מה ההסבר האבולוציוני של עובדות אלו?

טל ברב

New member
מה ההסבר האבולוציוני של עובדות אלו?

1. אף חיה טורפת לא תואכל חיה אשר מתה ממכת ברק. 2. עטלף שיוצא ממערה תמיד יפנה לצד ימין. 3. פרות מסוגלות לעלות מדרגות אך לא לרדת מהן, לי לא נראה שזה קטע של חלוקת מישקל כי הן יכולות לרדת ירידות. 4. זיקית עיוורת לחלוטין תשנה את ציבעה ביחס לסביבה הכיצד? 5. עכברושים לא מסוגלים להקיא. 6. פילים הן החיות היחידות שלא יכולות לקפוץ. 7. חרגול יכול לנתר רק בטמפ' מינימלית של 17 מעלות צלזיוס. 8. אין 2 רשתות עכבישים דומות. לקוח מתוך הספר " 600 עובדות מדהימות שלא ידעת". השאלה שלי מה היתרון של כל אחד מהעובדות האלו ואפילו שנראה שעל פניו זה אפילו מפריע. אשמח אם תתייחסו לכך. בתודה מראש, טל ברבן

hilasapir

New member
יש לי השראה זה לא בטוח נכון....

כול מה שרשמתי בגדר השראה בלבד! 1.נבלה(חיה שמתה ממכת ברק) נאכלת על ידי חיות שלא היה להם כוח להרוג אותה וגם בשר זה פחות טעים לטורפים כי הוא לא טרי. 2.איין לי מושג למה אבל יכול להיות שהם עפים בקבוצות אז כדאי שלא יאבדו אחד את השני הם עפים ימינה 3.הם לא יכולות לרדת בגלל מבנה הגוף שלהם. 4. כנראה שמערכת החלפת הצבעים שלה לא תלויה באלמנט הראייה,יכול להיו ת שהיא מחליפה צבעים לפי מזג האויר,הלחות למשל יכול להיות שלכול עץ מסוים יש לחות מסוימת ומאפינים מסוימים שהיא מחליפה את הצבע לצבע שלו באופן אוטומטי..... 5.כנראה שהוא אוגר מים מסיבה כול שהיא ולכן הוא לא מקיא. 6.עם הם היו קופצים הם היו שוקעים כדאי לקפוץ אתה מפעיל לחץ על הריצפה ואולי המשקל מפריע,אני לא חושבת שהם היחדים כך את ההיפופוטם,ג'ירפה בכלל יש הרבה חי ות על 4 שלא קופצות..... 7.כנראה שבטמפרטורה זאת הוא קופץ כדאי להתחמם 8.כנראה כדאי שהכבישים יזהו את הרשת שלהם.... אני מזכירה הכול בגדר השארה בלבד.....

טל ברב

New member
תגובה

מה שאמרת נשמע לי מופרך וסתם אוסף של שטויות. 1. ואם הברק פגע בו ליפני 5 ד' למה הוא לא טרי ולמה הוא פחות טעים, וממתי חיות טורפות מתענינות בטעם? 2. ואם הוא עף לבד? ולמה לא שמאלה? 3. מבנה הגוף שלהן? פירוט בבקשה. מה השוני במבנה משאר החיות? מה "מיוחד" בה? 4. החלפת מזג האויר זה מעניין אבל לא נשמע משכנע, מה השוני בין חורף לקיץ? הצבעים שונים? ואם לא מדברים על צמחים אלה על דברים דוממים? 5. מה הקשר? למה גמל יכול להקיא? והוא לא חייב להקיא בכל מקרה רק אם זה מזיק לו, רעל למשל. 6. שוקעים זה מעניין אבל ממש לא משכנע, אני לא מדבר על קופצים באופן מתמיד אלה רק על פי רצון שיש צורך לא בבוץ למשל רק על קרקע מוצקה, ולפי הספר רק היא לא יכולה לקפוץ. 7. אני מדבר על זה שהוא לא יכול לקפוץ בטמפ' כזו. 8. זה מקובל, יפה. טל ברבן

hilasapir

New member
אמרתי שזה בגדר השארה.....

