מה ההבדל בין מאמן לפסיכולוג CBT?

KFIRB

New member
מה ההבדל בין מאמן לפסיכולוג CBT?

שלום, זה נורא קל לומר, שפסיכולוג הוא מנתח את ההתנהגות ורוצה לגרום למטופל להשתנות כי הידע והכח אצלו....(אצל הפסיכולוג). פסיכולוג קוגניטיב התנהגותי לא מעניינת אותו ההיסטוריה והאמנזה לאחר השיחת ההערכה. עיקר העבודה היא כאן ועכשיו ובמישור של החיים העכשווים. איני רוצה לעורר ויכוח, אבל משהו מרגיש לי לא נוח כשמישהו קורא לעצמו מאמן לאחר הכשרה מאוד מאוד קצרה וטוען לשינוי שעלול להיות הרסני במצבים קליניים!!!
 
ההבדל הוא

שפסיכולוג קוגנטיבי הוא אדם שהוכשר בתחום הפסיכולוגיה, בעל רשיון בטיפול פסיכולוגי ומתמחה בתת תחום של הפסיכולוגיה שנקרא פסיכולוגיה קוגנטיבית ומאמן אישי הוא אדם שהוכשר בתחום האימון האישי (ואולי בשיטת אימון יחודית) עד כאן ההבדל בהכללה רחבה מאוד (הכללה רחבה בגלל שלא התייחסתי לשאלות כמו מהי הכשרה בתחום הפסיכולוגיה? האם פסיכולוג בעל תואר מבר אילן הוא בעל הכשרה כפסיכולוג מאוניברסיטת יוהנסבורג? האם פסיכולוג שלמד לפני 40 שנה הוא בעל הכשרה כמו מי שסיים שת לימודיו השנה?, אותם שאלות אגב אפשר לשאול לגבי מאמן) מעניין אותי לדעת מה מביא אותך להתעניין בהבדל בין השניים? האם זו התעניינות תאורתית או שאתה מתחבט בשאלה אישית? ברוך הבא לפורום כפיר, אתה מוזמן להשאר לשאול ולדעת עוד על אימון אישי מתוך הדיונים במרתקים שלנו.
 

KFIRB

New member
שאלה אישית ושאלה בצידה

מי שאומר שהמטפלים הקוגניטיבים מטפלים בתת תחום של הפסיכולוגיה- פסיכולוגיה הקוגניטבית או שהוא לא מודע למה שכתב... שכן מטפלי הגישה ההתנהגותית הקוגניטבית הם פסיכולוגים קליניםולא פסיכולוגים קוגניטבים=ניסויים. ייתכן שלא הבנתי אותך הכהלכה ועל כך אני מתנצל מראש... פשוט שאלתי.. כי לדעתי מאמן אין לו ההכשרה המתאימה להביא תוצאות במישורים של חרדות מיומנויות חברתיות ושלא לדבר על שיניים יותר משמעותיים בחייו של המתאמן... מהסיבה שפסיכולוג (לא חייב דווקא פסיכולוג , ייתכן גם עו"ס לאחר גמר פסיכותרפיה ותואר מתקדם =מוסמך לפחות..),יודע להעריך פרוגנזה ואפשרויות טיפוליות ולא רק שימוש במתודות "אימוניות" לכאורה.. הרי גם הפסיכולוג הקוגניטבי -התנהגטותי וגם המאמן עוסקים בשינוי מיידי ותוחמים אותו במס' סופי של מפגשים, רק שההבדל שלראשון יש מתודות מוכחות אמפירית ולראשון יש הסברים על דרכי ההתמודדות והטיפול בעוד המאמן מתחבא מאוחרי "דרכים ייחודיות"... ועכשיו לשאלה האישית.. אני מתמודד עם המון קשיים, מעצורים, פחידים, מיומנויות חברתיות לקויות ומחשבות לקויות ברמה הקוגניטיבית (למשל שאני אדחה/אכשל..)ובעיקר שעומד על הפרק נושא של חרדה ממוקדת... אתמול הייתי בפגישת מבוא של פורום לנדמרק ולצערי התרשמתי מאוד לרעה מגישתו של המנחה הערב....למה? בעיקר שלדעתי זה לא נכון ולא לעניין לחשוף את עצמי בפגישה ראשונה לאנשים שחלקם אני לא מכיר כלל וחלקם אני מכיר בהיכרות חלקית.. ואולי לא הייתי רוצה להיחשף יתר על המידה.. יותר הציק לי שהוא לקח לעצמו קרדיט ושאל שאלות "טיפוליות" את אלו שכן שתפו איתו פעולה , בעוד שאין לו כלל קרדיט לכך... גם מאמן מנוסה ככל שיהיה אין לו סמכות ואין לו מקום לגעת במקומות ששמורים מבחינתי לגורם הרפואי=הפסיכולוג/העו"ס שידעו להתמודד עם כך בצורה יותר מועדנת ופחות מאיימת... הפחיד אותי שהוא יכול להציע דרכים חלופיות לאנשים תוך כדי שברור לי שיש איזה אינטרס בלתי ידוע שלו לרשום לקורס של פורום לנדמרק.. בעיקר חשתי את הפחד והחרדה שהנה אוטוטו אני גם עלול להיחשף ואולי גם החשש והפחד מהשינוי עשו ושחקו תפקיד.. ואגב אני נמצא בסיום טיפול דינאמי ואחת האפשרויות שעולה האם לבחור בטיפול קוגניטיב התנהגותי או לעבור לאימון.. כששאלתי פסיכולוג קוגניטבי התנהגותי -ברור שהוא סנגר על קולוגות שלו וטען שהאימון עלול להיות מסוכן במישור הקליני כי אין למאמן הכלים להערכה נכונה למרות שהמאמן משתמש במתודות קוגניטיביות התנהגותיות הוא אינו יכול להחליף מטפל הן מבחינת ההכשרה והן מבחינת ההערכה שלעתים ללא החלק הזה גדל בסיכון על הסיכוי לטענתו, ועלול להסב נזק... מה דעתך על דבריו?
 
