מה הבעיה בחשמל?

  • פותח הנושא RMS
  • פורסם בתאריך

RMS

New member
מה הבעיה בחשמל?

מישהו יכול להסביר את התקלה המתוארת בתרשים?
 

רשר

Well-known member
מנהל
עם קצת צבע זה יהיה ברור

המתח יוצא מהשנאי (מצויר כ 3 סלילים בכוכב) עובר את הנתיך ונכנס למכשיר מאורק (חום) במכשיר יש קצר בין פזה והגוף המאורק (אדום) מכאן יש שני נתיבים למתח: 1 דרך גופו של האדם (אדום) 2 דרך חוט הארקה (צהוב ירוק) המתחים מגיעים לאדמה ומתאחדים (בורדו) סגירת המעגל היא ע"י חיבור בין האדמה ונקודת הכוכב בשנאי (כחול) זה הבסיס לכל מערכת הגנת ה"שיטה" הזרם שעובר דרך הנתיך יגרום לניתוקו וע"י כך לניתוק המתח למכשיר המקולקל ככל שהניתוק יותר מהיר יש פחות סכנה שאדם יתחשמל. זו גם הסיבה שמיצרים את השנאים בחיבור כוכב כך שנוצרת נקודת האפס שאפשר להאריק אותה.
 

RMS

New member
עדיין לא הבנתי

אז יש פה תקלה, אבל יש גם הארקה. למה שבן אדם יתחשמל אם יש הארקה? הזרם לא יעדיף לעבור דרך ההארקה ולא דרך הבן אדם?
 

רשר

Well-known member
מנהל
מתח לא מעדיף אבל מחשמל

כאשר יש פריצה לגוף מאורק עולה המתח שלו כלפי האדמה (בגלל אפוס הכוכב) גם אם רוב הזרם יעבור במסלול הארקה עדיין יהיה מתח מספיק לחשמול האדם שנוגע בגוף המאורק כאן נכנס לתפקיד הנתיך שאמור לנתק את המתח לפני שיעלה מעל 65V כדי שהסיכון יהיה מינימלי הזרם שיכול לפגוע באדם הוא כ 11mA הזרם שינתק את הנתיך הוא פי אלף יותר גדול 10A תכנון נתיך נכון הוא הסיבה ששומעים על כל כך הרבה התחשמלויות וכל כך מעט מקרי מוות.
 

nhezy

New member
הארקת הגנה

הציור מתאר שני מסלולים לזרימת זרם לאדמה,במקרה של תקלה. קוראים לזה לולאת תקלה,זרם התקלה נוגע בגוף המכשיר(דוד חשמלי-לדוגמא) הגוף מוארק לאדמה ע"י חוט ואלקטרודת הגנה-במקרה זה נסגר מעגל (לולאה) התקלה ונגרם קצר חשמלי.המבטח צריך לפעול ולנתק את הקו (פאזה)לפני שחוטים יתחממו וישרפו.מצב שני מתאר מגע של אדם בגוף המכשיר וסגירת מעגל תקלה דרך גוף האדם לאדמה. כאן ניתן להניח הנחות שונות,נניח שחוט הארקה לא מחובר כהלכה לגוף המכשיר,או אפילו מנותק,המבטח החשמלי לא יפעל ולכן מגע של האדם במכשיר יהיה קטלני (תלוי במידת בידוד הנעלים כלפי האדמה).לכן הציור מראה את חשיבות הארקת ההגנה הכוללת אלקטרודה הגנה,לקצר את הזרם לאדמה וכך להציל חיים.
 
למעלה