מה היא הקשבה?

מה היא הקשבה?

מה מהותה? היכן היא מתרחשת? באיזה הקשר היא תופיע? וכיצד ניתן לחוות אותה? קואן של אימון.

Yin

New member
הקשבה

היא היכולת להבחין בשינויים, אצלי ואצל האחר. הקשבה היא היכולת ליצר חלל שואב. הקשבה היא הבסיס ליכולת להגיב. משהו שפעם כתבתי (ויופיע בספר שלי, הבא עלינו לטובה...): "סוף מעשה בהקשבה תחילה! לא ניתן לקיים דיאלוג (מעבר לדו-שיח, במשמעותו – החלפת מחשבות) ללא הקשבה. החלפת דעות (כמו החלפת מהלומות) מטרתה להשפיע על תפיסת האחר את המציאות. הקשבה היא הכלי הראשון במעלה להבנת תפיסת המציאות של האחר, העברת המסרים צריכה ויכולה לבוא רק לאחר מכן." עדי

Yin

New member
הקשבה היא חושניות

קרי הפעלת כל החושים. קהות חושים שמשמעה טיפשות היא בראש ובראשונה אטימות לסובב אותנו, קרי - חוסר הקשבה.

tlingit

New member
../images/Emo22.gifיפה../images/Emo45.gif

תיאור יפה של הקשבה... אני חשבתי על משהו שקיבלתי פעם בנושא הקשבה, שיש בו הרבה תובנות על המתרחש ואמירות על הדינמיקה של ההקשבה. שכן המילה הקשבה אומרת שיש שם שני אנשים (לפחות) ושניהם צריכים (כן, צריכים
) לטפל בצרכים האישיים שלהם כדי שאכן תתקיים שם הקשבה אפקטיבית. הפעם השיר (קטע? איך קוראים לדבר כזה?) כתוב ומתייחס כולו בלשון זכר, וכמובן שהוא מהדהד כלפי שני המינים, גם לגבי נושאים של הקשבה הקשורים להבדל בין המינים. לא ידעו לומר לי מה המקור של השיר/קטע הזה, ואשמח אם יש מי שיוכל להחכימני
הקשבה כשאני מבקש להקשיב לי ואתה מתחיל ליעץ, לא את שביקשתיך עשית. כשאני מבקש ממך להקשיב ואתה מנסה להשיב, איך צריך אני להרגיש? ומדוע אתה ברגשותי פוגע? כשאני מבקשך להקשיב לי ואתה חושב שעליך לפתור את בעייתי, אתה מאכזב אותי. הקשב: כל שביקשתיך הוא להקשיב, לא לפעול, לא לדבר, רק לשמוע בלי להגיב. אני יכול לדאוג לעצמי, אינני חסר ישע, אולי חסר נסיון והססני, אך לא חסר אונים. כשעושה אתה משהו למעני, שיכול אני לעשות בעצמי, מגביר אתה את חששותי, מנציח את מבוכתי. אולם כשמקבל אתה כעובדה פשוטה, שאני מרגיש את שאני מרגיש, אז אינני צריך לשכנע אותך ומתפנה להבין את המתרחש בליבי. אז צצות מאליהן התשובות, ברורות ונהירות ואינני זקוק כלל לעצות כי אני - אני! גם רגשות לא הגיוניים הופכים למשמעותיים כשמבינים את שהם טומנים, את המקור ממנו הם נובעים. יתכן שלכן תפילות עוזרות לאנשים משום שאלוהים מחריש, איננו מייעץ, אינו מארגן, הוא רק מקשיב, נותן לך לחשוב את הדברים. לכן, אנא רק הקשב, אם תרצה לדבר - בקש, חכה לתורך ואז אני אקשיב.

הקשבה מתוך רצון

אכן בהקשבה מתוך בחירה ורצון אנחנו מפעילים את כל החושים , ובקשב וריכוז עם המשוחח עימי. כאשר אנחנו צריכים להקשיב לעניות דעתי אנחנו שומעים את המדבר החיצוני ובעיקר מקשיבים לקולות בתוכי (מה אני צריך להשיב לדוגמא)- זוהי אינה הקשבה, אלא האזנה. האם יש האזנה והקשבה ? כן תלוי במקשיב/מאזין בבחירתו. כמובן ישנם סוגי הקשבות שונות: שיפוטית,ביקורתית,דעתנית, מפרשת... מומלץ לסגל ולאמן הקשבה מעצימה. טיפוח מתמיד של מודעות להקשבה שלנו מאפשרת מודעות להקשבה של הזולת. אירית שעל מאמנת אישית ועסקית

הקשבה היא...