תודה על השיתוף

אני מבין מדבריך שאתה נמצא בנקודת החלטה באיזה אופן להמשיך ולעבוד על ההתפתחות האישית שלך - בטיפול קוגנטיבי או באימון. ראשית אני שמח לשמוע שאתה בוחן ובודק אפשרויות שונות ומנסה להבין את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן, אני סמוך ובטוח שבדרך זו תדע לבחור את הדרך האפקטיבית ביותר עבורך. לשאלתך, באופן אישי לא הייתי אף פעם בטיפול קוגנטיבי ולא הוכשרתי לעסוק בכך . מכאן שאין לי את היכולת להסכים או לחלוק על אותו מטפל. מה שכן אני יכול להסביר מעט לגבי האימון האישי, תחום שהוכשרתי לעסוק בו, אני עוסק בו בפועל ואף נמצא באימון בעצמי. ראשית למען הסר ספק בליבך האימון עובד, הוא עובד לא מכיוון שיש לי הסברים לגבי התאוריות העומדות בבסיסו אלא מכיוון שישנם אלפי דוגמאות בדמות אנשים שעברו אימון שיכולים לספר לך כיצד האימון עבד עבורם. לגבי סכנה, אני אישית לא רואה איזו סכנה יכולה לנבוע ישירות מאופן העבודה באימון אישי אכן למאמן אין כלים להערכה מיכוון שאינו נדרש לבצע הערכה כזו אכן מאמן לא מחליף מטפל ואף אינו מתיימר לכך. צר לי לשמוע שהפגישה בפורום הייתה עבורך חוויה של פלישה לתחום פרטי ומקווה שהשיחה בפורום זה תינעם לך יותר. באימון אישי כמו בפסיכולוגיה וכמו בהרבה תחומי עיסוק ישנם גישות ושיטות שונות אני לדוגמא מאמן בשיטת האימון האונטולוגית בשיטת האימון שלי ישנם תהליכים מובנים וכלים שמטרתם למקד את המתאמן במטרות שלו, לייצר אצלו ערות ובהירות לגבי האפשרויות השונות העומדות בפניו מתוך הנחה שמיקוד ובהירות מובילות להפקת תוצאות אפקטיביות. על מנת שאוכל להשתמש בכלים ותהליכים אלו היה עלי (ואני כמובן רחוק מסיום) לפתח את הקשב שלי, את הסקרנות שלי, את האהבה שלי לאנשים, את הנטיה שלי לתת ולהיות מרחב לטרנספורמציה עבור אנשים. הקשב והכנות בשילוב עם סקרנות מאפשרות לי לשאול אותך שאלות שיאפשרו לא רק לראות דברים אחרת אלא גם לרתום ראיה זו לעשיה אפקטיבית ונינוחה. האותנטיות והיחס האישי שאני מביא למערכת היחסים שלנו כשותפים לתהליך מאפשרת לי לשאול את השאלות הכי ישירות מבלי שתרגיש שחדרתי ברגל גסה למרחב הפרטי שלך. באימון אני לא מנחה לא מכוון לא מייעץ לא מורה וודאי לא מחליט עבורך על פעולותיך, אתה מחליט על פעולותיך מתוך הראיה החדשה שרכשת דרך השאלות שלי והתשובות שלך. אני יוצא מתוך הנחה שאתה אדם שמסוגל לחשוב, להבין, עומד על דעתו ויכול לקבל החלטות בשיקול דעת. התוצאה של כל זה היא הפקת התוצאות הרצויות לך בזמן קצר יחסית ובנינוחות - הלא היא מטרת האימון. מה תוכל להשיג בטיפול קוגנטיבי אינני יכול להגיד, באשר לאימון מקווה שנתתי הסבר מסויים. מה דעתך?
 

