מי את?
תשובתה היתה: לא יודעת.
עניתי לה שהיא הרבה דברים וחלק מזה: יהודייה שההורים שלה ישראלים - ואני מעוניינת שהיא תכיר את המסורות של היהדות ובבוא היום תחליט איך היא רוצה לנהל את חייה. אני לא אבקר אותה על זה אבל אני רוצה שזה יבוא מבחירה של ידיעה ולא של בורות...
&nbsp

Mottek

New member
עונה באיחור

אם חשוב לכם להעביר את החווית הישראליות שלכם לילדים? (חוויות ילדות שלכם, טעמים, שירים ישראלים, סרטים ישראלים, הומור ישראלי,יהדות וכד').
תלוי מה. יש דברים שהם לא יחוו כאן, למשל לאסוף שבלולים אחרי הגשם, או למצוא תולעי משי על עץ התות. אני לא בהכרח משתפת אותם במודע בחוייות, אבל אני נהנית לשמוע מוזיקה ישראלית אז הם שומעים את זה ביחד איתי. לפעמים אני אראה סרט בעברית אז ייתכן שאזמין את הגדול לצפות איתי.
מצד שני, יש לנו המון ספרים וסרטים בעברית (היה היה, רגע עם דודלי, יובל המבולבל, סבא טוביה וכו'). זה לא בשביל להעביר את הישראליות, אלא יותר בכדי להראות להם להם שעברית היא שפה חיה ועשירה ושהם לא היחידים שמדברים איתם.

שאלה קשה. מצד אחד ההורים שלי היגרו מקנדה, אז מהבית קיבלתי חינוך אנגלוסקסי, לדבר בנימוס, לחכות לתורך וכדומה, דבר שהיה מאוד מנוגד לחיים בישראל ובקיבוץ בפרט. אני ממשיכה את החינוך לנימוסים גם בבית שלי. מצד שני גדלתי בקיבוץ עם לינה משותפת, אז ההורים לא היו המחנכים העיקריים מהרבה בחינות. מצד שלישי, את חגיגת החגים בקיבוץ אני כן זוכרת בחוויה מהנה, וזה משהו שאני כן מנסה להנחיל לילדים שלי.
לי ולבעלי יש המון במשותף, אבל הפוך. אני גדלתי אצל הורים קנדים וגרתי בארץ, הוא דגל אצל הורים ישראלים וגר בארה"ב. כשיש לנו דילמה בחינוך למשל, אני ובעלי שנינו מסכימים על התוצה הסופית, אבל הדרך לפתרון שונה. למזלנו יש לנו ראש פתוח ואנחנו יכולים לדבר על הבעיה ולהגיע לפשרות בנושא.

המון. אנחנו אוכלים ארוחת ערב ביחד. עושים קידוש בשבת (וגם הבדלה אם זוכרים), גם הבנים מדליקים נרות. אנחנו חוגגים את כל החגים היהודים ואני מקפידה לבשל את האוכל המיוחד לכל חג. מקשטים את החלון לחג ושומעים מוזיקה של החג. אני מבשלת אוכל טרי כמעט כל יום. הבן הגדול כל הזמן אומר לי שלא אכפת לא לקחת שאריות לבי"ס ולאכול אותם קרים, כי האוכל לא באמת קר כי הוא עשויי מאהבה!

המשפט שאני בחיים לא אגיד לילדים (וששמעתי אותו המון בילדותי) זה "עד לחתונה זה יעבור". אני שונאת את זה!
גם kids will be kids מעלה לי את הסעיף כי זה מצדיק התנהגות לא נאותה רק בשם היותם ילדים. לא מקובל עלי.
המשפט שאני לא כל-כך אוהבת אבל כן משתשמשת בו לפעמים זה Practice makes perfect.

אנחנו חברים בבית כנסת. נרשמנו רק לאחר שהגדול עלה לגן חובה. היה חשוב לנו שיהיה חלק מקהילה ושיכיר יהודים אחרים. בבית ספר שלו הוא היה היהודי היחיד.

למעלה