מה ההבדל בין 'דת' ל'מערכת ערכים' ?

hilabarak

New member
מה ההבדל בין 'דת' ל'מערכת ערכים' ?

הרי גם דתים וגם חילוניים, יסכימו על עשרת הדיברות (אני מקווה לפחות, שהרוב המוחלט של החילוניים לא מאמין שמותר לגנוב ולרצוח וכולי). האם כל ההבדל, הוא האמונה של הדתיים בקדוש ברוך הוא ? הרי בפועל רוב החוקים החברתיים, מוסכמים על חילוניים ודתיים כאחד. רק הפירושים שקשורים לקדוש ברוך, שנויים במחלוקת. אם ניקח למשל את נושא השבת. חילוניים ודתים כאחד מסכימים על יום חופש שנועד למשפחה ומנוחה. החילוניים הנורמטיביים, לוקחים את המנוחה כל אחד בדרכו (כולל גם אולי עבודה פעם ב20 שבתות, אם יש צורך), ואילו הדתיים מנסים לפרש בצורה מדוקיית את הכוונה המקורית של הקדוש ברוך הוא. האם כל ההבדל הוא בין, אנשים שאומרים "בסדר מקובלת עליי הכוונה, תן לי לפרש פחות או יותר" ובין אנשים שאומרים "לא, חייבים להבין בדיוק בדיוק איך הקדוש ברוך הוא רצה שנעשה את הדברים" ? (אני שואל כמובן כחילוני)
 

ליבליך

New member
ההבדל הוא מי מחליט על הערכים

"מערכת ערכים" היא משהו שאדם קובע עבור עצמו, משהו שונה מאדם לאדם. "דת" היא מה שמתקבל כשאדם מאפשר לגורם חיצוני (רבנים/תורה/מה שלא יהיה) לקבוע לו את מערכת הערכים. ואגב, חילונים לא יסכימו על עשרת הדיברות. אני, כחילוני, לא מאמין ב"אנכי ה' אלהיך" (מטבע הגדרתי כחילוני), "לא יהיה לך אלהים אחרים על פני" (לי אישית אין שום אלהים - אחרים או לא - אבל אני לא מאמין שלאחרים אסור להאמין באל אחר, ולא מקובל עלי שדבר כזה ייחשב לחטא), "לא תעשה לך פסל וכל תמונה" (אני לא חובב אמנות גדול במיוחד, אבל לא נראה לי שצריך לאסור זאת), "לא תשא את שם ה' אלהיך לשוא" (לדעתי כל אזכור של האל הוא לשווא מטבע היותו חסר תועלת, אבל אין בכך שום נזק), "זכור את יום השבת לקדשו" (יום מנוחה שבועי הוא דבר חשוב, אבל שכל אחד ייקח אותו באיזה יום שבא לו מצידי) ו"לא תחמוד" (בשונה מלגנוב את רכוש הזולת, לרצות אותו זה לגיטימי). יש גם אולי כאלה שיתנגדו ל"לא תנאף" כי הם לא מאמינים במונוגמיה. היהדות שאני מאמין בה, כל התורה שלי על רגל אחת, היא "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך". וכל יתר המצוות - שטויות...
 
דת היא מילה פרסית

ששמעו "חוק" (ע"ע בגילת אסתר), משמע X חוקים שלפחות אדם אחד מכיל על מינימום אחד אחר (אם לא יותר). מערכת ערכים היא לרוב סובייקטיבית, משתנה מאדם לאדם, לא כתובה, לא עוברת תהליך של הסכמה וכמובן - לא מחייבת כחוק.
 