tlingit

New member
../images/Emo42.gif

קוראת בעניין את הדיון, ורציתי להוסיף הערה קטנה: הפורום איננו אימון אישי (למרות שהם משתמשים במונח לפעמים)
 

drshy

New member
הייתי מציע לבדוק גם

בפורום דמיון מודרך ו- NLP. כעיקרון לאנשי NLP יש את הכלים לסייע לך בכל התחומים שהזכרת בדבריך (וזה לא אומר שלאחרים אין את הכלים לסייע לך...)
 

אלכסנר

New member
מה בין CBT ואימון אישי

אני עוסק בטיפול CBT ובאימון אישי.השאלה היא מאוד מענינת והיא קשורה לשאלה יותר רחבה למי מותר לטפל.??באופן כללי יש תשובה (אין עדין חוק ) פסיכולוג ועובד סוציאלי תואר שני שעברו הכשרה בבתי ספר לפסיכוטרפיה.בכל מכון או קופת חולים זהו סף כניסה להתקבל לעסוק בטיפול.אם כך מהו ההבדל בין אימון וטיפולCBT ??באימון המטרה היא העצמה של הפרט באמצעות בנית תוכנית אסטרטגיה ליווי תמיכה יצירת שינוי להתגבר על מחסומים להשגת המטרה. בטיפול CBT המטרה לעזור לאנשים להשיג שינוי בהתנהגות ברגשות ובמחשבות.בטיפול עוסקים בשינוי המחשבות (הפירושים) שהאדם נותן להתנהגות.בלי שינוי בהרגלים ובמחשבות לא ניתן יהיה ליצור שינוי בהרגשה ורכישה של מיומנויות חדשות.!! הדרך בטיפול היא לא לשמור את הידע אצל המטפל אלא להעביר ולהעצים את המטופל לעיתים קרובות המטופל מקבל משימות לקרוא וללמוד על התופעה מ מנה סובל. בעניני חרדה פחד וחוסר במיומנויות חברתיות יש מקום ללכת לטיפול CBT שהוכח בכל המחקרים כטיפול האפקטיבי ביותר לאחר סיום הטיפול אני ממליץ כשלב נוסף ללכת לאימון אישי. לסיכום אני רואה את האימון כמשלים את הטיפול CBT ולא מתחרה בו.
 
