מה הסיבה לעצמת שידור חלשה מהמצופה...

elians

New member
מה הסיבה לעצמת שידור חלשה מהמצופה...

אמנם התחום זהה והציוד דומה אבל התדרים שונים... משדר רדיו FM.. בהספק 5 WATT , שאמור לתת לי לפחות 10 ק"מ טווח מנקודת המשדר ... נותן לי בלחץ טווח של 2 ק"מ... האנטנה בגובה של כ15 מטר על גג הבניין, מכוונת לפי התדר הרצוי, מבחינת הכל , תקין. אבל העוצמה חדשה ובעיות קליטה רבות במיוחד בעת תנועה. יש למישהו רעיון מאיפה להתחיל?

4Z7BGG

New member
טווח חלש

נתחיל מזה שמי שהבטיח 5 קילומטר עם 5 ווט , בשטח בנוי אני מניח - לא ממש דייק. באיזה תחום תדרים מדובר ?? האם כל ההספק או רובו מגיע לאנטנה ? (SWR) 15 מטר קואקס - גם משובח - מנחית קמעה האם הוא מוציא באמת 5W ?? האם על האוטו יש אנטנה מושבחת או סתם WHIP ? להזכירך - אפשר לרכוש אנטנה ב-14$ או ב - 75$ . הן נראות דומות - אבל המבנה והסלילים שיש על היקרה יותר מוסיפים הגבר.. .

elians

New member
היי , 4Z7BGG

ראשית תודה על תגובתך... אנסה לענות כמה שניתן כמובן שהכוונה של היצרן לעבור את 5 הק"מ באמצעות ה5 WATT היה ביחס לשטח פתוח ללא מכשולים בדרך, זו הסיבה שהקמתי תורן כל כך גבוה על גג הבניין על מנת למנוע בניינים שיחסמו, יש אזורים שלמעשה כמעט מתים לגמרי מבחינת שידור, ובהם נקודות שהשידור יישמע חזק וברור. ההספק המגיע לאנטנה כמובן רובו של ה5 WATT, הSWR מציג בקצה השני של האנטנה 3.8 ו4.4 תלוי בתדר המשודר משום מה. האנטנה לא יושבת על אוטו אלא על גג בניין, אני מתגורר בקומה העליונה ביותר. כך שאין אורך כבל משמעותי נוסף (מטר וחצי) האנטנה הינה מסוג Portable FM Transmitter GP (ראה קישור) תודה על העזרה

4Z7BGG

New member
אנטנה

בכל השאלות קיבלת מספיק תגובות. לענין האנטנה שיש לך - לזה בדיוק התכוונתי כשדיברתי על משהו פשוט. תראה למשל באתר הבא - אנטנה, לא יקרה, אבל עם הגבר לא רע. עברית פשוטה - יותר הספק יצא מהאנטנה לאוויר מאשר יחזור למשדר.....(לאחר כוונון כמובן) http://www.pcs-electronics.com/comet-wave-p-319.html

elians

New member
האנטנה שרכשתי מיצרן המשדר

היא גם די יקרה לדעתי , וגם זקוקה לכיוונונים ספציפים לכל תדר שמשודר דרכה. מצורף הקובץ הסבר לכיוון האנטנה ... כמו כן, עוד שאלה בקשר לאנטנה.. האם אנטנה מסוג זה.. שדורשת כיונון וזויות מדוייקות, דורשת גם לעמוד על עמוד זקוף ישר לחלוטין שכל סטייה קטנה שלה עלולה לגרום לשינוי בעוצמת השידור? או שמה שחשוב שהכיונון של האנטנה עצמה בקצה התורן מאשר זווית התורן עצמו?