נ.ב זה לא משנה יש חיות מסוימות שאוכלות נבלות.... ויש חיות מסוימות שטורפות.....

netbird

New member
עוד תגובה

ראשית, אני לא אוהב לשמוע שאומרים "שטויות" על דברים של אחרים. שנית, דומה שאתה מבקש הסברים ראשונים (proximate) ולא אחרונים (ultimate). אתה שואל למשל כיצד יכולה זיקית לשנות צבעה אפילו היא עיוורת ולא מה היתרון שבכך, אין שתי רשתות עכבישים דומות (אמור להיות לכך ערך אדפטיבי?), חרגול אינו מסוגל לנתר בטמפ' פחותה מ-17 מעלות (אולי הסבר של עצים פילוגנטיים מתאים כאן). אנסה בכל זאת לענות על חלק מהסעיפים: מעטים הם בעלי החיים העילאיים שניזונים מנבלות. כל בעלי החיים מתעניינים בטעם של טרפם. לטרף שפגע בו מכת ברק יש טעם חרוך. לא רק שחלק מהבשר פשוט נשרף, אלא גם שלמרות שהאדם למד לאכול בשר על האש כאדפטציה נגד פתוגנים, בעלי חיים מתמודדים עם פתוגנים על ידי אכילת בשר נא וכל דבר אחר אינו טעים להם כמנגנון הגנה מפני מזון שיפגע בהם. גם אני אעלה השערה (ביומכנית): צירוף מבנה הגפיים של יונקים והמסה הגדולה של הפרה מונעת ממנה לעלות מדרגות. בעוד יונקים קטנים מסוגלים לעלות במדרגות, התנע (מסה כפול מהירות) שצריכה הפרה לייצר כדי לעלות מדרגות כנראה גדול מדי בשבילה. מדרגות הן מקרה מוקצן של שיפוע אנכי. אפשר לראות גבעה או הר כאינטגרל של הרבה מדרגות קטנות. גם לגבי הפיל, שוב, משיקולים ביומכניים, כדי לנתר, זקוק הפיל לתנע גבוה מזה שהוא מסוגל לייצר. אפשר שאותו חרגול זקוק לאנרגיית שפעול מינימלית כדי לייצר קפיצה, אחרי הכל הוא אורגניזם פויקילותרמי. לא סביר שיהיו שתי רשתות עכבישים דומות (שלא לדבר על זהות). כל רשת נבנית בהתאם לתנאי הסביבה (ביוטיים ואביוטיים) שמשתנים כל הזמן.

pembencipolisi

New member
מי סםר לך על הזיקית העורת ?

האם אתה יודע ששנוי צבעה בא לא רק בהתאם לצבע הסביבה, אלא גם בהתאם למצב רוחה ? אז דע שהזקיות הן הרזנויות וטריטוריאליסטיות מאד ושנוי הצבע נוצר גם במהלך מאבקים עם זיקיות אחרות.

הלן בום

New member
יש לי השערה מסוימת לגבי העובדות הנ"

