מה בפינה
ערך מוסף בביקור בישראל

מה בפינה
ערך מוסף בביקור בישראל

לפני שנה בביקור שלנו בישראל, הוזמנו למסיבת סיום שנה בכפר ילדים שהאחיין שלי עבד בו בשנת שירות. בתחילת האירוע, הקהל קם ושר את התקווה. הבת שלי (אז בת 9 וחצי) לא יודעת את ההמנון ישראלי. האחיינית שלי הסתכלה אלי בעיניים נדהמות. למה את כל כך נדהמת, איך בדיוק היא אמורה להכיר את המנון הישראלי?

אבל הפליאה של האחיינית שלי לא עזבה אותי עוד הרבה זמן. איך אני מעבירה לבת שלי את ההיסטוריה של ארץ ישראל? איך אני מכניסה לחופשה השנתית שלנו גם ערך מוסף על ישראל? איכשהו לא הצלחתי עד עכשיו לענין אותה יותר מידי בהסטוריה של ישראל, להעביר לה את הדברים הכל כך בסיסיים שאני חיה איתם.
אני מאוד רוצה ללמד אותה את הדברים החשובים, למה ישראל בחדשות הרבה יותר ממדינות אחרות, למה זה כל כך מסובך, ולא יודעת איך לעשות שהבילוי באתר כזה או אחר יהיה מלמד, מוסיף ועדין כייפי ולא מעיק.

האם אתם מכירים אתרים בישראל שמעבירים מורשת כזאת או אחרת בצורה חוויתית לילדים? בסקוטלנד יש בהרבה מקומות דף לילדים שהם צריכים למצוא נקודות שונות באתר, לענות על שאלות וכד', מה שמחבר אותם למקום בו מבקרים בלי שההורה צריך להסביר יותר מידי והם לומדים כל כך הרבה בכייף.

איך אתם מרגישים בהקשר הזה?
 

picnic4

New member
מורשת

היי
הילדים שלי קטנים בהרבה אז הרעיון הוא עדיין תיאורטי:
פשוט ללמד היסטוריה, כמו שיעורי מורשת קרב.
לקרוא ספרים, ולשרטט את ציר הזמן מדוד המלך ועד היום...או משהו כזה
אפשר גם לקחת נושא כמו יום ירושלים ולספר עליו.

חייבת לסייג שהדעות שלי די שמאלניות אז קשה לי להזדהות עם הרבה סמלים ומורשת, אך נראה לי שגם כך אפשר לדבר ולמצוא את הדרך.

אפשר גם ללמד על תפקיד הממשלה, הכנסת, בתי המשפט והנשיאות.

והעיקר לפי הלמידה אצלכם - ובדפי עבודה יש בשפע אם זו הדרך שתרצי.

משום שהיא די גדולה אפשר גם לקשר בין השואה, הגבורה והתקומה, חומה ומגדל, תקופת ההעפלה ועל כך יש ספרי ילדים מעולים - דבורה עומר בעיקר

אני חושבת שהשאלה שלך היא בעצם איך ללמד היסטוריה וזה בניית ידע לאורך שנים, אני עדיין יודעת מעט ויש לי ציון גבוה בבגרות,...
אני בכיוון?
 
את צודקת לגבי ההתלבטות שלי,

אני לא יודעת איך להעביר לה את החומר שיהיה בכייף.

כן, את בהחלט בכיוון, תודה
 

משל333

New member
אני חושבת

שכדאי לדבר על זה מדי פעם בבית כשצצה ההזדמנות. למשל, לפני הנסיעה לישראל לספר לה קצת על איך ישראל קמה, להראות במפה איפה ואילו ארצות מקיפות אותה, ולמה היתה מלחמת העצמאות. או שתספרי לה מהחוויות שלך בצבא, למה חייבים לשרת בצבא, וכו.
אני בטוחה שקיימים הרבה אתרים נחמדים, בעיקר בעברית אני מניחה, אבל לדעתי אין תחליף להסברים ולסיפורים שלנו, ההורים. אם הייתי שולחת את הילדים שלי לעשות פעילות באינטרנט על מורשת ישראל, הם היו שורדים מעט זמן. אבל הם מאוד מאוד נהנים משיחות איתנו על הארץ, שואלים הרבה שאלות. כמובן שבארץ כדאי לטייל בכל מיני מקומות עליהם תוכלי להסביר לה. לדוגמה, טיול בכותל, ולהסביר את המשמעות של הכותל ביהדות, והיא תראה בעיניים איך יהודים וערבים חולקים מקומות דומים.
 

