|מה ההבדל מבחינת המשתמש בתלת לעומת

משיח25

New member
|מה ההבדל מבחינת המשתמש בתלת לעומת

חד פאזי? אין לי מושג מזה תלת פאזי והאם חיבור כזה מצריך שינוי במוצרי החשמל בביתי. אני קורא על מזגן תלת פאזי וחד פאזי ומה לגבי שאר המכשירים? איפה ניתן פה לקרוא יותר על המערכת התלת פאזית?

wil

New member
תלת-פאזי

מכשירים תלת-פאזיים (כלומר, כאלו שדורשים חיבור של כל 3 הפאזות) הם בד"כ שתיינים כבדים כמו: מזגן מרכזי, כיריים חשמליים (חלק מהסוגים...), אטמור (החזקים יותר) וכו'. בשאר מכשירי החשמל בביתך אין כל שינוי, רק בלוח הראשי החשמלאי יבצע חלוקה של הבית כך שחלק מהמכשירים יוזנו מפאזה מס' 1, חלק מ-2 וחלק מ-3. השידרוג לתלת-פאזי הוא לא זול (עלויות חברת חשמל בעיקר) - לדעתי כדאי לבצע רק אם הדבר דרוש באופן מוחלט (קניית מזגן תלת-פאזי לדוגמא, או לחלופין בית גדול שצריכת החשמל הכוללת שלו גבוהה מדי בשביל החיבור החד-פאזי המקסימלי שקיים בישראל (40 אמפר)

asher40

New member
מעבר לתלת פאזי

כתוספת לתשובה הקודמת ,יש לציין שמעבר לחלוקת העומסים שצויינה כבר , יש דבר לא פחות חשוב ,שהוא הטסט של חב' החשמל. ע"מ לעבור טסט ,יש לעשות מס' דברים: 1 . בדיקת טיב בידוד המוליכים ,שבמידה וביקה זו מראה כי טיב הבידוד לא תקין ,יתכן והחשמלאי יצתרך לבצע מס' שינויים. 2 . בדיקת טיב ההארקה ,ע"י מכשיר הנקרא "לופ טסטר" ,במידה והבדיקה לא תקינה החשמלאי יצתרך לשפר את ההארקה ובהרבה מהמקרים להחליף את מוליך ההארקה במוליך גדול יותר בהתאם לקוטר מוליך הפזה ,לא פחות מ -10 ממ"ר. 3 .בהרבה דירות או בתים בהם היה לוח חד פאזי ,עם הזמן חשמלאים או דומיהם הוסיפו מוליך פאזה (ציבעו חום או אדום שהוא בוודאי מוליך ישן) באותו צינור ,כך שנוצר מצב שיש 2 פזות ממאמ"טים שונים באותו הצינור ,דבר שאסור לפי דרישות החוק. בהצלחה. שטרן אשר ,חשמלאי

wil

New member
כמה שאלות

היי, כמה שאלות לגבי הטסט הנ"ל... 1. האם נדרש טסט גם בהגדלת חיבור חד-פאזי ל-40 אמפר? 2. לגבי מוליכי פאזה נוספים באותו צינור - אז איך חיבור למזגן ת"פ הוא חוקי? הרי יש שם 3 מוליכי פאזה באותו צינור... ואם זה מתאפשר רק כי המאמ"ט בלוח קופץ ל3 הפאזות ביחד, הרי אפשר לבצע סידור כזה גם ל2 מעגלים שלא קשורים לצרכן ת"פ, לא?

asher40

New member
תשובה

1 .בהגדלה ל"פזה מוגברת" 40*1 A ,אין צורך בטסט ,חח"י רק תחליף את נתיך החרסינה בקופ' הC.I שלה. 2 .אם יש שני מוליכים של פזה בצינור אחד ,יש אפשרות לשים מאמ"ט דו פול , או לפרוס צנרת נוספת עם כל הכרוך ,בוודאי שעדיך לא לפרוס צנרת הכל לפי שיקול הלקוח.לגבי מוליכים למזגן תלת פאזי ,הרי הם מנותקים ע"י מאמ"ט אחד תלת פאזי והולכים ישירות עד הצרכן. אחד הבעיות שיש עם 2 מוליכים במאמ"ט אחד הוא שיש רק מוליך "אפס" אחד , שיועמס ע"י מס' צרכנים ,דבר שיכול לגרום לפגיעה במוליך. שטרן אשר ,חשמלאי.