1. האם העובדה הזאת כוללת אוכלי נבלות?? חיות טורפות שאינן אוכלות נבלות לא יאכלו נבלות בכל מקרה, לא כאלה שפגע בהן ברק, לא כאלה שנדרסו ולא שום נבלות אחרות, כי מבחינה אבולוציונית מה שנכון בשבילן הוא לצוד ולטרוף את מזונן החי בעצמן. נראה לי שהעובדה שהבשר הוא אולי שרוף (התפחמות של הגוף כתוצאה מפגיעה של ברק) משפיעה על איכות הבשר מבחינת הבע"ח. 2. ממש אין לי מושג, חשבתי בכיוון של העובדה כי העטלפים נעזרים במעין רדאר כאשר הם מנווטים, אך איני יודעת לגבי דבר מה יותר ספציפי. 3. אני חושבת שזה קשור למבנה של הרגל של הפרה. הרי מבנה הרגל שלה הוא הפוך משל בן האדם, בעוד שהפרקים של הרגליים שלנו פונים קדימה (ברכיים), אנחנו מסוגלים לקפל אותם כדי לרדת ולעלות במדרגות....הפרקים של הפרות מתקפלים כלפי פנים הגוף...ייתכן שזה מקשה עליהן את הירידה... ייתכן שהן נבהלות מכל שהרבה מן המשקל שלהן מתרכז פתאום על החלק הקדמי של הגוף, כמו שקורה בירידה...וזה קורה יחסית בבת אחת, כלומר כל צעד שהן עושות בירידה במדרגות הן נמצאות בשיפוע רב יותר בכל פעם...ולא בהדרגה כמו שזה קורה בירידה במדרון למשל. 4.לזיקית יכולת הסוואה מעולה, כידוע לכולנו. כדי להסתתר מאויביה, היא משנה את צבעי גופה על פי צבעי הסביבה והאור. גם הטמפטורה ומצבה הנפשי משפיעים על צבעה. אני מאמינה שהמנגנון שפועל אצלה שם מושפע ממידת האור שפוגעת בעורה של הזיקית, ואז משתנה הפיגמנטציה בהתאם. הצבעים שאנחנו רואים הם צבעים שבעתם מוחזרים מהאובייקט ולא נבלעים בו כאשר האור פוגע בו. לכן מוחזרים אלינו ההצעים מהפיגמנטים הכהים כאשר הזיקית נמצאת במקומות כהים או מוצלים, והפוך. 5. הקאה היא פעולה של הגוף שתפקידה למנוע השפעתם של גורמים שיכולים להזיק לגוף. כאשר אנו מכניסים אל גופנו משהו שהוא מזהה כגורם שעלול לסכן, למשל פרי רעיל או מזון שאינו מבושל כהלכה, הוא פולט אותו מן הגוף בטרם התעכל ונספג בתאי הגוף. כנראה שמנגנון הגנה מסוים זה אינו קיים אצל עכברושים. 6.ובכן, משום מה העובדה הזאת נשמעת לי הגיונית ביותר בהתחשב במשקלם הרב של הפילים. על מנת לקפוץ דרושה אנרגיה רבה יחסית על מנת להרים את הגוף ממקומו, לפי דעתי לפיל מסת גוף גדולה מכדי לבצע פעולה זו ולכן אינו קופץ. 7. חרגול הוא בע"ח פויקילוטרמי לכל המשתמע מכך, כלומר קצב פעילות גופו הוא ביחס ישיר לטמפרטורת הסביבה. ולכן ככל שטמפרטורת הסביבה גדלה יותר, כך גובר קצב פעילותו של החרגול. 17 מעלות היא הטמפרטורה המינימלית כנראה לפעילותו של החרגול, עד לטמפרטורה זו הוא נמצאה בתרדמה ואילו בטמפרטורה זו הוא נעשה פעיל וקצב הפעילות עולה בהתאם לטמפרטורה עד שנפסק בבת אחת בטמפרטורה מסוימת שבה מפסיק החרגול את פעילותו. 8.לדעתי קורי העכביש וטוויתם תלויים הן בהשפעות סביבתיות שונות שמשפיעות באופן משמעותי על הטוויה, אך אם השונות היא עד כדי כך זהה הדבר מעורר אותי לחשוב כי הקורים קשורים לגנים של כל עכביש, לכן הם כ"כ מסוימים לכל אחד מהם.

אבוקדו23

New member
ולגבי העטלפים

נשמע לי מוכר קצת, גם כל היציאות מכביש מהיר הן תמיד ימינה... יכול להיות שזה פשוט מנגנון שנועד להקל על הכניסה והיציאה של עטלפים ממערה. אם יש צפיפות בכנסיה (שהיא צוואר הבקבוק) והנכנסים והיוצאים מתנגשים, עדיף אם כולם יצאו מכיוון אחד ויכנסו מכיוון אחר. אז עולה השאלה על למה רק ימינה ולא בחלק מהמערות/להקות שמאלה ובחלק ימינה? נראה לי שפשוט כי מבחינה סטטיסטית, אם יש שתי תכונות (גנטיות) זהות לחלוטין אחרי פרק זמן ארוך מספיק אחת מהן תיכחד (כמו שמעריכים שקרה לסליל הDNA שלכל בע"ח על כדור הארץ פונה לאותו הכיוון)

netbird

New member
ימינה! לא, לא...שמאלה! לא, ימינה!!!

בהינתן זמן רב אללים עשויים להתקבע. נניח שמדובר בתכונה עם שני אללים ושאין אפיסטזיס, אז לאחר זמן רב (במונחים אבולוציוניים כמובן), אפשר שאחד האללים ישתלט על האוכלוסייה כולה והאחר ייכחד. זה סביר מאוד כאשר מדובר באוכלוסיות קטנות, תכונה הטרוזיגוטית ובעיקר אבל בעיקר אם אתה נייטרליסט. מעטים הם המקרים שניתן לאמר בפה מלא (באוכל???) שהיתה סלקציה. אפשר לשאול גם מדוע רב חומצות האמינו הן מסוג L ורב הסוכרים מסוג D (הכוונה לסיבוב אופטי ימינה או שמאלה). אולי זה פשוט משום שגם אצל עטלפים יד ימין היא היד החזקה

למעלה