מה הקריטריונים לקבלת אישור מרופא מנתח להתחיל

melodynoa

New member

לעבור בדיקות?
אני בת 32, בריאה, שוקלת 103.3( BMI=38.30) גובה 164, אמנם הצלחתי לשמור על המשקל 3 שנים אבל אני אומללה.
יש לי טיפונת סוכר (104), טיפונת כולסטרול ולחץ דם טיפה גבוה.
הבריאות הנפשית שלי לא טובה (סובלת מדכאון קליני והפרעת אישיות גבולית ומטופלת בתרופות נגד דכאון וחרדה ומייצב מצברוח (רסטיל, ויאפקס) במשך 13 שנים).
ניסיתי דיאטה המון פעמים (רק את הדיאטה הבריאה) וזה לא עובד, בגלל שיש לי שינויים תכופים במצב הרוח ובמצב ההערכה העצמית, ויאוש משתלט עלי כמה פעמים בשבוע או ביום, אני לא מצליחה להחזיק את זה. חוץ מפעם אחת שירדתי 20 קילו, אבל זה לא חכמה, כי היה לי חבר.

אני לא פעילה גופנית, כי אני כבדה מדי, ואני בכלל לא רוצה שיראו אותי, ומאוד קשה לי להתמיד. למרות שבילדותי הייתי אתלטית (התעמלות קרקע ומכשירים בוינגייט) ובבגרותי שחיתי טוב. אני מתגעגעת לספורטאית שבי.

אני סובלת מחוסר תפקוד כללי, מאוד קשה לי להתקלח לדוגמא, זה מתיש אותי. אני עובדת שעתיים-שלוש ביום ומתעייפת. התחלתי לאחרונה לקחת ברזל, חומצה פולית ובי 12 (בשל העייפות עשיתי בדיקות וראיתי שחסר לי) וזה שיפר את המצב, אבל לא משנה מה אני עושה, אני תמיד מחכה להגיע למיטה. אני מתעייפת גם מנטלית די מהר.

אני חושבת שמקור הבעיות הנפשיות שלי הוא המשקל העודף, כי זה גרר תחושת שונות מגיל 13, הצקות, ובתיכון - ממש התעללות במשך 3 שנים מצד קבוצת נערים שגמרו לי את החיים ופיתחתי חרדה חברתית (שהיום כבר התגברתי עליה בעזרת טיפולים) והפרעת אישיות גבולית שאני סובלת ממנה עד היום. עם השנים הצטברו עוד רגשות נחיתות ויחס מהחברה ומבני זוג שלא עזר. אני מרגישה מנותקת מהחברה כי היא רוצה לפלוט אותי החוצה.

לסיכום, אני מרגישה שהמשקל העודף גורם לי לחוסר בבריאות נפשית וגופנית, והאחרונים - גורמים לי למשקל עודף. ביצה ותרנגלת.

אם אני לא עומדת בקריטריוניום הפיסיים , ובקריטריון הפסיכיאטרי בכלל לא, מה הסיכוי שלי לקבל אישור לניתוח?
והאם, אם לא אקבל, כדאי לעשות את זה במימון עצמי? יש לי כסף. כמה זה עולה? אשמח לשלם כל סכום כדי לשנות לעצמי את החיים.

אופירA

New member
מנהל
תוכלי לזכות בניתוח בריאטרי בנתונים שהבאת

עם קצת שיפורים ושינויים "קוסמטיים" קלים, עליהם אוכל לספר לך בפורום התמיכה למנותחים, פורום "קיצורי קיבה" השכן, שם חולקים המנותחים את ניסיונם זה עם זה ומעשירים אחד את השני בידע חשוב מאוד. (קישור בעמוד זה, בצד שמאל באמצע).
חבל על הכסף, אינך צריכה להוציא עשרות אלפי שקלים בגלל שחסרים לך 3-4 קילו ל-BMI40 (וממש לא כדאי להשמין אותם בכוונה, כי אין שום הבטחה שתורידי אותם...).