asher40

New member
תוספת קטנה

דבר ששכחתי לציין והוא לא פחות חשוב ,כל מוליך פאזה בלוח חייב להתאים בקוטרו לסוג המאמ"ט שאיליו הוא מחובר. דבר שני שמס' מוליכי ההארקה ומוליכי האפסים צריכים להיות כמספר מוליכי הפזה. אבל אני מניח שחשמלאי מוסמך אמור לקחת את כל הדברים האלה בחשבון ,והצעת המחיר חייבת לכלל כל אחד מהדברים שציינתי. אשר.

wil

New member
לגבי פגיעה במוליך אפס

ומה קורה אם מושחל בצינור מוליך אפס נוסף? או לחלופין 2 הפאזות הן שונות, מה שימנע אפילו בעומס מלא את העמסת-יתר של מוליך אפס? עדיין אסור באותו צינור?

2האור

New member
דבר נוסף

יש לציין גם שלטובת ביקורת ח"ח לא רק שהחוטים צריכים להתאים למאמ"ט כל קו חשמל צריך להיות במוביל ניפרד עם המאמ"ט שלו וכך נוצר מצב כמו שתיאר asher40 האפסים והארקות זהים במספרם לפזות בלוח will אני לא יודע מה ההסמכה שלך בחשמל אבל לפי השאלות שלך תזמין לך חשמלאי, תחייה יותר ובראש שקט לעסוק במחשבים

wil

New member
השאלות הן התעניינות בלבד

אין לי הסמכה כחשמלאי, ומכיון שכך מעולם לא נגעתי ולא מתכוון להתעסק עם הלוח הראשי של הדירה שלי
מותר סתם להיות סקרן, כן?

smallstorm63

New member
לא מדויק ניתן לחבר במוביל מעגל תלת

פאזי ואז יהיו לך שלושה מופעים עם אפס אחד וארקה אחת.

smallstorm63

New member
אשר תיקון

בהגדלת חיבור ל 1X40A יש ביקורת חח"י על הלוח ובדיקת התאמת לולאת התקלה לזרם המוגדל. 2. עפ"י החוק אפשר להעביר מעגל תלת פאזי עם מוליך אפס אחד המתאים לזרם הנומינאלי של המעגל. 3.לא מקובל לחבר מעגל דו פאזי .

asher40

New member
תגובה

חבר יקר , 1 .ידועים לי הפרמטרים לבדיקה של חח"י למע' חד פאזית ,אך לצערי או שלא לצערי הם אפילו לא פותחים את הלוח ובוודאי שלא בודקים התאמת לולאה. כל שהם עושים הוא ,החלפת הנתיך ל 63A ,ואפילו עושים זאת כשהלקוח לא בבית. 2 .לגבי מעגל תלת פאזי או 2 פאזות בצינור אחד ,עלתה שאלה אצל אחד החברים כאן על טסט תלת פאזי והערתי לו שחח"י לא מקבלת העברת 2 מוליכי פאזה בצינור אחד ופתרון שהם מציעים בלית ברירה הוא לשים מאמט שינתק את שניהם , ע"מ שאם פותחים קופ' סעף ומנתקים מאמ"ט לא יהיה מוליך חי נוסף בטעות. ואני חושב שבזה נסיים בשעה טובה את הפרק הזה. המשך יום נעים.

מאגר

New member
../images/Emo18.gif שנתי פזות בצינור אחד

ע"פ חוק אסור להעביר שני שתי פזות בצינור אחד שאינן משרתות את אותו מכשיר כך קבע המחוקק בחוק החשמל והסיבות הן רבות. 1.התחממות הצינור ופגיע בבידוד של המוליך 2 . התחממות שני המוליכים ויצירת קמר בו הפזות 3 . פגיע מכנית וגרימת קצר 4 . יצירת שדה מגנטי העשוי להזיק 5 . סכנת התחשמלות בשעת עבודה על הקו האחר חוקי עמ"ח (עבודה במתח חי) ולא כפי שכתב מי שכתב שאפשר עם מאמ"ט דו קוטבי או מאמ"ט כפול WIL אם אתה רוצה מתוך סקרנות כך לך את ספר חוק החשמל וקרא אותו בעיון ותבין לכל חוק יש סיבה למה הוא נכתב

asher40

New member
התייחסות לדבריך....