alphadelta

New member
תשובה (?) ארוכה

אני חושבת שלפני שמלמדים כדאי לענות לעצמינו על כמה שאלות. למשל למה לדבר על זה. זה חשוב בתור חיבור לארץ? כדי להרגיע בני משפחה ? את עצמינו? כדי לחלוק דברים משותפים? ואז נשאלת השאלה כמה. מלחמות ישראל? טרומפלדור ?
אני יכולה לספר לך עלינו. ומה שטוב לנו. אבא , אמא ילדה וילד. אנחנו בית דובר עברית. ולמרות שילדי אמריקאים למהדרין בחרנו לחיות במקום עם המון מהגרים. כמעט בכל התחנות שלנו בארצות הברית. כולל הנוכחית. כך שלהמון משפחות כאן יש עוד שפה, עוד תרבות ולפעמים עוד דת. בתוך כל זה יש המון מקום לבית למורשת. בישראל לקחנו אותם למצדה , אבל אמרתי להם מה דעתי על סיפור הגבורה (?) הזה. ביקרנו במכון איילון שם מראים מפעל תת קרקעי להכנת נשק מימי טרום המדינה. ומסבירים לילדים באופן מהנה.
ילדי אמריקאים במאה אחוז - שבבית מדברים עברית. חוגגים את חג ההודיה אבל מברכים ׳המוציא׳ בעברית. יודעים בקווים כללים מתי הוקמה ישראל אבל לא משננים מתוך שינה את תאריכי מלחמות ישראל. לומדים בבית את ההסטוריה של עם ישראל , אבל לומדים בבית הספר את ההסטוריה של העם האמריקאי.
אני לא מגדלת אותם לחשוב שטוב למות בעד ארצינו. והם לא יודעים מי אמר למי ומתי. החלטנו לתת להם בסיס רחב מספיק שאם ירצו ללמוד עוד הם יכולים. אבל זה חלק משיח רחב יותר שיש לנו איתם. ולא בא כ׳שיעור׳. לכבוד יום העצמאות ביקשתי מזקני השבט לכתוב לנו איפה הם היו בהחלטת כ״ט בנובמבר, בהכרזת מדינת ישראל ובמלחמת העצמאות. הם היו אז בגיל שילדי היום. וזה חיבר את ילדי לנושא באופן טבעי יותר.
 
די ברור לי מה אני רוצה להעביר.

חשוב לי ההיסטוריה של הקמת מדינת ישראל. חשובות לי נקודות הציון שיתנו תמונה רחבה יותר על ישראל. ממש לא על מי אמר מה ולמה
לא חשוב לי עולם הדת היהודית לעומק. מנהגים כללים וחגים כן.

אהבתי את "אני לא מגדלת אותם לחשוב שטוב למות בעד ארצינו." לא נראה לי שאנחנו, שחיים מחוץ לארץ יכולים לעשות זאת
 

alphadelta

New member
ספרים

יש לי רשימת ספרים. להמלצה. אכתוב יותר מאוחר כי חייבת לרוץ. ומשחקים להכנה בבית.
 
אשמח מאוד לשמוע על ספרים,

למרות שלא יוצא לי יותר להקריא לבוני, והיא לא קוראת עברית


אני מנסה לבדוק את הספרים של "מנהרת הזמן" של גלילה רון פדר, כנראה שפה קצת קשה ואולי לא יתאים. מישהו מכיר משהוא אחר בסגנון? עדיפות לסיפורים קצרים שיצרו ענין.

http://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=39931
 

alphadelta

New member
אז ככה

אם ספרים ארוכים מדי אז אולי סרטים? כשהם היו קטנים הם ראו את סבא טוביה סיפורה של מדינה. אני לא כל כך מתמצאת בתוכניות של ימינו, אבל אולי אפשר לשאול מי שגידל ילדים בישראל לאחרונה? בטוח אחד מערוצי הילדים הכין תוכניות ליום העצמאות או משהו כזה...

תוכניות טלויזיה מהילדות כמו ארץ מולדת או קשת וענן ( יש בYouTube , באתר של חינוכית)

מצאתי גם את זה:
http://www.orianit.edu-negev.gov.il/sigaltp/cp/homepage/60.htm

http://www.galim.org.il/books/milkandhoney/sites/


ואנחנו עדיין מקריאים להם. זה נחמד לנו להתכרבל ערב ערב ולהקריא :)
 
סרטים יהיה מעולה, אולי מישהו זוכר עוד סרטים שמדברים על הקמת

המדינה/ארועים בהסטוריה של ישראל (לא סיפורי החגים)?
 
היינו במיני ישראל בקיץ בשנה שעברה.

נפגשנו שם עם "מותק" והילדים שלה שם באחד הערבים


הילדים מאוד נהנו לרוץ בין המוצגים וזה היה מאוד יפה (האתר הזה נבנה על השדות של הקיבוץ בו גדלתי
) אנחנו לא הצטרפנו לסיור כי "מותק" כבר עשתה את זה לפני שנפגשנו, אז אני לא יודעת מה הערך המוסף של הסיור.

תודה על הלינק, אני בהחלט יבדוק.
 

forglemmigej

New member
מה שמאפיין את ארץ נהדרת שהיא כל הזמן חופרת (תרתי משמע)

אבל ברצינות, עצם זה שהיא מגיעה כל קיץ איתך זה מה שנצרב בזכרון ,לא חייבים להראות איפה קרה זה ואיפה קרה זה ,עצם השהיה , הפרטים הקטנים זה מה שעושה את החוויה למוטמעת, השמש החורכת, אבטיח עם גבינת פאטה, תירס, ירקות עם טעם אמיתי ולא הזועה שמביאים מספרד, שירים ששומעים ברדיו , הוייב שיש לישראלים , נסיעה עם אופניים על המדרכות (לא יאמן ), הנופים המגוונים, הצפיפות , הידידותיות למשתמש זה מה שהיא תזכור ותפנים .
 

alphadelta

New member
כל כך נכון

הזכרונות שילדי מדברים עליהם מישראל הם בין השאר קרובי המשפחה ואיך הם מפנקים אותם, נותנים להם ה מ ו ן תשומת לב, מאכילים אותם בהמון מתוק, וסובבים סביבם. וכמה רועשים הילדים. ואיך המבוגרים לא מחכים בסבלנות בתור.
 
למעלה