אין קריטריון פסיכיאטרי. דיכאון והפרעת אישיות אינם התווייה נגד ניתוח. צריך מכתב מהפסיכיאטר המטפל, שאת יכולה לעבור את הניתוח מבחינת מצבך הנפשי. זה הכל.
אני חושבת שהעייפות היא שילוב של הכובד של הגוף, יחד עם המצב הרגשי והעומס שיש על הנפש במצב של הפרעת אישיות גבולית. ולעניות דעתי ומניסיוני, מקור הבעיות אינו המשקל העודף, אלא הפרעת האישיות שהפוטנציאל שלה קיים בנתוני האישיות שאיתם נולד האדם, ובמערכת הרגשית במשפחה הגרעינית. אכילת יתר זו תופעה שנלווית למצב הרגשי וההתנהגותי הבעייתי, ובהמשך זה אכן מעגל קסמים שבו דבר מזין דבר, ובשלב זה אפשר לראות בזה דילמת הביצה והתרנגולת.

אבל שיהיה ברור - המצב הרגשי והתשישות המנטלית אינם חולפים כאשר יורדים במשקל.
להיפך - לפעמים ירידה מהירה במשקל יכולה לגרום לנפש לטראומה ולכאב גדול, ויכולה להחמיר דיכאון.
אבל אם מוכנים לכך מתוך מודעות מראש לאפשרות זו, עוברים את זה, ובהמשך המצב הרגשי משתנה לטובה.

ההרזיה גורמת לסיפוק ולתחושה קלה יותר פיזית, אבל לא להקלת העומס הנפשי. כך שייתכן שהעייפות המנטלית לא תשתפר בהרבה.
עשויה להיות תרומה קטנה גם להערכה העצמית, וזו תרומה שאינה מיותרת כלל, אך אינה עוצמתית ואינה מתחילה לפתור את הבעיות.

יש לבחור את הניתוח המתאים ולקרוא וללמוד עליו המון המון מידע, כדי לדעת להשתמש בו נכון. ידע הוא עוצמה, ובלי ידע הרבה אנשים לא מבינים איך להשתמש בניתוח וגורמים נזק לעצמם שלא לצורך. המערכת הרפואית לצערי לא מתפקדת כמבוגר האחראי בסיפור הזה ולא מגדילה ראש כלל וכלל, ולכן אנו, המנותחים, צריכים להיות המבוגר האחראי על הבריאות שלנו.

אקווה לראות אותך בפורום התמיכה והשיתוף, "קיצורי קיבה".

melodynoa

New member
תודה רבה על התשובה המפורטת. אני לא רוצה לטפל

במצב הנפשי באמצעות הניתוח, אלא במשקל העודף.

השאלה שלי, שאמח לא מוצאת את התשובה המדוייקת לה, היא: על סמך מה יאשרו לי ניתוח, חוץ מזה שהגוף שלי מספיק בריא כדי לעבור אותו.
יש לי 50% שומן בגוף (נמדד אצל דיאטנית)
אבל אני מספיק שמנה?
אני מספיק בסיכון למחלות ההשמנה כדי לשכנע שאני צריכה לעבור את הניתוח?

תודה מראש.

אופירA

New member
מנהל
הקריטריון לאישור ניתוח לאדם בריא הוא BMI40.

אם אין לך מחלות בפועל, את רק בסיכון למחלות - מאשרים ניתוח רק החל מ-BMI40.
כלומר יאשרו לך ניתוח במימון קופ"ח אם תוכיחי שיש לך BMI40.
וכמובן שיש להוכיח גם ניסיונות עבר להוריד במשקל בדרכים אחרות, ללא הצלחה.
וכן יש להוכיח שאין סיבה בריאותית אחרת שמונעת את הירידה במשקל, כגון חוסר איזון בבלוטת התריס.
אם יש חוסר איזון בבלוטת התריס, חובה לאזן את הבלוטה תרופתית לפני האישור לניתוח.