ראשית ,ציינתי לו במפורש שהחוק אינו מתיר להעביר יותר ממוליך פזה אחת. שנית ,לידיעתך ולידיעת שאר הנוכחים ,משיחה שלי עם מר שרביט האחראי על הטסטרים בירושלים ,הבהיר לי הנ"ל שלפעמים הם נאלצים לקבל מצב נתון כמו מצב של 2 מוליכי פזה באותו צינור בבית שמגדיל לתלת פאזי ולא עובר שיפוץ , ע"י הוספת מאמ"ט דו פול ,בלית ברירה. ללא שום קשר למצב מהסוג הזה ,ברור שהחוק אינו מתיר זאת מסיבות ברורות ואת חלקן ציינת גם אתה. יש לציין שבבתים שאני מבצע בשנים האחרונות אני מקפיד על דבר נוסף שמונע גם את הבעיה הזו וגם עוד בעיות אחרות(שנדבר עליהן בהזדמנות אחרת) ,והוא הפרדת קווי התאורה מקווי שקעי השירות והכח וקיבוצם של המאמ"טים לתאורה צמודים האחד לשני וקיבוץ המאמטים של שקעי השירות והכוח גם כן. זו שיטה שמונעת עומסים ומאפשרת גם שליטה על מע' התאורה ע"י ממסר צעד. שטרן אשר ,חשמלאי.

Rשף

New member
תוכל להסביר את סעיף 2 ?

התחממות זה ברור, מה הכוונה בהמשך ?

wil

New member
ואם כבר שאלות אז עוד אחת:

האם האיסור להעביר 2 פאזות בצינור אחד הוא: רק על 2 פאזות שונות? או גם על 2 מוליכים שמוזנים מ-2 מאמ"טים נפרדים של אותה פאזה? ובמקרה השני, האם אין דרך להכשיר את העניין? למשל ע"י התקנת מאמ"ט (של 20A, נניח) לפני השניים שמזינים את הקווים (של 10A כ"א, בדוגמה זו)

מאגר

New member
שני הדברים ששאלתה אסורים ע"פ חוק

מאמ"ט 20A ניתן לשימוש בוחטים 4מ"מ גם שני מוליכים המוזנים מאותה פאזה אסורים באותו צינור רק בנתאי שמדובר בחיבור תלת פאזי למכשיר כל שהו אתה יכול להעביר קו תלת פאזי של 16A ולחלקו בלוח משנה לחיבור חד פאזי של שלושה קוים של 10A

wil

New member
הערות

הכוונה שלי לגבי המאמ"ט של 20A היתה שממנו יצא חוט באורך של בדיוק 10 ס"מ שמזין 2 מאמ"טים של 10A (באותו לוח), וכל אחד מהם מזין מוליך פאזה (של 1.5 ממ"ר נניח) נפרד שכמובן צמוד לו מוליך אפס משלו (כלומר באותו צינור סה"כ 6 מוליכים, שניים פאזה שניים אפס שניים הארקה). כמובן שלא היתה כוונה להתקנת מאמ"ט 20A בחוטים 1.5 (אפילו החאפרים לא עושים זאת, אני מקווה לפחות
) אבל הבנתי כבר מתשובותיך שהחוק לא מאפשר גם את זה וסיבותיו עימו. לגבי חלוקה בלוח משנה - האם זה דבר מקובל בדירות רגילות? נשמע כמו די הרבה בלגן לחצוב בקיר או קופסה מכוערת באמצע הבית... בכל מקרה החכמתי, ואני מתנצל על הבלבול מוח שאני גורם, אני מקווה שגם אחרים למדו מהשרשורים האלו

smallstorm63

New member
ציטוט מדוניבסקי...

זינת מכשירים חד מופעיים ממעגל תלת מופעי. ניתן להתקין מעגל תלת מופעי ולהסתעף ממנו בכל אחת מהתיבות מכל אחד מהמופעים וממוליך האפס אל נק' מאור או בתי תקע למכשירים חד או תלת מופעיים.במתקן כזה נדרש כי בלוח הזן את המעגל התלת מופעי יהיה מפסק כללי תלת מופעי...

למעלה