מה היה קורה אם איינשטיין היה חי היום?

מה היה קורה אם איינשטיין היה חי היום?

חזרתי אליכם,הפעם סתם כדי לפתח דיון. ראיתי לפני כמה חודשים בסדרה על אלברט איינשטיין ,פרופסור מאוניברסיטת תל אביב אני חושב, והוא אמר שאם איינשטיין היה חי היום,הוא היה מסוגל לפתור בעיות גדולות בפיסיקה שאני כמובן לא יכול לתאר אותן. זו כמובן שאלה היפוטתית ואין עליה כנראה תשובה, אבל האם באמת איינשטיין היה יכול לפתור היום בעיות שהפיסיקאים המוכשרים בעולם מתמודדים איתן כיום? האם היה יכול לחסוך כמו ניסויים שפיסיקאים מצפים להם בקוצר רוח ופתאום להבריק עם תאוריה חדשה.. משום מה יש לי את התחושה כאילו היום הפיסיקאים הם כל כך מוכשרים ומופתחים אבולציונית,ולמדו את כל דרכי החשיבה של כל הפיסיקאים הגדולים "של פעם",שבעצם היה אפילו לאיינשטיין קצת קשה לחדש משהו..בקיצור,מקווה שהבנתם את הנקודה שלי, זו סתם סוג של השתעשעות מסוג של "מה היה קורה אם אריק שרון היה מתפקד בלבנון 2 בתור ראש ממשלה" וכאלה..

shemonAmar

New member
היה לו 180IQ

זה לא שהוא רק ידע איך לגשת לבעיה, הוא היה באמת גאון מספרים שהיה לו חלק במוח שהיה גדול בהרבה מאצל רוב האנשים חוץ מזה שמישהו שמבין בנושא הזה אמר לי שיש אקסיומות שאיינשטין גילה שיודעים שהם נכונות אבל אין אף אחד בעולם שיודע להסביר אותם שלא נדבר מישהו שמסוגל לחשוב על דברים כאלה אתה חושב שהיום הרבה אנשים יכולים להגיע למה שארכימדס הגיע לפני כל כך הרבה זמן? ובמתמטיקה התפתחו מאוד השיטות הלימוד וכו..

AnarchistPhilosopher

Well-known member
זה מזכיר לי בדיחה...

אני לא יודע על מה לעזאזל יחסות מדברת, אבל אם למחבר התיאוריה יש אייקיו של 180 בטח שזה נכון, נכון?

AnarchistPhilosopher

Well-known member
זה תלוי לאיזה איינשטיין אתה מתייחס...

הצעיר בתחילת דרכו, או המבוגר בשלהי חייו. יש תמימות דעים שבערוב ימיו הוא סטה מהמיינסטרים של פיזיקה. פשוט בגישה הזו שלו לא בטוח שפיזיקאים היו מקשיבים לו בכלל.

shemonAmar

New member
אתה יכול לפרט על זה? איפה קראתה את זה?

הרבה גאונים גדולים היה להם ראש מאוד מאוד פתוח ניוטון לדוגמא כמעט כל מה שהמציא הוא המציא נדמה לי בחודשיים או תקופה ממש קצרה אחר כך התעסק במי המציא קודם, חיזרים וכו..

לדעתי איינשטיין מיצה את עצמו

כשאתה קורא ביוגרפיה של איינשטיין אתה מתחיל קצת להבין איך הוא הגיע לתובנות הגדולות שלו, מה שמוריד קצת את הילת המיסתורין מכל העסק (בלי חלילה לזלזל בגאונות שלו). בסופו של דבר שתי התגליות הגדולות של איינשטיין התבססו על ניסויים מחשבתיים פשוטים שספק אם היו מספיקים כיום, מה גם שחלה התפתחות רבה בתחום הקוונטים בכיוון שספק אם תובנותיו של איינשטיין היו מועילות בו. בקיצור התחושה שלי היא שהיום לאיינשטיין לא היה כל כך מה לתרום.

לאיינשטיין לא היה מה לתרום לפיסיקה?

לאיינשטיין לא היה מה לתרום לפיסיקה של ימינו? וואי זה משפט קשה לעיקול,מודה

זה לא מה שאמרתי

ברור שהיה לו מה לתרום היום לפיסיקה, אבל השאלה המקורית הייתה האם הוא היה יכול לפתור את הבעיות הגדולות ביותר של הפיסיקה, כלומר להביא אותה בתיאוריה שוות ערך מבחינת חדשנותה ותרומתה לתורת היחסות בזמנו, ואני בספק אם הוא היה יכול לעשות זאת. אל תשכח שאיינשטיין בילה את 30 שנותיו האחרונות בניסיונות למצוא את תורת האיחוד הגדולה בזמן שהיה עוד הרבה מה לגלות בתחום הקוונטים, תחום שבו האינטואיציות והניסויים המחשבתיים שלו לא עזרו כלל. לדעתי איינשטיין, בלי חלילה לזלזל בגאונותו ותרומתו, היה האדם הנכון במקום הנכון בזמן הנכון.

the YOOK

New member
כמה יוהרה בהודעה אחת אלוהים ישמור.

ניסויים מחשבתיים תמיד יכולים רק להועיל (וחשובים במיוחד בתקופה בה אנחנו נמצאים בה יש ברוך בפיזיקה- שתי תיאוריות גדולות ומקובלות שסותרות אחת את השנייה בצורה גסה). התובנוטת של אינשטיין רק היו יכולים להועיל לנו היום ומי יתן ויהיה לנו עוד אדם מבריק כמוהו (למרות שאני בספק גדול שיכול להיות).