כיוון שה-BMI שלך הוא 38.5, ולכן לא עומד בקריטריונים, יש סיכוי שמנתח יסכים לבצע את הניתוח באופן פרטי לחלוטין וללא השתתפות של ביטוח רפואי כלשהו, בגלל שה-BMI שלך קרוב מאוד לקריטריונים ואינך מצליחה להוריד במשקל בדרך אחרת.
הסיכוי שקופ"ח תרצה לאשר ניתוח במימונה קלוש הרבה יותר - תלוי גם בקופה, וגם ברמת השכנוע שישתכנעו חברי הוועדה, שמאוד חבל לחכות שתשמיני 4 קילו כדי לאשר לך ניתוח (היו אנשים שטענו טיעון כזה - וזה הצליח להם, אבל לא בהכרח).
לכן עדיף בעיני, במקרה שברור לך שאת צריכה ניתוח גם ב-BMI נמוך מהקריטריונים (אבל קרוב אליהם מאוד), לעשות משהו שמראה על BMI40, אבל את מבינה שבפורום רפואי או בפורום של קופ"ח אני לא אפרט את המשהו הזה. אז אני רק אומרת שחבל להוציא עשרות אלפי שקלים בשביל 4 קילו שחסרים, ומאוד לא בריא לעלות במשקל 4 קילו כתוצאה מאכילת יתר, כדי להתאים לקריטריונים.

melodynoa

New member
תודה רבה! ענת לי על מה שרציתי לדעת.

המליצו לי על שיטת השוקולד: לאכול שורת שוקולד לפני בדיקת הדם ולהגיד שהייתי בצום, ואז הסוכר יהיה כל כך גבוה שישלחו אותי לניתוח דחוף.

אופירA

New member
מנהל
זה מזכיר לי סיפור מעניין ששמעתי מחברה שלי

היא נכנסה לחנות בגדים של דלתא, ומצאה את המוכר והמוכרת, זוג מבוגר, לבושים בגדי ים...
טוב, היה חם מאוד באותו יום, והם ממילא הולכים ככה בחוף הים, לעיני כל. אז מה הבעיה לעמוד בלבוש הזה גם בחנות ולמכור?

אז הראש שלי תופס דברים אחרת.
יש מקום לכל דבר, ודבר שאינו במקומו הוא מאוד מאוד מאוד לא במקומו.
בים לובשים בגד ים, ובמסיבה לובשים טוקסידו. מחטטים באף בשירותים, לא באוטובוס.
ומי שרוצה לשדוד בנק גם אם הוא במצוקה כי הוא צריך ניתוח דחוף בחו"ל בעלות מליון דולר, שלא ישאיר על הדלפק תעודת זהות וכרטיס ביקור...
נשיא מדינה לא אמור לפרלטט (אפילו לא "להתחיל" בהסכמה שאין בה שום עבירה על החוק) עם פקידה במשרד ממשלתי.

ובכלל, אדם באשר הוא אדם, לא יכול לסבור שכל האנשים בכל העולם מטומטמים כל הזמן (מלבדו, כמובן), אלא לצאת מהנחת בסיס של כבוד לאינטליגנציה הפוטנציאלית של הסובב אותו ושל עצמו (עד שלא הוכח אחרת).

בשורה התחתונה, אמרתי ואחזור על כך: אני חושבת שצריך בהחלט לכבד את הפלטפורמה שתפסנו בה נוכחות.

melodynoa

New member
הייתי אצל רופאת המשפחה. היא אמרה לי: קודם כל

אישור מפסיכיאטר. אז יש לי תור לפסיכיאטרית שלי מחרתיים.

על פי תיאורך את כן עומדת בקריטריונים הבריאותיים לעבור ניתוח.
באשר למסוגלות נפשית - את זה צריך להעריך פסיכיאטר - רצוי הפסיכיאטר המטפל שמכיר אותך, ביחד עם פסיכולוג/פסיכיאטר שמכיר את תחום הניתוחים הבריאטריים.

melodynoa

New member
יש לי פסיכיאטרית חדשה שראתה אותי רק 3 פעמים

כי את הפסיכיאטר שהייתי אצלו 8 שנים, קופת החולים העיפה לפנסיה... (ועוד הייתי צריכה לשלם כסף על זה שעברתי אליה! חוצפה!).
כעת הפער ביני לבין BMI40 הוא 7 ק"ג.
רופאת המשפחה אמרה שהקריטריונים השתנו, אבל היא לא רוצה לפרט לפני שאקבל אישור מהפסיכיאטרית.