4Z7BGG

New member
זוית התורן

זוית התורן ממש לא משחקת - זקוף ולא בזוית גדולה מדי - מספיק טוב מה שבאמת חשוב הוא שאת הכוונונים תעשה במצב הסופי - כלומר כשהאנטנה מורכת במקומה, ולא על השולחן במרפסת. במצב הזה כוונון יג'ע (SWR) הוא הנכון ביותר, וכמו שכבר אמר משה - מה יותר נמוך - יותר טוב. עם המספרים שהזכרת - אל תתפרע - עוד תשרוף את המשדר.

elians

New member
הבעיה שאין לי אפשרות טכנית

לטפס 15 מטר לגובה העמוד שזה עוד על גג בניין... על מנת לכוונן אותה על קצה התורן, במקרה הכי קיצוני אני אצנח למדשאות הבניין אם אנסה לעשות זאת, אני אבדוק את האופציות הנדרשות, כמו אנטנה אחרת, אולי אקח דיפול במקום שהיא הרבה יותר פשוטה אבל איכותית, כיביתי את המשדר בינתיים, אצטרך לבדוק זאת מול כבל אחר, ועוד כמה שינוים תודה רבה

4Z7BGG

New member
כוונון משדר

לא הסברתי כראוי אין הכוונה שתעלה לתורן ותבדוק. התכוונתי שתבדוק יג'ע כאשר האנטנה במקומה עם הקואקס שאתה עובד אתו - ולא שתבדוק יג'ע עם קואקס קצר ואנטנה על השולחן.................. כמו שנאמר - לבדוק את המערכת מקצה לקצה בתנאי עבודה אמיתיים. מה שמעניין הוא שעם הקואקס הנתון, האנטנה בקצה התורן והמשדר במקומו , להגיע ליג'ע מה יותר נמוך. אני מבין שהאנטנה עצמה היא ברת כיוון. את זה באמת הייתי עושה על השולחן, אבל עם הקואקס הארוך. ובעניין הדייפול - היא מאד כיוונית. אם אין לך בעיה עם כוון - לך על זה. דייפול ל - 100MHZ היא לא ארוכה. לא יודע לאמר עם דייפול היא האופציה האופטימלית ל - FM ולרוחב פס גדול. נשמע מה יש לאמר לוותיקים פה.

elians

New member
תודה רבה על הפירוט וההסבר...

אני בימים האחרונים בודק את העניין לעומק.

4Z7BGG

New member
אנטנה

איני מזלזל חלילה ביצרן המשדר - אבל טבעם של חתולים הוא שהם משבחים את השמנת שיש להם ביד....................

elians

New member
אבדוק אנטנות אחרות גם של יצרן אחר...

תודה רבה לך.

4Z1PF

New member
מספר סיבות

1. האם המשדר מוציא את ההספקשל 5 ווט? האם אתה אישית מדדת? 2. מהו הקואקס שאתה משתמש? מהו אורכו הכולל? 3. מהו יחס גלים עומדים של האנטנה והקואקס? 4. איזה סוג אנטנה אתה משתמש? 5. האם יש קו ראיה בין אנטנת המשדר לאנטנת המקלט? בניינים הרים וכו' מנחיתים את האות באופן דרסטי. 6. מהיכן הנתון של 10 ק"מ לפחות? 7. רק כדי לסבר את האוזן. עם הספק של 5 ווט ואנטנה טובה אני מגיע למרחק של 100 ק"מ. אבל.... רוחב פס השידור הוא 5 קה"ץ. בוא נעשה חישוב מקורב. אני מניח שאתה משדר אות סטריאופוני שנותן רוחב פס של 280 קה"ץ. ז"א פי 56 יותר רחב. במילים אחרות אתה מפזר את ההספק על פס תדרים יותר גדול לכן גם המרחק יקטן בהתאם ז"א 100 ק"מ חלקי 56 נותן מרחק של פחות מ-2 ק"מ. ענה על השאלות שלמעלה והסק מסקנות. אנו כאן לשירותך.