לשמוע את האדם האחר (במילים, בתנועות גוף שלו, ברגשות שעולים בו, ובדברים שהוא לא אומר בקול) מבלי להכניס את עצמנו (הדיעות, התגובות המיידיות שעולות). זה באמת לשמוע אותו, מה שהוא אומר, מה שהוא לא אומר, ולא רק את המילים

הקשבה היא-

מזמן לא השתתפתי בפורום ושמחה לראות את הדיון הפילוסופי בנושא משמעותי ומרכזי לעיסוקנו. ובעצם נושא מרכזי לכל אדם. אני תורמת לדיון הגדרה שנתן לי מתאמן בעבר, שהגדיר הקשבה כאחד הערכים המשמעותיים ביותר עבורו- "בלימת הקולות הרבים שמסביבי ובתוכי, פינוי מקום לרכוז מכוון לקול יחיד חיצוני ולעיתים פנימי. השעיית כל תגובה עד אשר הקול סיים להשמע."

tlingit

New member
הי גילי ../images/Emo13.gif

חסרת... הגדרה מעניינת שהיא בעצם גם תיאור איך מגיעים לשם..

קואן

מאחר והנושא עצום ומורכב אולי אימרת זן תפשט את הענין. קול" "עץ נופל ביער שאין בו יצור שומע,האם הוא משמיע קול? האם הקול הולך אל האוזן,או שמא הולכת האוזן אל הקול? קול אינו "דבר" שבא אל אוזננו.קול מתקיים ככזה בגלל קיום אוזננו,לולא כלי השמיעה,לא היה קול.לולא כלי חישתנו,לא היה עולם,לולא אנו לא היתה מציאות מה שאנו צופים בו אינו הטבע עצמו,אלא הטבע כפי שוא נענה לכלי המדידה שלנו. מתוך שיחות מטורפות מעשי זן" פרופ יעקב רז רבקה אימון אישי תלמידה בדרך הזן

Yin

New member
קואן

גבר עושה משהו ואף אישה לא ראתה, האם עשה טעות?

תבונה../images/Emo131.gif

ראה קואן עץ נופל ביער........ יש אימון בהארה ויש הארה באימון יום טוב כישורי חיים רבקה

קואן

....ודאי שלא עשה טעות. מתי עשה טעות - כשנכנסת "האוזן" - שלו (מצפון, דעה ) או שלה והופכת את העשיה שלו לקול. טעות היא הגדרה. והגדרה חייבת להינתן על ידי מישהו. אין הגדרה אולטימטיבית. ברגע שיש "מישהו" כזה (הוא או היא) - התקיימה האוזן שהפכה את העשיה לקול.

בהגדרתה הבסיסית

הקשבה היא תהליך קליטת, הרכבת משמעות ותשובה (מענה) למסרים מדוברים או לא-מילוליים. בברכה,

Rוני

New member
הקשבה - ויתור, התחזקות ורווח

אני רואה את ההקשבה כתהליך שיש בו כמה שלבים. שלב הויתור - על מה אנחנו מוותרים כשאנחנו מקשיבים לאחר? - על הנסיון לחשוב מהר על תשובה חכמה - על הצורך להיות במרכז העניינים - על הצורך להראות חכם יותר - על הרצון להיות קובע העמדה - על התחושה שמי שמדבר הוא בעל היתרון התחזקות - כיצד אנו מתחזקים? - למידה של תפיסת עולם אחרת - למידה של צורת חשיבה אחרת - הבנה של האחר ודבריו מהמקום בו הוא עומד - קליטת מידע חדש מה אנו מרווחים? - ידע הוא כח. אנו מרוויחים כח על ידי זה שלמדנו את האחר - אמון של האחר בנו (אם לא נעשה צעדים נוגדי אמון) - הזדמנות להרחיב את תפיסת העולם שלנו - מידע איתו נוכל לפעול הלאה עניתי מהמקום שלי, בלי לקרוא את כל הנאמר לעיל. בלילה, לאחר שקראתי את השאלה היו לי עוד כמה תשובות שהבקר נמחקו מהזכרון. אקרא אחר כך את כל השרשור, בלל אין לי ספר שהוא פורה ומפרה. הולכת לעבוד. יום טוב