בנתיים, אני בדיאטה כזה: פעמיים ביום סלט עם 2 קופסאות טונה במים ופעמיים ביום קערת קורנפלקס ללא תוספת סוכר עם חלב. ועוד 1-2 נס עם 2 סוכר.
אני יורדת במשקל.

שאלה:
אנשים לפני ניתוח נוהגים לעשות "סעודה אחרונה" לפרידה מהמאכלים שלא יוכלו לאכול או לא מומלץ שיאכלו? מילקשייק, מלוואח, וכו'?

אופירA

New member
מנהל
הקריטריונים השתנו לגבי חולי סכרת

זה לא נוגע אלייך.

הדיאטה שלך תגרום בלי ספק לירידה רבה במשקל.
השאלה היא כמה זמן אפשר להמשיך להתמיד עם דיאטה כזו, ומה יקרה לאחר שאי אפשר יהיה להתמיד בה?
התשובה - נראה לי - ברורה בתכלית.

אנשים שהגיעו למשקל יתר כמו שלי ושלך ושאר זכאי הניתוחים, צריכים להבין שיש להם מחלה לא פשוטה, בה משמינים בקלות ומרזים בקושי.
הסיבה - חילוף החומרים איטי מאוד עקב ההשמנה עצמה.
הדיאטה שאת עושה היא בדיוק זו שתאיט עוד יותר את חילוף החומרים ותחמיר עוד יותר את המחלה, וברור שאי אפשר לחיות איתה כל החיים.

אנשים עם מחלה מסוג זה, צריכים לעשות שינוי תזונתי שבו הם יכולים להתמיד כל החיים. (עם או בלי ניתוח).
השינוי הזה דומה לשינוי הנדרש מחולי סכרת -
* להוריד סוכר לחלוטין לפחות בשתייה. אפשר להחליף בממתיק מלאכותי. נזקי הממתיק המלאכותי קטנים מאוד יחסית לנזק של הסוכר לחילוף החומרים של השמן המורבידי.
* לפזר את האוכל לאורך היום, 6 ויותר ארוחות קטנות כל 3 שעות או פחות.
* ירקות חיים ומבושלים. ירקות שאינם פחממיים (הפחממיים הם: גזר, בטטה, תפו"א, תירס, דלורית) אפשר לאכול ללא הגבלה. אפשר גם לנשנש לאורך היום.
* שתייה 2 ליטר ביום של מים - כ-10 כוסות (לא לספור כוסות נס קפה, הם לא נקראים כוס מים לצורך השתייה).
* פעילות גופנית קבועה מתונה והדרגתית.
* ללמוד לאכול לאט, ללעוס הרבה.

כשם שחולי סכרת לא יאכלו סברינה ענקית לפני שיילכו לאחות שתזריק להם אינסולין בפעם הראשונה, כך גם חולה מהסוג של השמנת יתר לא אמור להחמיר את מחלתו ע"י אכילה "בפעם האחרונה" את מה שכבר מזמן אסור היה לו לאכול. אין שום פרידה ממאכלים - לאורך השנים, אם החולה ממשיך להיות בלתי שפוי בדעתו ולאכול מה שמזיק לו - הוא יוכל לאכול הכל, אם ירצה...
רפואה תהיה לו רק אם ילמד (ויפה שעה אחת קודם) להפסיק לרצות מאכלים שמזיקים לו: מילקשייק, מלאווח וכו'. וטוב שיידע למה כל מאכל כזה מזיק לו כל כך הרבה.

