מה בתאור זה מתאים לנעמה ?
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית. נרקיסוס - הגיבור מהמיתולוגיה היוונית, שנעשה אובססיבי לדמותו המשתקפת בנהר. על שמו קרוי הנרקיסיזם. נרקיסיזם הוא כינוי להתנהגות אגוצנטרית המתבטאת בהשקעה רבה בעצמי, כגון השקעה מוגזמת בטיפולי יופי, פיתוח הגוף, ואהבה עצמית. התנהגות מעין זו מעידה על חוסר נכונות לתרום לאחר או להיות קשוב לסביבה. השם לקוח מהמיתולוגיה היוונית, מדמותו של נרקיסוס שהתאהב בדמותו הנשקפת אליו ממי הביצה, עד שלבסוף קפץ לתוך הביצה וטבע בה. הספר "תמונתו של דוריאן גריי" של אוסקאר ווילד מתאר הפרעה זו באופן ספרותי מרשים. מעריכים כי הנרקיסיזם הוא מנגנון הגנה פסיכולוגי שבא להגן על ערכו ושלמותו של האגו מפני איומים מבחוץ. ההתנהגות הנרקיסיסטית מפצה על חסכים שונים ורגשי נחיתות ויכולה לפצות על רגשי כשלון והערכה עצמית שלילית. הנרקיסיסט מחליף את הרגשת הדכדוך במצב רוח מרומם והרגשת גאוה. במישור היחסים בין בני זוג יכולה התנהגות נרקיסיסטית להוות מכשול שכן הנרקיסיסט מתקשה להעניק מעצמו לאחר ועם זאת דורש תשומת לב מרובה. בנוסף לנרקיסיזם כתכונת אופי, קיימת תופעה נפרדת הקרויה "הפרעת אישיות נרקסיסטית". שהינה אחד מהסוגים של הפרעות אישיות. תופעה זו היא הפרעה פסיכוטית חשוכת מרפא, שהלוקים בה אינם מסוגלים לחוש אהבה, ויצר ההישגיות שלהם מפותח במדה כזו, שהם לא מהססים לפגוע בסובבים אותם על מנת להאדיר את שמם או להדגיש את ערכם בעיני עצמם ובעיני אחרים . הפסיכיאטריה נוטה להחיל הגדרה זו גם על "מקרים" פשוטים הרבה יותר, כך שלמעשה אחוז המאובחנים כלוקים בהפרעה זו הינו גבוה למדי וכולל גם רבים המפגינים תפקוד תקין לחלוטין. וריאציה לתופעת הנרקיסיזם היא "נרקיסיזם שניוני" (secondary narcissism). ההערצה לדמות ה"אני" מתנפצת מול "אני" מרוקן, חסר הערכה עצמית. כתחליף תאומץ דמות נערצת, בעלת תכונות בולטות של יופי, כח, כשרון והצלחה, אשר תספק "אני משני" שיהיה מושא לסגידה והערצה עד כדי אימוץ כתחליף ל"אני" המקורי, או התבטלות ה"אני" המקורי בפני דמות זו. לעיתים חווים זמרים, שחקנים וספורטאים תופעות של סגידה קיצונית, עד כדי סיכון חייהם על ידי מעריצים, שלפעמים מסרבים להאמין שאליליהם הם אכן אנשים בשר ודם.