arriy80

New member
על דת וערכים

אכתוב לפי מה שנראה לי: דת היא בעצם אוסף חוקים. מקור המילה כנראה בפרסית, כמו שהביא פרובוקטור הוכחה יפה ממגילת אסתר. ("וְאֶת-דָּתֵי הַמֶּלֶךְ אֵינָם עֹשִׂים" [ג,ח], "וְהַדָּת נִתְּנָה, בְּשׁוּשַׁן הַבִּירָה" [ג,טו], " וַתִּנָּתֵן דָּת בְּשׁוּשָׁן" [ט,יד]). החוק נועד בכדי לאפשר חיים חברתיים מסודרים. חוקים אלו מתאימים לפחות לרוב האוכלוסיה, ומשתדלים לפגוע כמה שפחות בפרט. החוקים גם מבוססים על "מערכת ערכים". מערכת הערכים מגדירה מהו "צדק", מהו "מוסר", מהי פגיעה בזולת וכדומה. מערכת הערכים גם היא הומצאה ע"י אישים שונים, שיטות שונות, ומקובלת - בדר"כ - על רוב האוכלוסיה שיזמה את החוקים ע"פ מערכת ערכים אלו. ועוד על "מערכת ערכים", בהמשך. מהו הדבר שמכנים בזמנינו "דת"? היום מקובל להגדיר "דת" כאוסף ציוויים וחוקים שנועדו להביא את האדם למטרה מסויימת. המטרה יכולה להיות אישית, לאו דוקא חברתית. אמנם, ה"דת" יכולה לכלול גם חוקים הנוגעים לחברה. אם מכך שהם עוזרים לאדם להגיע למטרה שהציבה לו הדת, אם מכך שהדת רואה בחיים החברתיים חלק מהמטרה ולכן מחוקקת למענם חוקים. אינני חוקר "דתות" אך נראה לי שבדר"כ דת טוענת שמקורה "עליון" או "קדוש", כך שאדם הגיוני שמבסס את אמונתו רק על שכלו, לא יאמין לטענה - עד שיקבל הוכחה עליה. נראה שכל דת גם מכילה "מערכת ערכים", לפי המטרה שהדת מציבה לאדם-לחברה. יש דתות שיציבו כמטרה את החיים הגשמיים, והחוקים שלהן יהיו כיצד לנצל את המירב לחיים גשמיים טובים. לפי זה מערכת הערכים שלהן תהיה לפי המטרה - החיים הגשמיים. ייתכן שהיא תכלול התחשבות בזולת בכדי להשיג חיים גשמיים נוחים לכולם. ויש דתות (אולי הרוב) שלפחות חלק מהמטרה הוא השגת שלמות רוחנית. לפי זה מערכת הערכים, יכולה להיות שונה מאד. מפני שכשיימצא ערך גשמי בניגוד לערך רוחני, הדת תצטרך לדרג את חשיבותם. ייתכן והדירוג יחשיב יותר את הערך הגשמי, וייתכן שהערך הרוחני יהיה חשוב יותר. מטבע הדברים, מערכת הערכים של בני האדם יכולה שתהיה מעוותת! ממש לא מזמן, לפי 60-70 שנה, היתה מדינה שמערכת הערכים שהמציאו בה היתה כזו, שדירגה את האנשים בעולם לפי שבטים, "גזע עליון" ו"גזע נחות". בשמם של הערכים שהמציאו אנשים אלו הם הרשו לעצמם להתיחס לבני האדם ביחס כללי שונה - לפי דרגת הגזע. כולנו יודעים מה היו התוצאות של אותה "מערכת ערכים". ולכן, נראה לי, שהיות וגם החוקים הרגילים שאינם מכונים "דת" מבוססים על מערכת ערכים, יש להתיחס אליהם בזהירות. מפני שלא תמיד מערכת הערכים עליה מבוסס החוק, מוסכמת על כל אדם. אלא שבני אדם בחרו בה לפי דעת הרוב ולפי המשותף ביניהם. ולדעתי, אין הבדל בין מערכת ערכים שהומצאה ע"י בני האדם לבין מערכת ערכים שהומצאה בידי בני אדם שייסדו דת וקבעו את חוקיה. וזהו ההבדל החשוב בין היהדות לשאר הדתות. היהדות, מבוססת על תורת האלוקים. דהיינו, מערכת הערכים לא נוצרה בידי בני אדם, אלא בידי האלוקים בעצמו. מערכת הערכים ביהדות כוללת ערכים גשמיים ורוחניים, ותורת האלוקים מדרגת אותם לפי חשיבותם - לפי דעת יוצר העולם. מכאן, שלפי היהדות, יש לבדוק את דרך החיים ע"פ מערכת הערכים - הגשמים והרוחניים, ולפעול לפי החוקים הנובעים מהם - האישיים והחברתיים. הכל נכתב לפי דעתי והבנתי.
 
למעלה