melodynoa

New member
אני שנים כבר לא נוגעת בדברים האלה

התזונה שלי מתבססת כמעט רק על קורנפלקס עם חלב 3% וממתיק, עוף, סלט, לחם (שאני לא אוהבת אבל זה משביע), פירות,
אני שונאת לבשל, אני לא מסוגלת לרדוף כל היום אחרי אוכל, אני לא אוהבת יותר מדי מאכלים בכלל לא נוגעת בגבינות לבנות ולא בחצילים.
לא אוהבת ירקות ירוקים, ברוקולי, קישואים, דלורית, לא אוכלת חומוס, פול, אורז מלא, פסטה מלאה, קינואה ושאר קללות.
פסטרמה אני יכולה לאכול בלי כלום, אבל איך אפשר לאכול פסטרמה בלי מיונז בסנדביץ/? אז אני לא אוכלת פסטרמה בכלל.
פיתות ולחם אני לא אוהבת. אוכלת רק כדי לשבוע.
לא מסוגלת להמתיק נסקפה עם סוכרזית.
לא מסוגלת לשתות משקאות דיאט, אז אני לא שותה בכלל נוזלים.
לא נוגעת במאכלים מטוגנים כבר שנים.
לא נוגעת בבשר אדום כמעט בכלל. רק לפעמים בתור קציצה או פלפל ממולא או ספגטי בולונז.
לא נוגעת בשום שמן מלבד שמן זית. בלי חמאה, בלי מרגרינה.
לא נוגעת בשוקולד או גלידה.

אני לא מסוגלת לשבוע,
אני לא מסוגלת לשתות מים
אני לא מסוגלת לעשות ספורט
אני לא מסוגלת לבשל, אני שונאת את זה, ואוכל בריא לא יוצא טעים. אני מבשלת וזורקת את זה אח"כ כי זה פשוט מגעיל. אני לא מבינה בתבלינים, ולא הולכת להתעמק בזה.
בתור בנאדם שמנסה להמנע מאכילה ושונא לבשל ושונא אוכל בריא, לדאוג ל6 ארוחות ביום, זה טרחה.
ואני אומללה.
אני מסוגלת לא לאכול מה שאסור. אבל לא מסוגלת לאכול מה שרצוי ומשביע. ואני רעבה. אף אחד בבית לא מבשל. חיים פה על סנדביצ'ים.

אם אני מנשנשת זה דברים פחות גרועים. בייגלה, ביסקוויטים, ומזה אני משמינה.
אפילו בבית קפה אני מזמינה תמיד פסטה (עם רוטב לא מוקרם) ומים. ולא שותה את המים.
פעם אחת בחיים הזמנתי קינוח.
כל זה, ואני בעזה עודף משקל. נמאס.

וברור שאני לא אחזיק מעמד עם הדיאטה הזו.
לפחות שמרתי על משקל 3 שנים.

אני נתקעת בין מה שאסור לאכול ואני לא אוכלת לבין מה שצריך לאכול ואני לא אוכלת.
הדברים היחידים שמותר ורצוי ובריא זה עוף, דג, ביצה, סלט. דגים זה יקר. והזולים לא טעימים.

הייתי פעם אתלטית. הייתי רוצה לחזור לזה. אבל זה לא יקרה.

melodynoa

New member
קיבלתי עכשיו אישור מהפסיכיאטרית, ורצתי עם זה

לרופאת המשפחה, היא לקחה את זה, ואמרה שתארגן לי רשימת בדיקות, לבוא לקחת את זה ביום ראשון בבוקר ולהיות בצום לקראת הבדיקות. :)
אני מאושרת.
הפסיכיאטרית בדקה לי BMI שהוא 38, ואמרה שלפי הסוכר, לחץ הדם והכולסטרול, למי שיש לו BMI 35 + ערכים גבוהים באלה, יכול לקבל ניתוח בלי בעיה, כך שאפילו לא צריך לעשות תרגילים, כמו כל מיני דברים שהמליצו לי. היא אמרה שהם לא בודקים בציציות, כי לקופת החולים יש אינטרנס לעשות את הניתוחים האלה כי התחלואות שגורם המשקל העודף יותר יקרות להם מהניתוח.
שאלתי אותה גם כמה עולה ניתוח פרטי, היא אמרה שכ 80 אלף שקל.

