מה החשיבות שביד ימין?

לקשמי

New member
מה החשיבות שביד ימין?

שאלה שמעניינת אותי, בתור שמאלית: למה בדתות, לרבות היהדות, מייחסים חשיבות גדולה במיוחד לשימוש ביד ימין? לדוגמא: כשעושים קידוש על היין, צריך להחזיק את הכוסית ביד ימין גם אם אתה שמאלי וכך גם לקבל את הלחם כאשר עושים עליו קידוש וכו'. נכון שרוב האנשים הם ימניים אבל האם אדם שמאלי יכול לעשות את הטקסים הנ"ל (ואחרים שאולי לא הזכרתי) ביד שמאל?
 
ע"פ תורת

הנסתר יד ימין = טוב יד שמאל = לא טוב לכן (בין השאר) מתחילים את השינה על צד שמאל "להכניע יצר הרע" (עיין ספר הקרוי עבודת הקודש להחיד"א ז"ל) גישת חכמי הקבלה שהיות ולשמאליים יש לב בצד שמאל כמו כולם ר"ל לא שונים ישתמשו ביד ימין כהימניים ועיין מה שהבאתי במ"א בעינין תפילין ועיין דוגמא מהספר הקדוש להגאון האחרון : (עיניין הכנעת השמאל לימין - הלכות נטילת ידיים) אות א סדר נט"י דשחרית בתחילה יטול כלי המים בידו הימנית ותמסרנו לידו השמאלית, ואח"כ שופך מים מכלי שבידו השמאלית על ידו הימנית, ואח"ז יאחז הכלי בידו הימנית וישפוך על ידו השמאלית, הרי פעם אחת, וחוזר כסדר הזה פעם שנית ופעם שלישית באופן שתרחוץ על כל יד ויד ג"פ, ולא תרחצם לכל יד בפ"ע ג"פ בזא"ז כי לא תיעקר רוח רעה אלא דוקא ברחיצה של סירוגין כאשר כתבנו, וכאשר מפורש כל זה בשער הכונות לרבינו האר"י ז"ל, ויש מדקדקים שלא תקבל יד הימנית את הכלי מיד השמאלית בשום פעם אלא יד השמאלית אחר שתשפוך על הימנית תניח את הכלי בארץ ואז הימנית תקחהו מן הארץ ותשפוך על השמאלית, אבל הימנית בכל פעם היא תתן את הכלי לשמאלית כדי שתשפוך בו עליה להראות הכנעה לשמאלית כנגד הימנית שהוא כאדון הגוזר על עבדו לשמשו: והטעם שהנטילה היא רק על הידים מפני כי הידים והרגלים הם סוף וסיום הגוף, ובאדם מתפשטין חמשה גבורות מנצפ"ך שהם אותיות כפולות חמש וחמש, וכנגדן הם חמש אצבעות בימין וחמש בשמאל, וזהו בין בידים בין ברגלים, וידוע כי אין אחיזה לחיצונים אלא בסיומי הגבורות והדינין ובקצותיהן, כי אין להם כח לינק מן הקדושה מלמעלה אלא רק בסיום שלה למטה, ולכן בלילה בעת שינה שורה רוח רעה על הידים ששם הוא סיום, ויש יכולת לחיצונים להתאחז שם, ולכן צריך שיטול ידיו במים שהם בחינת החסד הכולל חמשה חסדים, וע"י מתמתקים ה"ג מנצפ"ך הכפולות שהם בחמש אצבעות ימין וחמש אצבעות שמאל ואז הקליפות שהיו נאחזים שם המה נדחים ומסתלקים משם ע"י החסדים, כי לעולם החסד דוחה את הקליפות, ודע כי לולא הצפורנים שהושמו בראשי האצבעות היו הידים טמאות אפילו ביום ואפילו בלא שינה אך עתה ע"י הצפרנים אין רוח רעה שורה אלא בלילה בעת שינה או בכל עת שנכנס לבה"כ: ואם תאמר א"כ למה אין עושין נטילה לרגלים כיון דחד טעמא להם, על זה תירץ הרב יפה שעה ז"ל דברגלים נאחזים יותר מן הידים ולכן לתוקף אחיזתם אין לנו כח לדחותם משם בנטיל"י, ורק הכהני' בזכות המקדש והעבודה היה להם כח לדחות' גם מן הרגלי' ולכך כתיב בהו ורחצו אהרן ובניו ממנו את ידיהם ואת רגליהם, ובזה תבין טעם חיוב רחיצת ערב שבת פניו ידיו ורגליו, כי זכות שבת יכולה היא שתגין עכ"ד: ספר בן איש חי לרבינו יוסף חיים ז"ל ישתדל כל אדם להחזיר בביתו את הספר וישתדל ללמוד מהספר מחכם
 

אופירA

New member
מנהל
חסד ודין

על פי הקבלה הימין רומז לחסד והשמאל לדין, ויש להגביר את החסד על הדין. לכן מדקדקים החסידים לאכול ביד ימין (כמובן שלא מדובר על האיטר). וכן בעת רחצה וסיכה, מקדימים ימין לשמאל. והרוחץ כל גופו, יקדים תחילה את ראשו ואח"כ יקדים ימין. גם בשעה שמתלבשים, מנהג חסידות להקדים תחילה את השרוול הימני לשמאלי, וכן במכנס ובגרב. וכשיסיר את בגדיו, יסיר תחילה את השמאלי. יש הלכות שבהן האיטר צריך להשתמש ביד ימין כימני, ויש הרבה הלכות שבהן הוא צריך להשתמש בשמאלו - שהיא נחשבת אצלו כימין של כל אדם. ויש מקרים שנחלקו הדעות, והוא יכול לבחור כיצד לנהוג. כאן יש אתר שמפרט יפה את נושא האיטר בהלכות, ומביא דוגמאות טובות.
 
לפי הקבלה והסוד

כשמברכים על היין (קידוש) צריך להחזיק את הכוס בשני ידיים ימין ושמאל כדי להשלים את הברכה ולחבר חסד ודין. עזר כנגדו
 
תתפלא

אבל כל המנהגים הללו הונהגו בכדי לקשר אותנו לרוחניות . המנהגים הם סמלים לדברים גבוהים בהרבה . כמובן שאם הכל משתלשל מהעולם הרוחני מקורה של ההלכה בקבלה.
 
אפשר ראיה מספר קדמון ?

אני יודע שמחזיקים ביד אחת יד ימין - זה הנושא הראשון בספר הזהר
 
למעלה