אכן פורום חדשות ה-מדע-, כאן צריך לדייק
בלי הגדרה חד משמעית למילה תודעה לא ניתן לדון עליה באופן מדעי. הגדרות מבלבלות ועקומות הן נחלת המטאפיזיקה והרוח, מקומן לא כאן.
איך אוכל להוכיח שהתודעה מפסיקה או לא מפסיקה עם המוות אם אין לי הגדרה מדוייקת של מהי תודעה?
אם איננו יכולים להגדיר תודעה, בוא לפחות ננסה להגדיר את גבולות התודעה. אני אטען שהן די צרות ושהרבה תופעות שאנשים מחשיבים כחלק מהתודעה כלל אינן כאלו.
*בוא נקח אפילו את ההכרה העצמית שנתת כהגדרה לתודעה. אני אטען שהכרה עצמית היא פונקציה של זיכרון ואוכיח דרך השלילה - אדם ללא זיכרון לא יכיר את עצמו אך עדיין יכולה להיות לו תודעה. האם זיכרון לבדו מספיק להכרה עצמית? כמובן שכן, כפי שהראתי קודם אפילו מחשב יכול להכיר את עצמו.
*גבול שני - הטענה שיש לך תודעה (בהבדלה מהתודעה עצמה) יכולה לנבוע ממחשבה שיש לך תודעה. נקח מחשב שוב, אם אתכנט לו להגיד שיש לו תודעה הוא יגיד שיש לו תודעה. אוכל אפילו לגרום לו לומר למה יש לו תודעה ולנסות להגדיר תודעה. מחשבה לבדה היא תנאי מספיק עבור הטענה שיש תודעה. היא גם תנאי הכרחי מכיוון שלא תוכל להגיד שיש לך תודעה ללא המחשבה המתאימה. כלומר גילוי התודעה אצל אחר הוא עקיף בלבד.
*גבול שלישי - מעשים פיזיים ומחשבות. אין לי כמובן שום הוכחה שלתודעה יש או אין שליטה כלשהי על דברים אלו אבל יש הוכחה שניתן לפעול גם ללא תודעה. בדיוק כמו שרובוט פועל, בדיוק כמו שאדם ישן הולך ומדבר תוך שינה, בדיוק כמו שאתה עושה תנועות לא רצוניות וכו'. המח בסך הכל מקבל נתונים (ובכללם נתונים לגבי זיכרון העבר), מנתח אותם ופועל בהתאם. אתה נופל, המח שלך מרגיש חוסר שיווי משקל ואז מצב שלא הביא אליו וכאב. הוא עושה אנליזה של המצב, מרגיש רע בגלל הכאב וחוסר השליטה ונותן פקודה לקום בחזרה. יתר על כן, ניסויים פסיכולוגיים הראו שהרבה פעמים אתה נותן פרשנות למה שעשית בדיעבד. לקחו שורה של אנשים זרים ונותנים לך לבחור אחד. לאחר מכן מורידים את המסך ומי שבחרת מתחלף עם מישהו אחר. מעלים את המסך בחזרה ושואלים אותך למה בחרת בבחור שעומד שם. רובם המוחלט של האנשים כלל לא ישימו לב להחלפה ויתנו הסבר שרלוונטי רק לאדם שעומד שם כרגע ולא לזה שנבחר מראש. לכן, העובדה שאתה מרגיש כאילו התודעה שלך גרמה לך לעשות משהו לא אומרת שזה באמת מה שקרה. ייתכן שנתת הסבר זה בדיעבד.
עכשיו שיש לנו לפחות גבולות להגדרה נעשה ניסוי מחשבתי. יש לך מחשבה וזכרון שאינם תלויים בתודעה. הדרך היחידה שלך לחוש שיש לך תודעה היא דרך המחשבה והזיכרון, אבל ברגע שאתה מת שני אלו כבר לא קיימים. איך תדע שכבר אין תודעה?