מה המשמעות האמיתית של נישואין?

  • פותח הנושא dify
  • פורסם בתאריך

dify

New member
מה המשמעות האמיתית של נישואין?

מאיפה זה מגיע ולמה מעודדים אותנו לכך? מה ההשלכות של זה עלינו?

נתקלתי בזה הערב ואני חייבת להודות, נתן לי המון חומר למחשבה. לא ציפיתי.
אני חושבת, ובטח בהמשך לדיון שהיה פה היום, שזה בהחלט שווה הקשבה.
(לא מיועד למי שחושבת שההודעות שלי מצחיקות אותה)

https://www.youtube.com/watch?v=tTf8jKMGsGE
 


אציין ואומר שאני לא נכנסתי לקישור (אני בתחנת אוטובוס אז מרפרפת על רגל אחת) נישואים הם מושג שלצערי הפך ממשהו יפה למשהו מכוער כיאה לכל מושגי זוגיות שנות ה 2000. בעיני, זה שלב חיים חדש שמתחיל בטקס מרגש, ונועד לתתן פן פורמלי לחגיגות החיים המשותפים, אני אוהבת את הפורמליות, את ״ההכרזה״ של אהבת נצח.
כן, אני דווקא מרשה לאחרים לצחוק על דעותיי, כבר נוכחתי הרבה שמגחכים עליהן. כיום, אנשים רבים רואים נישואים ככלא, כשבעצם זוגיות מונוגמית היא בדיוק בעלת אותה משמעות אבל המסמך, הטקס, התעודה.. מלחיצים אותם, ויש כאלה שסתם אוהבים להיות נגד נישואים כדי להיות נגד הזרם ועדיין חיים כמו זוג נשוי לכל דבר.
 

dify

New member
אני ממליצה כן לשמוע את ההרצאה (עונה גם ל6 6)

גם אני לא רציתי לשמוע, גם בגלל הכותרת וגם בגלל הדוברת, אבל לשמחתי זוגתי התעקשה, הקשבתי לתוכן, בלי להתייחס לדוברת, ותכלס, כל מילה שהיא אמרה נכונה, גם במקור ההיטורי שהיא דיברה עליו וגם במצב הדברים היום. על זה אין בכלל מקום לויכוח. היא מבירה איך זה ממשיך להתקיים גם היום כדי להמשיך לתחזק את היתרון של הגברים, ואני כל כך יכולה להבין אותה, הלא רק היום ממש פה בפורום דיברנו על זה שנשים מרוויחות פחות ולכן הן מחזיקות את הבית וכו' ולזה בדיוק היא מתייחסת, כך שלפסול את דבריה על הסף בלי להתייח לעומקם של דברים ולריבוי הטיעונים וההסברים שהיא מביאה, ממממ... לא ברור לי איך אפשר.
&nbsp
תקשיבו באמת, בלי דיעה קדומה. רק תקשיבו ותחשבו.
 

רואה 6 6

New member
היא קיצונית מאוד כצפוי,לא צריך לבטל שום דבר.

לבטל משהו זה לכפות תפיסת עולם של איזה צד. זה לא יותר טוב מהמצב הקיים,שהוא אותו דבר,תפיסה חד צדדית ששכנעו בה את כל העולם,אךהולך ומשתפר בחברות ליברליות,גם אם יש עוד דרך לעשות.
צריך לתת לכל האפשרויות מקום שווה וזהו.
 

dify

New member
את ראית את כל הסרטון???

אני משוכנעת שלא...
&nbsp
היא מסבירה שם בדיוק למה לבטל את הנישואין כממסד, היא לא אומרת לאסור, היא אומרת לבטל אותם בנוהג דיפולט של התרבות. מי שירצה יבחר בנישואין כמו שהם היום מתוך מבחר אפשרויות, מה שהיום לא קיים, אין באמת מבחר אפשרויות כיום מבחינת המימסד. והיא גם מסבירה שהמימסד מקדם רק מי שמתחתן, נסי פעם להגר למדינה אחרת כבת זוג ולא כנשואה ואז נראה מי כופה על מי ואיפה יש באמת אפשרויות שוות. כי במציאות שלנו- אין.
 