היא אמרה לי לבדוק כל מיני מנתחים, אבל אין לה המלצה על מישהו ספיצפי. אמרתי לה ששמעתי שאסותא טובים, והיא אמרה שכן, שהם של מכבי (אני במכבי).

מישהו יכול להמליץ לי איך להתמודד עם הנושא של בחירת רופא / בית חולים?
לא כל כך הבנתי איך לבחור.

אופירA

New member
מנהל
אני לא יודעת מאיפה קבלה הפסיכיאטרית את המידע

טיפונת סוכר (104) - זה לא סכרת כלל וכלל. אפילו לא קדם סכרת. וקדם סכרת בוודאי שלא רלוונטי לזכאות לניתוח.
טיפונת כולסטרול כלל וכלל אינו קריטריון של מחלה נלווית להשמנה. גם לא יותר מטיפונת.
לחץ דם טיפה גבוה - זה תלוי כמה טיפה. לחץ דם גבוה זה בהחלט קריטריון של מחלה נלווית להשמנה, שמזכה בניתוח החל מ-BMI35. ומספיק רק קריטריון אחד, לא צריך כמה מחלות.

אני מאוד שמחה שהפסיכיאטרית יודעת דברים אחרים, אבל לא ברור לי מניין היא יודעת.
אני מכירה את הפרטים מאנשים שהלכו לוועדות בקופות החולים השונות, וקיבלו אישור או נדחו. אז לפי מה שהם מעידים (עובדות בשטח), הפסיכיאטרית שלך קצת דמיינה.

בכל אופן את יכולה לגשת להליך על בסיס הרעיון של הפסיכיאטרית, כי זה תלוי כמה לחץ דם יש לך, ועוד דברים.
במכבי, אכן, עושים בוועדות הכי פחות בעיות מבחינת אישור, ולא מדקדקים בקטנות, יחסית לשאר קופות החולים.

את צריכה ייעוץ של מנתח (או כמה מנתחים) קודם כל לגבי בחירת סוג הניתוח. כיוון שהמנתחים תמיד ימליצו על הניתוח שנוח להם לעשות או שהם מאמינים ביעילותו, כדאי שתבררי בעצמך מידע על סוגי הניתוחים השונים, כדי שתבואי עם נתוני ידע לייעוץ, ותוכלי לראות עד כמה הוא מוטה ולא אובייקטיבי.
למען האמת, גם אם המנתח מייעץ סוג אחר של ניתוח ממה שבחרת - את קובעת איזה ניתוח ייעשה בגופך.
אלא שלפי הניתוח כדי להתאים את המנתח. יש ניתוחים שמומחים להם מנתחים מסוימים, ומאוד לא כדאי להתנתח אצל מנתח פחות מיומן/יעיל בסוג זה של הניתוח. לכן צריך להבין אילו ניתוחים קיימים, איזה עזרה הם נותנים ואיזה אורח חיים כרוך בכל ניתוח וניתוח.
תקבעי פגישות ייעוץ עם כמה מנתחים, ותבררי במשרד קופ"ח אם יש להם רשימת מנתחים שהקופה עובדת איתם.

melodynoa

New member
חזרו תוצאות הבדיקות מיום ראשון וכל הערכים נור

נורמליים.
הסוכר ירד מ 104 ל 98 (כעת בטווח)
כולסטרול מ 215 ל 223
כולסטרול HDL נשאר 51
כולסטרול NON HDL עלה מ 164 ל 172 (שניהם בטווח, אבל התוצאה החדשה יותר באמצע)
כולסטרול LDL עלה מ 121 ל 128
רק MCH נשאר נמוך. היה 26.3 ועכשיו 16.5.

יש מצב שעם התוצאות האלה ועם BMI=37.55 מכבי יאשרו לי ניתוח?

למעלה