למען הבהירות

לגבי מטרת האימון אישי אני מביא את הגדרת הICF שנכון להיום (אם אינני טועה) מהווה את המכנה המשותף הרחב ביותר לכל שיטות האימון - (בהודעה הבאה למען הסדר הטוב) נקודות שכדאי לשים לב אליהם 1. מדברים על הפקת תוצאות ולא על שינוי - מדברים על מה שיוצרים ולא על מה שצריך לסיים/לבטל/להפסיק 2. לא מדובר על בנית תוכנית אסטרטגית (זה כבר מימוש אפשרי על פי אי אלו מהשיטות השונות) 3. לא מדובר על טיפול במחסומים - האדם נתפש כשלם, רב תושייה, יצירתי ומומחה בחייו - על מנת להפיק תוצאות דרושה לו בהירות נוספת לגבי נושאים מסויימים. 4. אין הבחנה לגבי התחומים עליהם ניתן להתאמן - בין אם התנהגות, אמונות, פרשנויות או כל דבר אחר. אימון אישי במהותו מאפשר בהירות ומיקוד, ההנחה היא שבהירות ומיקוד מניעים אנשים לפעולה אשר יוצרת תוצאות במציאות. את התהליך הזה ניתן לבצע בכל תחום בחיים. כיצד להביא אדם לבהירות ומיקוד? על שאלה זו עונות שיטות שונות ומאמנים שונים באמצעות הגישות השונות אותם הם מביאים והכלים השונים אותם פיתחו. הכלים הבסיסיים ביותר וכנראה המשותפים לכל השיטות במידה רבה (ולכן גם מוזכרים בקוד האתי) הם הקשבה פעילה ושאילת שאלות שמעוררות למחשבה ומאפשרות התבוננות.
 
קוד אתי ICF (ההתחלה)

Part One: The ICF Philosophy of Coaching The International Coach Federation adheres to a form of coaching that honors the client as the expert in his/her life and work and believes that every client is creative, resourceful, and whole. Standing on this foundation, the coach's responsibility is to: Discover, clarify, and align with what the client wants to achieve Encourage client self-discovery Elicit client-generated solutions and strategies Hold the client responsible and accountable Part Two: The ICF Definition of Coaching Professional Coaching is an ongoing professional relationship that helps people produce extraordinary results in their lives, careers, businesses or organizations. Through the process of coaching, clients deepen their learning, improve their performance, and enhance their quality of life. In each meeting, the client chooses the focus of conversation, while the coach listens and contributes observations and questions. This interaction creates clarity and moves the client into action. Coaching accelerates the client's progress by providing greater focus and awareness of choice. Coaching concentrates on where clients are now and what they are willing to do to get where they want to be in the future. ICF member coaches and ICF credentialed coaches recognize that results are a matter of the client's intentions, choices and actions, supported by the coach's efforts and application of the coaching process
 

אלכסנר

New member
אימון לעומת CBT

זהו כנראה ההבדל הבסיסי בין אימון לטיפול.הקשבה פעילה ושאלת השאלות לא מספיקים ליצור שינוי באדם כדי להביא תוצאות.CBT היא גישה טיפולית עם טכניקות וידע מספיק מבוססים כדי לעמוד בניפרד בעולם הטיפולי .יש התיחסות להצלחות אבל רק כדי ללמוד על השינוי הריגשי התנהגותי והמחשבתי שיצרו אותו.וכן צריך לעיתים להפסיק /לשנות /לבטל כשלים בחשיבה ובהתנהגות שמונעים מאיתנו להגיע לתוצאות.לא רק בהירות ומיקוד מניעים אנשים הם גם "תוקעים "אותנו וצריך לשנותם . כמאמן וכמטפל אני מוצא שישנם אנשים שאינם יכולים להיות באימון ללא ניסיון קודם בטיפול מאוד ממוקד להשגת שינוי. מבלי להתיחס "לתיקעות " בשלבים בהתפתחותם המנטלית !! וישנם אנשים ( רובם ) שיכולים להפיק תועלת רבה מאוד מהאימון. מאיר שוסטר מטפל התנהגותי/קוגנטיבי. מאמן אישי למנהלים לקידום והתפתחות 5543672 -050
 

tlingit

New member
ברוך הבא אלכסנר ../images/Emo140.gif

יופי שאתה מצטרף אלינו לפורום
תודה על תוספת המידע על תחום הטיפול וה-CBT בפרט אני מזמינה אותך להציג קצת את עצמך, אם אתה רוצה
לקרא בדפי הפורום הקודמים, להכיר מעט את הכותבים ואת נושאי הדיונים, ולעיין בכללי הפורום, במאמרים
ובקישורים
שלנו באיחולים לדיונים מרתקים ופורים
 
למעלה