שריד

New member
נקודת מבט מקצועית על הקשבה

תוכלו למצוא כאן נקודות רבות להתייחסות מהי הקשבה. שני אתרים הראשון בעברית השני באנגלית. www.tomatis.co.il www.tomatis.com גילוי נאות, אני עובד במרכז הראשון בארץ , אבל לא יכלתי להתאפק... שריד

tlingit

New member
ברוך הבא שריד ../images/Emo140.gif

יופי שאתה מצטרף אלינו לפורום
הסתכלתי באתר, קראתי במאמרים, ועדיין לא הצלחתי להבין מה רצית לומר בנושא של הקשבה מעבר לפרסום המרכז שלכם שעובד "בשיטת ההקשבה". מסקרן אותי (ולדעתי גם את שאר חברי הפורום) לשמוע ממך איך אתה מבין/מתייחס/תופש את נושא ההקשבה. תמיד מרתק אותנו לשמוע עוד נקודות מבט. אני מזמינה אותך להציג קצת את עצמך, אם אתה רוצה
לקרא בדפי הפורום הקודמים, להכיר קצת את הכותבים ואת נושאי הדיונים, ולעיין בכללי הפורום, במאמרים
ובקישורים
שלנו שים שימי
בבקשה לכללי הפרסום אצלנו
באיחולים לדיונים מרתקים ופורים

שריד

New member
אז ככה וקבלו התנצלות על הבוטות

ההתייחסות שלי להקשבה היא בראש ובראשונה התייחסות לתפקוד איבר השמיעה. הקשבה בניגוד לשמיעה היא תהליך פעיל המערב את מערכות הגוף השונות, שיווי המשקל, תחושה, ועוד וגם מעורבים החלקים הקוגניטיביים והרגשיים. בכל פעילות שאנחנו עושים ביום יום האוזן משתתפת בצורה כזו או אחרת. לכן השאלה המרכזית שצריכה להשאל היא : כיצד האדם שמולי מקשיב...כיצד הוא מגייס את גופו לתמיכה בהקשבה וכיצד הוא מבחין בין גרויים רצויים לגירויים לא רצויים בסביבתו ובתוכו פנימה. בבדיקה נשאל כיצד מתפקד איבר השמיעה הכולל בתוכו את החלק הוסטיבולרי (שיווי משקל) והחלק הכוכלארי (תפיסת צליל). הערכת ההקשבה לבד מהתשאול הכולל, צריכה לבדוק באופן ספציפי באיזו אוזן האדם בד"כ מקשיב ויש חשיבות לאוזן ימין או אוזן שמאל. כיצד הוא מבחין בין צלילים, איך הוא תופס צליל דרך תעלת השמע קרי הולכת אויר וכיצד הוא תופס צליל דרך הולכת עצם, כלומר דרך הידהוד הצלילים בעצמות. האם התפיסה הצלילית מאוזנת בין שתי האוזניים, איזו הקשבה מובילה אותו ? האם ההקשבה דרך הגוף ? או ההקשבה דרך אוזניו ? אני יודע שזה נשמע קצת סתום אבל לסיכום. הקשבה היא קודם כל תהליך פסיולוגי שניתן למדידה. ישנם תוצרים התנהגותיים שמקושרים עם ממצאים פסיולוגיים (בדיקת ההקשבה). ואני חושב שאני אעצור כאן... סליחה שוב ולמנהלת, בהחלט את יכולה למחוק את ההודעה הקודמת עם הקישורים. שריד

tlingit

New member
זה מרתק

תודה על ההסבר, הוא מלמד ומאיר הרבה מידע חדש ומרתק באמת. אם אפשר להמשיך לשאול: רוב הההסבר נוגע למערכת השמע והשפעתה על ההקשבה, והדברים מעניינים ביותר, וברור שהם נוגעים לידע מקצועי. האם תוכל להסביר קצת יותר על החלק שבו התייחסת לדרך שבה אדם מגייס את גופו לתמיכה בהקשבה?

למעלה