מה דעתכן על מנתחת התנהגות?

מה דעתכן על מנתחת התנהגות?

התחלתי לדבר על זה עם חיבוקיתוש אבל השרשור ארוך מדי.
למי אין כוח לקרוא, רשמתי שזה נשמע נחמד מאד לילדים קטנים. כי אז זה בעצם סוג של מטפלת שמבינה בנושא. אפילו מבחינת עליות, זאת בערך העלות של מטפלת.
אבל במקרה של ילד גדול, בן 8, זה בעייתי. גם כי זה לא טבעי כי הוא כבר עצמאי. גם כי זה תופס לו את כל הפנאי. וגם כי יש עוד ילדים ועיסוקים.
אגב, היות ואני כבר הרבה אחרי שלב הקריסה, שקלתי לקחת מטפלת לכמה שעות בשבוע. אבל לא החלטתי מה היא אמורה לעשות. כי אני לא רוצה להפיל עליה את הקטנים כי הם בכל מקרה ירצו אותי אחרי שהיו יום שלם בגן. ואני רוצה להיות איתם כי הם הולכים לישון מוקדם. עם הגדולים אין לה, לכאורה, מה לעשות.
ולא הבנתי האם זה מחליף טיפול פסיכולוגי?

גור4242

New member
מה שהילד בן ה-8 שלך צריך זה חונך ולא "מטפלת"

מישהו שיהיה איתו וגם ידע איך להתמודד עם ה"מוזרויות" שלו.

הייתי מציע את עצמי, אבל לצערי הרב אין לי רגע פנוי בימים אלה.

אז אתה נגד מנתחת התנהגות?

מה דעתך על פסיכולוג? הבעיה העיקריות שלו היא אי יכולת לבקש עזרה.
ביקשתי לברר לגבי נער בתיכון שייפגש איתו במסגרת מחוייבות אישית. מה דעתך? האם כדאי לבקש נער על ספקטרום? לא יודעת עד כמה המידע הזה זמין. שלא ייצא סתם ערס שרק יצחק עליו

גור4242

New member
מה הקשר לפסיכולוג? מה שאת מחפשת, בעצם, זה בייביסיטר

טיפולים ופסיכולוגים זה לא קשור. יש לכם די והותר מאלה, ולא צריך לערבב "טיפול" בכל דבר.

אם הילד צריך רופא שיניים, את הולכת לרופא שיניים ולא לפסיכולוג. ואם את רוצה לקנות לילד משחק, אז תקני אותו מחנות צעצועים ולא מפסיכולוג. נכון?

אז אם הילד צריך מישהו שיהיה איתו בזמן שאת לא בבית ואולי גם יעסיק אותו שלא יהיה לו משעמם, אז את צריכה למצוא מישהו (או מישהי) שעונים לקריטריון הזה. לא מנתחת התנהגות ולא פסיכולוג ולא פיסיקאי גרעיני, אלא חונך (שזה מילה יפה ל"חבר בתשלום שהוא גם בייביסיטר").

אגב, כבודם של פסיכולוגים ושאר אנשי המקצוע במקומם מונח, אבל אם תחשבי על זה שנייה אז תביני למה דווקא הם יהיו הכי גרועים בתפקיד מהסוג הזה. וגם את רופא השיניים לא הייתי שוכר למטרה הזאת

קצת סדר

קיבלתי המלצה לקחת ילד לקבוצת מיומנויות ולטיפול פסיכולוגי. קבוצה התחיל לפני שבוע ומרוצה, פסיכולוגית התכנון להתחיל בשבוע הבא. שזה כולל גם הדרכת הורים. וזהו.
פתאום חיבוקיתוש המליצה לקחת מנתחת התנהגות כולל טרפיסטיות אחר הצהריים. שזה כבר סיפור אחר לחלוטין. ואז זה אני מבררת, האם מה שתכננתי מספיק כרגע או שאכן נכון יותר ללכת על הכוון של מנתחת התנהגות.

וגם חשבתי לבקש חונך

לא מגיע לנו עזרה מהרווחה בגלל התפקוד הגבוה, אבל זה אולי יספיק בשביל לבקש נער.
זה בנוסף לפסיכולוגית והקבוצה.

גור4242

New member
אפשר גם לשלם מכיסכם. ואם אין כסף...

...אז עדיף להוריד את אחד הטיפולים כדי שיתפנה כסף לחונך.

כי לדעתי חונך יועיל לילד פי אלף מכל טיפול.

אתה יכול להגדיר מה בדיוק הוא אמור לעשות?

והאם, לדוגמה, יש חשיבות לגיל, מגדר וכד'?

dina199

New member
לדעתי עדיף בחור צעיר

בגילאי 17- 30 . הסיבה העיקרית : הסביבה החינוכית והטיפולית היא נשית בלפחות 90 אחוז מהמקרים. אז דמות גברית זה דבר טוב.