רואה 6 6

New member
כן,ראיתי את הכל

ואני חושבת שהיא קיצונית מאוד. אני חושבת ש...
א. מי שאוהב ונהנה מתהליך הזה לא צריך פתאום לחפש לו משהו אחר. יש כאן עוד שירשור שבו מצהיר בחור כמה הוא אוהב לענוד את טבעת הנישואין שלו וכמה היא סמלית עבורו.
ב. ביטול נישואין לא ישנה דבר באוירה בין גבריפ ונשים, היות והתעצמות נשים חלה באופן עצמאי,ודברים טובים קורים לצד זה. היא מציינת שם סטטיסטיקה שכל בית...שישי? או משהו כזה נשים סובלות התעללות בו. הבעיה היא גברים ונשים וחברה, לא נישואין. זה עצוב מאוד שיש חברות שנשים מאוד נמוכות בהירככיה בזמן שהן חצי מאוכלוסית העולם. מאוד מטריד אותי ואני חושבת ששם צריך לעשות עבודה עמוקה מאוד. אבל ביטול הנישואין לא ישנה זאת. מקום שבו מתאכזרים לנשים זה קורה הרבה לפני נישואין. זה פשוט חברה חראית ונוראית.
ג. כמו שאמרתי קודם, למה שמישהו יכפה עלי משהו? אני בחרתי לא להתחתן,הלכתי והטפתי לאחרים? פעלתי לקראת זה שכולם ינהגו כמוני? למה,מה?
 

רואה 6 6

New member
ועוד...

בחברה החילונית שלנו אף אדם לא מתחתן בכפייה. אפשר לצקצק מסביב אבל בזה זה מסתכם. אלו הסכמות שמתקבלות בין גבר ואישה ולא בין הוריהם ומשפחותיהם. זה שומט את הקרקע תחת הטיעונים ההיסטורים שהעלתה בנאום שלה,כמו גם את הדתיים כאילו,את מי מענין כאן הפטריארך? רק את מי שדתי ובנוי להקשיב להנחיות אנשי דת. בחירה חופשית בכלל שומטת את הקרקע תחת הרבה טענות.
מירב מיכאלי היא פמינסטית פעלתנית ,דגש על פעלתנית,כאישה יש לי הרבה על מה להודות לה,ששמה את עצמה על הגדר עבורי ועובור נשים רבות. אבל ההצהרה הזו היא פרובוקטיבית. בחברה החילונית אין הרבה מה לעשות עם זה, אולי בעיקר לעודד לא לשפוך כספים שבקושי מחזירים על חתונות יקרות מהשטן,כשברור גם לכולנו שזה אולי לא יסתיים בהפי אבר אפטר..
בחברות שמרניות יותר יש עבודת עומק לעשות. עבודה גדולה שאת יסודותיה הציבו נשים כבר לפני מאה שנים בחברה החילונית (הרי מצבנו לא היה מדהים אז) כלומר,אנחנו מקדימים במאה שנים ויותר,תלוי באיזו קבוצה מדובר. את מה ששכחנו כבר להם אולי אין אפילו מילה בלקסיקון לכך. אז ביטול נישואין?! בזה מתחילים?!אדם שלא למד לקרוא מתחיל בטולסטוי?
 
ראיתי את זה כבר

נראה לי שאפילו שמתי לזה לינק בפורום חתונות ואמרתי שלמרות שאני לא מסכימה עם כל המסקנות, זו הרצאה מאוד מעניינת. צריכה לראות את זה שוב מאוחר יותר ולראות מה אני חושבת על זה היום, ממרום שנת וחצי הנישואים שלי
 

