מגיב גם
קשה לנבא אם מחיר נפט יישאר עוד מעל 100$ לחבית. כיוון שהוא קרוב מאוד לשם, סביר להניח שהוא יגיע לשם בקרוב (אפילו אם לביקור קצר)... אבל השאלה האמיתית כמו שכתבת היא מה יהיה בטווח הארוך ובשביל זה לנבא את זה צריך לקחת בחשבון המון שיקולים. * קודם כל, עניין של היצע וביקוש. כרגע ההיצע נמוך מהביקוש כפי הנראה. אבל צריך לזכור שאם מחיר הנפט ימשיך לעלות למחירים מטורפים, זה דבר שיביא לעלייה במחיר חומרי הגלם ולעלייה כללית במחירים. עלייה כללית במחירים (אינפלציה) תביא לירידה בצריכה, ויחד איתה ירידה גם בביקוש לחומרי גלם - ביניהם הנפט - וכשהביקוש לנפט יקטן, יתכן שמחירו ירד. * שיקול נוסף הוא המצב הגיאו-פוליטי. כידוע לכל, חלק גדול מעתודות הנפט בעולם מרוכז באיזור המזרח התיכון, ואי יציבות של המצב הפוליטי באיזור (ולא חסרים "שחקנים" שיגרמו לאי יציבות שכזאת) תמשיך לגרום לתנודתיות במחירי הנפט, כשהמגמה היא כמובן למעלה. * שיקול אחר הוא - האנרגיה החלופית. בעקבות כל המצב עם הנפט, יש התפתחות מואצת בתחום זה. יקח עוד כמה שנים טובות עד שנזכה לראות את האנרגיה החלופית תופסת פלח גדול בצריכת האנרגיה העולמית, אבל העתיד נראה מבטיח. ככל שהתחום יתקדם ויהווה תחרות ממשית לנפט, אולי אז התלות סוף סוף תפחת. אבל זה דבר שעוד נראה לי קצת רחוק וכמו שכתבתי, יקח עוד כמה שנים טובות. יש עוד סיבות ... אבל הן הסיבות שחשבתי עליהן כרגע. לגבי השקעה... כמו שכתב ויטלי, יש המון כלים פיננסים להשקיע בכל התחומים המוזכרים. לדעתי, תחום האנרגיה החלופית בכלל והאנרגיה הירוקה בפרט הוא התחום הכי מעניין ודי מבטיח לגבי העתיד. הקטע הוא, שמדובר בהשקעה לטווח ארוך מאוד (משהו כמו 10 שנים לפחות לדעתי) ומי שחושב על עשיית רווח לטווח הקצר בתחום, לא חושב שזה הסתכלות נכונה והשקעה נבונה. אני חושב שגם הנפט לא אמר את המילה האחרונה, והשקעה בנפט ע"י תעודת סל יכולה לשמש אופציית גידור טובה למי שמחזיק מניות. מעבר לזה, אולי כדאי להשקיע גם בחברות שמזקקות נפט (ע"ע בז"ן ופז בארץ), כאופציה חלופית להשקעה בנפט. צריך לזכור, שהחברות האלה מגדילות את רווחיהם בד"כ כשמחיר הנפט עולה, והביקוש עולה. מעבר לנפט, ואולי לא כ"כ קשור, יש הרבה תחומים מעניינים שאנחנו כ"כ תלויים בהם כמו בנפט, והשקעה בהם אולי תסתבר כמשתלמת בעתיד. למשל, מים. הדבר הכ"כ טריוואלי הזה נמצא במחסור של מים ראויים לשתייה, וחברות שמתמחות בסינון מים למשל יתבררו כהשקעה נבונה לעתיד. תחום נוסף שאני חושב עליו - יכול להיות המתכות למיניהן. ברזל, נחושת, כסף וכו'. (פחות הכוונה לזהב...) מצטער אם קצת נסחפתי מהנושא