מה הולך לאיבוד כששפה מתה?

hapax legomenon

New member
מה הולך לאיבוד כששפה מתה?

בלשנים מעריכים שמחצית מ-6,000 השפות ויותר המדוברות כיום בעולם ייכחדו עד סוף המאה הנוכחית. כריאקציה לכך נעשים כיום מאמצים רבים להאטת המגמה, בין היתר על ידי סטודנטים היוצאים לשטח כדי לחבר מילונים, קרנות צדקה המוקדשות למטרה זאת כמו "הקרן לשפות בסכנת הכחדה", או גופים על-לאומיים, חלקם בעלי שמות עגמומיים ההולמים את המשימה, כגון "המשרד האירופי לשפות הנמצאות פחות בשימוש". מתוך כתבה במוסף "הארץ" של השבוע.

john1987

New member
פעם

המחשבה שחצי משפות העולם ימותו בזמן הקרוב להחריד הייתה מעציבה אותי. ואז נתקלתי בספר הנפלא על בלשנות היסטורית. בואו נקח דוגמה קיצונית (שאני מאוד מקווה לעולם לא תקרה): כל השפות בעולם מתות חוץ משפה אחת, לדוגמה, אנגלית. ובכן, אנחנו לא בדיוק יודעים למה שפות משתנות (אני עוד אשנה את זה) - אבל יש עדויות ששפות משתנות על פי תרבות, שאיפה פונאסטית של עם מסויים, צורך מקומי, ריחוק וכו'. אלה מאפיינים חיצוניים. המאפיינים הפנימיים של השפה הם שיניים פונולוגיים, דקדוקיים, ריאנאליסיס ודומיו (levelling) שאותם לא ניתן לעצור גם עם ניתוח מוח. אז מה יקרה אם כל שפות העולם ימותו חוץ מאינגליש? תנו לזה טיפ'לה זמן והיא תתחיל להתפצל לשפות בת (לא רק שכבר עכשיו היא בדרך) - חלק יתפתחו מהר יותר, חלק לאט יותר. אנגלית בצורתה הבינלאומית תהיה מאובנת כמו לטינית בימי הביניים. והדבר הכי חשוב - לבלשנים תהיה את ה-זכות- לראות את שפות כל העולם מתות, ואז לראות שוב את כל העולם מפתח שפות חדשות. הא! טבע.

python 4

New member
זה מזכיר לי את כל אותם אנשים

שיוצאים לחופים להחזיר את הלוויתנים שנסחפו לחוף בחזרה למים. כולם לוחמים למען מטרות אבודות.

motorist

New member
אני לא מסכים עם מה שהגיבו

היעלמות שפות תביא להתנוונות החברה שלנו. זהו דרוויניזם בלשני ועל כל אוהב שפות להלחם על שמירתן. אני אכן בעל בקורת כלפי צורת ההצלה שבמקום למצוא תרופה לשפה הגוססת הם סתם שמים אותה במכונת הנשמה מלאכותית. גם כן לא את כל השפות יש להציל. ניבים ושפות לא כתובות כמעט תמיד לא ראויות להצלה. אם האירים לא ידעו אירית אז הם לא אירים.

למעלה