Ginger L Honey

New member
מוסד הנישואין עובר אבולוציה

אנחנו עדין לא במקום בו הוא מערכת שוויונית, אבל זה מגיע לשם.
אינני מאמינה בלבטל את הממסד, הרי אנשים, לפחות ברוב המקרים, נכנסים לנישואין מבחירה חופשית.
אני כן חושבת, שצריך לשנות אותו.
למשל, לאפשר נישואים חד-מיניים , ולאפשר נישואים ליותר מאדם כל עוד כל הצדדים מסכימים לכך,
ולתת בדיוק את אותה לגיטימציה ואותן זכויות לאלו שבחרו שלא להנשא.
אבל השינוי צריך להיות בעיקר תרבותי-חברתי,

לדעתי, הסיבה מדוע רצוי שמוסד הנישואים ישאר ממוסד היא, שיש אנשים שצריכים את המוסד הזה בכדי שיזכיר להם את המחוייבות בה בחרו.
 

dify

New member
היא מציעה לבטל אותו כברירת מחדל

היא מציעה לבטל אותו כאופציה נכספת מבחינה תרבותית
היא מציעה לבטל אותו כאופציה היחידה שמקבלת תגמול מהמימסד.
&nbsp
היא לא מתנגדת לאפשר לבחור בו, היא פשוט אומרת, ומגבה את זה במחקרו אל דן אריאלי, שאנשים נוטים ללכת לברירת מחדל מבלי לשקול דברים לעומקם. נוטים לחשוב שבהכרח ברירת המחדל זו האופציה הכי טובה. היא גם מראה איך כל התרבות שלנו מכוונת, מיפה ומתגמלת את השואפים לנישואים. ומצד שני מענישה את מי שלא מתחתן (כמו למשל בנושא הגירה).
&nbsp
כך ששוב, אני לא חושבת שהעניין הוא לאפשר לעוד קבוצות להתחתן, אנחנו בהחלט בדרך לשם (לא בישראל אבל כן במקומות אחרים בעולם). אלא העניין מבחינתה הוא לבטל את הנישואים כברירת המחדל כדי להביא למצב שכל אדם יהיה חייב לשרול לעצמו, מאפס, מה מתאים לו. לא יפול אוטומטית להגדרה התרבותית אליה אנחנו מחונכים ובה לא קל למרוד (והרשי לי להגיד לך את זה מניסיון על בשרי האישי).
היא מאמינה שאם לא נפרק את מובד הנישואין, הדברים ימשיכו כמו שהם כי הרבה אנשים בכלל לא יעצרו לחשוב אלא קודם כל ילכו על ברירת המחדל (שהרבה מבינים כמה היא לא טובה עבורם רק כשכב מאוחר מידי, פורום גרושים-גרושות והעובדה שרבים מהם לא מתחתנים באופן המקובל בפרק ב' בהחלט מעידה על זה).
 
השאלה היא

מה זה אומר לבטל אותו כברירת מחדל? איך זה נראה? זה נשמע הגיוני ברמת התיאוריה, אבל אילו שינויים פרקטים אנחנו אמורים לעשות כדי שאנשים לא ירגישו שזו הבחירה הדיפולטית?
 

Ginger L Honey

New member
יש אנשים פוליאמורים

לפעמים מתאים להם להתחתן עם יותר מאדם אחד. נהוג אצל המורמונים למשל. גואל רצון הוא מקרה קיצוני.
 

DogsPCI

New member
הלו דיפי... סליחה על התגובה השטחית העומדת להגיע...


אני מבין שאת שואלת את דעתי האישית על העניין, עבורי? ולא שאלה חברתית רחבה, כן?

אז עבורי אישית, שום דבר לא מעניין אותי במיוחד - לא מוסד הנישואין, לא טבעת וסמלים, ולא שינוי סטטוס בפייסבוק (שהאמת אני נתקלתי בזה כבר כמה פעמים בפורום, ואני מתאפק מלהגיב...).

אם אני פה, אני פה בגללי, בגללי בלבד, ומרצון בלבד! וכשלא ארצה שום-דבר לא יחזיק אותי להשאר שם (ועזבי עכשיו ילדים... זה לא קשור לדיון הזה
). ואני לא צריך תזכורות, ולא חותמות, ולא עדים ולא ניירות - רק הבטחה-הדדית, וחתימה של הסכם-הדדי - אם במבט, אם בלחיצת-יד, אם בחיבוק, או אם בנשיקה...