elians

New member
היי 4Z1PF

כמו שעניתי קודם הSWR מציג בקצה השני של האנטנה 3.8 ו4.4 תלוי בתדר המשודר , הכבל שאני משתמש הינו RG58 / 0.50 OHM, סוג האנטנה הינו Portable FM Transmitter GP, קו ראיה, במידה מסויימת ובסביבה מסויימת ניתן לראות את קצה התורן מרחוק אבל עדיין יש מעין הפרעות ברקע והסאונד מתעוות מעט. הנתון 10 ק"מ הוא ע"פ הוראות היצרן. אז למעשה אני מבין שככל שאני אעבור לתדר נמוך יותר השידור יהיה חזק יותר?

zukik

New member
דעותי

אם אתה אומר שיש הפרעות ברקע אז האים התדר שאתה משדר בו נקיא ולא משדרת עליו תחנה אחרת (אפילו רחוקות) ? האים ליד התדר שאתה משדר בו לא נמצאת תחנה מקומית שיכולה בגלל הספקה החזק ""לחנוק" את המקלט שאיתו אתה קולט ? ובכלל כפי שכתבו פה אני חושב ש 5 ואט לכסות 10 קילומטר זה קצת נמוך במיוחד אם השידור הוא באיזור של בניינים

elians

New member
שלום ZUKIK , אני חושב שעליתי על הסיבה העיקרית

לעוצמה החלשה, באחת הנקודות שבה נבדקה עוצמת השידור, במרחק של כ1.3 ק"מ אוירי ממוקד השידור, שיש תחנת רדיו נוספת שמשדרת על אותו התדר ולא מצאתי אותה בתחילה, כך שיצא שתנועה באותה סביבה גרמה לי לשמוע 2 תחנות רדיו ביחד על אותו התדר לסירוגין. כנראה שזו הסיבה משום שיש התנגשות. כמו כן, הסיבה שהרמתי אנטנה כה גבוהה על גג הבניין היא משום שיש בניינים רבים בסביבה, אבל לאחר כחצי קילומטר אוירי מנקודת השידור הכל שטחים פתוחים (מושבים וקיבוצים) לכן שיערתי שלא תהיה סיבה לחסימה כלשהי... תודה רבה על התגובה.

4Z1PF

New member
בוא נתחיל מכאן

SWR בערכים שציינת הוא ממש גרוע. במצב זה ההספק שחוזר מאנטנה ולא משודר לאויר הוא כמעט 2 ווט. במצב זה המשדר מתחמם או אם יש לו הגנה על דרגת ההספק הוא מוריד את הספקו למניעת נזק. יש להוריד את ה- SWR כמה שניתן כאשר המצב האידיאלי הוא 1:1. RG58 באורכים של עשרות מטרים, וזה מה שיש לך, מוריד עוד את ההספק שמגיע לאנטנה. ראה טבלה בקישור http://www.pasternack.com/pdf/RG58-P.pdf 30 מטר כבל מוריד את ההספק לפחות מחצי (אם שאר הדברים תקינים, כמו SWR ) ובנוסף ראה את הודעתי הקודמת שמתיחסת לרוחב הפס. התוצאה לא וורודה כמו בפרוספקטים, לכן המרחק שציינת הוא טוב לתנאים הלא מחמיאים שיש לך.

elians

New member
אז אם כך

יש סיכוי שהכבל עצמו לא תקין? אחרי הכל מדובר בכבל ספציפי שהומלץ על ידי היצרן, אני אנסה כבל אחר ואבדוק שוב. המשדר אכן מתחמם מעט אך מהנדס RF במקום עבודתי אמר לי כי מדובר בדבר לגיטימי ומשום כך מרבית המשדרים בנויים בצורה כזאת שגוף המשדר הינו תיבת הקירור שלו. שהיא עשויה אלומניום כאמור. לפיכך התחממות של משדר היא הגיונית וברורה. כמו כן בעקבות הודעתו של zuzik התברר לי כי במרחק של כ1.5 ק"מ ממוקד השידור אצלי יש משדר נוסף של גורם אחר, מה שיוצר מצב של שתי שידורים על אותו תדר ממוקדים שונים. יכול להיות שגם זו הסיבה להפסק הנמוך. אני אבדוק את האופציות ואחזור. תודה לך ולכל מי שעזר.

למעלה