TikvaBonneh

New member
תפקיד מנתחת התנהגות

מנתחת התנהגות לא מטפלת בילד.
היא בונה תכנית טיפול ומדריכה את מי שמטפל בילד - הורים, חונך, תראפיסטית, מטפלת, איך לטפל בילד.
בקרה של ילד בן שמונה ובתפקוד גבוה, את צריכה מנתחת התנהגות שיש לה ניסיון עם הגיל הזה ועם התפקוד הזה.
אם היא עבדה עם בני שנתיים, לא בטוח שהיא יכולה לעזור לך.
יש שני תחומים שהיא יכולה להדריך בהם. אחד באמת דורש זמן מהילד, והשני לא.
מה שדורש זמן מהילד זה עבודה איתו אחד על אחד על תחומים ומטרות שהחלטתם שצריך שילמד אותם.
התחום השני הוא טיפול בהתנהגות בעייתית. זה לא דורש מהילד השקעת זמן. זה דורש זמן מההורים שצריכים להיפגש איתה וליישם את התכנית.
זה יכול להחליף את הדרכת ההורים מהפסיכולוגית, וגם את טיפול הCBT, אבל זה לא משתלם לכם כי על הפסיכולוגית יש החזר מקופת חולים ועל המנתחת התנהגות לא.
אני גם מבינה שהבעיה העיקרית היא בבית הספר, ושכרגע יש לכם מורה שלא מוכנה בכלל להתאמץ, אז היא בטח לא תסכים לקבל הדרכה ממנתחת התנהגות פרטית שתביאו.
אבל - את יכולה לבקש מהמתיא שישלחו מנתחת התנהגות שלהם לבית הספר. גם לא תצטרכו לשלם וגם המורה תקבל הדרכה - לא תהיה לה ברירה.
אני מציעה שבינתיים לא תכניסי את עצמך להוצאות גדולות של תכנית ביתית. חכי ותראי מה קורה עם הטיפולים שהתחלתם כבר.

יש מנתחות התנהגות שהן גם פסיכולוגיות

לנו יש מנתחת התנהגות שהיא פסיכולוגית ואני מקבלת החזרים.

הבעיה העיקרית דווקא בבית

המורה אכן לא מאד מתאמצת, אבל דווקא יש מצב שהמצב מתחיל להשתנות. אולי באמת עברה הדרכה ממתיא שהבטיחו לי.
אולי אני לא רואה בעיות בבית ספר כי רני לא שם, אבל מבחינתי כרגע דווקא מולינו יש לו בעיה.
אז חוץ מעניין כספי, זה כן רעיון טוב?

TikvaBonneh

New member
בתנאי שיש לה תעודת הסמכה

אל תתביישי לבקש לראות תעודה. התואר נקרא bcaba אם יש לה תואר ראשון bcba אם יש לה תואר שני bcba-d אם יש לה דוקטורט. יש אתר שיש בו רשימה של מנתחות התנהגות מוסמכות. אבל אתם ההורים תצטרכו להשקיע זמן. להיפגש איתה לקבל ממנה הדרכה והכי חשוב לפעול במדויק לפי ההדרכה. לדעתי זה כדאי כי יש הרבה סטרס בבית כרגע. היא תדריך אותכם איך להציב לילד גבולות.

TikvaBonneh

New member
הדרכת הורים

ABA כשמה כן היא, יש אנאליזה של מה שקורה. אם מנתחת התנהגות עושה הדרכת הורים, אז היא גם תיתן לכם כלים למדידה, לבדוק את האפקטיביות. למשל, אם הבעיה היא שלילד יש התקפי זעם, תמדדו את כמות ומשך התקפי הזעם ותוכלו לדעת אם התכנית עובדת ואם אתם בכיוון הנכון. זו גם שיטה שהוכחה מדעית. לא יודעת על איזו שיטה אחרת של הדרכת הורים חשבתם. אם חשבתם על CBT זה מאוד דומה.

אבל זה לא מה שקורה בכל הדרכה הורית?

עוברים על הבעיות, ומוציאים דרכים לשפר את המצב.

TikvaBonneh

New member
אני אחדד

בהדרכת הורים על ידי מנתחת התנהגות היא ממש מכינה תכנית מפורטת- מה עושים בכל מצב, ומוודאת שבאמת מה שעושים פותר את הבעיה.
כשהיינו בהדרכת הורים אצל פסיכולוג, הוא נתן לי הוראות פחות מפורטות, והייתי צריכה להשלים את הפערים בעצמי.

גור4242

New member
לא רעיון טוב בכלל. וכדאי בכל זאת לחשוב גם על העניין הכספי

אני לא יודע כמה בדיוק עולה מנתחת התנהגות, אבל מכל התארים המפוצצים שתקווה הביאה זה בטח לא יהיה זול.

אז תחשבי על כל הדברים האחרים שהיית יכולה לעשות למען הילד באותו הכסף. אם אני זוכר נכון, אז לא מזמן דיברת על זה שאת חייבת לעבוד כדי לממן את הטיפולים. אז בשביל מה להגדיל עוד יותר את החור בכיס?

שמעתי על הורים שמוציאים אלפי שקלים על טיפולים בחודש. לפעמים זה מכפיל או משלש את כל התקציב המשפחתי. אני לא יודע כמה כסף את מוציאה, אבל בבקשה תעני לי בכנות: את מרגישה שאת מקבל תמורה לכסף הזה? הילד מתקדם, או שהוא דווקא ממשיך להתדרדר?

אני גם מתקשה להאמין שהחמרה כזאת קיצונית של המצב הכלכלי המשפחתי הופכת את האווירה בבית לרגועה יותר. תקווה דיברה על סטרס. ובכן, אני לא חושב שלהסתבך בחובות יועיל במיוחד לעניין הסטרס. אני גם לא חושב שזה שאמא נאלצת לעבוד שעות נוספות כדי לסגור את החודש, מועיל לעניין הזה.

אבל דעתי על העניין לא ממש חשובה. מה שחשוב, זו דעתך. לא הדיעה שאנשי המקצוע מנסים ללחוץ עלייך לקבל ("עוד טיפולים! מהר מהר לפני שיהיה מאוחר מדי"!) אלא הדיעה האישית שלך בהורה וכאדם.

אז אני שואל אותך: האם לך, אישית, נראה שהמצב הנוכחי שפוי? ואם לא, אז איך את - אישית - חושבת שצריך לשנות?

למעלה