Freedom



 

elena20

New member
צודקת בכל מילה, אבל אני לא חושבת שביטול נישואין ישפר את המצב

 

elena20

New member
ובדיוק אחרי שראיתי את ההרצאה, ראיתי באחד הפורומים

הודעה שממש רלוונטית (לא רוצה לשים קישור כי מרגיש קצת לא הוגן כלפי אותה אחת שכתבה)
שכותבת שהיא לבד עם 3 ילדים עכשיו כי בעלה בחו"ל, מאוד קשה לה
וחמותה העירה לה על זה שהבית לא מסודר ומחר בעלה חוזר והיא חייבת לנקות כי הוא אוהב "בית נקי"
והוא עובד מאוד קשה...כן כי פשוט האישה עם 3 ילדים לבד לא עובדת, מבלה כל היום בבתי קפה ונחה.
&nbsp
אין לי אפילו מה לומר על זה, רק שזה נורא מדכא.
 
אני חושבת שהדברים שהיא אומרת מעניינים

בעיקר כי היא אומרת דברים שכל כך שונים מהנורמה המקובלת, שהם מחייבים את השומע לחשוב מהיכן הגיעו 'ברירות המחדל' האלו.
&nbsp
אני מסכימה שהמצב הקיים היום - בו בהרבה מקרים ניתנות זכויות וחובות שונות לזוגות נשואים לעומת אחרים - מעודד נישואין. ומעבר לכך, אני בספק כמה מהזוגות הנישאים מקדישים לנושא הרבה מחשבה, באותה מידה שאני בספק כמה מהזוגות הנישאים בארץ דרך הרבנות מקדישים הרבה מחשבה לבחירה שלהם, או מבינים בכלל שהם ביצעו כאן בחירה כלשהי. אין ספק שכאשר יש ברירת מחדל, אנשים נוטים לראות בזה מציאות יחידה, ולא בחירה.
עם זאת - היו הרבה דברים שהיא דיברה עליהם שאני לא מסכימה איתם. אני לא מסכימה לחלוטין שנישואין היא עסקה כל כך מוצלחת לגבר וכל כך גרועה לאישה, כמו שהיא מתארת. אני חושבת שהיום יש יותר מקום לבחור איך מערכת היחסים תראה, ובכל זאת הרבה נשים רואות בעצמן 'משכורת שנייה' עוד לפני שיש בעל וילדים בתמונה, ולעומת זאת מגברים מצופה הרבה יותר לבחור בנתיב תעסוקה שיבטיח שכר מכובד, גם אם הדבר בא על חשבון נטיית לב, עניין, או פשוט - היכולת לבחור להשקיע יותר במשפחה. כך שאני חושבת שהנורמות החברתיות האלו פוגעות בשני הצדדים.
מעבר לכך - הבחירה לחיות כזוג לא נשוי הופכת מקובלת יותר ויותר. אם אני לא טועה בצרפת יש יותר זוגות בסטטוס שמקביל ל'ידועים בציבור' אצלנו מאשר זוגות נשואים. כדי להגר כזוג לארה"ב צריך אמנם להירשם כנשואים, אך קיימות לא מעט מדינות שבהן הדרישה הזו לא קיימת (למשל, קנדה ובריטניה).
&nbsp
שוב, אני חושבת שההרצאה מעניינת, במיוחד כי היא תוקפת תפיסה כל כך בסיסית, ואני חושבת שתמיד טוב לאתגר את הנורמות החברתיות שנולדנו אליהן ולבדוק מהיכן הן הגיעו. אני גם מסכימה שביטול מוסד הנישואין אולי היה גורם לאנשים לבצע בחירות שמתאימות להם יותר, ואולי ראוי שכל אדם ינסה לשאול את עצמו יותר לעומק מה המניעים לבחירות שלו בחיים (וזה נכון לא רק לגבי חתונה וילדים...).
 
למעלה