חבל שאתה מאשים אותי ביוהרה

בלי שהבנת את תגובתי. חשבתי לענות לך אבל אין לי חפץ לנהל דיון עם אנשים שממהרים לכנות בשמות.

the YOOK

New member
לי זה נראה כאילו כתבת שעבר זמנו של אינשטיין,

וזו לדעתי, יוהרה... בכל מקרה הויכוח הוא מטופש וחסר ערך- לא נוכל להגיע להכרעה בשאלה שנידונה, אך כן ראוי לתת את הכבוד לאישיות הגדולה ביותר בפיזיקה בכל הזמנים, ולא לזרוק לאוויר אמירות כמו "אינשטיין מיצה את עצמו"...

לא ברור לי מה זה "עבר זמנו"

וגם לא זרקתי לאוויר אמירות, צריך לקרוא את השאלה המקורית ואת תוכן ההודעה שלי כדי להבין את ההקשר, בשום מקום לא זילזלתי באיינשטיין, בדיוק להיפך, ואף טרחתי להדגיש זאת. ברור שלא ניתן להכריע בשאלה שנידונה ולא התיימרנו לעשות זאת, אולי לדעתך הוויכוח מטופש אבל לדעתי הוויכוח הוא מעניין גם אם חסר כל משמעות. ההרגשה שלי היא שאיינשטיין, עם כל הכבוד המגיע לו ואינני ממעיט בכך, היה במקום הנכון בזמן הנכון וספק אם היה מצליח לשחזר את הישגיו כיום. גם הסברתי על-סמך מה אני מבסס אמירה זו. אתה לא חייב להסכים איתי אבל כשאתה מאשים אותי ביוהרה זה נראה כאילו כל מילה שרק נשמעת כאילו היא בגנותו של איינשטיין אוטומטית ראויה להוקעה, איינשטיין היה בן-אדם חכם מאד, אבל הוא עדיין היה בן-אדם, הוא לא היה משיח ולא צריך להפוך אותו לקדוש (אני בטוח שהוא עצמו לא היה רוצה בכך).

מעניין אם תורת היחסות הייתה מתגלה עד היום

לולא היה נולד איינשטיין. ברור שכולם יקפצו ויאמרו שכן,אבל אולי יכול להיות שהפיסיקה הניוטונית הייתה שולטת עד היום?? אגב,ישנה אפשרות בכלל למוח האנושי להגיע לעקרונות בתורת הקוונטים ללא הכרה של היחסות הכללית בכלל? זתומרת מאין קפיצה מפיסיקה ניוטונית לתורת הקוונטים...?

לתורת הקוונטים

לא הגיעו דרך תורת היחסות, התחילו בכך שהניחו כי רמות האנרגיה באטום הן בדידות וחוץ מזה חוקי המכניקה של ניוטון תקפים. בעזרת מודל זה הצליחו להסביר את ספקטרום הפליטה של מימן אם אני לא טועה. לאחר מכן שיכללו את המודל בעזרת משוואת שרדינגר, גלי דה-ברולי, עיקרון אי הוודאות, עיקרון האיסור של פאולי, המודל הסטנדרטי וכו'. לכאורה נראה כי ההתפתחות הייתה בלתי תלויה בתורת היחסות מלבד נקודה אחת - E = MC², משוואה זו הצליחה להסביר את העובדה שבקרינת גמא, אם אני לא טועה, מסת האטום לפני שהתפרק גדולה ממסת החלקיקים שנפלטו בקרינה (בטוח יש כאן אנשים שזוכרים את הפרטים המדוייקים). מעניין איך היו מסבירים תופעה זו ללא תורת היחסות? אולי תופעה זו הייתה מביאה לבסוף לניסוחה של תורת היחסות (הפרטית). עוד דבר, לפחות לגבי תורת היחסות הפרטית - כל המתמטיקה כבר הייתה קיימת לפני שאינשטיין ניסח את התיאוריה, לורנץ פיתח את נוסחאות ההתמרה כמה שנים לפני תורת היחסות הפרטית והיו עוד כמה מתימטקאים שהגיעו למסקנות בכיוון, הגדולה של אינשטיין הייתה בכך שהוא וויתר על רעיון האתר, שכולם היו בטוחים כי הוא נכון, ויצק משמעות פיסיקלית למשוואות ההתמרה. לכן באמת קיימת שאלה האם היו מגיעים לתורת היחסות הפרטית ללא אינשטיין, כנראה שהיה סיכוי טוב שזה יקרה. לגבי היחסות הכללית לעומת זאת השאלה כבר יותר מורכבת, יתכן שפה באמת היה צריך את אינשטיין כדי לקבל את התובנות המתאימות לניסוח התיאוריה.

יש כאן הנחה מעניינת,

והיא, בערך, שאיינשטיין היה מעין "אדם עליון" מבחינה שכלית, ושמאז לא קם כמוהו וכנראה לא יקום. עם כל הכבוד לאיינשטיין (ויש הרבה מאד כבוד לאיינשטיין) החידושים שחידש היו מתגלים בסופו של דבר, במוקדם או במאוחר, גם בלעדיו (למשל: אנרי פואנקרה היה קרוב מאד לחתיכות משמעותיות של תורת היחסות כשאיינשטיין פירסם אותה), אני בספק רב אם הוא היה נכנס לכנס עכשווי בפיזיקה, זועק "יש! עכשיו אני מבין הכל! תביאו לי גיר ולוח!" ותיכף מסביר לכולם איפה הם טעו.

למעלה